Коронарна байпас хирургия съдове на сърцето: подготовка, хирургия, рехабилитация, ревюта и цена

Операция за коронарен байпас на сърцето

Сред кардиологических заболявания, фиксируемых в Русия, исхемична болест на сърцето се нарежда на първо място по брой на хората с увреждания и смъртност. По принцип, ИБЦ не щади мъже 50 – 65 години, но вече е известно, статистиката е по-ранните случаи, цифри и тези данни се увеличават постоянно. Коронарна байпас хирургия съдове на сърцето – това е крайна мярка, давана на лекари, когато, заради натрупването в коронарните съдове атеросклеротични плаки, възниква заплаха от инфаркт на миокарда.

Причината е, че запушени съдове пречат на движението на кръвта към сърцето, а следственно, то миокарда започва да страда от недостиг на хранителни вещества. Тъй като на болен човек рядко променя начина си на живот, в следствие на такива неудобства, като неназойливые болки в гърдите, то миокарда започва да страда още повече. Рано или късно, на повредената, отслабен сегмент се развива процес на омертвения, което в крайна сметка води до сърдечен пристъп.

Последиците от атеросклероза

Атеросклероза на кръвоносните съдове, това е основната причина за всички случаи на исхемична болест на сърцето. Освен това, точно в благодатна основа за вече развившегося атеросклероза, взростают артерия спазми и тромбоэмболия – още един значителен тласък по посока на инфаркт на миокарда.

Самият атеросклероза на кръвоносните съдове може да се характеризира с различни степени на сила на проявление: от минимум задръстванията на съда, до абсолютната блокада. При зареждане на съда, с повече от 70%, в клетките на сърцето представлява връх на кислороден глад и на пациента с диагноза ангина на сърцето.

Атеросклероза и следственно ишемическому инфаркт, се предшества от редица отрицателни фактори или заболявания:

 • гиперлипедемия;
 • гипертонические заболявания;
 • за пушене;
 • затлъстяването различни степени;
 • захарен диабет.

Тук също могат да се приписват на тежка генетична наследственост, мъжки пол и възраст.

Показания

В случаите, когато един обикновен терапия се оказа безсилен и възниква сериозна заплаха от инфаркт, е показано оперативно намеса — коронарна байпас хирургия съдове на сърцето. По-ефективен метод за справяне с зашлакованными съдове, просто няма.

Смисълът на операциите е в това, че чрез полагане на нов кръвен път, заобикаляйки пораженным местата, на сърдечния мускул, отново започва да се хранят пълноценно и заплаха от ужасна диагноза напълно духовни. Здрави съдове (шунты), се свързват помежду си по такъв начин, че идва безполезни стари артерия се намират в пълна изолация и в системата на кръвообращението, не са включени.

Подготовка за операцията

Байпас на сърцето не се отнася за операциите на особена трудност, но, както и преди всяка хирургическа намеса, пациентът ще трябва да преминат период на обучение, включваща в себе си пълен клиничен преглед. Освен стандартния набор лабораторни и ултразвукови изследвания, ЕКГ на сърцето и сключване на терапевт, задължително му ще коронарографию – рентген — процедура с използването на контрастни вещества. Това е необходимо, за да се определи точно място или мястото на обучение съдовата блокада.

READ  Церебрастенический синдром (церебрастения): - лечение, симптоми, причини

Повечето от всички подготвителни процедури носят специализирана клиника характер и само за 7 – 10 дни преди определения срок операции, на пациента ще постави в стационар, където и ще започне директно, подготовка за коронарному шунтированию съдове на сърцето. Много съществен момент за обучение, ще се превърне в умения за учене специално дишане по новата система.

Ход на операцията

Операция коронального байпас на кръвоносните съдове на сърцето, както е написано по-горе, се изразява в замяна на болни артерия на здравословна. По принцип, ролята на плъзгащи се играе най-устойчиви на атеросклероза, гърдите артерия, но в случаите, когато такава промяна е невъзможна, използват или лъчева артерия, или подкожную бедрена вена.

Резултат

Байпас съдове на сърцето могат да носят характер на една смяна, а може би и многократно, и, това не зависи от степента на тежест на заболяването. Повредени са и два и три на съда, и при това променено състояние на здравето на пациента не предизвиква прекомерни страхове, а това се случва, че един буркан зашлакован толкова много, така, че пациентът се намира почти в предынфарктном състояние.

Разбира се, ако байпас на сърдечните съдове се оказа единственият начин да спаси човека от инфаркт на миокарда, цифри смъртоносна области биха били много по-страшно, но за щастие това не е така.

Съвременната медицина има минимум три алтернативни решения за замяна на болния съд на здравословен:

 • Коронарната ангиопластика съдове.
 • Стентирование.
 • Лечението с бета-блокери.

Въпреки това, съществуват редица доказателства, когато решението кардиолог еднозначно в полза на операция.

Самата операция на байпас на сърцето може да продължи доста дълго време, понякога 5 – 6 часа, така че за една хирургическа екип строители никога не си на повече от една операция на ден.

Рехабилитация

Рехабилитация след коронарен байпас съдове на сърцето се разделя на два етапа – реанимационная и, рециклирана, в рехабилитационен център. Реанимационный период често се забави до десет дни и през цялото това време пациентът трябва да диша правилно. Приблизително до края на първата седмица на пациента за облекчаване на шевовете и малко по-късно, след още няколко дни, при условията на нормалното зарастване, му е позволено първото къпане.

Гръдната кост е необходимо за лечебния процес много по-дълго време – понякога, не по-малко от един и половина месеца, в периода на които е назначена чорап твърда скоба.

Такива следоперативни последици, като анемия, влекомые значителни кровопотерями, лесно се отстраняват спазването на балансирани диети. Обикновено при изписване от клиниката център, лабораторни показатели не са под прага на нормата.

Има специални условия за стимулиране на процесите на зарастване и възстановяване – стриктното спазването им ще помогне за намаляване на периода на рехабилитация до един и половина пъти. На първо място, не трябва да се страхуват изпълнение на най-простите движения – лекарят ще покаже как може леко да преобърне, да промени положението, докато още не е получено разрешение да се изправи на крака. Дихателните упражнения на пациента ще науча още преди операцията и трябва да ги изпълнява по няколко пъти на ден.

READ  Масивен инфаркт на мозъка: лявото и дясното полукълбо на мозъка, с кървене, последици, прогноза, кома

Страх, че шевовете ще разпръсне, често помага да се гарантира, че пациентите не знаят коя мерки е допустимо да положат натоварване на тялото. И продължават да спазват мир, дори и след дълго време след изписването. В никакъв случай не може да се «пази» за себе си по този начин – на сърдечния мускул трябва да работи, а не прибавям мизерно съществуване. Придвижването по коридорите на болницата, на разстояние от 700-800 метра на ден, това е достатъчно напрежение за провокация здравословен кроводвижения и тренировка на мускулите.

Когато болните, изписани от клиниката за окончателното възстановяване, за предпочитане е той да е бил изпратен в санаториум за сърдечно-съдови заболявания. Санаторное лечение, е 21 ден, и има окончателен етап на рехабилитация.

Усложнения

Почти винаги, нежелани последици и усложнения са ограничени с оток или малки възпалителни процеси; по-малко от 1% от случаите се срещат кървене на мястото на байпас.

Още по-рядко, но за тях трябва да знаете, може да се сблъскате със следните негативни проявления:

 • Непълно сращение) на гръдната кост;
 • Мозъчен инсулт;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Тромбоза на вените;
 • Келоиди белези;
 • Нарушения на паметта;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Постоянна болка в областта на операцията.

Ако значително се ограничи област рискови зони, т.е., да продължат спазването на диета и да запази забраната на вредни навици, има голяма вероятност, че всички странични прояви и ще остане в теория.

Списък на факторите, които биха могли да доведат до различни воспалениям, несращению гръдната кост и инфекции:

 • За пушене;
 • Пу;
 • Затлъстяването;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Високо налягане;
 • Повишено ниво на холестерол;
 • Захарен диабет.

Трябва да се помни, че всяко сериозно отстъпление от лекарски предписания, или връщане към дооперационному начин на живот, отказ от прием на определени лекарства и упражнения, рано или късно поспособствуют повторно образуване на атеросклеротични плаки.

Срок на годност

Байпас във всеки случай се създава нов жизнен тонус прооперированному, в края на краищата той започва да разбира колко много сила и нови възможности отнемало у него заболяване, измеряющее ритъм на съществуване само количеството приети лекарства. Живот след коронарен байпас съдове на сърцето, това е пълно усещане за свобода от повече от десет болезнени прояви на сърдечна недостатъчност. По-голямата част от пациентите никога повече да не си спомнят за страховитите симптоми предынфарктного състояние.

Още един труден въпрос тормози всеки, перенесшего корональное байпас съдове на сърцето – какъв живот ще гарантира тази операция? Еднозначен отговор на този въпрос няма, но, при пълен отказ от пушенето, преяждането и други вредни навици, срок на служба на плъзгащи може да продължи от 10 до 17 години. След това се назначава следваща планова операция.

Цена

Със сигурност едно – байпас хирургия, като най-напреднали, а понякога и единственият начин за връщане на човека към нормален начин на живот от състояние, предшестващ инфаркт не може да струва евтино. В зависимост от състоянието на клиниката и ниво на комфорт, цената на операция за шунтированию съдове на сърцето в столицата на Русия варира от 200 000 до 550 000 рубли, а в Израел или Германия – дори до 1,5 милиона рубли.

READ  Тетрада Фалло: при деца, които са новородени, причини, симптоми, лечение, прогноза, след операция

Коментари

Ето само някои отзиви на пациенти след коронарен байпас съдове на сърцето.

Сергей, Русия: «Аз проведе байпас на работа на сърцето преди четири години. Задали само два шунт, доброто сърце не трябваше да се обърнат, тъй като кръвоносните съдове са на върха. Известно време след операцията леко спестявайки болка в гръдната кост, но сега, след няколко години, се чувствам абсолютно здрави».

Вячеслав, Ставропол «Когато, след коронорографии, лекарят направо ми каза, че имам в наличност са останали само месец и половина, живот, аз вече разбрах това и себе си, защото в този период вече не е на стойност без нитроспрея, а и като цяло, състоянието на здравето е ужасно. Препоръката е само една – коронарна байпас хирургия, на което аз се съгласих веднага и също не съжалявам. Ето вече почти две години дори не си спомням за кошмарах кого време, аз съм напълно здрав!»

Галина, Syzran «Ние сме щастливи; 2008 година е обявен за година на сърцето и баща ми направили операция напълно безплатно. Благодаря бригада – работата е изпълнена превъзходно, а вече по-късно от 15 дни баща ми отиде на санаторное лечение. Спомням си, че той трябваше балони помпане, за възстановяване на нормалната работа на сърцето и белите дробове. Сега се чувства добре!»

Лариса, Петербург: «Веднага след CABG, дори и на фона на ноющих болки в мястото на шевовете, аз осъзнах, че тези, ужасни болки, които са били преди операцията, вече не. Трябваше да пия много антибиотици, да диша, докато лежеше в болницата, не беше лесно, спял едва ли не в седнало положение. Но всичко е минало, важното е да се движи, не съжалявам за себе си. Сега аз съм нормален здрав човек, за това, което беше преди байпас, се опитвам дори не помня.»

Коронарна байпас хирургия – това не е причина да се мисли, че животът отсега нататък ще бъде подчинена на строга рамка задръжки. Напротив, удължаване и значително подобрение на качеството на живот премахват огромно количество от най-различни ограничения, в сравнение с които, да се откажат от тютюнопушенето, или да спре усвояването на въглехидратите в неумеренных количества – мъничко, почти несущественная.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec