Кървене: първа помощ, видове и признаци, начини за спиране на

Организма на човека и животни, бозайници завързана с хиляди малки, средни и големи съдове, които съдържат в себе си ценна, отговаряща на огромен брой функции течност — кръвта. През живота си човек изпитва влиянието на не малък брой вредни фактори, сред тях най-често се срещат такива травматични въздействия, като механично увреждане на тъканите. В резултат на това възниква кървене.

Какво е това? Медицинска наука «патологична физиология» дава следното определение на дадено състояние: «това е изход на кръвта от повреден плавателен съд». При това тя се излива навън или в кухината на тялото (областта на корема, гръдния кош или таза) или орган. Ако той остава в тъканите, пропитывая си, това се нарича кървене, ако е свободен, да се натрупва в нея — гематомой. Състояние, при което са повредени кръвоносните съдове, най-често внезапно което се случва, и при силен бързо след жизнено-важната течност човек може да умре. Ето защо на първа помощ при кървене често спасява живота му, и основите си би било хубаво да се знае всеки. В края на краищата, не са винаги такива ситуации се случват, когато е в близост до медработники или поне само специално подготвени хора.

Какви видове кръвоизливи са и защо те се появяват?

Класификации на това болестно състояние много и специалистите ги учат на всичко. Обаче имаме разделение на кръвоизливи в разновидности интересува, на първо място, от практическа гледна точка. За успешното оказване на първа помощ е от значение нижеприведенная класификация. Тя показва видове кръвоизливи в зависимост от характера на повреден плавателен съд.

Артериално кървене

Тя идва от артериите, които съдържат богат на кислород кръв, притекающую от белите дробове до всички органи и тъкани. Е сериозен проблем, тъй като тези съдове обикновено са разположени дълбоко в тъканите, близо до костите, и ситуация, когато те ранени, е резултат на много силни въздействия. Понякога такъв вид кървене спира сами, тъй като артериите притежават изразена мускулна обвивка. При нараняване на този плавателен съд на последния спазмируется.

Венозно кървене

На нейния източник — венозни съдове. По тях кръвта, съдържащ продукти на метаболизма и с въглероден двуокис, оттекает от клетките и тъканите към сърцето и по-нататък в белите дробове. Разположени на виена по-повърхностни, отколкото артериите, затова са повредени, те по-често. Тези съдове не се свиват при нараняване, но могат да се държим заедно, тъй като стените им са по-тънки, а диаметърът на повече от артериите.

Капиллярное кървене

Кръвта изтича от малки съдове, най-често на кожата и лигавиците, обикновено такова леко кървене. Въпреки че може да бъде страшно богата с широка рана, тъй като броят на капилярите в тъканите на тялото е много голям.

Паренхиматозное кървене

Отделно и отделят така наречените паренхиматозное кървене. Органи на тялото са кухи, по същество, е «торбички» с многослойными стени — и паренхиматозные, които се състоят от плат. Към последните се отнасят в черния дроб, далака, бъбреците, белите дробове, панкреаса. Обикновено такъв тип изтичането на кръвта може да се види само лекарят-хирург за операция, тъй като всички паренхиматозные органи са «скрити» дълбоко в тялото. Според вида на повреден плавателен съд на такова кървене се определи невъзможно, защото в кърпа органа на разположение на всички им разновидности и пострадали всичко наведнъж. Тя е смесено кървене. Последното се наблюдава и при обширни наранявания на крайниците, тъй като вените и артериите се намират в непосредствена близост.

***

В зависимост от това, остава кръв в тялото кухина или орган, или излива от тялото, отделят кървене:

 • Вътрешно. Кръвта навън не излиза, запомнящ се вътре: в кухината на корема, гръдния кош, на таза, на ставите (втората световна война), желудочках на мозъка. Опасен вид кръвно загуба, която трудно се диагностицира и лекува, тъй като външни признаци на изтичане на кръв няма. Има само общи прояви на загуба и симптомите значително нарушение на функциите на органа (ите).
 • Външно кървене. Кръвта се излива във външната среда, най-често причините за това състояние служат травми и различни заболявания, които засягат отделни органи и системи. Тези кръвоизливи могат да бъдат легочными, маточными, с кожата и лигавиците, желудочными и чревни, от отделителната система. При това видими изливане на кръв, се наричат явни, а тези, които се случват в кух орган, сообщающийся с външната среда — скрити. Последното може да се покаже не веднага след началото на кървенето, защото, за да излезе навън, например, от дълга на храносмилателната тръба, кръвта се изисква време.

Обикновено кървене със съсиреци се случва външно скрито или вътрешно, когато кръвта се задържа в рамките на органа и отчасти сведена до минимум.

 1. Остри. В такъв случай за кратък период от време се губи голямо количество кръв, обикновено той възниква внезапно в резултат на травма. В крайна сметка човек се формира състояние на остра анемия (анемия).
 2. Хронични. Продължителна загуба на малки количества тази биологична течност, причината обикновено са хронични заболявания на органи с изъязвлением съдове техните стени. Предизвикват състояние на хронична анемия.
READ  Намаляват захарта в кръвта: причини, симптоми, какво да правя, диагностика, лечение, профилактика и хранене

Видео: кървене в «Училище на д-р Комаровского»

Основните причини за кървене

Какво може да предизвика кървене? Тук е уместно да се отбележи, че отделят и два коренно различни вида им, въз основа на факта фактор, повреден ли нормален съд или болестно състояние се е появил на фона на разрушенията промяна на съдовата стена. В първия случай кървенето се нарича механично, във втория — болезнено.

Могат да се разграничат следните основни причини кръвоизливи:

 • Травматични повреди. Те могат да бъдат термични (от въздействие на критичната температура), механична (при переломе кост, наранявания, ушибе). Последните се появяват при различни екстремни ситуации като: пътни ИНЦИДЕНТИ, железопътни и авиакатастрофах, падане от височина, свади с участието на пиърсинг или режещи предмети, огнестрелни рани. Също така са производствени и битови травми.
 • Заболяване на кръвоносните съдове, в това число, тумор на (гнойни поражения на тъканите с вовлечением съдове, атеросклероза, гемангиосаркома).
 • Заболявания на кръвосъсирването система и черния дроб (хемофилия, болест на Виллебранда, фибриногеновая недостатъчност, гиповитаминоз До, хепатити, циррозы).
 • Общи заболявания. Например, захарен диабет, инфекции (вирусни, сепсис), липса на витамини, отравяне причина поражението на съдовите стени в организма, в резултат на това през тях се процежда плазма и кръвни клетки и да възникнат кървене.
 • Заболявания, които засягат различни органи. Изтичане на кръв от белите дробове може да причини туберкулоза, рак; от ректума — тумори, хемороиди, пукнатини; от стомашно-чревния тракт — язви на стомаха и червата, полипи, дивертикули, тумор от матката — ендометриоза, полипи, възпаление, новообразувания.

От заплашва човек кървене?

Една от най-важните, но това не е единствената функция на кръвта — пренос на кислород и хранителни вещества. Тя ги доставя до тъканите, а от тях взима продукти, обмен на вещества и въглероден диоксид. При значително кървене се случва съществена загуба на тази необходими на организма субстанции. Много чувствителен към недостиг на кислород нервната система и на сърдечния мускул. Смъртта на главния мозък при пълно спиране на постъпване на кръв в него настъпва при човека и животните е само на 5-6 минути.

Обаче освен непосредствените загуби скъпоценната кислородсодержащей течност има и още един проблем. Факт е, че тя се поддържа в добра форма кръвоносните съдове и при голяма загуба на нея последните спадаются. В този случай и останалите в човешкото тяло кръв, съдържаща се кислород, става неефективна и не може да помогне. Такова състояние е много опасно, да го наричат съдови шок или колапс. Възниква то при остра силна кровопотере.

Горните ефекти са животозастрашаващи пациента и се развива много бързо, след като кървене.

Кръвта изпълнява много функции, сред тях много важни са за поддържане на баланса на вътрешната среда на тялото, както и осигуряване на връзка на органи и тъкани помежду си чрез прехвърляне на различни биологично активни вещества. По този начин милиарди клетки на организма обменят информация и, в крайна сметка, могат да работят гладко. Кървене в една или друга степен нарушава постоянството на вътрешната среда на организма и функциите на всички негови органи.

Често загуба на кръв не заплашва непосредствено живота на пациента, това се наблюдава при редица заболявания. В такива случаи кровопотеря хронична и несильная. Подмяна на изливающейся на кръвта става чрез синтез на черния дроб протеини плазма и костна на мозъка — клетъчни елементи. Кървенето става важно диагностично-признак за разпознаване на заболяването.

Признаци на кървене

Общи

Оплаквания на пациента:

 1. Слабост, немотивиран, сънливост;
 2. Виене на свят;
 3. Жажда;
 4. Чувство на сърцето и недостиг на въздух.

Външните симптоми на кръвно загуба, които се наблюдават при всеки вид кървене, както следва:

 • Бледност на кожата и лигавиците;
 • Студена пот;
 • Увеличаване на честотата на сърдечните съкращения;
 • Недостиг на въздух;
 • Нарушения на уриниране до пълна липса на урина;
 • Спадане на кръвното налягане;
 • Проблясващи слаб пулс;
 • Нарушения на съзнанието до загубата му.

Местни

Външно изливане на кръв

Основен местен симптом е наличието на рани по повърхността на кожата или лигавицата и видимо изтичане на кръв от нея. Въпреки това, естеството на кървене може да бъде различен и е в пряка зависимост от вида на съда.

 1. Капиллярное се проявява така, че кръвта се събира в големи капки, излъчва от цялата повърхност на раната. Загубата си в единица време обикновено е ниска. Цвета му е червен.
 2. Признаци на венозна кървене: кръвта може да изтече доста бързо при раняването на голяма вена или няколко, тя се стича от раната на ивици. Цветът й е тъмно червено, понякога бордо. Ако са повредени големи вени на горната част на тялото, може да се наблюдава неравномерно разпределение на кръвта от раната (обаче ритъм се синхронизират не с пулс и дишане).
 3. Признаци на кръвното кървене: кръв се излива от мястото на нараняване пульсирующими музеи — «фонтанчиками» (тяхната честота и ритъм съвпада с ударите на сърцето и пулса), цветът й е ярко червено, червено. Загуба на кръв за единица време обикновено бърза и значителна.
READ  Варикоз срамните устни: причини, симптоми, лечение, при бременност, народни средства за защита

Прояви на прикрито кървене

 • От белия дроб кръвта се откроява с кашлица (симптом кровохарканья), тя пенистая, цвят ярко червен.
 • От стомаха — кафяв цвят (солна киселина в стомашния сок реагира с кръв, последната се променя нюанс). Могат да бъдат на кичури.
 • От червата — изпражненията придобиват тъмно-кафяв или черен цвят и лепкава, тягучую консистенция (дегтеобразный стол).
 • От бъбреците и пикочните пътища — урината става червена (от тухлена оттенък до кафяви, с «лохмотьями» — съсиреци и парченца тъкан).
 • От матката и половите органи — кръв червено, често в секрети има парченца от лигавицата.
 • От ректума — в червено капки кръв може да бъде открита на фекалиях.

Признаци за вътрешен кръвоизлив

 1. Не се наблюдава изтичане на кръв в околната среда. Такива общи симптоми кръвно загуба.
 2. Местни прояви ще зависи от мястото на увреждане на съда, и така в какъв кухина на тялото се натрупва кръв.
 3. В желудочках на мозъка — загуба на съзнание или объркването, локални нарушения на двигателните функции и/или чувствителност, кома.
 4. В кухината на плеврата — болки в гърдите, недостиг на въздух.
 5. В областта на корема — болки в корема, повръщане и гадене, напрежение в мускулите на коремната стена.
 6. В кухината на ставата — подуване му, болезненост при палпация и активни движения.

Може ли тялото да се справи с кървене?

Природата е предоставила тази възможност, че на чупливи и нежни живи тъкани на тялото в продължение на дълъг живот ще пострада. Означава, че е необходим механизъм противопостави на изтичането на кръв от увредени кръвоносни съдове. И той е хора има. В състава на кръвната плазма, а след това има течна част, която не съдържа клетки, са на разположение на биологично активни вещества — специални протеини. В комплекса те са свертывающую система кръв. В помощ я служат специални кръвни клетки — тромбоцити. В резултат на сложни многоэтапных процесите на съсирването на кръвта става образование тромба — малък съсирек, който запушва засегнатия съд.

В лабораторната практика има специални индикатори, които показват състоянието на системата на кръвосъсирването:

 • Продължителността на кървене. Индикатор за продължителността на изливане на кръв от малък стандартен щети, нанесени на специален стилетом на пръста или на ухото лоб.
 • Време на съсирване на кръвта — показва за известно време кръвта на рула и се образува тромб. Провежда се в епруветки.

Норма за продължителността на кървене е три минути, време на съсирване на кръвта — от 2-5 минути (по Сухареву), 8-12 минути (по Ли-Уайту).

Често травма или нараняване на съда болестно процес са твърде обширни и естествени механизми за спиране на кървенето не може да се справи някога човек просто няма време да чака във връзка с опасност за живота. Не е специалист, е трудно да се оцени състоянието на пострадалия, така и тактика на лечение ще бъде различна в зависимост от причината.

Така пациентът, който има силно кървене от вена или артерия, подлежи на незабавна доставка в съоръжение за третиране. Преди това той трябва да бъде оказана спешна помощ. За това трябва да се спре кървенето. Това обикновено е временно спиране на изтичане на кръв от съда.

Първа помощ

Какви са известни методи за временно спиране на кървенето? Ето кои са те:

 1. Налягане (прижатие съд в раната, за налагане на давящей бинтовой превръзки).
 2. Налагане на запор върху гемостатической гъба, лед, напояване водороден прекис (за капилярни кръвоизливи).
 3. Много силно огъване на крайниците.
 4. Плътна тампонада с превръзка, марля, памук (за носната кухина, дълбоки външни рани).
 5. Налагане на кровоостанавливающего впрегне.

Начини окончателното спиране на кървенето, които могат да бъдат изпълнени само от лекар и в условия на лечебно заведение, са:

 • Механични: лигиране на съда в раната, изпълнението на съдово шев, прошивание тъкан заедно с колба.
 • Химически: лекарства, които повишават съсирваемостта и вазоконстриктор (натриев карбонат, эпинефрин, аминокапроновая киселина)
 • Термични: электрокоагуляция.
 • Биологични (за спиране на капилярни и паренхимни кръвоизливи по време на операции): филм фибриновые, гъби гемостатические, подшивание на собствените тъкани на тялото (elips, мускули, мазнини, фибри).
 • Емболизация съд (въвеждане в него на малки мехурчета въздух).
 • Премахване на засегнатия орган или части от него.

Важно е да се определи с изглед повреден плавателен съд, защото от това ще зависи начини за прекратяване на изливане на кръв от него.

Първа помощ при кръвотечения кръвно

Много ефективно налагане на впрегне, ако е повреден съд на крайниците. Прилага се и метод на налягането и опъната тампонады рани.

READ  Радиоволновой метод за отстраняване на хемороиди: лечение, мнения

Правила за налагане на впрегне

Докато тя се подготвя, трябва да юмрук или с пръсти натиснете артерия към костите по-горе ранени, да помним, че при нараняване на голям съд сметка става въпрос за няколко минути. Артерия плечевую притиснати до костите на рамото на вътрешната му повърхност, локтевую — в локтевом мошеник, бедрена — в паховом мошеник, краката — в подколенной ямата, подмышечную — в едноименната мишницата.

Ранена крак или ръка трябва да се повиши. Поставете плитка, здраво затягане и поставяне между него и кожата с кърпа или парцал. Ако специален гумен впрегне не, може да използвате обикновена превръзка, шал, тънък гумен маркуч, брючный колан, шал или дори на въже. После я връзват около крайника плътно, просовывают в една линия тояга и завъртете до желания затварянето. Критерий за правилността на налагане на впрегне става спиране на кървене. Време на престоя му в много неизгодно положение: не повече от два часа през лятото и на половин час през зимата. Да се определи момента на затварянето на кръвоносните съдове, време пишат на лист хартия и я фиксират на засегнатата част.

Опасност

Проблемът е в това, че поставят тегли повече от по-горе интервал от време, не поради нарушаване на кръвообращението в повредената крак или ръка, тъкани умират. Функцията на крайниците след това вече не се възстанови напълно, понякога е необходима ампутация. Освен това, има опасност от развитие на газовата гангрена в областта на повреда (в раната попадат бактерии, които живеят в почвата и да се развиват в живи тъкани при липса на кислород). Ако човек още не е успял да достави в болница за определено време, във всеки случай на колан, трябва да се разхлаби за няколко минути. Раната в рамките тях давене, използвайте чиста кърпа.

При раняването на сънната артерия и кървене от нея, трябва да пережать си пръст и да изпълни тампонаду раната стерилна перевязочным материал. Колан върху шията може да се наложи, за това се прилага специална техника, за да профилактировать задушаване на пострадалия. Вдигам ръка в другата нараняване страна, и перетягивают врата жгутом по-долу места увреждане заедно с конечностью.

Видео: спешна помощ при кръвоизлив

Венозно кървене

При венозном кръвотечения работи добре стегнат бинтование или налагане на впрегне. Функция техника последната се състои в това, че местоположението му — не по-висока от мястото на увреждане, като при нараняване на артериите, а, напротив, по-долу.

При всеки метод за спиране на кървенето самата рана покрийте със стерилна кърпа или чиста кърпа. Ако са достъпни болкоуспокояващи лекарства, може да се направи жертва на инжектиране или да се даде хапче, ако той е в съзнание. Легнал на земята, човек трябва да покрият, за да се предотврати хипотермия. Не може да се движи и обърна на засегнатото лице.

При съмнение за вътрешен кръвоизлив, причинени от травми, трябва да се осигури на пациента пълен мир и колкото се може по-скоро да го изпрати в болница.

Видео: доврачебная помощ при кръвотечения венозном

Капиллярное кървене

При капиллярном кръвотечения се прилага методът на налягането, в това число, дланта или пръстите си, за налагане на превръзки, гемостатические гъба, студени обекти. При адекватно работата на кръвосъсирването система временно спиране на кървенето става окончателно.

Терапия след спиране на кървенето в болница

Задължително прилагане на улучшающих на съсирването на кръвта, кровезамещающих лекарства, цяла кръв/плазма/взвеси на тромбоцитите. Също така е необходимо внутривенная инфузионная терапия за възстановяване на баланса на йони. Тъй като след сериозни травматизирующих произшествия кървене — обикновено далеч не е единственият проблем, успоредно с работата на спирка лекари се провежда спешна диагностика и терапия на съпътстващи заболявания.

Най — важното-не губи главата си, ако с някого от околните хора случи беда, и човек има кървене. За да се справят с тях, могат да се използват материали от автомобилната аптечка, нещата от собствената си чанта, елементи от дрехи или предмети от бита.

Задача и дълг на всеки нормален човек е оказване на първа медицинска помощ на жертвата, което във временното спиране на загубата им кръв. А след това следва незабавно да заведе пациента в терапевтичния институт управлявани или спешно да се обадя на бърза помощ.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00130 sec