Контрол на транспорта » в кръвта гама/бета/алфа: норма, повишени, понижават

Под понятието «общ белтък» в биохимично анализа на кръвта, обикновено включват смес от протеини, присъстващи в човешката плазма (суроватъчен). Междувременно, ако альбумины повече или по-малко хомогенна по своята структура и функции, контрол на транспорта » имат между себе си значителни различия и в структурата, и в количествено съдържанието и функционално назначаването. Контрол на транспорта «в кръвта се откриват под формата на 5 фракции: α1 (алфа-1), α2 (алфа-2), β1 (бета-1), β2 (бета-2), на структурите (гама), обаче, поради липсата на специално клинично значение, обикновено контрол на транспорта» бета-1 и бета 2 не се споделя, затова по-често се имат предвид само контрол на транспорта » на β-фракцията без тяхното разграничаване.

Протеинограмма

Най-често в анализи (има предвид протеинограмма) лекар интересуват албумин (прост белтък, разтворимо във вода) и глобулини (или контрол на транспорта » – протеини, които не се разтварят във вода, но добре разтворими в слабите усложнения и неутрални разтвори на соли).

Отклонения от нормата (увеличаване или намаляване на нивата на протеини) могат да сочат към различни патологични промени в организма: нарушения на имунната реакция, обмяната на веществата, пренасяне на продукти, необходими за храненето и за дишането на тъканите.

Като Например намаляване на концентрацията от албумите може да е сигнал за намаляване на функционалните възможности на чернодробна паренхим, нейната неспособност да осигури необходимия на организма нивото на данни протеини, както и за нарушения в работата на отделителната система (бъбреците) или стомашно-чревния тракт, който е изпълнен с неконтролируемо загуба на албумин.

Повишено ниво на глобулинов дава известни основания има съмнения за възпаление, въпреки че от друга страна – има случаи, когато тестове напълно здрав човек да показват увеличаване на концентрациите на глобулиновых фракции.

Определяне на количествено съдържание на различни групи глобулинов обикновено се извършват отделяне на белтък в фракция метод електрофореза. И, ако в анализи обозначени освен общ белтък, още и фракция (альбумины + контрол на транспорта»), а след това, като правило, се изчислява и албумин-глобулиновый коефициент (А/Г), който в норма варира в границите от 1,1 – 2,1. Норми за тези показатели (концентрацията и процентното съдържание, както и стойността на А/Г) са показани в таблицата по-долу:

Протеинови фракции на плазмените Норма, г/л Съотношението на групи, %
Общ белтък 65 – 85
Албумин 35 — 55 54 — 65
α1 (алфа-1)-контрол на транспорта» 1,4 – 3,0 2 — 5
α2 (алфа-2)- контрол на транспорта» 5,6 – 9,1 7 — 13
β (бета)-контрол на транспорта» 5,4 – 9,1 8 — 15
структурите (гама)-контрол на транспорта» 8,1 – 17,0 12 — 22
Закриването на притока * 2,0 – 4,0
Албумин-глобулиновый коефициент на серумния 1,1 – 2,1

*В серума закриването на притока липсва, и в това е основната разлика данни на биологични среди.

Норма на отделни фракции на плазмените протеини се променя с напредване на възрастта, за което също може да посочи нижеприведенная таблица:

Възраст Албумин, г/л α1, г/л α2, г/л β, г/л структурите, г/л
От 0 до 7 дни 32,5 – 40,7 1,2 – 4,2 6,8 – 11,2 4,5 – 6,7 3,5 – 8,5
От 1 седмица до една година 33,6 – 42,0 1,24 – 4,3 7,1 – 11,5 4,6 – 6,9 3,3 – 8,8
От 1 година до 5 години 33,6 – 43,0 2,0 – 4,6 7,0 – 13,0 4,8 – 8,5 5,2 – 10,2
От 5 години до 8 години 37,0 – 47,1 2,0 – 4,2 8,0 – 11,1 5,3 – 8,1 5,3 – 11,8
От 8 до 11 години 40,6 – 45,6 2,2 – 3,9 7,5 – 10,3 4,9 — 7,1 6,0 – 12,2
От 11 години до 21 години 38,9 – 46,0 2,3 – 5,3 7,3 – 10,5 6,0 – 9,0 7,3 – 14,3
След 21 години 40,2 – 50,6 2,1 – 3,5 5,1 – 8,5 6,0 – 9,4 8,1 – 13,0
READ  Склеродермия: причини, симптоми, диагностика и лечение при деца и възрастни

Междувременно, не трябва да придават голямо значение на някои расхождению на данните, посочени в таблицата и получени от други източници. За всяка лаборатория има своите референсни стойности и съответно норми.

Разнообразие от глобулиновых фракции

Тъй като контрол на транспорта » непостоянен, и се отличават с разнообразие, дори и вътре в собствената си група, а след това, може би за читателя ще бъде интересно, какво представлява и с какво е зает и благоустройството.

Алфа контрол на транспорта » — те са първите, които реагират

Алфа контрол на транспорта » са с идентичен альбумину заряд, въпреки това, размера на техните молекули далеч надхвърля подобен параметър албумин. Съдържанието на тези вещества се повишава в плазмата при всички възпалителни процеси, те се отнасят към протеини на острата фаза, което се дължи на наличието в състава им на определени компоненти. Алфа-глобулиновую част е разделена в две разновидности: α1 и α2-контрол на транспорта».

Групата на алфа-1-глобулинов съдържа в състава на много важни протеини:

 • α1-антитрипсин, който е основният компонент на тази подгрупа, той инхибира протеолитические ензими;
 • α-кисел гликопротеин, проявляющий редица предимства в зоната на възпалителни реакции;
 • Протромбин – протеин, който е важен фактор за съсирването на кръвта;
 • α1-липопротеини, осигуряващи трансфер на органи на липиди, които се намират в свободно състояние в плазмата след употреба на голямо количество мазнини;
 • Тироксинсвязывающий протеин, който се свързва с хормон на щитовидната жлеза – тироксином и носи го до местоназначението;
 • Транскортин транспортен глобулини, съединител и транспортирующий «стресов» хормон (кортизол).

Съставки фракция на алфа-2-глобулинов са протеини остра фаза (броят им надделява в групата и те се считат за основните):

 • α2-макроглобулин (основният протеин на тази група), участващи в образуването на имунологични реакции при проникване в тялото инфекциозни агенти и развитието на възпалителни процеси;
 • Гликопротеин – гаптоглобулин, които са комплексно съединение с червен пигмент на кръвта – хемоглобина (Hb), който е в свободно състояние да излиза от червените кръвни клетки (еритроцитите) при разрушаването на техните мембрани в случай на вътресъдова гемолиза;
 • Церулоплазмин – металлогликопротеин на специфичен белтък, свързващ (до 96%) и переносящий мед (Cu). Освен това, този протеину принадлежи на антиоксидантната способност и оксидазная активност по отношение на витамин С, серотонин, норадреналин и др (церулоплазмин активира тяхното окисление);
 • Аполипопротеин В – переносчик «лошия» холестерол – липопротеините с ниска плътност (LDL).

Алфа-1 и алфа 2-контрол на транспорта » продуцируются клетките на черния дроб, заедно с факта, че принадлежат към острофазным протеини, следователно, при деструктивни и възпалителни процеси, травматични наранявания на тъканите, алергии, в стресови ситуации, черния дроб, по-активно започва да синтезира и отделя данни протеини.

Въпреки това, преди всичко, подобряване на нивото на α-фракция може да се наблюдава в случай на възпалителни реакции (остри, подострых, хронични):

 1. Възпаление на белите дробове;
 2. Белодробен умерен размер туберкулоза;
 3. Инфекциозни заболявания;
 4. Изгаряния, травми и операции;
 5. Ревматични по свинете, остър полиартрит;
 6. Септические състояние;
 7. Злокачествени туморните процеси;
 8. Остра некроза;
 9. Прием на андрогени;
 10. Болести на бъбреците (нефротический синдром — α2-контрол на транспорта » се увеличи, останалите фракции – намалени).
READ  Анализ на кръв за TSH: какво е това, норма при деца, възрастни, при бременност, свободен Т4, дешифриране

Намаляване на нивата на алфа-глобулиновой фракция се отбелязва при загуба на организма на протеини, внутрисосудистом гемолизе, нарушения на дихателната недостатъчност.

Бета контрол на транспорта»: заедно със свързване и пренасяне на – на имунния отговор

Фракция на β-глобулинов (β1 + β2) включва протеини, които също не остават на страна при решаването на значими задачи:

 • Пренасяне на желязо (Fe) – това се занимава с трансферин;
 • Свързване на гема Hb (гемопексин) и предупреждение за отстраняване от организма чрез отделителната система (грижи на желязо чрез бъбреците);
 • Участие в имунологични реакции (компонент на допълнение), поради което част от бета-глобулинов, заедно с гама-глобулинами, се отнасят към иммуноглобулинам;
 • Транспорт холестеринов и фосфолипиди (β-липопротеини), което увеличава значимостта на данните на протеини в изпълнението на холестеринового обмен като цяло и в развитието на атеросклероза – в частност.

Повишаване на нивата на бета-глобулинов в плазмата на кръвта много често е свързана с патология, която минава с натрупване на излишно количество на липиди, което се използва в лабораторната диагностика на нарушения на метаболизма на мазнините, заболявания на сърдечно-съдовата система и др

Повишаване на концентрация на бета-глобулинов в кръвта (плазма, серум), често се празнува по време на бременност, а също така, освен атерогенной гиперлипопротеинемии, винаги придружава нижеперечисленную патология:

 1. Злокачествени онкологические заболявания;
 2. Далеч който посещава туберкулоза процес, локализиран в белите дробове;
 3. Инфекциозен хепатит;
 4. Механична жълтеница;
 5. ЖДА (железодефицитную анемия);
 6. Моноклонално гаммапатии, миелому;
 7. Използването на стероид на женските полови хормони (естрогени).

Съдържание на бета-глобулинов в кръвта пада при възпаление, инфекции с хронично течение, неопластических процеси, недостатъчно постъпване на протеини в тялото (на гладно) и загуба при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Гама-контрол на транспорта»: за охрана на хуморални на имунитета

Групата на гама-глобулинов е общност на белтъчини, включващи в себе си физически и придобити (имуноглобулини) антитела (АВСТРИЯ), които осигуряват гуморальный имунитет. В днешно време, благодарение на активното насърчаване на иммунохимических методи, разпределени на 5 класа имуноглобулини — те могат да бъдат подредени в ред на намаляване на концентрацията в кръвта:

Имуноглобулини Концентрация в серума, % Характеристика
IgG ≈ 75 Antitoxins, АВСТРИЯ, насочени срещу грам положителни микроорганизми и вируси
IgA ≈ 13 АТ срещу капсульных микроби, антиинсулярные антитела (захарен диабет)
IgM ≈ 12 АВСТРИЯ, насочени срещу грам-отрицателни бактерии, форсмановские (сывороточная болест) и вассермановские (сифилис) на антитела
IgE 0, 0… Реагины, специфични АТ към определени алергени (алергична реакция)
IgD На плода в периода на ембрионалното развитие при деца и възрастни, може би следи Клинично не са от значение

Норма за организма от различни класове няколко варира в зависимост от възрастта:

Възраст Съдържание на имуноглобулини в кръвния серум, г/л
IgM IgA IgG
До 3 години 0,5 – 2,0 0,2 – 1,5 4,5 – 11,0
От 4 години до 5 години 0,4 – 2,0 0,25 – 1,5 4,5 – 12,5
От 6 години до 8 години 0,5 – 2,0 0,3 – 2,0 6,3 – 13,0
От 9 до 10 години 0,5 – 2,5 0,45 – 2,5 6,0 – 16,0
Над 10 години и възрастни 0,55 – 3,5 0,7 – 3,15 0,7 – 3,5
READ  Възглавница от хемороиди: профилактика, прегледи

Гама-контрол на транспорта » се увеличи с всички поликлонални гипергаммаглобулинемиях, които съпътстват редица патологични състояния:

 • Възпалителните процеси, които имат хронично течение и локализирани в ставите (ревматоиден артрит), в жлъчния (холецистит) и пикочния мехур (цистит) мехур, а също и в бъбречните лоханках (пиелит);
 • Инфекциозно поражение чернодробна паренхим;

 • Увреждане на клетките на черния дроб в резултат на токсични ефекти;
 • Цироза на черния дроб;
 • Запушване на жлъчните пътища (обтурационная жълтеница);
 • Тежка белодробна туберкулоза;
 • Паразитни инфекции;
 • Автоимунни процеси, например, СЛЕ – системен лупус еритематозус;
 • Бронхиална астма;
 • Саркоидоз на белите дробове;
 • Прояви на моноклонални гаммапатий (макроглобулинемия Вальденстрема, миеломная болест, хроничен лимфолейкоз);
 • Синдром на придобит имунодефицитен синдром (СПИН).

Намаляване на броя на структурите-глобулинов в кръвта се наблюдава в случай на развитие на придобитите гипогаммаглобулинемий, които са характерните признаци на много заболявания:

 1. Крайна фаза на ХИВ-инфекция (СПИН);
 2. Лъчева болест;
 3. След оперативно отстраняване на далака (спленэктомия);
 4. При провеждането на цитостатической терапия;
 5. Злокачествен тумор процес, касаещ лимфоидные елементи и лимфоидную плат (лимфосаркома, лимфом Ходжкина);
 6. Нефротического синдром;
 7. Дълги инфекциозни процеси, гнойни възпаления;
 8. Дефицит на протеин в детска възраст поради постоянно недохранване, повлекшего нарушение на образованието имуноглобулини;
 9. Вродени форми на гипогаммаглобулинемий и агаммаглобулинемий.

Освен това, намаляването на нивото на структурите-глобулинов могат да бъдат придружени от бременност и прием на глюкокортикоиди. След провеждане на плазмофереза количество данни глобулинов в серума също намалява.

Кратки изводи

Общия белтък в кръвта не винаги е достоверен показател за патологични промени в организма, така че в клиничната лабораторна диагностика важно е не само количествено съдържание. Не по-малко значим параметър смятат, че съотношението на плазмените протеини, промяна на когото (диспротеинемия) по-красноречиво може да свидетелства за тези или други нередности, както и тяхното етап, продължителност във времето и ефективността на използваната терапия. Например:

 • Развитието в организма остра воспалительной реакция с некроза на тъканите незабавно се активира в отговор на протеини острата фаза – α1 и α2-глобулинов, както и на други острофазных протеини. Високи стойности на тези показатели е типично за остри инфекции, причинени от вируси, много остри възпалителни процеси, локализирани в бронхите, белите дробове, бъбреците, сърцето (инфаркт на миокарда), както и за тумори и травматични увреждания на тъканите, в това число, получени при хирургични операции;
 • структурите-контрол на транспорта » се увеличи, а напротив, в хронично заболяване (хроничен активен хепатит, цироза на черния дроб, ревматоиден артрит).

По този начин, този лабораторен тест (протеинограмма) е показан при всички възпалителни реакции: остри, причинени от инфекция или други причини, или хронично, които са резултат от системни, автоимунни или други заболявания. Съотношението на протеинови фракции определят при съмнение за протеинова гладуване при недоедании и болести на червата. Освен това, протеинограмму често се използва за скрининг и наблюдение, което позволява да се идентифицират и скрити патологични процеси, и да се следи развитието и лечението по-рано установени патологични състояния.

MAXCACHE: 0.42MB/0.00164 sec