Коронарна байпас хирургия съдове на сърцето: операцията и последствията от нея

Байпас съдове на сърцето – операция, която се предписва при коронарна болест на сърцето. Когато в резултат от образуването на атеросклеротични плаки в артериите, доставящи кръв на сърцето, се случва стесняване на лумена (стеноза), е изправена пред пациента най-сериозни последици. Факт е, че при нарушение на кръвоснабдяването на сърдечния мускул, то миокарда престава да получат достатъчно за нормална работа количество кръв, а това в крайна сметка води до неговото отслабване и увреждане. При физическа активност на пациента се появяват гръдна болка (ангина пекторис). Освен това, при липса на кръв може да се случи омертвение участък на сърдечния мускул — инфаркт на миокарда.

От всички исхемична болест на сърцето (ИБС) е най-честата патология. Това е убиец номер едно, който не жалует нито мъжете, нито жените. Нарушение на кръвоснабдяването на миокарда в резултат на запушване на коронарните съдове, води до появата на инфаркт, който причинява тежки усложнения, дори до летального резултат… Най-често заболяването възниква след 50 години и засяга предимно мъжете.

При ИБС, за предотвратяване на инфаркт, а също и за отстраняване на неговите последици, ако с помощта на консервативно лечение не успяха да постигнат положителен ефект, болните предписват аортокоронарное байпас (CABG).Това е най-радикалният, но в същото време е най-подходящият начин за възстановяване на притока на кръв.

CABG може да се проведе при единицата или множествено поражение на артериите. Нейната същност се състои в това, че в тези артерии, където нарушени притока на кръв, се създават нови заобиколни – шунты. Това се прави с помощта на здравословни съдове, които присоединяют до коронарным пътни артерии. В резултат на операцията на притока на кръв получава възможност да следват в заобикаляне на място стеноза или заключване.

Така че, целта на CABG е нормализиране на кръвоснабдяване и осигуряване на пълноценна кръв на сърдечния мускул.

Как да се подготвим за шунтированию?

Позитивна нагласа на пациента на благоприятен резултат на хирургично лечение е от огромна важност – не по-малко от професионализма на хирургичните екипи.

Не може да се каже, че тази операция е нещо по-опасно от други оперативни интервенции, но и тя изисква задълбочена предварителна подготовка. Като преди всеки кардиохирургическим намеса, преди да извършва байпас на сърцето, на пациента се насочва към по-пълно изследване. Освен необходимите в този случай лабораторни анализи и изследвания, ЕКГ, ултразвук, оценка на общото състояние, той ще трябва да минават коронарографию (ангиографию). Това е медицинска процедура, която позволява да се определи състоянието на артериите, захранващи сърдечния мускул, за да разкрие степента на стесняване и точното място, където се образува плака. Изследването се провежда с помощта на рентгенаппаратуры и се състои във въвеждането в съдове рентгеноконтрастного вещества.

Част от необходимите изследвания се провежда амбулаторно, както и част от по – неподвижно. В болницата, където пациентът обикновено се пада седмица преди операцията, а също така започва и подготовка за операция. Един от важните етапи на обучението е усвояване на специални техники на дишане, която ще дойде по-удобно на пациента след това.

Как се извършва CABG?

Коронарна байпас хирургия се състои в това, че с помощта на плъзгащи се създаде допълнително заобиколно решение от аневризма на артерия, която позволява на бягство парцел, където имаше запушване, както и възстановяване на притока на кръв към сърцето. Шунтом най-често превръща гърдите артерия. Благодарение на своите уникални характеристики, тя има висока устойчивост към атеросклероза и дълголетие като шунт. Въпреки това може да се използва голяма подкожная виена бедрата, а също и лъчевата артерия.

CABG е единично, и двойно, тройно и т.н. т.е. ако стеснение се случи в рамките на коронарните съдове, а след това се вкарва толкова много шънтове, колкото е необходимо. Но техният брой не винаги зависи от състоянието на пациента. Например, при исхемична болест на изразена степен може да се наложи само един шунт, а ИБС по-малка степен выраженности, напротив, ще изисква двойно или дори тройно, байпас.

За подобряване на кръвоснабдяването на сърцето, при стесняване на артериите има няколко алтернативни методи:

 1. Лечението лекарствени средства (например бета-блокери, статин);
 2. Коронарната ангиопластика – нехирургический метод на лечение, когато до мястото на стеснение се прилагат специален балон, който подуване, отваря суженный канал;
 3. Стентирование – в засегнатия съд се инжектира метална трубочка, която го увеличава клирънса. Избор на метод зависи от състоянието на коронарните артерии. Но в някои случаи е показано изключително CABG.

Операцията се извършва под обща анестезия в открито сърце, неговата продължителност зависи от сложността и може да продължи от три до шест часа. Хирургична бригада извършва обикновено само една такава операция на ден.

READ  Перикардит: симптоми, лечение, причини, симптоми

Има 3 вида аортокоронарного байпас:

 • С връзка апарат IR (изкуствено кръвообращение). В този случай сърцето на пациента спират.
 • Без IR на работа на сърцето — този метод намалява риска от възникване на усложнения, намалява продължителността на експлоатация и позволява на пациента да се възстанови по-бързо, но се нуждае от хирург с много опит.
 • Сравнително нова техника – миниинвазивный достъп с използването на IR или без него. Предимства: малка кровопотеря; намаляване на броя на инфекциозни усложнения; намаляване на времето за болничен престой до 5-10 дни; по-бързо възстановяване.

Всяка операция на сърцето включва определен риск от усложнения. Но благодарение на разработен техники на провеждане, модерното оборудване и широката практика на прилагане, CABG има много висок процент на положителни резултати. И все пак прогнозата винаги зависи от индивидуалните особености на заболяването и може да го направи само специалист.

Видео: анимация на процеса на байпас на сърцето (eng)

След операцията

След провеждане на CABG пациентът обикновено е в реанимация, където започва първично възстановяване на дейността на сърдечния мускул и белите дробове. Този период може да продължи до десет дни. Трябва да прооперированный в това време правилно дишаше. Що се отнася до клиниката, начална рехабилитация се провежда още в болницата, а по-нататъшни дейности продължават в рехабилитационен център.

Шевовете на гърдите и на мястото, където са взимали материал за шунт, измити антисептици да се избегне замърсяването и нагноения. Те са заснети в случай на успешно лечение на рани около седмия ден. В местата на раните ще бъде усещане за парене и дори болка, но след известно време то се провежда. След 1-2 седмици, когато рани на кожата, малко се лекува, на пациента се разрешава да вземе душ.

Костите на гръдната кост се лекува по-дълго – до четири, понякога и шест месеца. За да се ускори този процес, гръдната кост е необходимо да се осигури покой. Тук ще помогнат предназначени за това гръдни бандажи. На краката си през първите 4-7 седмици избягване на венозна стагнация и профилактика на тромбози трябва да носите специални еластични чорапи, а също така трябва в това време поберечься от тежки физически натоварвания.

Поради кръвно загуба по време на операцията пациентът може да се развие анемия, но някакво специално лечение не се изисква. Достатъчно е да спазвате диета, включваща храни с високо съдържание на желязо, и след един месец хемоглобина нормализира.

След CABG на пациента трябва да направите някои усилия за възстановяване на нормалното дишане, а също и за да се избегне възпаление на белите дробове. В първо време той трябва да прави дихателни упражнения, на които го учеха преди операцията.

Важно! Не трябва да се страхуват кашлица след CABG: откашливание – важната част от рехабилитация. За да се улесни откашливание, да притискат до гърдите си топка или дланта на ръката си. Ускорява процеса на оздравяване, честа смяна на положението на тялото. Обикновено лекарите обясняват, кога и как трябва да се завърти и да идеш на рамо.

Продължение на клиниката става постепенно увеличаване на физическите натоварвания. След операцията пациента спират да се притеснява пристъпи на стенокардия, и му се предписва необходимия двигателен режим. В началото това е ходене по больничным коридорите на малки разстояния (до 1 км на ден), след това на натоварването постепенно се увеличава, а след известно време повечето ограничения в двигателен режим се отменя.

READ  Безсъние: причини, симптоми, лечение и последствията от лошия сън

Когато болните, изписани от клиниката за окончателно възстановяване препоръчително е да, той е изпратен в санаториум. А през час и половина-два месеца пациентът може да се върне на работа.

След два-три месеца след байпас може да се проведе товарните тест, който ще позволи на оценка на проходимостта на нови пътища, а също и да видим колко добре сърцето се снабдява с кислород. При липса на болки и промени в ЕКГ по време на теста за възстановяване се счита за успешен.

Възможни усложнения при CABG

Усложнения след байпас на сърцето се случват достатъчно рядко, и обикновено те са свързани с възпаление или отечностью. Още по-рядко се открива кървене от раната. Възпалителните процеси могат да бъдат придружени от висока температура, слабост, болка в гърдите, ставите, нарушение на ритъма на сърцето. В редки случаи са възможни кървене и инфекциозни усложнения. За възпалението могат да бъдат свързани с проява на аутоиммунной реакция – на имунната система може да реагира на собствени тъкани.

Рядко срещани усложнения CABG:

 1. Несращение (непълно сращение) на гръдната кост;
 2. Инсулт;
 3. Инфаркт на миокарда ;
 4. Тромбоза;
 5. Келоиди белези;
 6. Загуба на паметта;
 7. Бъбречна недостатъчност;
 8. Хронична болка в областта, където е била извършена операцията;
 9. Постперфузионный синдром.

За щастие, това се случва доста рядко, а рискът от възникване на подобни усложнения зависи от състоянието на пациента преди операцията. За да намалите възможните рискове, преди подложени на CABG хирург задължително оценка на всички фактори, които могат негативно да повлияят на хода на операция или да предизвика усложнения аортокоронарного байпас. Рисковите фактори включват:

 • За пушене;
 • Пу;
 • Затлъстяването;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Високо налягане;
 • Повишено ниво на холестерол;
 • Захарен диабет.

В допълнение, ако пациентът не спазва препоръките на лекуващия лекар или престава да изпълнява в период на възстановяване, предписани му медикаментозные на събитието, препоръки за хранене, натоварване и други подобни, е възможен рецидив в появата на нови плаки и повторно запушване на новия съд (рестеноз). Обикновено в такива случаи се отказва от провеждането на още една операция, но могат да се стентирование нови сужений.

Внимание! След операцията трябва да се спазва определен режим на хранене: ограничаване на консумацията на мазнини, сол, захар. В противен случай има голям риск, че болестта ще се върне.

Резултатите коронарен байпас

Създаване на нов участък на съда в процеса на байпас качествено променя състоянието на пациента. За сметка на нормализиране на притока на кръв към миокарду живота му след байпас на сърцето се променя към по-добро:

 1. Изчезват пристъпи на стенокардия;
 2. Намалява риска от инфаркт;
 3. Подобрява физическото състояние;
 4. Възстановява се работоспособността;
 5. Увеличава безопасен обем на физически натоварвания;
 6. Намалява риска от внезапна смърт и се увеличава продължителността на живота;
 7. Нуждата от лекарства се свежда само до профилактическому минимум.

С една дума, след CABG на страдащия човек става достъпна обикновения живот на здрави хора. Отзиви на пациенти кардиоклиник потвърждават, че байпас ги връща към пълноценен живот.

Според статистиката у 50-70% от пациентите след операцията изчезват почти всички нарушения, в 10-30% от случаите състоянието на пациента значително се подобрява. Нова запушване на кръвоносните съдове не се случва при 85% прооперированных.

Разбира се, всеки пациент, решившегося на провеждане на тази операция, на първо място се интересува въпроса, колко ще живеят след байпас на сърцето. Това е доста сложен въпрос и нито един лекар не взема на себе си, за да се гарантира някакъв конкретен срок. Прогнозата зависи от много фактори: общо здравословно състояние на пациента, неговия начин на живот, възрастта, наличието на вредни навици и т.н. на Едно може да се каже: плъзгащи обикновено служи за около 10 години, като при по-млади пациенти неговата продължителност на живота може да бъде повече. След това се извършва повторна операция.

Важно! След CABG трябва да се раздели с такъв вреден навик като тютюнопушенето. Рискът от връщане на ИБС за прооперированного на пациента се увеличава многократно, ако той продължава да се «бърка» цигари. След операцията пациентът остава само един път – завинаги да забравите за пушенето!

Кой е показана операция?

В случай, че чрескожное намеса не може да се изпълни, ангиопластика или стентирование се оказа неуспешен, след това е показано CABG. Основните показания за аортокоронарному шунтированию:

 • Поражението на част или на всички коронарните артерии;
 • Стесняване на лумена на лявата артерия.
READ  RBC в анализа на кръвта: какво е това, дешифриране, норма, обновен и понижени нива на червените кръвни телца

Решението за операция се взема за всеки конкретен случай поотделно с оглед на степента на поражение на състоянието на пациента, на риска и т.н.

Колко струва сърдечен байпас?

Аортокоронарное байпас– модерен метод за възстановяване на притока на кръв към сърдечния мускул. Тази операция е достатъчно високо технологичен, така че цената е доста висока. Колко ще струва операцията зависи от неговата сложност, броя на шънтове; сегашното състояние на болния, комфорт, който той иска да получи след операцията. Друг фактор, от който зависи цената на операцията, е на ниво клиника – байпас може да се мине в нормалната сърдечна болница, а може в специализирана частна клиника. Така, например, разходите в Москва варира от 150 до 500 хиляди рубли, в клиники в Германия и Израел – средно 0,8–1,5 милиона рубли.

Независими мнения на пациенти

Вадим, Astrakhan: «След коронарографии от думите на лекаря разбрах, че повече от месец не протяну – естествено, когато ми предложиха CABG, аз дори не съм мислил да правя или да не правя. Операция проведе през юли, и ако до нея не можех изобщо да се направи без нитроспрея, след байпас, който още нито веднъж не ги ползват. Огромна благодарност на колектива кардиоцентра и моя хирург!»

Александра, Москва: «След операцията отне известно време за възстановяване – веднага това не се случва. Не мога да кажа, че са много силни болка, но ми написали много антибиотици. Първоначално бе очевидно, това е тежко да диша, особено през нощта, трябваше да спят полусидя. Месец е била слабост, но направи само себе си расхаживаться, след това ставаше все по-добре и по-добре. Най-важното е, че стимулира, че болката зад гръдната кост веднага изчезна».

Катрин, Екатеринбург: «През 2008 г. CABG правили безплатно, тъй като тя била обявена за година на сърцето. През октомври на баща ми (той беше тогава на 63 г.) е направил операцията. Претърпял той я много добре, две седмици е бил в болница, след това три седмици по-късно е изпратен в санаториум. Запомни, че го карали топка помпане за леки нормално спечелили. Досега той се чувства добре, а в сравнение с това, което беше преди операцията– отлично».

Игор и Осигуровки: «направиха Ми CABG през септември 2011 г. са били прави в движение сърцето, са поставили два шунт– съдове са били на върха, и сърцето не е необходимо да се обърне. Всичко мина нормално, болки в сърцето, не, в първо време побаливала гръдната кост. Мога да кажа, че вече няколко години са минали, и аз се чувствам наравно със здрави. Вярно е, че трябваше да се откажат от пушенето».

Байпас на коронарните съдове– това е операция, която често е от жизненоважно значение за пациента, в някои случаи само бърза хирургическа интервенция може да удължи живота. Така че, въпреки факта, че цената на аортокоронарного байпас на доста високи, тя не може да отиде нито в сравнение с безценни човешки живот. Направена навреме, операцията помага да се предотврати инфаркт и последиците от нея и да се върнат към пълноценен живот. Това обаче не означава, че след байпас отново може да си позволи да изпитва ексцесии. Напротив, трябва да преразгледат своя начин на живот – да се спазва диета, да се движат повече и завинаги да забравим за вредните навици.

Видео репортаж с операция шунтированию на работа на сърцето

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.01215 sec