Креатинин: норми в кръвта, повишен, понижен — причини

Биохимичен анализ на кръв често включва и такава фигура като креатинин, който, заедно с урея, креатин и други вещества, е важен компонент на остатъчен азот.

До образуването на креатинин в мускулите креатинът се извърви доста дълъг път, който при участието на ензими започва в бъбречната паренхиме. Метилированию креатин е изложен в черния дроб, откъдето се доставя до мускулите, където под въздействието на ензим креатинкиназы (фосфорилирование) се превръща в креатинфосфат, за да отида в миофибриллы (подобни на нишка структури на мускулите, осигуряващи им намаляване). Там той се разрушава, образувайки креатинин, остатъкът неорганичен фосфор и вода, но по пътя се отделя енергия, която се използва сократительные мускулите.

Креатинин от мускулната тъкан идва в кровеносное на пистата. Тъй като той е «беспороговым» вещество, а след това в бъбреците той безпрепятствено се филтрира обратния всасыванию или някаква допълнителна обработка не е, така че след това свободно да могат да излизат с урината. Този процес върви непрекъснато, така че колебанията на креатинин в кръвта – незначително, а съдържанието, основно, освен пол и възраст, зависи от това, колко развит човек на мускулна маса и като пъпки, за да се справят със своята отговорност. Увеличени нива на креатинин в кръвта е показателно за намаляване на функцията на бъбреците (разбити клубочковая филтриране). Освен това, използването на този показател в кръвта и в урината (концентрация на креатинина, наети за определено време), може да се изчисли, колко плазма се филтрира в бъбреците клубочках за единица време (проба Реберга).

Норма за всички е различно

Норма на креатинина в кръвта зависи от пол и възраст, както на ниво, освен бъбречна дейност, от физика (натрупването на мускулна маса) и хранителни предпочитания. В кръвта на човек, освен на ендогенни вещества, присъства още и экзогенное, поступившее с храна, така че ако креатинин в кръвта, повишена леко, а човек, сдающий анализ атлетического физика и далеч не е вегетарианец (да, дори и в навечерието на не най-добро), то тогава може да не се плашат от резултатите.

При изследването на пациента с цел откриване на патология на бъбреците трябва да се вземат предвид някои функции в напреднала възраст, в организма на възрастните хора се наблюдава намаляване на креатинина, така че анализът може и да не съответства на тежестта на процеса, т.е. страданието на бъбреците явно, а кретинин така за себе си, а това не е и обновен.

Но да се върнем към нормалните стойности на този показател, предварително да забележи, че нормата на креатинина при жените ще се различава от тази при мъжете. Това се дължи на факта, че мъжете по природа е надарен с по-голяма мускулна маса (а ако «люлеещ се стол» посещение?), докато женската половина округлости придобива по-често заради мастни натрупвания, които не са намалени и за тази енергия, не се нуждаят от. При деца в норма креатинин постоянно се променя с напредване на възрастта, обаче, в това може да сте сигурни, изследвали данните от таблицата.

READ  Протеин в кръвта: общ, видове, стандарти, е повишен, понижен
Възраст, пол Норма на креатинина в кръвта (мг/л)
От 0 до 1 година 3,0 – 11,0
При деца от години до 7 години 2,0 – 5,0
Децата и тийнейджърите 7-14 години 3,0 – 8,0
Момчета и момичета на 15-16 години 5,0 – 11,0
Мъже 8,4 – 13,6
Жени 6,6 – 11,7

При извършване на анализ в други случаи се използват други единици за измерване – микромоль на литър (мкмоль/л). Тогава норма при жените се считат стойности в диапазона от 44,0 до 97,0 мкмоль/л, а при мъжете – от 44,0 до 115,0 мкмоль/литър. Освен това, този показател, може би, по-често, други биохимични изследвания се определя в урината, така че е уместно да напомня, че на здрав възрастен човек го премахва от джоба на организма до 2 грама на ден (N — 1-2 g/дневно).

Защо повишено или понижено ниво на креатинин в кръвта?

Причина за повишаване на нивото на креатинина е повишено образование в силата на определени обстоятелства или намаляване на отделянето на този компонент от организма. До повишен креатинину може да доведе до много патологични състояния:

 1. Значителни (рязко изразени!) промяна на функционалните способности на черния дроб (остра жълта атрофия на черния дроб, механична жълтеница).
 2. Намаляване или декомпенсация на сърдечно-съдовата дейност.
 3. Патология на белите дробове с възпалителен характер, фебрилно състояние;
 4. Чревна непроходимост.

 5. Нарушаване на функциите на отделителната система (бъбречна недостатъчност, тежки развиват и дифузни поражения на бъбреците).
 6. Запушване на пикочните пътища от камъни или тумор.
 7. Акромегалия, гигантизм (усилва синтеза на соматотропина).
 8. Тежко рамките на захарен диабет (в резултат на дълбок хормонален дисбаланс).
 9. Гладната диета.
 10. Засилена работа на мускулния апарат.
 11. Бременност.
 12. Намалена функция на надбъбречните жлези.
 13. Мускулна тумор в стадий на остра раздялата.
 14. Влияние на лекарства, притежаващи нефротоксическим ефект.

Междувременно, понякога в анализ, биохимично изследване на кръвта може да откриете, че креатинин е понижена. Причините за това явление може да стане:

 • По време на бременност;
 • Продължително гладуване;
 • Продължителна терапия кортикостероидными лекарства.

Ако читателят е забелязал, бременност и гладуването могат да дадат както увеличаване, така и намаляване на концентрацията на компонента на остатъчен азот.

За бъбреците — отделно

Предвид това, че причина за повишаване на креатинина в кръвта най-често е бъбречна патология, което води до нарушаване на функционалните способности на бъбреците, този анализ най-често се използва за диагностициране на данни заболявания. Все пак заслужава да се отбележи, че резервните възможности за увреждане на бъбреците, кръвоносната доста високи, така че креатинин в единствено число едва ли ще реши задачата на диагностично търсене в първите етапи. Той не е толкова чувствителен, за да видите подозрителен, така че в срещи често са налице два показателя: креатинин и урея (последната е по-чувствителна към нарушаване на функциите на отделителната система). Между другото, естеството на храна (консумацията на месни продукти) оказва влияние и върху нивата на урея също.

При бъбречна недостатъчност креатинин в кръвта, повишена естествено и го смятат за важен критерий в диагностиката, но-отново – повишаване на концентрацията на креатинин и урея са наблюдавани не в първите часове на развитието на остра бъбречна недостатъчност, а след това, когато повече от половината от функционални структурни единици на бъбреците (нефроны) вече излизат от строя.

 

При остра бъбречна недостатъчност (опростено случаи) креатинин се повишава с около 40-80 мкмоль/л на ден, но за по-тежки увреждания, придружени от значителни нарушения на функцията, се характеризира с много високи стойности (800 – 900 мкмоль/л, а понякога стига и до 2600 мкмоль/л). Сериозни поражения на мускулния апарат (политравма) и едновременното развитие на ПРИСПОСОБЛЕНИЯ дават по-рязко повишаване на нивата на креатинина чрез увеличаване на образование.

По този начин, увеличение на нивата на креатинин и урея не винаги може да се дължи на най-ранните черта поражение на бъбреците, въпреки, че в някои авторитетни източници се среща подобно твърдение, което, вероятно, се отнася до хронична форма на заболяването, където креатинин наистина се счита за основен показател за клинична лабораторна диагностика за класификация на ХБН.

Креатинин в урината

Предвид това, че отделителната система играе важна роля в вариации на този показател, доста често креатинин определят в урината, които се събират в рамките на един ден (24 часа), но на анализ са избрани само 20 мл.

Причина за повишено отделяне на креатинина с урината може да се нарече следните заболявания:

 1. Остри инфекции;
 2. Гигантизм и акромегалия (гиперпродукция somatotropic хормон);
 3. Захарен диабет, намалена функция на щитовидната жлеза;
 4. Краш-синдром (раздавливание на мускулни тъкани);
 5. Лъчева болест.

Високо ниво на креатинин в урината може да даде интензивна физическа дейност (подсилени разпадането на креатинфосфата и образование на креатинина), която, както е известно, за патология не се отнася.

Ниско ниво на креатинин в урината може да се наблюдава при:

 • Атрофични промени на мускулния апарат;
 • Обширни лезии на мускулите в резултат на нараняване с различен произход и оперативни интервенции;
 • Продължителна раздавливании тъкани;
 • Остър дерматомиозите;
 • Гематологической патология (анемия, левкемии, левкемия);
 • Дегенерация и амилоидозе на бъбреците;
 • Развиващите бъбречна недостатъчност;
 • Повишаване на функцията на щитовидната жлеза;
 • Прилагането на лекарствени средства със силно токсични ефекти ефект (живачни съединения, сульфаниламидные препарати, антибиотици, барбитурати, хормони, тиазидовые диуретици);
 • В началото на прилагането на адренокортикотропного хормон (АКТХ).

Като се явя на анализ и какво да правя при високо ниво на креатинина?

Под наем анализ просто като всеки друг РЕЗЕРВОАР (биохимичен анализ на кръв). Идват сутрин на гладно в лабораторията, изчакайте опашката, предоставят на виена, на локтевом мошеник и малко се (докато е «мъниче захапка»), всичко останало ще направят специалисти, които за това са учили. Резултатът ще е готов в един и същи ден (изследване на креатинина започват незабавно, той не обича простаивания).

Що се отнася до анализ на урината, след което пациентът получава указания как да я събират (за денонощие, двама, трима…). Обикновено урината става за 24 часа, режим на хранене обикновено, ако човек не е велик мясоед, работохолик или олимпийски шампион (много месо, физическо натоварване – висок креатинин).

Съвсем неразбираеми мотивите на пациенти, които не отговарят отговорът им и опитващи се самостоятелно да намали креатинин. Единственото нещо, което човек може да се обърне внимание, това е храна и натоварване. Може би те са причинени от некоректно анализ, тогава просто е необходимо да се преразгледа начина на живот. Ако с това всичко е в ред, тогава по-добре веднага да отидете на лекар.

Едва ли експертите на нашия сайт може да ви препоръча някакво конкретно народно средство или медикамент, който се продава в аптеките. Трябва да се намери и премахне причината, тогава повишен креатинин и сам ще си отиде. Вероятно от статията може да се заключи, че този компонент е показател за сериозни нарушения в организма (с изключение на активна трудова дейност и пристрастяването към месни продукти), включително и развитие на бъбречна недостатъчност. Затова пациенти с такъв проблем, преди всичко, искам да ви посъветва да посети лекар, за да разберете причината и степента на поражението, а после вече да се намали концентрацията, следвайки препоръките на специалист и вземането на предписаното лечение.

Видео: за какво са изследване на креатинин в кръвта?

MAXCACHE: 0.4MB/0.00094 sec