Кръв от задния проход, причините за кървенето при хемороиди

Кръв от задния проход е една от най-честите симптоми на заболяване на червата, което се проявява при хора от всички възрасти, като се започне с гръдните деца и слагайки край на старото и новото поколение.

Характер на кървене, неговата интензивност, вид на кървене може да посочи възможна причина за патология. Най-често това става хемороиди, с които се сблъскват повечето възрастни лица, така че не винаги това опасно симптому се отделя необходимото внимание.

Кървене от задния проход – това винаги е признак на някакво заболяване, а доста грозни, който изисква незабавно лечение към специалист. Интензивни кръвно загуба може да доведе до силно изразени анемизации и нарушаване на обменните процеси в организма, а не останавливающееся масивно кървене трябва да бъде повод за предизвикателството «неотложки».

Важно е да запомните, че кръв от задния проход може да се говори за такава сериозна патология, като рак на дебелото черво, така че, дори и при наличието на други заболявания, които биха могли да обяснят причината за кървене, все още стои на време да се стигне до лекар.

Причините на кръв от задния проход

Появата на кръв от задния проход, както вече споменахме, е винаги проява на друга патология, по-специално:

 • Хемороиди;
 • Анален пукнатини;
 • Полипоза на дебелото черво;
 • Инфекциозни лезии;
 • Възпалителни процеси (колити, проктиты);
 • Дивертикулеза;
 • Болестта на Крон и язвен колит;
 • Глистной паразитози;
 • Рак на дебелото черво.

За да се оправи по-подробно причините за отделяне на кръв от задния проход, помислете за изброените състояния по-подробно, за удобство на читателя веднага се спира на особеностите на лечението.

Кървенето при хемороиди

Хемороиди – една от най-честите причини за анално кървене. Според статистиката, до 80% от възрастните хора страдат от това неприятно заболяване и не са запознати от първа ръка със симптоми като болка и отделяне на кръв при дефекация.

Хемороиди се появява вследствие на разширени разширяване на венозных сплетений подслизистого слой на ректума, които са във формата на грозде выпячиваются в оформянето на тялото или навън, което води до силен дискомфорт и значително нарушава обичайния начин на живот.

Придаващи геморрою фактори смятат заседнал начин на живот, гиподинамию, наднормено тегло, злоупотреба с кафе, шоколад, подправки, алкохол, нарушения на стола, особено, запек. Не случайно геморрою по-предразположени хора «седящи» професии – шофьори, пилоти, програмисти и т.н. При жените има и допълнителен фактор на риска – бременност и раждане, провокира застой в малкия таз и загуба на венозных възли.

Кървенето при хемороиди, има някои особености:

 • Кръвта се появява по време на или след акта на изхождане;
 • Scarlet кръвта на покрива чревни секрети навън или остава под формата на следи върху тоалетната хартия;
 • Интензивността е от лек секрет до мастилено-струен, но кръв никога не се смесва с изпражненията.

Ако заедно с описани симптоми са сърбеж, парене, болка, дискомфорт в зоната на ануса, прощупываются разширени хемороиди възли, а след това най-вероятно диагнозата хемороиди. Тъй като наличието на варикозно разширени възли в ректума не пречи на полипозу, колиту или рак, това винаги трябва да се обърнат към лекар, за да се изключения по-сериозна патология.

Оскъдни кървене не причиняват нарушения на общото състояние на пациента, докато отделянето на 100-200 мл кръв с всяко изхождане, може да доведе до тежка анемия, която се изисква от съответните лечебни дейности, така че в такива случаи посещение на лекар, трябва да бъде незамедлительным.

Лечение на хемороиди-голямата част от пациентите предпочитат да прекарват сами в домашни условия. За това се използват различни традиционни рецепти, а също и лекарства, налични в най-близката аптека.

На голяма популярност се радват на свещи, те бързо помагат за облекчаване на болката и премахване на кървене. Използвани свещи от хемороиди, при кръвотечения съдържат компоненти, които предизвикват стесняване на кръвоносните съдове, – адреналин, викасол, както и свързващи вещества (зърнастец, метилурацил, и т.н.).

Повечето пациенти се интересуват: как да спрете кървенето при хемороиди в домашни условия? Ефективни прохладни вани, «ледени» свещ. Пример за лекарства, съдържащи вазоконстриктор вещества, могат да бъдат свещи Релиф, които допринасят за бързото спиране на кървене, облекчаване на болка регионална синдром и нормализиране на благосъстоянието. Метилурациловые свещи, със стягащо и заздравяването на раните ефект, усилват регенерацията в зоната на повредени хемороиди възли, като по този начин косвено допринася и спирането на кървенето. Свещи, в чийто състав е включен екстрактът от кора на дъб, ускоряват заздравяването на лигавицата на дебелото черво и образуването на кръвни съсиреци на увредени съдови стени.

Лекарства за лечение на хемороиди с кръвотечението се продават в аптеката без рецепта, може да закупите всеки, който желае, но трябва да се помни, че свещите имат само временен ефект, премахване на симптомите, а не самото заболяване. Освен това, работейки самостоятелно, пациентът рискува да пропусне развитието на по-сериозна патология, така че всяко кървене от задния проход, дори и при наличието на добре познатия години на хемороиди трябва да бъде повод за посещение на лекар.

Анален цепка

Крек ректума, също е честа причина за примеси на кръв в изпражненията. Пукнатината е с запек, поносам, наранявания на дебелото черво, раждане, злоупотреба с лаксативи лекарства. Специална категория пациенти с анален пукнатини са мъже-хомосексуалисти, поява на трайни наранявания заднепроходного дупки, но не винаги спешащие с такъв проблем на лекар.

Крек – надлъжни дефекти на стените на червата, в която се намират множество кръвоносни съдове и нервни окончания, затова патология се проявява не само кръвотечението, но и силна болка. Болката се появява обикновено при дефекация и е нестерпимой. Често към выделениям примешиваются гной и слуз, което отразява силното продължение на възпалителния процес.

Характеристики на кървене при пляскане на ректума:

 • Прясна ярко червена кръв покрива каловые маса, остава под формата на следи върху тоалетната хартия, бельо;
 • Кървенето е придружено от рязко болезненностью;
 • Се появява след дефекацией.

Както се вижда признаци за пукнатини са сходни с тези при хемороиди, но когато пукнатина липсват варикозно разширени венозни възли. Ясно е, че тези заболявания могат да бъдат в един и същи пациент, тогава се установи истинската причина за кървене е трудно и без да се консултира проктолога не може да направи.

Лечение на анален пукнатини обикновено консервативно, но винаги с участието на лекар-проктолога. За това се използват средства, добре познати и пациенти с хемороиди. Най-популярни свещи и мазила, които позволяват облекчаване на болка, спазми, премахване на запек. Обикновено се предписва свещи ултра-прокт, натальсид, релиф, препарати, съдържащи прополис и морски зърнастец. Действа локално, те бързо подобряват здравето на пациента. Сред мазила ефективни солкосерил, проктозан, левомеколь.

От особено значение при пациенти с анален пукнатини има нормализиране на стола, за което са назначени меки лаксативи (морски зърнастец масло, сенаде, дюфалак), както и диета, исключающая солени ястия, пушени меса, изобилие на подправки, алкохол и кафе.

При хронични анален пукнатини и неефективността на консервативно лечение в случай на остри наранявания и лекарите са принудени да се прибягва до операция по тяхното премахване и създаване на условия за лечение на дефект на стената на дебелото черво.

Полипи и полипоза на дебелото черво

Полипи на дебелото черво дълго време, могат да не се проявяват, но при значителни размери ги травматизация води до кървене. Полипи се откриват при около 20% от населението на планетата, особено сред по-възрастните лица Обикновено засегнати ободочная, сигмовидная и ректум. Кървене при полипе протича без болка, кръв перемешана с изпражнения или покрива.

Ако полип се намира достатъчно високо от заднепроходного дупки, а след това кръвта е тъмна, дегтеобразная, количеството му обикновено е малко. Полипи на аналния канал, отделно от кървене, се проявяват чувство на дискомфорт, сърбеж, усещане за чуждо тяло в ректума. Да се разграничат кървене от полип от начален рак не винаги е възможно, без допълнителни изследвания, така че този симптом трябва да предупреждава за възможността от злокачествени новообразувания.

Лечение на полипи на червата – винаги е хирургично. Само пълното премахване на образование помага за отстраняване на кървене и възпалителен процес, а също така служи най-ефективната мярка за предпазване от рак.

Инфекциозни заболявания

Инфекциозни заболявания на червата, освен кръв при испражнении, са придружени и други характерни признаци. Така на пациента се увеличава температурата на тялото му знобит, се появява силна диария, болки в корема, повръщане, което свидетелства за остра инфекциозна патология.

Характеристики на кървене при чревни инфекции (дизентерия, amoebiasis, салмонелоза) – наличието на кровянистых на съсиреци в течна стол (кровянистый диария). Трябва да се отбележи, че чревни инфекции водят до бързо нарушаване на общото състояние на пациента, дехидратация, както и те са заразни, така че винаги в случаи кровянистого диария със симптоми на интоксикация трябва да се обърне към лекар.

Лечение на кървене при чревни инфекции трябва да е в инфекциозна болница, защото разпределението на кръвта – само симптом на друго заболяване. Без да се провалят на пациента се извършва дезинтоксикационную терапия, регидратацию за възстановяване на изгубени течности, се предписват антибиотици и други лекарства, насочени действия.

Възпалителни процеси, дивертикули, глистная нашествието на

Дивертикул – това е локално изпъкнали стените на червата, обикновено выявляемое при по-възрастни лица При травмировании на стената на дивертикула възможно кървене под формата на съсиреци, течна ярко червена кръв или кръв, смесена с чревни секрети. Кървене при дивертикулах е временен, а при присъединяване на възпалителния процес (дивертикулит) е придружен от болки в корема, възможно е повишаване на температурата на тялото.

Възпалителни промени (колити, проктиты) се срещат често по-възрастен част от населението. Обикновено тези заболявания протичат с болевым синдром, диспепсическими разстройства, нарушение на стола. Кървене при колит не се случва толкова често, кръвта се отделя малко, едновременно с изпражнения, с които тя перемешана. При възпаление на ректума кръв червено, може да покрие каловые маса отвън. Много характерно е наличието на значително количество слуз в секрети.

Смята се, че при поражение на червата от паразити интензивно кървене не се случва, въпреки това увреждане на лигавиците, води до попадение в кал малки количества кръв, която може да се открие само с помощта на специални опити. В някои случаи е възможно отделянето на кръв във формата на съсиреци, което обаче се случва доста рядко.

Лечение на възпалителни процеси, включително и на фона на дивертикулов, занимават се с лекарите-гастроэнтерологи. С тази цел се използват лекарства антисептического действия, свързващи вещества и ранозаживляющие средства при локализация на възпалението в ректума. Подходящи са и свещи, възложени при хемороиди. Е необходима диета и предотвратяване на запек.

Болест на Крон и улцерозен колит

Болест на Крон и улцерозен колит – опасни заболявания, които засягат червата и са придружени от силно изразени възпалителни процес, образуването на ерозии и язви по повърхността на лигавицата, което води до увреждане на кръвоносните съдове, съответно за кървене от задния проход. Заболяването обикновено се установяват при индивиди на средна възраст, по-често жени.

За улцерозен колит и болестта на Крон са характерни болковият синдром, диария, възможно е увеличение на телесната температура. Характеристики на кървене се състоят в кровянистом диария, разпределяне на кръвни съсиреци в изпражненията. При локализация на патологичния процес в горните части на дебелото черво е вид кала е дегтеобразным, почти черен цвят.

Лечение на язвен колит е сложна задача, която стои обикновено преди гастроэнтерологом. Ефективни се считат за глюкокортикоиди, сулфасалазин, препарати с 5-аминосалициловой киселина, циклоспорин А. При болестта на Крон са назначени иммунодепрессанты, хормонални препарати, понякога – антибиотици, а в основата на терапията е сулфасалазин, който има изразено противовъзпалително действие.

Рак на червата

Рак на дебелото черво – най-сериозната от възможните причини, за които отива на кръв от задния проход. Новообразувания на дебелото черво и ректума са много често срещани и диагностика на ги на по-ранен етап е трудно. Кървене – една от най-честите и ранни симптоми на този вид рак.

Появата на кръв при рак на дебелото черво се свързва с увреждане на стената на органа, както и с раздялата и възпаление на туморната тъкан. Обикновено кръв перемешана с изпражнения, където често се намират слуз и гной, отразяващи придружаващи колит.

При локализация неоплазии в ректума кръв с изпражненията се наблюдава почти при всеки един пациент и може да бъде първият и основен признак на тумор. За разлика от хемороиди, тя се отделя заедно с каловыми масите или до акт на дефекация, перемешана с телесни секрети. Ако пациентът вече има хемороиди или хронична цепка на задния проход, а до промяна в характера на кървенето, когато изпражненията трябва да се отнасяме с най-голяма икономиката, за да не пропуснете началото на тумор на растеж.

Лечение на рак на дебелото черво, трябва да се извършва само онкологом, самолечение и «разтягане» на посещение в проктологу са недопустими. Единственият начин да се отървем от тумора е хирургическа операция, която може да бъде допълнена с облъчване. Колкото по-рано пациентът ще потърси помощ, толкова по-малко травмиращо ще намеса.

Децата – особена категория пациенти

Кървене от задния проход може да се наблюдава и при деца, дори и най-малките. Този симптом е в състояние да предизвика доста добър случай паника сред младите майки, защото появата на кръв – често е признак на опасна патология. Така, малки деца до една година, които са от смесен формула хранене, могат да страдат от диария с кровянистыми ивици по причина на алергична реакция към краве мляко или други хранителни компоненти, недостатъчност на ензима лактаза, расщепляющего «млечна захар — лактоза.

Много сериозна причина за поява на кръв в изпражненията при рязко безпокойство на детето, повишаване на температура и повръщане може да се превърне в заворот черво или инвагинация – остра хирургична патология, която изисква незабавна помощ на бебето.

След година, когато активност на детето значително се увеличава, както и контакт с други хора, предмети на бита и улица, голяма е вероятността чревни инфекции, вирусни и бактериални на природата. При това заедно с кровянистым поносом изразени симптоми на обща интоксикация, висока температура, често – повръщане. Рискът от бързо обезводняване в случая на чревни инфекции при деца трябва да бъде повод за незабавно приемане на бог за помощ (повикване на «бърза помощ»).

Склонност към запек, прекалено гъста кал може да предизвика остра анальную пукнатина детето. Специално лечение при това обикновено не е необходимо, достатъчно наблюдения, но диагнозата трябва да се постави от лекар, до който трябва задължително да отида на майка заедно с малко дете.

Не е от голямо значение възрастта на детето, дали година, две или месец. Всяко подозрение за отделяне на кръв от задния проход, дори и в малко количество е повод за безпокойство и консултация със специалист.

За да разберете, защо тече кръв от задния проход, не е достатъчно само да се оцени признаци и да изберат от тях са подходящи за конкретния пациент. Изброени са най-честите причини за изтичане на кръв от ректума могат да бъдат комбинирани в един и същи пациент. Така, при хемороиди не изключва анален цепка, а при пляскане – например, рак. За да се разбере истинската причина на това опасно симптома, има нужда от консултация от специалист и допълнителни изследвания.

За изследването трябва да се отнасят преди всичко до проктологу, който ще извърши проверка, пальпацию ректума и ще назначи допълнителни изследвания: ректороманоскопию, ултразвуково изследване, ирригоскопию. При съмнение за тумор, полип на дебелото черво, показва колоноскопия. Ако кръвта се отделя от време на време и в малки количества, тогава трябва да се изследват изпражнения за скрита кръв с помощта на лабораторни тестове.

Единствен метод за лечение при кървене от ануса не съществува, и в края на краищата, това е само симптом на различни заболявания, така че само правилната диагностика ще ви помогне да изберете най-оптимален и ефективен метод за терапия.

Видео: кръв от задния проход, програма «Живо страхотно!»

READ  Камфорное масло, при хемороиди: лечение, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00032 sec