Креатинкиназа/CPK/креатинфосфокиназа кръв увеличен, норма

Когато на пациента, доставен екип на спешна помощ със съмнение за остър инфаркт на миокарда, са анализи, сред дългия списък на интересуващите лекар показатели, със сигурност, ще бъде и такова изследване, тъй като активността на креатинкиназы. Обикновено медработники, суетясь хотели близо тежък пациент, често се повтаря разбираема само от него съкращение — CPK. А всъщност това е и има креатинкиназа, или, както по-рано призова – креатинфосфокиназа (CPK).

Определяне на активността на креатинкиназы намира огромно значение в клиничната лабораторна диагностика – при остър инфаркт на миокарда почти всички пациенти се отбелязва закономерное и ярко изразено повишаване на активността на общата креатинкиназы (предимно за сметка на MV-фракция, която също по възможност се определят, но, първо за нея само предполагам).

Креатинкиназа, креатинфосфокиназа и фракция изоферментов

Креатинкиназа представлява ензим, който участва в енергийния обмен на тъкани, говорейки катализатор важните биохимични преобразувания, по-специално – той ускорява процеса на фосфорилиране на креатин, за да последният може да даде енергийна основа за намаляване на напрежението в мускулите.

Най-ензим се концентрира в скелетните мускули, мускулите на сърцето, гладкомышечных влакна на матката и нервната тъкан на мозъка.

Активността на CPK потиска хормона на щитовидната жлеза – тироксин.

Два димера креатинкиназы (В и М), които изграждат молекула ензим, под формата на комбинация (изоферменты), и въпреки че всеки от получените изоэнзимов намира място за себе си в различните тъкани, все пак някои отдава по-голямо предпочитание, така изоферменты се различават по принадлежност към единия или другия орган:

 • ММ – мускулния изофермент, с основна локализация в скелетните мускули (QA-ММ) – за неговия дял в плазмата на кръвта се падат 98% от цялата дейност креатинкиназы;
 • ВВ – мозъчна изофермент, преимущественная локализация е очевидна (QA-ВВ) в плазма или серум е напълно неоткриваеми, тъй като не преодолява кръвно-мозъчната бариера (появява се в кръвта при тежки ОМТ или инсультах);
 • MV – хибриден изофермент (QA-MV), той предпочита сърдечния мускул, която се намира в големи количества, в серум (плазма) делът му е около 2% от цялата (общо) на активност креатинкиназы.

По този начин, при лабораторно изследване на общата активност на ензими, които ние по навик продължаваме да наричаме CPK, предполагат активността на всеки един от изоэнзимов, разпределени в кръв от сърдечния мускул (2%) и скелетната мускулатура (98%).

Нормата за деца и възрастни

Дейност креатинкиназы естествено е по-висок при децата, защото те растат бързо и се развиват, всички процеси, те са ускорени. Освен това, активността на ензима зависи от пол (при мъжете е по-висока), физика (колкото по-напомпани в добро състояние мускулите, толкова по-висока активност на ензима) и физическа активност (при хора, държи тялото си в добра форма – CPK се повишава). Въпреки това, за стойности на креатинкиназы в зависимост от пола, възрастта и други фактори, може да се съди, като се позовава на таблицата:

READ  Лечение на хемороиди студ
Пол, възраст Норма, U/l (U/l), при 37°С
Деца до 5 дни от живота

от 5 дни до шест месеца

от 6 до 12 месеца

до 652

до 295

до 203

Децата от една до три години

от 3 до 6 години

до 228

до 149

Деца от 6 до 12 години

момчета

момичета

 

до 247

до 154

Момчета, младежи от 12 до 17 години

Младежи, мъжете на възраст над 17 години

до 270

до 195

Момичета, момичета от 12 до 17 години

Момичета, жените на възраст над 17 години

до 123

до 167

Спад в активността на ензима никаква диагностична стойност не носи, така че в норма са дадени само в стойностите на горната граница. Освен, че изключително приближава към нула активност КК разкаже за малоподвижном начина на живот или засилена работа на щитовидната жлеза.

Кръв за изследване на активността на креатинкиназы вземат толкова, колкото и за други биохимични изследвания: на гладно, с изключение на пушене (за час) и намаляване на интензивността на физическата и емоционална тежест (в крайна сметка, както винаги).

Значението на креатинкиназы в търсене на диагностични

Креатинкиназа в големи количества започва да се влеят в кръвта, когато се повредят клетките, я съдържат. Най-често това се случва при тежки случаи кардиомиоцитов и клетките на скелетните мускули, така че дейността CPK е толкова важно по отношение на диагностициране на остър инфаркт на миокарда.

Освен това, този лабораторен тест оказва значителна помощ при наблюдение през течение на болестта. Поради факта, че дейността креатинкиназы при инфаркт на миокарда подобрени в голяма степен вече в първите часове на заболяването, осигуряване на качеството, призната като ранен маркер ИМ. От този лабораторен тест не избяга изтрити форма на заболяване, както и повторни инфаркти, когато ЕКГ не помага особено.

Между другото, съществува още един биохимичен тест, който на увреждане на клетките на сърдечния мускул да се реагира много рано, това е – миоглобин, го повишено ниво може да има дори по-рано, КК.

Тъй като общата активност на КК може да се осъществи от различни материи, неговата роля за диагнозата ИМ не е толкова съществена, тъй като значението на определянето на нейните изофермента — MV-фракция за повишаване на активността, който при инфаркт на миокарда най-преименуване (делът на КК-MB е 5% или повече от общата дейност на креатинкиназы).

Изоферментный гама от креатинкиназы – MV-фракция

Трудно е да се надценяват значението на такъв лабораторен показател, като изофермент КК-MB или MV-фракция. Дейността на общата креатинкиназы, разбира се, много информативен анализ, но той се състои от увеличаване на активността на други изоферментов, това означава, че с голяма степен на вероятност може да се твърди за наличието на инфаркт, но пълното убеждение, че това е точно на ТЯХ, само ще активност (или съдържание) MV-фракция.

В норма стойностите на този показател не могат да надвишават 10 U/l (съдържание — по-малко от 10 мг/л), по-скоро те трябва да бъдат по-ниски. Но всичко това е дело, което е тест-комплект за КК-MB имат не всички лаборатории, например, в областната болница, която не разполага със специализирано отделение (кардиологическим), реактиви просто е непрактично да се запази, а в клиниката – още повече. Този анализ се правят на пациенти с инфарктом, а човек с подозрение за остра сърдечна патология «първа» се стреми възможно най-бързо да достави в кардиологическую клиника или отделение.

Повишена активност MV-фракции:

 • При инфаркт на миокарда: растеж започва през 4 – 6 часа от инфаркт, максимум се наблюдава през 18 – 30 часа връщане в норма (ако всичко е безопасно) на 3 ден;
 • При наследствени нервно-мускулна патология, наречена кардиомиодистрофией тип дюшен, която протича с белег поражение набраздени мускулатура.

Проучване изоэнзима креатинкиназы на сърдечния мускул е ценно не само за диагностика на лезии на миокарда, немалка роля играе QA-MV в план за наблюдение за състоянието на пациента.

Поведението на ензими при инфаркт на миокарда

Трябва да се отбележи, че при инфаркт на миокарда, освен креатинкиназы, се наблюдават повишени стойности на активността на други ензими, свързани към сърдечния мускул (Ast, LDH, альдолаза), но динамиката на техните по-малко характерно (данните в таблицата).

Ензим Моделът увеличаване на активността, часовници Максимално увеличаване на активността, часовници Връщане към нормално, на ден Очакваното увеличение, пъти
Креатинкиназа 2 — 4 18 — 30 3 — 6 3 — 30
Ast 4 — 6 24 — 48 4 — 7 4 — 12
LDH (общо) 8 — 10 48 — 72 8 — 9 2 — 4
Альдолаза 4 — 6 24 — 48 2 — 9 2 — 5

От таблицата се вижда, че вече е след 2 – 4 часа след появата на болка регионална синдром започва да расте активност креатинкиназы.

В края на първия ден на болестта на активност креатинкиназы може да бъде увеличен от 3 до 30 пъти. Междувременно, период «полупребывания» осигуряване на качеството в кръвния поток е сравнително малък, така че скоро може да се види нормални стойности на активността CPK.

Повторен растеж на ензима след намаляване (при наличие на съответните симптоми) дава основание да се смята, че пациентът се е получил нов инфаркт, който на ЕКГ, често е прикрито като първия. Въпреки това повторно увеличение може да посочи за развитието (плюс до ТЯХ) миокардита или перикардита.

Във връзка с това, дейността на КК определят на всеки 4 — 6 часа през първите 2 дни (48 часа) на заболяването и затова е толкова често лекарите казват непонятную съкращение (CPK). Ако в първите два дни всичко върви благополучно, активността на ензима продължават да се определят, но само 1 път на ден, не забравяйки при това, че най-специфичен показател е QA-MV.

Дълго запазване повишени стойности креатинфосфокиназы по отношение на прогнозата обмислят как да не е много обещаващ знак.

Повишаване на активността на дехидрогеназата (LDH), не се случва толкова бързо, колкото креатинкиназы, но се задържа по-дълго време, което позволява да се постави диагноза, когато инфаркт на миокарда «остарял» в продължение на няколко дни.

Динамиката на активност аспартатаминотрансферазы при инфаркт на миокарда заема междинно положение между дейността на креатинкиназы и дехидрогеназата. Въпреки това, този показател се изследват и се счита за важно при съмнение за поражение на миокарда.

И още много болести…

Също инфаркт на миокарда, за които креатинфосфокиназа е ранен маркер поражение на сърдечния мускул (повдига 10 – 30 пъти в първите часове и достига връх през 20 – 30 часа), повишена активност на ензима се наблюдава в редица други патологични състояния:

 1. Всички видове мускулни дистрофий;
 2. Полимиозит, вирусен миозити;
 3. Травматично нараняване на мускулния апарат (синдром на дълъг сдавления или краш-синдром);

 4. Обширни хирургически операции (следоперативния период);
 5. Състоянието на гиперметаболизма скелетните мускули, наречено злокачествена гипертермией (остро фульминантное състояние). Тази патология се развива в хода на провеждане на обща анестезия за намеса и може да представлява заплаха за живота на пациента;
 6. Травми на главата, натъртване на мозъка;
 7. Съдова патология на главния мозък;
 8. Инсулт (цереброваскулярная исхемия);
 9. Ревмокардит;
 10. Нарушаването на ритъма при сърдечна недостатъчност (застойна);
 11. ТЭЛА (повишена активност креатинкиназы се отбелязва сравнително рядко);
 12. Поражение на сърдечния мускул при хипоксия (удар, хипертермия);
 13. Значителна натоварване на мускулния апарат (бягане, силови спортове, професионална дейност);
 14. Инжектиране на някои лекарства, в мускул (наркотици, ненаркотические аналгетици, отделни антибиотици, успокоителни и психотропни вещества);
 15. Феномен На Рейно;
 16. Отравяне стрихнином;
 17. Нарушение на кръвообращението и трофики, което води до развитие на некроза (рани от залежаване) – проблеми на отслабената прикован към леглото, пациенти;
 18. Спазми на скелетната мускулатура;
 19. Остра алкохолна интоксикация;
 20. Психически патологии (епилепсия, маниакално-депресивен синдром, шизофрения);
 21. Въздействието на радиоактивно излъчване с развитието на остра лъчева болест;
 22. Патология на щит жлеза с намаляване на неговата функция (хипотиреоидизъм);
 23. Злокачествени заболявания, локализирани в матката, червата, пикочния мехур и други органи.

Като се има предвид, че тироксин (хормон на щитовидната жлеза) инхибира активността на креатинкиназы, при пациенти с патология ЩЖ с намалена функция, активността на ензима може да се увеличи до 50 пъти, докато упорит труд «щитовидната жлеза е била счупена, а напротив, намалява активността на CPK.

Не се увеличава креатинкиназа при ангина и почти не реагира на този ензим на страдание на черния дроб и на белия дроб, дори ако клетките на тези органи, по някаква причина, с изключение на злокачествени тумори, ще започнат усилено да се руши.

Видео: лекар за креатинкиназе

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec