Кръгове на кръвообращението: голям и малък човек, схеми и описание

В човешкото тяло, кръвоносна система е устроена така, че напълно отговаря на неговите вътрешни нужди. Важна роля в насърчаването на кръвта играе наличието на затворена система, в която са разделени артериальный и венозен кръвни потоци. И това се извършва с помощта на наличието на кръгове на кръвообращението.

Историческа справка

В миналото, когато под ръка у учените още не беше информационни уреди, способни да учат физиологични процеси в живия организъм, най-великите дейци на науката, са били принудени да се отдадете на намирането на анатомични особености при трупове. Естествено, че има починал човек на сърцето не се намалява, така че някои нюанси трябваше домысливать себе си, а понякога и просто си въобразявате. Така, още през втори век от нашата ера Клавдий Гален, обучающийся за работа на най-Хипократ, е предполагал, че артериите съдържат в своя skylight стая въздух вместо кръв. В течение На бъдещите столетия е направено много опити да се обединят и да се свържат заедно налични анатомични данни с позицията на физиологията. Всички учени знаят и разбират, как е устроена системата на кръвообращението, но ето как работи това?

Изумителен принос в систематизацию данни за работата на сърцето са направили учените Мигел Сервет и Уилям Гарвей в 16-ти век. Гарвей, учен, за първи път описавший големи и малки кръгове на кръвообращението, през 1616 г. е определил наличието на две обиколки, но ето как са свързани артериално и венозно пистата, той обясни в неговите писания, не би могъл. И едва по-късно, през 17-ти век, Марчело Мальпиги, един от първите, който започна да използва микроскоп, в своята практика, открива и описва наличието на най-малките, невидими с невъоръжено око на капилярите, които служат като свързващо звено в кръг на кръвообращението.

Филогенеза, или еволюция кръгове на кръвообращението

Във връзка с това, че по отношение на еволюцията на животни клас гръбначни животни ставали все по-прогресивни в анатомо-физиологичен отношение на тях им е необходимо сложно устройство и сърдечно-съдовата система. Така, за по-бързо движение на вътрешната течна среда на организма на гръбначния животното има нужда затворена система на циркулация на кръвта. В сравнение с други класове на животинския свят (например, с членестоноги или червеи), хордовых се появяват наченки на затворена съдовата система. И ако при ланцетника, например, липсва сърце, но има коремната и спинная аорта, а при риби, земноводни (земноводни), рептилии (влечуги) се появява две — и трехкамерное сърцето съответно, както при птиците и бозайниците — четырехкамерное сърцето, характеристика, която е централната фигура в него две обиколки на кръвообращението, не смешивающихся помежду си.

Следователно, наличието на птиците, бозайниците и човека, по-специално, на две разделени кръгове на кръвообращението – това не е нищо, тъй като еволюцията на кръвоносната система, необходима за по-добра адаптация към условията на околната среда.

Анатомични особености кръгове на кръвообращението

Кръгове на кръвообращението – това е съвкупност от кръвоносни съдове, която е затворена система за прием във вътрешните органи на кислород и хранителни вещества чрез газовата и обмен на нутриентами, както и за отделянето на клетки на въглероден двуокис и други продукти на обмяната на веществата. За организма на човека се характеризира с два кръга — системен, или голям кръг, както и белодробна, наричан също малък кръг.

READ  Лекарство за хипертония Normalife: инструкция, цена, отзиви

Видео: кръгове на кръвообращението, мини-лекция и анимация

Голям кръг на кръвообращението

Основната функция на големия кръг е осигуряване на газовата във всички вътрешни органи, освен белите дробове. Той започва в кухината на лявата камера; представен на аортата и нейните разклонения, кръвно коритото на черния дроб, бъбреците, мозъка, скелетната мускулатура и на други органи. Нататък този кръг продължава капилярна мрежа и венозным коритото на изброените органи; и чрез вливането куха вена в кухината на дясното предсердия завършва в последния.

И така, както вече е казано, началото на голям кръг – това е кухината на лявата камера. Тук се изпраща артериальный кръвен поток, съдържащ в себе си голяма част от кислород, отколкото на въглероден диоксид. Този поток в ляво желудочек попада директно от кръвоносната система, белите дробове, има малък кръг. Артериальный поток от лявата камера чрез аортната клапа проталкивается в най-голямата автоматична съд – в аортата. Аортата образно може да се сравни с един вид дърво, което има множество подразделения, защото от нея се отдалечава артерия към вътрешните органи (черен дроб, на бъбреците, на стомашно-стомашно-чревния тракт, до вашия централен мозък – чрез системата на каротидните артерии, към скелетните мускули, към подкожната мастна тъкан и др.). Органные артериите, които имат многобройни разклонения и носещи съответните анатомията на името, пренасят кислород на всеки орган.

В тъканите на вътрешните органи артерия съдове се разделят на съдове все по-малък и по-малък диаметър, и в резултат на това се формира капилярната мрежа. На капилярите – това е наимельчайшие съдове, почти без да имат средно мускулен слой, както и представени на вътрешната обвивка – интимой, облицовани с эндотелиальными клетки. Просвета между тези клетки на микроскопично ниво са толкова големи в сравнение с другите съдове, които позволяват безпрепятствено да проникне протеини, законни и дори профилирани елементи в межклеточную течност в околните тъкани. По този начин между капилляром с артериална кръв и интерстициална течност среда в една или друга администрация се наблюдава интензивен газовата обмяна и споделяне на други вещества. Кислородът прониква от усетят, а това въглена киселина, като продукт на метаболизма на клетките – в капилярка. Се извършва на клетъчния етап на дишането.

След като в кърпа съкровищницата на по-голямо количество кислород, а от тъканите е била изтрита цялата това въглена киселина, кръвта става венозна. Целият газовата обмяна се осъществява с всеки нов приток на кръв, и за този период от време, докато тя се движи по капилляру към венулы – сосудика, собирающего венозную кръв. Това означава, че с всеки сърдечен цикъл в даден участък на тялото се извършва с кислород на тъканите и премахване от тях въглероден диоксид.

READ  Хапчета от запек: евтини и ефективни лаксативи

Посочените венулы се обединяват в виена по-голям и се формира венозно посока. Виена, подобен на този на артериите носят тези имена, в какъв период са (бъбречни, мозъчни и др.). От големите венозных стъблата се образуват притоци на горната и долната куха вена, а последните след това се вливат в дясното предсърдие.

Характеристики на притока на кръв в органите на големия кръг

Някои от вътрешните органи имат свои собствени характеристики. Така, например, в черния дроб има не само чернодробна виена, «относящая» венозен поток от нея, но и воротная, която обратно, носи кръв в печеночную тъкани, където се извършва пречистване на кръвта, и едва след това кръвта се събира в притоци на чернодробна вена, за да стигнем до по-голям кръг. Воротная виена носи кръв от стомаха и червата, така че всичко, което човек е ял или пил, трябва да мине през един вид «почистване» в черния дроб.

С изключение на черния дроб, някои нюанси съществува и в други органи, например, в тъканите на жлези и бъбреците. Така, в хипофизната жлеза се отбелязва наличието на така наречените «чудо» на капилярна мрежа, защото артериите, които канят в кръвта хипофизата, от хипоталамуса, се разделят на капилярите, които след това се събират в венулы. Венулы, след като кръвта от молекули релизинг-хормони, събрана, отново разделени на капилярите, а след това вече се формират на виена, относящие в кръвния поток от хипофизната жлеза. В бъбреците два пъти на капилярите се разделя артериална мрежа, което е свързано с процесите на селекция и обратно всмукване в клетките на бъбреците – в нефронах.

Малък кръг на кръвообращението

Неговата функция е изпълнението на газообменных процеси в белодробната тъкан с цел насищане «отпадък» на венозна кръв кислородными молекули. Той започва в устната дясната камера, където от право-предсердной камера (от «крайна точка» големия кръг) идва венозен кръвен поток с изключително незначителни количества кислород и високо съдържание на въглероден диоксид. Тази кръв чрез клапан белодробната артерия движи в един от най-големите съдове, наречен легочным барел. Нататък венозен поток се движи по артериальному поречието на белодробната тъкан, което също се разделя на мрежа от капиляри. По аналогия с капилярни в други тъкани в тях се извършва газовата обмяна, само в лумена усетят идват молекули кислород, а в альвеолоциты (клетките на алвеолите) навлизат това въглена киселина. В алвеолите при всеки акт на дишане влиза въздуха от околната среда, от която кислород през клетъчните мембрани прониква в плазма, кръв. С выдыхаемым въздух при издишване ще дойде в алвеолите това въглена киселина се отделя навън.

READ  Четвърта кръвна група rh-положителен: характер, здраве, диета

След насищане на молекули, O2 кръвта придобива свойства на артериална, протича по венулам и в крайна сметка се стига до белодробни вени. Последните в състава на четири или пет парчета се отварят в кухината на лявото предсердия. В резултат на това през дясната половина на сърцето тече венозен кръвен поток, а през лявата половина — артериальный; и в норма в тези потоци не трябва да се смесват.

В тъканите на белите дробове разполага с двойна мрежа от капиляри. С помощта на първата се извършват газообменные процеси с цел обогатяване на венозна поток молекули кислород (взаимно свързване директно с малкия кръг), а през втората се извършва кетъринг на самата белодробна тъкан с кислород и нутриентами (връзка с големия кръг).

Допълнителни кръгове на кръвообращението

Данни понятия реши да отпусне кръвоснабдяването на отделните органи. Така, например, към сърцето, което вече други се нуждае от кислород, артериальный приток се извършва от подразделения на аортата в самото начало, които са получили името дясната и лявата коронарна (венечных) на артериите. В знанието на миокарда се наблюдава интензивен газовата обмяна, а венозен отток се извършва в коронарните вени. Последните се събират в коронарный синус, който се отваря директно в правото на предсердную камера. По този начин се извършва сърдечен, или коронарный кръг на кръвообращението.

Виллизиев кръг представлява затворен артериалната мрежа от мозъчни артерии. Мозъчна кръг осигурява допълнителен приток на кръв към мозъка при нарушение на мозъчното кръвоснабдяване на други пътни артерии. Това предпазва толкова важен орган от липса на кислород, или хипоксия. Мозъчна кръг на кръвообращението представен на началния сегмент на предната мозъчна артерия, в началния сегмент на задната мозъчна артерия, предните и задните свързващи артериями, вътрешни сънливи артериями.

Плацентата кръг на кръвообращението работи само по време на света плода на една жена и изпълнява функцията на «дишане» на детето. Плацентата се формира, като се започне с 3-6 седмици на бременността, и започва да функционира в пълната си сила с 12-та седмица. Във връзка с това, че белите дробове на плода не работят, притока на кислород в кръвта се осъществява чрез поток на артериална кръв на пъпна вена на детето.

***

По този начин цялата кръвоносната система на човека може да бъде разделена на отделни свързани помежду си части, изпълняващи своите функции. Правилното функциониране на тези парцели, или кръгове на кръвообращението, е гаранция за здрави работата на сърцето, кръвоносните съдове и целия организъм като цяло.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00123 sec