Кръвна група 1,2,3,4: концепцията за оперативна съвместимост, на детето

Някои житейски ситуации (предстоящата операция, бременност, желание да стане донор и други) изискват анализ, който сме свикнали да наричаме просто: «кръвната група». Междувременно, в най-широкия смисъл на думата, тук има известна неточност, тъй като повечето от нас предполага известна эритроцитарную системата АВ0, за която се говори в 1901 г. Ландштейнером, но не знаят за него и затова се казва «кръвна група», разделяйки по този начин, друга важна система Резус.

Карл Ландштейнер, наградените за това откритие за Нобелова награда, през живота си продължи да работи върху намирането на други антигени, разположени върху повърхността на червените кръвни телца, и в 1940 г., светът научил за съществуването на системата Rh, занимающей по големина е на второ място. Освен това, учените през 1927 г. са открити белтъчни вещества, специализирани в системата на червените кръвни телца — MNs и Pp. В този момент това е огромен пробив в областта на медицината, защото хората подозират, че кровопотеря е в състояние да доведе до смърт на организма, а чужда кръв може да спаси живот, затова са правили опити за преливане от животните на човека и от човек на човек. За съжаление, успехът дойде не винаги, но науката уверено се движеше напред и в момента, ние само по навик говори за групата на кръвта, което означава системата АВ0.

Какво представлява кръвната група и като за нея е станало известно?

Определяне на кръвна група се основава на класификация на генетично обусловена индивидуално специфични протеини на всички тъкани на човешкото тяло. Тези органоспецифические протеинови структури се наричат антигени (аллоантигенами, изоантигенами), но те не трябва да се бърка с антигени, специфични за някои патологични образувания (тумори) или протеини-агенти на инфекции, идващи в организма отвън.

Антигенный набор от тъкани (и кръвта, разбира се), на които е даден от раждането, определя биологична индивидуалност определена риба, която може да бъде и човек, и всяко животно, и микроорганизъм, т.е. изоантигены характеризират группоспецифические признаци, които позволяват се прави разлика между тези индивиди вътре вид.

Аллоантигенные свойства на нашите тъкани започнах да уча Карл Ландштейнер, който смесени кръвта (червените кръвни клетки) хора с сыворотками други хора и забелязах, че в някои случаи на червените кръвни клетки слепени помежду си (агглютинация), а в други оцветяване остава хомогенна. Вярно е, че първо учен намерил 3 групи (А, В, С), 4 кръвна група е (AB) е била открита по-късно чек От Янским. В 1915 година, в Англия и Америка вече са получени първите стандартни серуми, съдържащи специфични антитела (агглютинины), определяне на групова принадлежност. В Русия кръвна група от системата АВ0 започнаха да се определят от 1919 г., но digital наименования (1, 2, 3, 4) са били въведени в практиката през 1921 г., а малко по-късно започнаха да използват буквено-цифров номенклатура, където антигени обозначались латински букви (А и В), както и антитела – гръцки (α и β).

Оказва се, че те са толкова много…

Към днешна дата иммуногематология е обогатена с повече от 250 антигени, разположени върху эритроцитах. Основни системи эритроцитарных антигени включва:

 • АВ0, съдържаща разнообразие от антигени А, В, Н;
 • MNSs (M, N, S, s, U);

 • Резус (Rhesus, Rh — D, C, E, d, c, e);
 • P (P1, P2, p pk);
 • Лютеран (Lutheran — Lua, Lub);
 • Келл (Kell — K, k) или Келл-Челлано;
 • Люис (Lewis — Lea Leb). Тази система разделя човешката популация в «выделителей» (80%) и «невыделителей» (20%) и по-рано (преди появата на генетична на пръстови отпечатъци) в сътрудничество с други системи за активно се използва в съдебна медицина;
 • Дъфи (Duffy — Fya, Fyb)
 • Кид (Kidd — Jka, Jkb);
 • Диего (Diego — Dia, Dib);
 • Ii (I, i);
 • Xg (Xga).

Тези системи, освен transfusiology (преливане на кръв), където главната роля принадлежи на всички и съща АВ0 и Rh, са най-често напомня за себе си по акушерство практика (спонтанен аборт, мъртво раждане, раждане на деца с тежка хемолитична болест), но да се определи эритроцитарные антигени на много системи (с изключение на АВ0, Rh) не винаги е възможно, че се дължи на липсата на типирующих серуми, получаването на които изисква големи материални и трудови разходи. Следователно, когато ние говорим за 1, 2, 3, 4 група на кръвта, имаме предвид главната антигенную система на червените кръвни клетки, което се нарича системата АВ0.

Таблица: възможни комбинации АВ0 и Rh (групи кръв и резус-фактора)

Освен това, приблизително от средата на миналия век, един след друг започнаха да се отварят антигени:

 1. Тромбоцитите, които в повечето случаи са повторили антигенные детерминанти на червените кръвни клетки, но с по-малка степен выраженности, което затруднява определянето на кръвна група на тромбоцитах;
 2. На ядрените клетки, на първо място, на лимфоцитите (HLA – система гистосовместимости), отворени широки възможности за трансплантация на органи и тъкани и решаване на някои проблеми на генетиката (генетично предразположение към определена патология);
 3. Плазмени протеини (брой описани генетични системи вече надхвърли дузина).

Отваряне на много на генетично детерминирани структури (антигени) позволява не само по-различен начин да се подходи към определяне на кръвна група, но и да се укрепи позицията на клинична иммуногематологии по отношение на борбата срещу различни патологическими на процесите, направили възможно безопасното преливане на кръв, а също така и трансплантация на органи и тъкани.

Начало система, разделяйки хората на 4 групи

Групова принадлежност еритроцити зависи от группоспецифических антигени А и В (агглютиногены):

 • Съдържащи в състава си протеини и полизахариди;
 • Тясно свързани със стромой на червените кръвни клетки;
 • Не са свързани с хемоглобина, който не участва в реакция аглутинация.

Между другото, агглютиногены може да се намери в други клетки на кръвта (тромбоцити, lactic) или в тъканите и телесните течности (слюнка, сълзи, околоплодные вода), където те се изразяват в значително по-малки количества.

По този начин, на строме червените кръвни клетки, на определено лице може да се намира на антигени А и В (заедно или поотделно, но винаги образуващи двойка, например, AB, AA A0 или ВВ, В0) или изобщо там не се открие (00).

Освен това в плазмата на кръвта плуват глобулиновые фракция (агглютинины α и β), съвместими с антигена (А с β, α), т.нар. естествени антитела.

Очевидно е, че в първата група, не съдържа антигени, ще присъстват и двата вида групови антитела — α и β. В четвърта група в норма никакви естествени глобулиновых фракции не трябва да бъде, тъй като, ако се позволи подобно, антигени и антитела започват да склеиваться помежду си: α ще агглютинировать (снаждане) и β, съответно В.

В зависимост от комбинации от опции и от присъствието на едни или други антигени и антитела групова принадлежност на кръвта на човека може да се представи в следния вид:

 • 1 кръвната група 0αβ(I): антигени – 00(I), антитела — α и β;
 • 2 кръвна група Aβ(II): антигени – АА или A0(II), антитела – β;
 • 3 кръвната група Bα(III): антигени – ВВ или В0(III), антитела – α
 • 4 кръвна група АВ0(IV): антигени само А и В, антитела липсват.

 

Може би, читателят ще се изненада да научи, че има кръвна група, която не е под такава класификация. Тя е открита през 1952 г., жител на Мумбай, така наречен «бомбай». Антигенно-серологический вариант на червените кръвни клетки тип «Bombey» не съдържа антигени на системата АВ0, както в серума на тези хора, заедно с естествени антитела α и β, се откриват анти-Н (антитела, насочени към вещество, Н, дифференцирующее антигени А и В и не позволяват на тяхното присъствие на строме на червените кръвни телца). По-нататък «бомбейский» и други редки видове групова принадлежност са били намерени в различни краища на планетата. Разбира се, на такива хора не е завидно работа, тъй като в случай на масивна кръвно загуба, спасительную сряда им трябва да се търси по цялото земно кълбо.

Незнанието на законите на генетиката може да стане причина за трагедията в семейството

Кръвната група на всеки човек по системата АВ0 е резултат от наследството на един антиген от майката, другия-от бащата. Получаване на наследственную информация от двамата родители, на човек в своя фенотипе е половината от всеки от тях, което означава, кръвна група родители и детето е комбинация от две признаци, така че може да не съответстват на груповата принадлежност на кръвта на бащата или на майката.

Несъответствие на групи кръвта на родителите и детето зарождают в главите на отделни мъже съмнения и подозрения в изневяра съпруг. Подобно се случва поради липса на елементарни знания за законите на природата и генетика, така че да се избегнат трагичните грешки от страна на мъжкия пол, невежество, което често нарушава щастливи семейни отношения, считаме, че е необходимо още веднъж да се изясни, откъде дете се приема една или друга кръвна група от системата АВ0 и примери за очакваните резултати.

Вариант 1. Ако и двамата родители имат първо кръвна група: 00(I) x 00(I), то детето ще бъде само първата 0(I) група, а всички други – изключени. Това е така, защото гените, синтезирующие антигени от първа група на кръвта – рецессивны, те могат да показват само в гомозиготном състояние, когато никой друг геном (доминантным) не се потиска.

Вариант 2. И двамата родители са втората група А(II). Въпреки това, тя може да бъде като гомозиготной, когато двете черти са еднакви и доминантны (АА), така и гетерозиготой, предоставена доминантным и рецессивным вариант (A0), така че тук са възможни следните комбинации:

 • AA(II) х АА(II) → AA(II);
 • AA(II) х A0(II) → AA(II);
 • A0(II) х A0(II) → AA(II), A0(II), 00(I), т.е. при тази комбинация родителски фенотипове вероятно, че както първата, така и втората група, трета и четвърта – са изключени.

Вариант 3. Един от родителите първата група 0(I), другият – втората:

 • AA(II) x 00(I) → A0(II);
 • A0(II) x 00(I) → A0 (II), 00(I).

Възможни група на детето – А(II) и 0(I), исключаемые — В(III) и AB(IV).

Вариант 4. В случай на комбинация от две трети групи наследство върви по вариант 2: възможна аксесоар ще се превърне в трета или първата група, докато втората и четвъртата ще бъдат изключени.

Вариант 5. Когато един от родителите е първата група, а вторият на третата, наследяване се случва подобен вариант 3 – при дете са възможни В(III) и 0(I), но са изключени И(II) и AB(IV).

Вариант 6. Група от родители, КАКТО и(II) и(III) при наследяване може да се дава на всяка група, принадлежаща на системата АВ0 (1, 2, 3, 4). Появата на 4 кръвна група е пример за кодоминантного наследство, когато и двамата антиген в фенотипе са равни и еднакво проявяват нов признак (А + В = AB):

 • AA(II) х ВЕК(III) → AB(IV);
 • A0(II) х В0(III) → AB(IV), 00(I), A0(II), В0(III);
 • A0(II) х ВЕК(III) → AB(IV), В0(III);
 • В0(III) х АА(II) → AB(IV), A0(II).

Вариант 7. При съчетание на втора и четвърта група от родители възможна е втората, третата и четвъртата група в детето, първо се изключва:

 • AA(II) х AB(IV) → AA(II), AB(IV);
 • A0(II) х AB(IV) → AA(II), A0(II), В0(III), AB(IV).

Вариант 8. Подобна е ситуацията и в случай на комбинация от трета и четвърта групи: ще възможни A(II), (III) и AB(IV), а първата – исключаемой.

 • ВВ (III) х AB(IV) → BB(III), AB(IV);
 • B0(III) х AB(IV) → A0(II), BB(III), B0(III), AB(IV).

Вариант 9 — най-интересен. Наличието на родителите 1 и 4 група на кръвта в резултат тайна, че появата на детето е от втора или трета група на кръвта, но никогана първа и четвърта:

 • AB(IV) х 00(I);
 • А + 0 = A0(II);
 • B + 0 = B0 (III).

Таблица: кръвната група на детето, идващи от групи на кръвта на родителите

Очевидно е, че твърдението за една и съща група на принадлежност на родителите и децата – заблуда, защото генетиката не се подчинява на свои закони. Що се отнася до определяне на кръвна група на детето, по групова принадлежност майка, а това е възможно само, ако родителите са в първата група, тоест, в този случай появата И(II) или B(III) ще изключи биологичното бащинство или майчинство. Комбинация от четвърта и първа групи ще доведе до появата на нови фенотипических признаци (2 или 3 група), след като старите, те ще бъдат изгубени.

Момче, момиче, групата на съвместимост

Ако в по-стари времена, на рожден ден в семейството наследник сложи юздите под възглавницата си, то сега всичко е заложено почти на научна основа. Като се опитва да надхитри природата и «поръча» пола на бебето предварително, бъдещите родители произвеждат прости аритметични действия: разделете възраст баща на 4, а на майката – на 3, който е по-остатък, той побеждава. Понякога това се съвпада, а понякога и разочароващо, така че каква е вероятността да се получи желания пол с помощта на изчисления – официалната медицина не коментира, така че да се изчисли или не – всеки един бизнес, но методът е безболезнен и е абсолютно безвреден. Може да се опита, но изведнъж късмет?

А ето съвместимост на кръвна група на родителите – това е съвсем друго нещо и не по отношение на пола на детето, а в смисъл, ще се появи ли изобщо на светлината. Образуването на имунни антитела (анти-А и анти-В), макар и рядко, но може да попречи на нормалното, течението на бременността (IgG) и дори храненето на бебето (IgA). За щастие, системата АВ0 не толкова често се намесва в процесите на възпроизводство, което може да се каже за резус-фактор. Той може да предизвика спонтанен аборт или раждане на деца с хемолитична болест на новороденото, най-добрият резултат на която е глухота, а в най-лошия случай детето изобщо не може да спаси.

Групова принадлежност и бременност

Определяне на кръвна група по системите АВ0 и Rh (Rh) е задължителна процедура при определяне на обезщетение за бременност.

В случай на отрицателен резус-фактор в бъдещата майка и същия резултат при бъдещия баща на детето, може да не се притеснявате, тъй като малко дете, също ще бъде отрицателен резус-фактор.

Не си струва веднага да се паникьосвам «отрицателна» жена и при първата (аборт и за спонтанните аборти също се считат за) бременност. За разлика от системата АВ0 (α, β), системата Rh не е с естествени антитела, така че тялото все още е само разпознава «чуждо», но по никакъв начин не реагира. Имунизация ще се случи по време на раждане, поради това, че тялото на жената «не помни» присъствието на чужди антигени (rh-фактор – положителен), родильнице в първите дни след раждането се въвежда специална антирезусная серум, защищающая проследяване на бременността. В случай на тежка имунизация «отрицателна» жените «положителен» антиген (Rh+) съвместимост за зачеване е под голям въпрос, така че, не гледа продължително лечение, жената страда от провал (спонтанни аборти). Тялото на жената, с отрицателен резус, веднъж «запомнив» чужд белтък («клетка на паметта»), отговори на активна изработката на имунните антитела при следващите срещи (бременност) и ще бъде по всякакъв начин отторгать нея, т.е. собствения си желания и дългоочакваното дете, ако това се окаже положителен резус-фактор.

Съвместимост за зачеване друг път трябва да се има предвид и по отношение на други системи. Между другото, АВ0 достатъчно лоялни са към присъствието на непознати и рядко дава имунизации. Но са известни случаи на поява на имунните антитела при жени, АВ0-несъвместима бременност, когато увреждане на плацентата дава достъп эритроцитам на плода в кръвта на майката. Смята се, че най-голяма вероятност за изоиммунизации жените носят ваксинации (DTP), които съдържат группоспецифические субстанции от животински произход. На първо място тази функция забелязан за вещество А.

Може би на второ място след системата Rh в това отношение може да даде системата гистосовместимости (HLA), а след това — Келл. Като цяло, всеки един от тях може друг път поднесе изненада. Това е така, защото тялото на жената, която има близки отношения с определен човек, дори и без бременност, отговаря на неговите антигени и изработва антитела. Този процес се нарича сенсибилизацией. Въпросът е само в това, до какво ниво ще се изкачат на чувствителност, която зависи от концентрацията на имуноглобулини и образование комплекси антиген-антитяло». При високо титре на имунните антитела съвместимост за зачеване е под голямо съмнение. По-скоро това ще бъде за несъвместимост, която се изисква огромни усилия на лекарите (иммунологов, гинеколози), за съжаление, често напрасных. Намаляване на титра с течение на времето, също малко се успокоява, «клетки на паметта» задачата си знае…

Видео: бременност, кръвната група и резус-конфликт

Съвместимо преливане на кръв

Освен съвместимост за зачатие, не по-малко важно е съвместим за преливане, където системата АВ0 е важно роля (преливане на кръв, несъвместими по системата АВ0 много опасно и може да доведе до фатално!). Често човек мисли, че за 1 (2, 3, 4) кръвната група при него и съсед трябва задължително да бъде еднаква, че първата винаги подходящ първата, втората – с втория и така нататък, и в случай на някои обстоятелства те (съседи) могат да помогнат един на друг. Привидно, получателят, има 2 кръвна група, трябва да се вземе донор същата групова принадлежност, но това не винаги е така. Цялата работа е в това, че антигени А и В имат свои разновидности. Например, повече от всички аллоспецифических варианти има антиген А (А1, А2, А3, А4, A0, АХ и т.н), но и В малко по-ниско (В1, ВХ, В3, слаб и др.), тоест, оказва се, че тези варианти могат просто не совместиться, поне при анализ на кръвта на групата резултатът ще бъде И(II) или(III). По този начин, като се има предвид такава разнородността, можете да си представите колко много разновидности, може да има 4 кръвната група, съдържаща в състава си антигените А и В?

Твърдението, че 1 кръвната група е най-добрата, тъй като е подходящ за всички, без изключение, а четвъртата приема всяка – също е остаряла. Например, някои хора, като 1 кръвна група, защо по-нататък «опасно» универсален донор. А опасността е в това, че не се налага да се эритроцитах антигени А и В, плазма тези хора съдържа голям титър на естествени антитела α и β, които, след като в кръвта на получателя на други групи (с изключение на първата) започват да агглютинировать намиращите се там антигени (А и/или В).

В момента преливане на разногруппной кръв не се практикува, изключение правят само някои случаи трансфузий, изискващи специален подбор. Тогава универсална смятат първо резус-отрицателна кръвна група, червените кръвни клетки на която да се избегне имунологични реакции се измиват 3 или 5 пъти. Първата група на кръвта с положителен резусом може да бъде универсална само по отношение на еритроцитите е Rh(+), това означава, че след определяне на съвместимост и прането на эритроцитной маса може да се перелита резус-положителен реципиенту, имащо която и да е група на системата АВ0.

Най-често срещаната група на европейската територия на РУСКАТА федерация се смята за втората — А(II), е Rh(+), най-рядка – 4 кръвна група с отрицателен резусом. В банките на кръв към последната отношение особено вълнуващ, защото човек, който има подобен антигенный състав, не трябва да загине само защото в случай на необходимост той няма да намерите точното количество эритроцитной маса или плазма. Между другото, плазма AB(IV) Rh(-) подходящ абсолютно всичко, тъй като нищо няма да съдържа (0), но на на такъв въпрос, никога не се счита за рядка причина на възникване на 4 кръвна група с отрицателен резусом.

Как определят кръвна група?

Определяне на кръвна група от системата АВ0 може да се направи, като и минимално количество от пръста си. Между другото, умее това всеки трябва да медработник, който има диплома за завършено висше или средно медицинско образование, независимо от профила на своята дейност. Що се отнася до други системи (Rh, HLA, Kell), анализ на кръв за една група взети от виена и, следвайки метода, определят принадлежност. Подобни проучвания вече са в компетентността на лекаря на лабораторната диагностика, както иммунологическое типирование органи и тъкани (HLA) като цяло изисква специална подготовка.

Анализ на кръвта на група правят с помощта на стандартни серуми, произведени в специални лаборатории и отговарят на определени изисквания (особености, заглавие, активност), или с помощта на цоликлоны, получени в заводски условия. По този начин определят групова принадлежност на червените кръвни телца (пряк метод). За да се изключи грешка и да получите пълна гаранция за автентичността на получените резултати, на спирки на преливане на кръв или в лаборатории стационаров хирургически и, особено, акушерского профил кръвна група определят кръстосан метод, където като на изпит проба използват серум, както и специално подбрани стандартни червените кръвни клетки отиват като реагент. Между другото, при новородени групова принадлежност кръстосан метод да се определи доста трудно, агглютинины α и β, макар и да се наричат естествени антитела (данни от раждането), но те започват да се синтезират само от половин година и се натрупват до 6-8 години.

Кръвна група и характер

Влияе ли кръвната група на характер и може ли предварително да се предскаже, че в бъдеще може да се очаква от дванадесет розовощекого карапуза? Официалната медицина групова принадлежност по подобен начин разглежда съвсем малко или изобщо не плаща тези въпроси на вниманието. Гени у човека много, групови системи също, така че едва ли може да се очаква изпълнение на всички прогнози на астролози и предварително да се определи характера на един човек. Въпреки това не може да се изключи известно припокриване, защото някои прогнози все пак се сбъдват.

Така че, астрология, твърди, че:

 1. Носители на първата кръвна група – хората смели, силни, отдадени. Лидери са по природа, които имат неизчерпаема енергия, те не само сами да достигнат големи висоти, но и качвам за себе си на другите, т.е., са прекрасни организатори. Заедно с това им природа не е лишена от отрицателни черти: те могат внезапно вспылить и в пристъп на гняв да прояви агресия.
 2. Втората кръвна група са хората, търпеливите, балансирани, спокойни, леко shy, сопереживающие и които приемат всичко близко до сърцето. Те се отличават домовитость, хозяйственность, стремеж към комфорт и уют, но от инат, самоедство и консерватизма се намесва в решаването на много професионални и битови задачи.
 3. Третата кръвна група включва търсене на неизведанного, творчески пориви, хармонично развитие, комуникативност. С толкова ще характер, да планини ворочать, но това е лош късмет – лоша поносимост на рутината и еднообразието, не позволява това да се направи. Притежателите на група В(III) бързо да променя настроението си, проявяват непостоянство възгледи, решения, действия, много мечтаят, че пречи на изпълнението на поставената цел. Да, и цели-те се променят бързо,…
 4. По отношение на физическите лица, автомобили четвърта кръвна група, астролози не поддържа версия на някои психолози, които твърдят, че сред притежателите на най-много маниаци. Хора, които изучават звездите, са съгласни, че 4 група е събрала в себе си най-добрите черти на предишните, така че се различава особено добър характер. Лидерите, организаторите, притежаващи завидна интуиция и коммуникабельностью, представители на група АВ(IV), заедно с факта, нерешителни, противоречиви и странни, ума води постоянна борба със сърцето си, но на чия страна ще бъде победата – голям въпросителен знак.

Разбира се, читателят осъзнава, че всичко това е много приблизително, защото хората са различни. Дори и близнаците и тези проявяват някаква индивидуалност, във всеки случай — в характера.

Хранене и хранене по кръвни групи

Концепция на диета по групи кръвта на външния вид, е длъжна американски Петер Д ‘ Адамо, който в края на миналия век (1996) публикува книга с препоръките на правилното хранене, в зависимост от групова принадлежност по системата АВ0. Тогава на това модно течение на проникло в Русия и е причислено към алтернативни.

Според абсолютното мнозинство от лекари, като здравно образование, дадено на посоката на антинаучно и противоречи на наложили мнението, основан на многобройни проучвания. Авторът споделя мнение официалната медицина, така че читателят има право да избират на кого да вярват.

 • Твърдението, че първо, във всички хора е само първата група, нейните носители на «ловците, които живеят в пещерата» задължителни ядат месо, като здрав храносмилателния тракт, могат безопасно да поставя под въпрос. Групово вещества, на А и В са определени в запазените тъкани мумии (Египет, Америка), чиято възраст е на повече от 5000 години. Привържениците на концепцията за «Яжте правилно за Вашия тип» (заглавието на книгата на Д ‘ Адамо), не показват, че присъствието на антигени 0(I) се считат за фактори на риска по отношение на заболявания на стомаха и червата (язва), освен това, носители на тази група по-често, други имат проблеми с налягане (артериална хипертония).
 • Притежателите на втората група, господин Д ‘ Адамо са признати чисти вегетарианци. Като се има предвид, че тази групова принадлежност в Европа е преобладаващ и в някои райони достига до 70%, може да си представите резултата от масово вегетарианството. Вероятно психиатрична болница ще бъде претъпкан, защото съвременният човек е състоянието на хищник.

За съжаление, диета по група кръв И(II) не заостряет вниманието на заинтересованите в това, че хората, които имат този антигенный състава на червените кръвни телца представляват по-голямата част сред пациенти с коронарна болест на сърцето (ИБС), тромбофилией, ревматизъм. При тях по-често, други се случват инфаркти на миокарда. Така че, може би, в това направление човек трябва да работя? Или поне да се има предвид риска от възникване на подобни проблеми?

 • Носители на третата кръвна група са повече късмет на всички: те са признати за «номади», и затова всеядными. Правилно, им трябва много добре да се хранят здравословно, защото, без да гледа на висок имунитет от природата, рискът от развитие на туберкулоза при тях е значително по-висока, отколкото при други представители на човешката популация.
 • Диета по група кръв AB (IV), съдържаща и А и В, се препоръчва умерено-смесена, тоест, както се казва, по малко от всичко, защото всеяден «номади» и вегетарианството «земеделци» открива широки перспективи по отношение на разнообразието, но стеснява възможностите в смисъл на обем. На нас ни остава само да се отбележи, че притежателите на група АВ (IV) за сметка на присъствието на антиген А също така трябва да се помни за риск от ИБС и инфаркт на миокарда.

Храна за размисъл

Интересен въпрос: когато човек трябва да премине на функционално диета по група кръв? От раждането? В пубертета? В златните години на младостта си? Или когато постучится старостта? Тук правото на избор, ние само бихме искали да ви напомня, че децата и подрастващите трябва да имат необходимите микроелементи и витамини, не може да предпочетат едно, а да се игнорира други.

Младите хора се обичат, какво е това – не, но ако здрав човек е готов, само преминаване на пълнолетен възраст, да следвате всички препоръки в областта на храненето в съответствие с групова принадлежност, то това си право. Искам само да забележите, че, освен антигени на системата АВ0, има и други антигенные фенотипове, съществуващи паралелно, но също които правят своя принос в жизнените функции на човешкото тяло. Да ги игнорира или да имате предвид? Тогава за тях също е необходимо да се разработи диета и не на факта, че те еднакво с настоящите насоки, пропагандирующими здравословно хранене за определени категории хора, които имат една или друга групова принадлежност. Да речем, лейкоцитарная система HLA по-други, свързани с различни заболявания, за него предварително, може да се изчисли наследственную предразположение към една или друга патология. Така че защо да не се направи точно такава, по-реална профилактика незабавно с помощта на храна?

Видео: тайни групи от човешка кръв

READ  За пола на бебето по обновяването на кръвта: изчисления таблица, методи, начини, онлайн

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00124 sec