Кървенето при хемороиди : как да се спре и какво да направя за лечение (свещички, мазила, хапчета)

Хемороиди може да се различни симптоми: възпаление на възли, болка, дискомфорт. Но най-характерен признак на заболяването е кръвотечение от задния проход, който с различна степен на интензивност присъства при всякаква степен на развитие на заболяването.

Ако в началния етап на зацапване са незначителни, и на тоалетна хартия могат да бъдат открити само алени капки кръв, а след това с напредването на хемороиди, кървенето може да стане от големи и представляват сериозна заплаха за здравето на пациента. Първите прояви на този симптома често плаши болния и причиняват чувство на паника и объркване. Какво да правим при възникване на подобна ситуация, към кого да се обърнат за помощ, как да се спре кървенето при хемороиди, какви средства (мехлеми, свещички, таблетки) се използва за лечение на заболяването?

Обикновено кървенето при хемороиди не е придружено с болка и спира след дефекация. Въпреки това е необходимо спешно и адекватно лечение, тъй като след този симптома на хемороиди могат да последват усложнения и заболявания: свищ ректума, пукнатини задния проход, остър парапроктит и дори рак на дебелото черво. И тогава вече да се появи силна болка, гной и слуз в изпражненията, висока температура.

Причините, предизвикващи кървене от хемороиди

Хемороидалната възли се образуват в резултат на нарушение на венозна отлив на ректума. Виена переполняются кръв, увеличават размера и формата на възли, които с развитието на заболяването се увеличават по обем и периодично се възпаляват. Вътрешни хемороиди подутини намаляват лумена на ректума и пречат на изпразването на червата.

 • Дрехите са запек водят до това, че плътен каловые маса, докато преминават през ректума, травмируют увеличените възли. Те започват да кървят, да се възпаляват, стават болезнени и легкоранимыми. При ежедневната опорожнении червата ранени възли нямат време да се лекува, и кървенето се отваря отново. Колкото по-силни са възпалени и повредени хемороидалната подутини, толкова по-силен ще бъде кървене.

 • Влошаване на кръвообращението и застой явления водят до изтъняване на съдовата стена. На този фон се появяват малки ерозия и анални фисури, които са пострадали при дефекация и стават причина за кървене.
 • Появата на кровянистых секрети може да предизвика не само запек, но продължителна диария, в резултат на което лигавицата на червата се възпалява и истончается.
 • До появата на кръв често води продължително седене върху тоалетната и прекомерно натуживание по време на акта на дефекация.
 • Още една причина за възникване на кръвоизливи — stty форма на хемороиди, наличието на големи възпалени възли и липсата на своевременно лечение.

Симптоми

За развитието на кървене в началните стадии на кряскане капки червен кръв, които изтичат по време на изпразване на червата. Можете да ги откриете на повърхността каловых масите, тоалетна хартия или бельо. Болка обикновено липсват, кървене на първо място, това слабо, за да подчертае бързо се обръщаше след изхождане. При тежки форми на хемороиди загуба на кръв могат да бъдат значителни и да ги спре проблематично. В такива случаи пациентът се нуждае от спешна хоспитализация.

При възникване на тревожно симптома пациентът трябва възможно най-скоро да се потърси квалифицирана медицинска помощ, за да премине преглед и да получат адекватно и навременно лечение. В противен случай на кървене поражда сериозни усложнения.

Възможни усложнения

Кровоточащий хемороиди, независимо от това какво количество кръв се откроява, е необходимо да се лекува. В противен случай при по-нататъшното прогрессировании на болестта е възможно развитието на сериозни усложнения, застрашаващи здравето и живота на пациента.

 • Кръвотечение при хемороиди може да доведат до развитието на анемия. При дневна кровопотере от 50 до 100 мл тяло вече не е в състояние самостоятелно да компенсира недостига на кръв и нивото на хемоглобина може да падне до критични стойности. Ако пациентът дълго време пренебрегва прояви на болестта и ви отвежда на посещението на лекар, хемороиди преминава в тежка форма, а кървенето може да достигне обем от над 200 мл, при всяка дефекация. Това неминуемо се отразява на общото състояние на организма и води до развитие на тежка анемия. Пациентът се празнува бледност на кожата покрива, слабост, понижаване на кръвното налягане, виене на свят. На този фон, може би трайно намаляване на имунитета, влошаване на хроничните заболявания и развитието на различни инфекциозни процеси.

 • При тромбозе хемороиди възли, осложненном некроза, понякога има масирано кървене. Това състояние заплашва фатален и изисква незабавна хоспитализация.
 • На фона На хемороиди често се развиват различни усложнения: пляскане на ректума, образование фистули, остър парапроктит. Техните допринасят за появата на продължителни кръвоизливи и възпалителни процеси в аноректални област.
 • Зацапване на ректума могат да са резултат от сериозни заболявания: улцерозен колит, полипи и злокачествени образувания. Така че е важно да се отнася към този симптому с цялата си сериозност и своевременно да се обърнете за преглед и установяване на причините за кървене.

При поява на кървене от задния проход трябва да се среща с проктологу и да се подложи на пълно диагностично изследване за установяване на причините, довела до тревожен симптом. Лекарят ще предпише курс на терапия, насочени към отстраняване на неблагоприятни прояви. Но какво да правя, ако кървенето хвана болния от изненада, какви стъпки можете да предприемете, до това как човек да попадне в кабинета на лекаря?

Първа помощ: спиране на кървене при вътрешния и външния хемороиди

Ако ида на проктологу в най-скоро време, не е практично, да се спре кървенето може да бъде самостоятелно.

Преди всичко, трябва да се изхвърли страхове и да се успокои. Кървене в ранните стадии на хемороиди рядко е силен и дълъг и не носи заплаха за живота. В повечето случаи кръвта се появява само след изхождането или вдигане на големи тежести, и да я спре отделянето на достатъчно лесно. За тази цел следва да се предприемат следните действия:

 1. Прикрепя се към задния коридор студен компрес или заместване със студена вода. Студ намалява пропускливостта на съдовата стена и стеснява кръвоносните съдове, спиране на кървене. Кървене прилага външно при хемороиди може да се спре студени примочками и компреси. За това стерилна марля или превръзка се напоява се със студена вода и се прилагат към кровоточащим институт. За студен компрес може да се използва лед от хладилника, го увийте в марля и се държат на засегнатата област. Процедури не трябва да бъде по-дълго, в противен случай под действието на студа може да влоши хронични възпалителни процеси във вътрешните органи (бъбреци, пикочен мехур, панкреаса, половите органи). Кървене при вътрешните хемороиди може да се спре чрез прилагане на ледени свещи. За това в малък конус от дебела хартия и налейте вода или свързващи вещества, екстракти от билки и изпращат домашно приготвени свещи във фризера до пълно замръзване. Готова ледената свещ освободи от опаковки, като за няколко секунди във вряща вода, и внимателно се вкарва в дебелото черво. Първоначално държат не повече от 5 секунди, след това постепенно време на експозицията се увеличава. Под влияние на студ, кървене от пострадалото вътрешен спира.

 2. Използва един от кровоостанавливающих лекарства (этамзилат, дицинон, викасол). Те са пуснати в идеята на инжекции и хапчета, но ги приемат трябва да бъде само в спешни случаи, от дълго време да се лекуват сами тези средства, без лекарски назначения, е невъзможно.

 3. Прилага гемостатическую гъба. В състава на тези от порест колагеновите гъби, дебелина 6-9 мм, включени борна киселина и фурацилин. Гъба се прилага до повредената място за една-две минути. Пропитываясь кръв, тя сдавливает съдове и спира кървенето. Освен това, гемостатическая гъба дезинфекция и заздравяването на раните ефект. Ако кървят вътрешни възли, гъба внимателно се вкарва в ануса, извлича я върна, няма да има нужда, тя сама ще разреши вътре.

С помощта на тези спешни мерки могат да се справят с внезапно кървене. За да се предотврати повтарящи се епизоди, е необходима задълбочена диагностика и качествено медикаментозно лечение.

Диагностични дейности

За прецизиране на диагнозата и избора на правилната тактика за лечение трябва да премине цялостна проверка. Преди всичко, проктолог трябва да се уверите, че кървенето се нарича именно повредени купчина възли, а не е някаква сериозна вътрешна патология.

Проктологическое изследване включва външен оглед, при който лекарят може да открие кървене външни възли, и пальцевое изследване, което позволява да се открие възли са вътрешни. Освен това прекарват видове инструментални изследвания:

 • Аноскопия. Лигавицата на ректума проверяват с помощта на специален инструмент – аноскопа. Този метод ви позволява визуално да се оцени състоянието на крайния отдел на дебелото черво, на дълбочина 10-12 виж

 • Сигмоидоскопия. Ректум екран на дълбочина 25-30 см от аналния отвор с помощта на специален инструмент — ректороманоскопа, оборудвано с гъвкава тръба с осветление и оптично устройство.
 • Колоноскопия. Проучването позволява да се оцени състоянието на лигавицата на цялото дебело черво. Се извършва с помощта на специална оптична тръба, оборудвана с осветление и уред, передающим изображение.

Тези изследвания позволяват да се изключат други опасни патологични състояния и изберете правилната тактика за лечение на кровоточащего хемороиди.

Лечение геморроидального кървене — необходимите лекарства: (свещички, мазила, хапчета)

Лечение на кървене при хемороиди зависи от выраженности и фазата на основното заболяване. При леко кървене се използва консервативна медикаментозную терапия и се използват следните препарати:

 • Гепатромбин Г (мехлем или ректално свещи). В състава на препарата влиза хепарин, който притежава добро кръвоспиращ и противовъзпалително действие.
 • Гепариновая миро. Има прекрасен терапевтичен ефект. Спира кървене и облекчава възпалението.
 • Проктозан, Релиф, Троксевазин (мази и свещи). Нормализират циркулацията на кръвта, да се спре кървене и имат заздравяването на раните ефект.
 • Ректално свещи с адреналин или танином. Вещества влизащи в състава на свещи имат стягащо и хемостатично действие. Им се вкарва в дебелото черво един-два пъти на ден. Паралелно вътре се използва хапчета Викасола и лекарства, подмладяващи обемът на циркулиращата кръв. Свещи от хемороиди, при кръвотечения трябва да се инжектира в дебелото черво изключително внимателно, за да не навреди на възпалени възли и няма да предизвикат повторно кровопотерю.

 • Лекарствени микроклизмы с разтвор на танин или водороден прекис. Такива клизми притежават бактерицидно и адстрингентно действие, ускоряват регенерацията на тъканите. Полезно да се правят клизми с отвари от лечебни билки (бял равнец, лайка, невен). Същите тези отвари може да се използва и за лечение на кръвоизливи при външния хемороиди и формата на хладните лосиони и седнал тави. След всяка дефекация се препоръчва да се мият с хладка вода и разтвори дубящих вещества или антисептици. Локално се прилагат гемостатические колаген гъба.
 • Детралекс. Лечението ще включва не само спиране на кървене и лечение на повредения възел, но и засилване на венозната стена, премахване на застой явления. За това се използват при кръвотечения хапчета от хемороиди Детралекс. Да вземат да ги непрекъснато в продължение на два-три месеца.
 • Метиурацил (ректално свещи и миро). При работа на открито възли го прилагат под формата на мехлеми, при вътрешните хемороиди — под формата на свещички. Геморроидальный възел ще кърви, докато му тъкан не ще бъдат излекувани, този препарат е значително ускорява процеса на зарастване на увредените тъкани възел.

При чести рецидивах кръвоизливи и тежки кровопотерях, водещи до развитието на анемия, на пациента се препоръчва оперативна намеса. При массированном кръвотечения операция за премахване на хемороидалната възли се извършва незабавно. В останалите случаи се препоръчва прилагането на малоинвазивных методики (лигирование възли, криотерапия, склеротерапия, лазерна коагулация). В следоперативния период е показано определяне венотоников (Детралекс, Флебодиа, Троксевазин), желязо-съдържащи препарати и средства, нормализующих свойства на кръвта.

Медикаменти за лечение на кръвоизливи при хемороиди често се съчетават с физиотерапевтическими процедури и прилагането на средства от народната медицина.

Лечение на кървене при хемороиди в начална фаза

В първи и втори стадий, когато кървенето се появява само при изхождане и още слабо, се използва от консервативно лечение. На първо място са назначени местни лекарства под формата на свещички, мазила, гелове. Те омекотяват каловые маса и повишават общия тонус на ректума. Това помага да се избегне увреждане на възли каловыми на масите. Също тези средства намаляват болезнените усещания при опорожнении на червата. Най-популярните средства за локално лечение на хемороиди при кървене са:

 • свещи кровоостанавливающие с прополис, свещи с адреналин, свещи метилурациловые и хомеопатични (с морски зърнастец масло, календулой, Релиф-ултра);
 • мехлем гепариновая, Ръководството, Флеминг, проктозан, троксевазин, релиф, гепатромбин и други;
 • кремове от хемороиди проктонис, боро дерм, фитол-5, тяньхе, проктогливенол и други;
 • гелове мастокрель и други.

Във всеки случай, не си струва да се лекуват сами. Диагноза на болестта трябва да постави само лекар въз основа на допълнителни проучвания. Това е необходимо, за да се изключат други заболявания, които също могат да станат причина за кръвни секрети от аналния отвор. Това могат да бъдат:

 1. пукнатини задния проход

 2. полипи в стомашно-чревния тракт,
 3. улцерозен колит,
 4. нарушения в ендометриоза (при жените),
 5. ангиодисплазия,
 6. дивертукулез или рак на ректума,
 7. бъг в мезентериальном кръвообращението.

Народни средства за спиране и лечение на кървене геморроидального

В комплекс с медикаментозна терапия може да се лекува кървенето при хемороиди народни средства за защита. Такова лечение предполага широко приложение на различни отвари и настойки от лечебни растения. Отвара може да се използва като лосион прилага външно при хемороиди и да прави с тях микроклизмы при вътрешни хемороиди възли.

 1. Тинктура от невен. За подготовката му вземат се две супени лъжици изсушени цветове от невен, се налива чаша вряща вода и се накисват за няколко часа в затворен термос. Готовата настойка се прецежда и се използват за микроклизм и измие.

 2. Отвара от боровинки. Две супени лъжици боровинки се налива 200 мл гореща вода и заинтригувана на водна баня около 30 минути. След което зърната се отстраняват, а полученият бульон, долива вряла вода до първоначалния обем. За поставяне на микроклизмы използват една четвърт чаша крайния средства. Боровинките отвара притежава стягащо свойства на бързо и спира кървенето от вътрешни хемороиди възли.
 3. Настойка от лайка. За приготвянето му се използват цветя от лайка. Една супена лъжица суров пара чаша вряла вода, настоявам и се филтрира. При кървене три пъти на ден, се поставят микроклизмы с инфузия или го използват, за лапи при кървене на външни възли.
 4. Отвара от бял равнец. Една супена лъжица сух материал налива 200 мл гореща вода и се вари на слаб огън не повече от 15 минути. Дават бульон разполага оставя да престои, прецедете и оставете да обемът му до първоначалното вряща вода. Клизма от отвара от бял равнец имат противовъзпалителни, бактерицидни и хемостатично действие. На външни възли могат да се поставят студени лосиони с бульон.
 5. Парни бани с чесън. Процедурата е бърза спира кървенето. За нейното провеждане се загрява тухла, сложете го в кофа, а на върха на гореща тухла се поставя нарязания на ситно чесън. Двойките не трябва да бъде прекалено горещо, иначе процедурата е в състояние да доведе до изгаряния. След това трябва да седнат на една кофа и укутаться одеяло. За определяне на резултата на процедурата може да се повтаря пет пъти.

 6. Отвара от кора на дъб. За производството му вземат се две супени лъжици ситно суха кора от дъб и по една супена лъжица листа от хвощ и корен от валериан. Сместа се налива 500 мл вряща вода, заинтригувана на водна баня 30 минути и се влива в продължение на шест часа. Готовата отвара се прецежда, които се използват за микроклизм, се добавя към ваната, или да правят с него компреси. Отвари на базата на дъбова кора притежават прекрасен заздравяването на раните, стягащо и противовъзпалителни свойства.

При по-малки кървене помагат на домашно приготвени свещи с добавянето на прополис, борово масло или свещи, изрязани от сурови картофи. Народни лечители съветват да заложите ледени свещи, но да ги следва кратък период от време, първоначално не повече от 5-10 секунди.

Всички народни рецепти може да се използва за лечение на хемороиди кръвоизливи само след консултация с лекар и под негов контрол.

Лечение на кървене при хемороиди по време на бременност

Именно по време на бременност при половината от жените се появява на хемороиди, който може да бъде придружено и кървене. Обаче сложността на лечение на бременни е, че не всички медикаменти от хемороиди могат да бъдат безопасни за бъдещото бебе.

От мазила бременни по-често препоръчват:

 • ауробин,
 • семейство мазила релиф за лечение на хемороиди
 • проктоседил,
 • Ръководството,
 • гепатромбин Г,
 • Флеминг,
 • проктогливенол.

Активно се използват свещи, които омекотяват изпражненията и допринасят за по-малко от травматичному пътеката по червата. От свещи за бременни показани почти всички свещи от хемороиди, с изключение на тези, които са направени на базата на екстракт от беладона (беладона). От средствата на народната и лекарство, медицина, са противопоказани за бременни лекарства, създадени на базата на билки зърнастец и река сена.

Диета при хемороиди кровоточащем

Хранене при хемороиди с кървене предполага изключване от диетата на храни, които предизвикват прилив на кръв към органите на малкия таз. В резултат на употребата на тези опасни продукти, повредени съдове хемороиди възли не могат да издържат на налягане, и разкрива кръвоизлив. Към тях се отнасят:

 • Подправки

 • Подправки
 • Остри сосове
 • Маринати
 • Туршии, консервирани зеленчуци
 • Пушени меса
 • Алкохол

Диета включва пълен отказ от горепосочените продукти, особено категорично се изключват алкохолни напитки. Освен това трябва да се изключат храни, които предизвикват в червата процесите на ферментация процеси и ненужната газообразование. Това е зеленчуци с груби фибри (зеле, царевица, ряпа, репички), високо калорични храни тестени изделия от тесто, сладкиши, квас.

Диета при хемороиди с кървене трябва да се подобри подвижността на червата, да се нормализира работата на храносмилателния тракт и подпомага дефекацию, което премахва необходимостта от запек. Послабляющая млечно-растителната диета ще помогне за утиханию неблагоприятни симптоми и премахване на кръвоизливи.

Правилното хранене при кровоточащем хемороиди се основава на консумацията на зеленчуци и плодове, горски плодове и билки. Несъмнената полза ще донесе ябълки, сурови или варени цвекло, моркови, краставици, тиквички, кайсии. В храната трябва да присъстват естествени лаксативи – стафиди, сушени сливи, сушени кайсии.

В ежедневното меню е включено:

 • каши, варени на вода,
 • постни месни и рибни бульони,
 • хляб с трици,
 • месо и риба нежирных сортове.

Опитайте се да се изключи сладки газирани напитки, силен чай, кафе, те предизвикват дехидратация на организма и провокира развитието на запек. Трябва да ограничат приема на скорбяла храни (картофи, ориз), тестени изделия, пресен хляб, кифла, захарни изделия и сладкиши.

На масата всеки ден трябва да бъде салати, пълнени с масло, за да се подобри работата на червата е полезно да се пие по 1 супена лъжица растително масло два-три пъти на ден. В менюто задължително трябва да включва пресни ферментирали напитки (кефир, кисело мляко, бифидок, кисело мляко), е полезно да се пие чаша на всеки ферментирал млечен напитка за през нощта. Това ще се постигне лесно изпразване на червата и на мек стол, не травмирующего възпаление на червата.

Важен момент е корекция на режима на пиене, на ден трябва да се пият не по-малко осем чаши течност. Това могат да бъдат сокове, компоти, плодови отвари, билков и зелен чай, минерална и обикновена питейна вода. Недостатък на течности в организма води до образуването на твърди каловых масите и допринася за запек, когато си достатъчно консумацията на стол ще бъде мека, а изпразването на червата – лесно, което е важно при наличието на кръвоизливи.

Да се хранят трябва да се на малки порции, пет-шест пъти на ден, с интервал от 2,5 – 3 часа. Това ще се коригира работата на храносмилателния тракт и не се допуска преяждане.

Профилактика

Като превантивни мерки за изключване на кръвоизливи, при хемороиди проктологи отбелязват своевременно лечение на диария и запек, правилното хранене благоприятства редовна дефекация, употребата на големи количества зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти.

Важен момент е и навременното обръщане към специалист при появата на първите нежелани симптоми на хемороиди и лечение на заболявания в съответствие с всички лекарски препоръки. Да се справят с болестта ще помогне на активен и подвижен начин на живот, спорт, дълги разходки, гимнастика.

READ  Разход на хемороиди: симптоми, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00308 sec