Korvalola: състав, което помага за, заявление, декларации, инструкции как да се пие

Модерен фармакологичен пазарът предлага десетки наименования на лекарства упойка действия, приспивателни и антидепресанти, но въпреки това много хора, особено възрастните, все още доверие доказан средства — корвалолу и валокордину.

Популярността на korvalola е спечелил благодарение на надеждност и ниски разходи, не може да се отрече и ефективността му като упойка средства. Заедно с това, много последователи на лечение на тези капки забравят за потенциалната опасност, която може да таить в себе си употребата на прекомерно количество, дори и най-естествен растителен наркотик. Korvalola, между другото, не толкова «натурален», защото в състава му има синтетични психотропни компоненти, както впечатляваща концентрация на алкохол може да направи средство опасно за консумиране на определени категории пациенти.

Валокордин — аналог на корвалола — е създаден още през довоенной Германия. В годините чудо лек от нервни разстройства и безсъние се превърна в изключително популярна, който служи като изходна точка за него индустриалното производство и в страните от Западна Европа, и в Съветския Съюз. В Киев от 1960 г., станаха освобождаване на лекарство, наречено «korvalola», елиминираха от рецепта на класическия валокордина масло от шишарки на хмел. Така, от втората половина на миналия век и до ден днешен, korvalola стана заемат достойно място в аптечках милиона руснаци и жители от други страни от постсъветското пространство.

В наши дни korvalola разрешено да се продават свободно в Русия, Беларус, Украйна и някои страни от Азия, а в самата Европа от производството му отдавна са се отказали в полза на по-модерни и ефективни депресанти. Освен това, входящи в състава на корвалола фенобарбитал прави лекарството установен при внася в САЩ, Литва и много други европейски страни. За това си струва да се знае и да се помни тези, които обичат да успокои нервите си с помощта на капки корвалола и е свикнал да го вземе със себе си, в пътуването.

Освен упойка действия, korvalola има редица странични реакции, може да доведе до пристрастяване, неврологични нарушения и дори симптоми на абстиненция. Преди употреба трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба, където допустимата доза на прием и на състоянието, когато лекарството действително може да помогне.

Състава и принципа на действие на корвалола

Korvalola представлява комбинирано средство, в състава му се включват растителни и синтетични съставки — естер, алфа-бромизовалериановой киселина, фенобарбитал, натриев хидроксид концентрирани за разтваряне на фенобарбитала, масло от мента, етанол 96% вода. (Съдържание на алкохол в разтвора е не по-малко от 47%).

Излъчен алфа-бромизовалериановой киселина и етилов алкохол действа на рецепторите на устната кухина и гърлото, намаляване на възбудимостта на нервната система, да предизвика инхибиторен ефект върху земната кора и подкорку мозъка, оказват спазмолитично и успокоително действие е подобно на обичайното «валерьянке». Големи концентрации на корвалола притежават приспивателни ефект.

Фенобарбитал — седативен компонент, репресивен предаването на импулси на възбуда в кората на мозъка и подкорковые нервните центрове. Той предизвиква сънливост и намаляване на бързината реакции, оказва умреш и снотворный ефект. Степента на выраженности спиране възбуден сигнали в мозъка се определя от броя на приетите капки: при спазване на препоръчителната доза те ще успокои, в случай на нейното превишаване може да се усети силен сънотворен ефект.

Благодарение на тормозящему ефекта на компоненти корвалола на сосудодвигательный център, спазмолитическому по отношение на съдове на сърцето и други органи се постига слабо хипотензивно действие на лекарства, които, обаче, не си струва да се уповаваме при артериална хипертония, изискваща лечение на съвсем други лекарства. Korvalola понижава кръвното налягане, но не се успокоява инфекциите хипертонична криза, както и не води до поддържане на нормотонии при гипертоника.

Етерично масло от мента съдържа ментол и неговите етери, разширява кръвоносните съдове, действа в ролята на спазмолитика, засилва сократимость на червата и стомаха, помага да се бори с подуване на корема. В устната кухина мента създава ментов вкус и антисептичен ефект.

Korvalola се извършва под формата на алкохолен разтвор и на таблетки. Капки препоръчва се да се приема преди хранене, се разтваря във вода или капая на бучка захар. Действието започва след около четвърт час след прием под езика и началото на засмукване в устната кухина, където, между другото, се поглъща повече от половината от приетите медикаменти.

Колеги корвалола по успокоительному действие — валокордин, валосердин, адонис-бромо, барбовал, ново пассит, тинктура от глог и дяволска и др Тези средства могат да се различават от членовете в тях компоненти, но надарени с подобни седативен ефект, много от тях са изключително на растителна основа, не съдържащи синтетични психоактивни съставки, което може да е изгодно да ги различи от корвалола.

Компоненти корвалола са способни да проникват през плацентата, като оказва неблагоприятен ефект върху развиващия се плод, така че бременните жени е по-добре да се откажат от приема му във всеки срок на бременността. Бром, высвобождающийся при метаболизма на лекарството в организма, може да се натрупват, което води до токсични ефекти.

READ  Lactic в кръвта: видове, структура, функции, норма в анализа, мъже, жени и деца

Показания и противопоказания за приложение на корвалола

Korvalola не може да се приеме лекарство, способен да лекува определена болест. Това средство само премахва отделно взети симптомите на нервни разстройства, така че не мисля, че получаването му ще помогне да се отървете от заболявания на сърцето, бъбречна колика, безсъние. Много возразят, защото korvalola наистина премахва болката в сърцето. Това е така, но само онази болка, която е предизвикана от стрес или нервен срывом. Болката при стенокардия и инфаркт на миокарда, за съжаление, прости и евтини капки корвалола не лекуват.

Korvalola състояние да успокои нервите си и да помогне със заспиването, но развившуюся депресия, тежка невроза, тревожен синдром, може би, «да не вземе». За това трябва да кажат лекарите и да се знае от самите пациенти, возлагающие надежда за чудодейственную силата на капки.

Това се случва, че пациентът е така, използвани при всеки отделен случай е да се пие korvalola, че други лекарства, просто игнорира, и да го убеди в необходимостта от тяхното приемане не е толкова просто. Тук са важни силата на убежденията на специалист и на съзнанието на пациента, който може да продължи «да се отдадете на» капки от нерви, в разумни граници, но като при другите лекарства за прописанной лекар схема.

Показания корвалола ясно определени и са посочени в инструкциите за лекарството, което, обаче, не пречи на голям брой пациенти кардиологического профил да ги приемат като лекарство от «сърцето». Тук заслужава да се припомни, че korvalola е в състояние да свали някои неприятни усещания от страна на сърцето и дори болка, но причинена по-скоро от нервни изживявания, отколкото на промените в коронарните съдове и миокарда.

При наличието на структурни лезии в сърцето, свързани с атеросклероза и други причини, прием корвалола е загуба не само за пари, макар и малки, но и време, тъй като сърдечно-съдови заболявания изискват по-сериозно лечение с медикаменти от други групи.

Korvalola не задава като основен лекарства при никакви нарушения, това е средство за симптоматично, предназначени само за облекчаване на някои негативни симптоми на невроза, стрес, нервно пренапрежение, така че лекарят обикновено само препоръчва прием на определена категория болни.

Korvalola помага при:

 • Неврозоподобных разстройства;
 • Безсъние, причинени от стреса, безпокойството (не повече от две седмици);
 • Функционални нарушения от страна на сърцето (тахикардия, болка в следствие на нервно напрежение и без комуникация с увреждания на коронарните артерии и на миокарда);
 • Силна възбуда, с вегетативни прояви (изпотяване, чувство на горещина, зачервяване на лицето, учестен пулс и др);
 • Спазми в стомашно-чревния тракт.

Противопоказания

Korvalola се продава без рецепта и неконтролируемо се приема от много хора, особено по — възрастните, които могат да увеличи дозата до максимална и дори я надвишава, но това лекарство не е толкова безобиден, колкото изглежда. Противопоказания за корвалолу също има и те са свързани главно с които влизат в състава на препарата фенобарбиталом, бромом и етанол. Към тях се отнасят:

 1. Индивидуална чувствителност или алергия към отделните компоненти на корвалола;
 2. Тежки нарушения в работата на черния дроб и бъбреците;
 3. Бременност, кърмене;
 4. Детска възраст (медикамент е противопоказан до 18 години);
 5. Лактазная недостатъчност;
 6. Алкохолизъм;
 7. Епилепсия и в магарешка синдром на друга етиология;
 8. Травма на главата или нейните последици.
READ  Дисбактериоза на червата при грудничков: симптоми, снимки, необходимите изследвания, лечение

Указания за употреба корвалола, характеристики и странични ефекти

Вземете korvalola по-добре по препоръка на лекар, който е предписал тези, които имат сърдечни симптоми, свързани с неврозом. При този специалист трябва да е сигурен в липсата на сериозни изменения от страна на сърцето, тъй като продължение на заболяването може да се промени под влиянието на капки, а пациентът да не получи своевременно се предписва лечение на хипертония, стенокардия, аритмии и други сериозни заболявания.

Сами, също могат да се възползват от всички известни депресанти са използвани капки, но внимателно, при спазване на всички препоръки, посочени в указанията за употреба. Ако на фона на прием на състоянието се влошава, изпитвате болка в гръдния кош, дискомфорт в корема, скачат на тревожност или депресия, трябва да прекратят лечението корвалолом и, не се колебайте да се обърнете към лекар.

Korvalola на капки — най-популярната форма на лекарството. Препоръчителната доза на прием — 15-30 капки, разтворени в четвърт чаша вода, при силно вълнение и ускоряване на пулса, тя може да бъде увеличена до 40-50 капки. Определено количество средства се разтваря във вода или вземат със захар не повече от три пъти на ден, независимо от приема на храна, въпреки че много препоръчват все още да го консумират след хранене. Продължителността на употреба на корвалола не трябва да превишава две седмици, и по-подходящо, ако тези капки не се превърне в незаменим лекарство за хроничен прием, въпреки че много пациенти все още са «виновни» по лечението.

Възрастните хора, лицата с нарушена работа на черния дроб или бъбреците вземат korvalola може, но по-добре да броя капки, за малко да се намали, вследствие на по-дълъг разпадането му и увеличаване на времето за действие. Пациенти с мисли за наклонности, тежка депресия korvalola по-добре да не се приемат, а лечението трябва да се назначи психотерапевт. При ангина, дефекти на сърцето, след прекаран инфаркт на korvalola навреди не ще, но той не може да замени приетата схема за медикаментозно лечение.

Освен течна лекарствена форма, е възможно приемане на компоненти корвалола под формата на таблетки (korvalola, корвалтаб). Korvalola таблетки лице се назначава по 1-2 бр. в два-три приема на ден. Липсата на етанол в състава на таблетки все още не ви позволява да зададете му от бременни жени и кърмещи майки, на водачите на транспорта и заети в опасна работа лица, в края на краищата, фенобарбитал там все още има, а му ефекти не са съвместими с посочените обстоятелства.

Като се има предвид съдържанието в подготовката на етилов алкохол и психотропно компонент (фенобарбитала), съвсем логично е да се очаква от корвалола на нежелани лекарствени реакции, особено, ако препоръчваната доза или продължителността на приема са били превишени. Много от пациентите, дълго увлекающиеся капки корвалола, ги смятат за безвредни и безвредни, многократно надвишава максимално допустимите количества на прием и съответно, когато се сблъскат с неблагоприятни последици от този необикновен лечение.

За най-често срещаните странични ефекти от прием на корвалола включват:

 • Гадене, неприятни усещания в стомаха, разстройство на стола под формата на запек;
 • Алергична реакция към съставки на лекарството;
 • Виене на свят, сънливост, забавяне или възбуда, халюцинации, нарушения в съня;
 • Урежение на пулса, понижаване на налягането;
 • Нарушение на дишането.

Продължително и постоянно прилагане на корвалола може да доведе до пристрастяване към фенобарбиталу, вследствие на което ефективност като сънотворно средство за постепенно ще намалява, а на фона на отмяна на възможни симптоми на абстиненция — безпокойство, възбуда, халюцинации. Известно е, че след две седмици прием на корвалола за сън желания ефект вече не се постига.

READ  Церебрастенический синдром: причини, симптоми, при деца, възрастни, лечение

Предозиране корвалола провоцируется лондонския препоръки за прием и продължителността на лечение. Натрупване на метаболитите на лекарството може да предизвика не само зависимост, но и сериозни нарушения в организма при отмяна — потискане на централната нервна система, гипотонию, нарушения на сърдечния ритъм и дишането. При предозиране с отравяне на жертвата може да се наложи лечение в условията на интензивно отделение и дезинтоксикационная терапия.

Korvalola добре се съчетава с повечето гипотензивных, антиаритмических средства, лекарства за лечение на диабет и други, които трябва да се вземат много възрастните хора, но има лекарства, които по-добре да не се консумират едновременно с него — стероидни хормони, противозачатъчни, хипнотици, антиконвулсанти, някои антибиотици.

Korvalola и алкохол и малко съвместими и едновременното им приемане не е най-добрата идея. Етанолът усилва неблагоприятни ефекти фенобарбитала и токсичност корвалола като цяло, така че ще трябва да избират между депресанти са използвани капки или да извадите стреса чрез горячительного напитка. Алкохол е в основата на капки, но броят на рецепция е такова, че вреда няма да възникнат. Друг е въпросът, ако взема капка и да пие алкохол в тези обеми, които не се вписват в «медицински» доза.

Korvalola понижава налягането, така че внимателно да го приемате, трябва да се лице, са склонни към хипотония. Водачите на превозни средства, хора, заети в потенциално опасните работни места, изискващи бърза реакция и висока концентрация на вниманието, korvalola да не трябва заради присъствието в него на фенобарбитала и алкохол, забавяне на скоростта на реакция и причиняват сънливост.

Възможно ли е да се приемат korvalola бременни?

Много бъдещи майки изпитват трудност при заспиване, прекалено нервен и изпитват, могат да станат изключително емоционално лабильными на базата на хормонални колебания. В тази връзка успокоителни капки може да изглежда доста привлекателен начин за лечение, обаче в повечето инструкции бременност и кърмене са включени сред противопоказания. Korvalola — не е изключение, той е противопоказан при бременност, тъй като фенобарбитал може да е много неблагоприятно въздействие върху развитието на бебето.

Фенобарбитал оказва подтискащ ефект върху нервната система и на майка, и на детето, възпрепятства нормалното съсирване на кръвта, което провокира кървене в първите дни от живота на новороденото. Злоупотребата с корвалолом в третия триместър на бременността води до пристрастяване и последващите синдром на отнемане, който се наблюдава у дете в развитието на спазми и силна възбудимост след раждането или в първите две седмици от живота.

Много ще забележите, че фенобарбитал се назначава все пак жените «в положение», страдащи от судорожным синдром или епилепсия, а в състава на корвалола му е много малко. Това наистина е така, но трябва да се антиконвулсивни на лечение — къде по-тежък причина да се прилага фенобарбитал, отколкото за пиене, съдържащ му korvalola за успокояване на нервите. Освен това, има много по-безопасни и ефективни успокоителни, не са противопоказани за бременни и кърмещи жени.

***

Korvalola — един от най-достъпните и евтини успокоительных лекарства, което не губи популярността дори в условия на появата на голям брой други, по-модерни, лекарства за лечение на безсъние или безпокойство. Го обичат и възрастните болни с комбинирани патология на вътрешните органи, както и младите хора, страдащи от пристъпи на паника и разнообразни прояви на невроза.

Запасаясь бъдеще и редовно попълване на аптечка с пресни мехурчета с корвалолом, не забравяйте, че това лекарство е в непосредствена близост до сериозни странични ефекти и противопоказания, затова прочит на инструкции и консултации от лекар — присъщи за действие при употреба и корвалола, и всяко друго лекарство.

Видео: за корвалоле и сърдечна болка в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00081 sec