Контрол на транспорта » в кръвта гама/бета/алфа: норма, повишени, понижават

Под понятието «общ белтък» в биохимично анализа на кръвта, обикновено включват смес от протеини, присъстващи в човешката плазма (суроватъчен). Междувременно, ако альбумины повече или по-малко хомогенна по своята структура и функции, контрол на транспорта » имат между себе си значителни различия и в структурата, и в количествено съдържанието и функционално назначаването. Контрол на транспорта «в кръвта се откриват под формата на 5 фракции: α1 (алфа-1), α2 (алфа-2), β1 (бета-1), β2 (бета-2), на структурите (гама), обаче, поради липсата на специално клинично значение, обикновено контрол на транспорта» бета-1 и бета 2 не се споделя, затова по-често се имат предвид само контрол на транспорта » на β-фракцията без тяхното разграничаване.

Протеинограмма

Най-често в анализи (има предвид протеинограмма) лекар интересуват албумин (прост белтък, разтворимо във вода) и глобулини (или контрол на транспорта » – протеини, които не се разтварят във вода, но добре разтворими в слабите усложнения и неутрални разтвори на соли).

Отклонения от нормата (увеличаване или намаляване на нивата на протеини) могат да сочат към различни патологични промени в организма: нарушения на имунната реакция, обмяната на веществата, пренасяне на продукти, необходими за храненето и за дишането на тъканите.

Като Например намаляване на концентрацията от албумите може да е сигнал за намаляване на функционалните възможности на чернодробна паренхим, нейната неспособност да осигури необходимия на организма нивото на данни протеини, както и за нарушения в работата на отделителната система (бъбреците) или стомашно-чревния тракт, който е изпълнен с неконтролируемо загуба на албумин.

Повишено ниво на глобулинов дава известни основания има съмнения за възпаление, въпреки че от друга страна – има случаи, когато тестове напълно здрав човек да показват увеличаване на концентрациите на глобулиновых фракции.

Определяне на количествено съдържание на различни групи глобулинов обикновено се извършват отделяне на белтък в фракция метод електрофореза. И, ако в анализи обозначени освен общ белтък, още и фракция (альбумины + контрол на транспорта»), а след това, като правило, се изчислява и албумин-глобулиновый коефициент (А/Г), който в норма варира в границите от 1,1 – 2,1. Норми за тези показатели (концентрацията и процентното съдържание, както и стойността на А/Г) са показани в таблицата по-долу:

Протеинови фракции на плазмените Норма, г/л Съотношението на групи, %
Общ белтък 65 – 85
Албумин 35 — 55 54 — 65
α1 (алфа-1)-контрол на транспорта» 1,4 – 3,0 2 — 5
α2 (алфа-2)- контрол на транспорта» 5,6 – 9,1 7 — 13
β (бета)-контрол на транспорта» 5,4 – 9,1 8 — 15
структурите (гама)-контрол на транспорта» 8,1 – 17,0 12 — 22
Закриването на притока * 2,0 – 4,0
Албумин-глобулиновый коефициент на серумния 1,1 – 2,1

*В серума закриването на притока липсва, и в това е основната разлика данни на биологични среди.

Норма на отделни фракции на плазмените протеини се променя с напредване на възрастта, за което също може да посочи нижеприведенная таблица:

Възраст Албумин, г/л α1, г/л α2, г/л β, г/л структурите, г/л
От 0 до 7 дни 32,5 – 40,7 1,2 – 4,2 6,8 – 11,2 4,5 – 6,7 3,5 – 8,5
От 1 седмица до една година 33,6 – 42,0 1,24 – 4,3 7,1 – 11,5 4,6 – 6,9 3,3 – 8,8
От 1 година до 5 години 33,6 – 43,0 2,0 – 4,6 7,0 – 13,0 4,8 – 8,5 5,2 – 10,2
От 5 години до 8 години 37,0 – 47,1 2,0 – 4,2 8,0 – 11,1 5,3 – 8,1 5,3 – 11,8
От 8 до 11 години 40,6 – 45,6 2,2 – 3,9 7,5 – 10,3 4,9 — 7,1 6,0 – 12,2
От 11 години до 21 години 38,9 – 46,0 2,3 – 5,3 7,3 – 10,5 6,0 – 9,0 7,3 – 14,3
След 21 години 40,2 – 50,6 2,1 – 3,5 5,1 – 8,5 6,0 – 9,4 8,1 – 13,0
READ  Мигрена: причини, симптоми, лечение, хапчета - с аура и без

Междувременно, не трябва да придават голямо значение на някои расхождению на данните, посочени в таблицата и получени от други източници. За всяка лаборатория има своите референсни стойности и съответно норми.

Разнообразие от глобулиновых фракции

Тъй като контрол на транспорта » непостоянен, и се отличават с разнообразие, дори и вътре в собствената си група, а след това, може би за читателя ще бъде интересно, какво представлява и с какво е зает и благоустройството.

Алфа контрол на транспорта » — те са първите, които реагират

Алфа контрол на транспорта » са с идентичен альбумину заряд, въпреки това, размера на техните молекули далеч надхвърля подобен параметър албумин. Съдържанието на тези вещества се повишава в плазмата при всички възпалителни процеси, те се отнасят към протеини на острата фаза, което се дължи на наличието в състава им на определени компоненти. Алфа-глобулиновую част е разделена в две разновидности: α1 и α2-контрол на транспорта».

Групата на алфа-1-глобулинов съдържа в състава на много важни протеини:

 • α1-антитрипсин, който е основният компонент на тази подгрупа, той инхибира протеолитические ензими;
 • α-кисел гликопротеин, проявляющий редица предимства в зоната на възпалителни реакции;
 • Протромбин – протеин, който е важен фактор за съсирването на кръвта;
 • α1-липопротеини, осигуряващи трансфер на органи на липиди, които се намират в свободно състояние в плазмата след употреба на голямо количество мазнини;
 • Тироксинсвязывающий протеин, който се свързва с хормон на щитовидната жлеза – тироксином и носи го до местоназначението;
 • Транскортин транспортен глобулини, съединител и транспортирующий «стресов» хормон (кортизол).

Съставки фракция на алфа-2-глобулинов са протеини остра фаза (броят им надделява в групата и те се считат за основните):

 • α2-макроглобулин (основният протеин на тази група), участващи в образуването на имунологични реакции при проникване в тялото инфекциозни агенти и развитието на възпалителни процеси;
 • Гликопротеин – гаптоглобулин, които са комплексно съединение с червен пигмент на кръвта – хемоглобина (Hb), който е в свободно състояние да излиза от червените кръвни клетки (еритроцитите) при разрушаването на техните мембрани в случай на вътресъдова гемолиза;
 • Церулоплазмин – металлогликопротеин на специфичен белтък, свързващ (до 96%) и переносящий мед (Cu). Освен това, този протеину принадлежи на антиоксидантната способност и оксидазная активност по отношение на витамин С, серотонин, норадреналин и др (церулоплазмин активира тяхното окисление);
 • Аполипопротеин В – переносчик «лошия» холестерол – липопротеините с ниска плътност (LDL).

Алфа-1 и алфа 2-контрол на транспорта » продуцируются клетките на черния дроб, заедно с факта, че принадлежат към острофазным протеини, следователно, при деструктивни и възпалителни процеси, травматични наранявания на тъканите, алергии, в стресови ситуации, черния дроб, по-активно започва да синтезира и отделя данни протеини.

Въпреки това, преди всичко, подобряване на нивото на α-фракция може да се наблюдава в случай на възпалителни реакции (остри, подострых, хронични):

 1. Възпаление на белите дробове;
 2. Белодробен умерен размер туберкулоза;
 3. Инфекциозни заболявания;
 4. Изгаряния, травми и операции;
 5. Ревматични по свинете, остър полиартрит;
 6. Септические състояние;
 7. Злокачествени туморните процеси;
 8. Остра некроза;
 9. Прием на андрогени;
 10. Болести на бъбреците (нефротический синдром — α2-контрол на транспорта » се увеличи, останалите фракции – намалени).
READ  Първа помощ при кръвно кръвотечения: по позиции от предмишниците, бедрата, бедрената артерия

Намаляване на нивата на алфа-глобулиновой фракция се отбелязва при загуба на организма на протеини, внутрисосудистом гемолизе, нарушения на дихателната недостатъчност.

Бета контрол на транспорта»: заедно със свързване и пренасяне на – на имунния отговор

Фракция на β-глобулинов (β1 + β2) включва протеини, които също не остават на страна при решаването на значими задачи:

 • Пренасяне на желязо (Fe) – това се занимава с трансферин;
 • Свързване на гема Hb (гемопексин) и предупреждение за отстраняване от организма чрез отделителната система (грижи на желязо чрез бъбреците);
 • Участие в имунологични реакции (компонент на допълнение), поради което част от бета-глобулинов, заедно с гама-глобулинами, се отнасят към иммуноглобулинам;
 • Транспорт холестеринов и фосфолипиди (β-липопротеини), което увеличава значимостта на данните на протеини в изпълнението на холестеринового обмен като цяло и в развитието на атеросклероза – в частност.

Повишаване на нивата на бета-глобулинов в плазмата на кръвта много често е свързана с патология, която минава с натрупване на излишно количество на липиди, което се използва в лабораторната диагностика на нарушения на метаболизма на мазнините, заболявания на сърдечно-съдовата система и др

Повишаване на концентрация на бета-глобулинов в кръвта (плазма, серум), често се празнува по време на бременност, а също така, освен атерогенной гиперлипопротеинемии, винаги придружава нижеперечисленную патология:

 1. Злокачествени онкологические заболявания;
 2. Далеч който посещава туберкулоза процес, локализиран в белите дробове;
 3. Инфекциозен хепатит;
 4. Механична жълтеница;
 5. ЖДА (железодефицитную анемия);
 6. Моноклонално гаммапатии, миелому;
 7. Използването на стероид на женските полови хормони (естрогени).

Съдържание на бета-глобулинов в кръвта пада при възпаление, инфекции с хронично течение, неопластических процеси, недостатъчно постъпване на протеини в тялото (на гладно) и загуба при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Гама-контрол на транспорта»: за охрана на хуморални на имунитета

Групата на гама-глобулинов е общност на белтъчини, включващи в себе си физически и придобити (имуноглобулини) антитела (АВСТРИЯ), които осигуряват гуморальный имунитет. В днешно време, благодарение на активното насърчаване на иммунохимических методи, разпределени на 5 класа имуноглобулини — те могат да бъдат подредени в ред на намаляване на концентрацията в кръвта:

Имуноглобулини Концентрация в серума, % Характеристика
IgG ≈ 75 Antitoxins, АВСТРИЯ, насочени срещу грам положителни микроорганизми и вируси
IgA ≈ 13 АТ срещу капсульных микроби, антиинсулярные антитела (захарен диабет)
IgM ≈ 12 АВСТРИЯ, насочени срещу грам-отрицателни бактерии, форсмановские (сывороточная болест) и вассермановские (сифилис) на антитела
IgE 0, 0… Реагины, специфични АТ към определени алергени (алергична реакция)
IgD На плода в периода на ембрионалното развитие при деца и възрастни, може би следи Клинично не са от значение

Норма за организма от различни класове няколко варира в зависимост от възрастта:

Възраст Съдържание на имуноглобулини в кръвния серум, г/л
IgM IgA IgG
До 3 години 0,5 – 2,0 0,2 – 1,5 4,5 – 11,0
От 4 години до 5 години 0,4 – 2,0 0,25 – 1,5 4,5 – 12,5
От 6 години до 8 години 0,5 – 2,0 0,3 – 2,0 6,3 – 13,0
От 9 до 10 години 0,5 – 2,5 0,45 – 2,5 6,0 – 16,0
Над 10 години и възрастни 0,55 – 3,5 0,7 – 3,15 0,7 – 3,5
READ  Повишено съдържание на броя на тромбоцитите: какво е това, причина, при жените, детето, грудничка, лечение

Гама-контрол на транспорта » се увеличи с всички поликлонални гипергаммаглобулинемиях, които съпътстват редица патологични състояния:

 • Възпалителните процеси, които имат хронично течение и локализирани в ставите (ревматоиден артрит), в жлъчния (холецистит) и пикочния мехур (цистит) мехур, а също и в бъбречните лоханках (пиелит);
 • Инфекциозно поражение чернодробна паренхим;

 • Увреждане на клетките на черния дроб в резултат на токсични ефекти;
 • Цироза на черния дроб;
 • Запушване на жлъчните пътища (обтурационная жълтеница);
 • Тежка белодробна туберкулоза;
 • Паразитни инфекции;
 • Автоимунни процеси, например, СЛЕ – системен лупус еритематозус;
 • Бронхиална астма;
 • Саркоидоз на белите дробове;
 • Прояви на моноклонални гаммапатий (макроглобулинемия Вальденстрема, миеломная болест, хроничен лимфолейкоз);
 • Синдром на придобит имунодефицитен синдром (СПИН).

Намаляване на броя на структурите-глобулинов в кръвта се наблюдава в случай на развитие на придобитите гипогаммаглобулинемий, които са характерните признаци на много заболявания:

 1. Крайна фаза на ХИВ-инфекция (СПИН);
 2. Лъчева болест;
 3. След оперативно отстраняване на далака (спленэктомия);
 4. При провеждането на цитостатической терапия;
 5. Злокачествен тумор процес, касаещ лимфоидные елементи и лимфоидную плат (лимфосаркома, лимфом Ходжкина);
 6. Нефротического синдром;
 7. Дълги инфекциозни процеси, гнойни възпаления;
 8. Дефицит на протеин в детска възраст поради постоянно недохранване, повлекшего нарушение на образованието имуноглобулини;
 9. Вродени форми на гипогаммаглобулинемий и агаммаглобулинемий.

Освен това, намаляването на нивото на структурите-глобулинов могат да бъдат придружени от бременност и прием на глюкокортикоиди. След провеждане на плазмофереза количество данни глобулинов в серума също намалява.

Кратки изводи

Общия белтък в кръвта не винаги е достоверен показател за патологични промени в организма, така че в клиничната лабораторна диагностика важно е не само количествено съдържание. Не по-малко значим параметър смятат, че съотношението на плазмените протеини, промяна на когото (диспротеинемия) по-красноречиво може да свидетелства за тези или други нередности, както и тяхното етап, продължителност във времето и ефективността на използваната терапия. Например:

 • Развитието в организма остра воспалительной реакция с некроза на тъканите незабавно се активира в отговор на протеини острата фаза – α1 и α2-глобулинов, както и на други острофазных протеини. Високи стойности на тези показатели е типично за остри инфекции, причинени от вируси, много остри възпалителни процеси, локализирани в бронхите, белите дробове, бъбреците, сърцето (инфаркт на миокарда), както и за тумори и травматични увреждания на тъканите, в това число, получени при хирургични операции;
 • структурите-контрол на транспорта » се увеличи, а напротив, в хронично заболяване (хроничен активен хепатит, цироза на черния дроб, ревматоиден артрит).

По този начин, този лабораторен тест (протеинограмма) е показан при всички възпалителни реакции: остри, причинени от инфекция или други причини, или хронично, които са резултат от системни, автоимунни или други заболявания. Съотношението на протеинови фракции определят при съмнение за протеинова гладуване при недоедании и болести на червата. Освен това, протеинограмму често се използва за скрининг и наблюдение, което позволява да се идентифицират и скрити патологични процеси, и да се следи развитието и лечението по-рано установени патологични състояния.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00137 sec