Кръвно налягане: нормата, причини brownouts и лечение

Човечеството много е длъжно итальянцу Рива-Роччи, който в края на деветнадесети век изобретил апарат, измеряющий на кръвното налягане (АДА). В началото на миналия век е изобретяването на чудесно допълва руският учен Н.С. Коротков, предлагайки на методика за измерване на налягане в раменната артерия фонендоскопом. Въпреки апарат на Рива-Роччи е тромава в сравнение с настоящите тонометрами и наистина ртутным, обаче принципът на работата му не се е променила почти 100 години. И лекарите го обичаха. За съжаление, сега го ли е, че в музея ще видиш, защото на смяна дойде компактни (механични и електронни) устройства от ново поколение. А ето аускультативный метод Н.С. Desi все още с нас и успешно се използва и от лекари, и техните пациенти.

Където е правило?

Норма на кръвното налягане при възрастни е общоприето значение 120/80 mm hg. супена Но нима може този процент да бъде определен, ако е жив организъм, която е човек, през цялото време трябва да се адаптира към различни условия на съществуване? Да, и хората са различни, така че в рамките на разумните граници на кръвното налягане все още се отклонява.

Нека съвременната медицина и се е отказал от предишните сложни формули за изчисляване на кръвното налягане, когато се вземат предвид такива параметри, като пол, възраст, тегло, въпреки отстъпки за нещо все още са на разположение. Например, за астеничной «легковесной» жените налягане 110/70 mm hg. супена се счита за напълно нормално и ако АДЪТ ще се повишат с 20 мм hg. супена, то със сигурност това ще се почувства. Точно толкова ще се превърне в норма налягане 130/80 mm hg. супена за тренированного на млад мъж. В края на краищата при спортисти той обикновено е и да има.

На колебания на кръвното налягане все още ще повлияят такива фактори като възраст, физическа активност, психоэмоциональная обстановка, климатичните и метеорологичните условия. Артериална хипертония (АХ), може да бъде и не е сполетяла да гипертоника, ако той живее в друга страна. Иначе как да се разбере фактът, че в черно африканския континент сред местното население AH могат да се срещнат само от време на време, а черните хора в САЩ страдат от него повально? Оказва се, че само от раса не зависи АДА.

Обаче, ако налягането се покачва леко (10 mm hg. супена) и само, за да се даде на човек възможност да се адаптират към околната среда, което има, от време на време, всичко това се счита за норма и не дава основание да се мисли за заболяване.

С напредване на възрастта, кръвното налягане и малко да се издига. Това се дължи на промяна в съдове, които да снасят на техните стени. При практически здрави хора натрупвания съвсем малки, така и налягането ще се повиши с 10-15 мм hg. стълб.

Ако стойностите на АДА перешагнут чужбина 140/90 мм hg. супена ще се твърдо държа на тази бройка, а понякога още и нагоре се движи, този човек ще е с диагноза артериална хипертония съответната степен в зависимост от стойностите на налягането. Следователно, за възрастни хора, не е норма на кръвното налягане по възрасти, има само една малка отстъпка за възрастта. А ето, при децата е малко по-различна.

Видео: как да задържат кръвното налягане в норма?

А как е при децата?

Кръвното налягане при децата има различни от възрастни стойности. И расте тя, като се започне от раждането, първо доста бързо, а след това растежът се забавя, с някои скачками нагоре в тийнейджърските си години, и се постига ниво на АДА възрастен човек. Разбира се, би било изненадващо, ако налягането на такова малко новородено дете, което има всичко това «ново», е 120/80 mm hg. супена

Строежът на всички органи само родено дете все още не са завършени, това се отнася и за сърдечно-съдовата система също. Съдове новороденото разтеглив, просвет ги по-широка мрежа от капиляри повече, така че налягането 60/40 мм hg. супена за него ще бъде абсолютно в норма. Въпреки че, може би, на някого е изненада фактът, че новороденото в аортата може да се открие липидные петна от жълт цвят, които обаче не влияят върху здравето и с времето изчезват. Но това е така, отстъпление.

С развитието на бебето и по-нататъшно формиране му на организма, кръвното налягане се повишава и до една година от живота на нормалните ще цифри 90-100/40-60 мм hg. супена, а стойностите на възрастен човек, детето ще достигне само до 9-10 години. Въпреки това, в тази възраст налягане е 100/60 mm hg. супена ще се счита за нормална и изненада у никого не предизвика. А ето при юноши нормално се счита за стойността на АДА преди няколко по-горе, определени за възрастни 120/80. Вероятно това се дължи на хормонален вълна, типични за юношеството. За изчисляване на нормални стойности на кръвното налягане при деца педиатри се радват на специална маса, която ние предлагаме на вниманието на читателите.

Възраст Нормално поне на систолното налягане Нормално максимум на систолното налягане Нормално поне на диастолното налягане Нормално максимално диастолното налягане
Преди 2 седмици 60 96 40 50
2-4 седмици 80 112 40 74
2-12 месеца. 90 112 50 74
2-3 години 100 112 60 74
3-5 години 100 116 60 76
6-9 години 100 122 60 78
10-12 години 110 126 70 82
13-15 години 110 136 70 86
READ  Вените на пениса: причините за подуване на корема, норма или патолози, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Проблеми с АД при деца и юноши

За съжаление, такава патология, като артериална хипертония, не е изключение за детския организъм. Лабильность АД най-често се проявява в юношеска възраст, когато отива на преструктуриране на организма, но пубертатный период, толкова и опасно, че човек в това време, все още не е възрастен, но вече и детето. На такава възраст е труден и за самия човек, защото често до скок на налягането води нестабилност на нервната система тийнейджър, и за неговите родители, и за лекуващия лекар. Въпреки това патологично отклонение трябва да бъде навреме забелязан и компенсира. Това е задача на възрастни.

Причини за повишаване на кръвното налягане при деца и юноши могат да бъдат:

 • Алиментарно-конституционното затлъстяване;
 • Детски страхове и преживявания, които на детето, като правило, не бързат да споделят с родителите си;
 • Ниска физическа активност, което е присъщо на много от съвременните деца, поради лудост компютърни игри (въжета и «класиката» отдавна са забравени, екшън игри — само на урок по физическо възпитание, и то без въодушевление);
 • Недостатъчен престой на открито (кислороден глад на тъканите);
 • Пристрастяването към солени ястия, където и любимите на децата чипс се отнасят;
 • Заболявания на бъбреците;
 • Ендокринни нарушения.

В резултат на влиянието на тези фактори, тонус на кръвоносните съдове се увеличава, сърцето започва да работи с натоварване, особено лявото си отдел. Ако не се вземат спешни мерки, своето мнозинство млад човек може да се намира вече с готова диагноза: артериална хипертония или в най-добрия случай, нейроциркуляторная дистония по единия или другия тип.

Измерване на налягане в домашни условия

Ние от доста време говорим за кръвно налягане, което означава, че всички хора знаят как да го измери. Изглежда, нищо сложно, маншет над лакътя налагат, въздухът в нея накачиваем, скришно го пускаме и слушаме.

Всичко е наред, но, преди да се пристъпи към АДА възрастни, иска да остане на алгоритъм за измерване на кръвното налягане, тъй като болните често правят това сами и не винаги по метода. В крайна сметка, получават неадекватни резултати, а съответно и неоснователно използване на гипотензивных средства. Освен това, хората спорят за горния и долния кръвно налягане, които не винаги разбират, какво означава всичко това.

За правилното измерване на кръвното налягане е много важно в какви условия се намира човек. За да не се «случайни числа», в Америка измерване на налягане, при спазване на следните правила:

 1. Приятна обстановка, за човек, чието налягане интересува, трябва да бъде не по-малко от 5 минути;
 2. Половин час преди манипулация не се пуши и не приема храна;
 3. Посещение на тоалетната, за да пикочния мехур не е изпълнен;
 4. Помисли напрежение, болка, повръщане, прием на лекарства;
 5. Налягане на два пъти се измерва на двете ръце в легнало положение, седейки, стоейки.

Вероятно всеки от нас с това не съм съгласен, освен че за офис набиране на посещения или в строго фиксирани условия, подходящи за такова измерване. Въпреки това, да се стреми към изпълнение на поне някои неща трябва. Например, би било добре все пак мерять налягане в спокойна обстановка, удобно поставени или усадив лице, да вземе предвид влиянието на «добро» перекура или току-що приетата обилна вечеря. Трябва да се помни, че продължителността на хипотензивно средство все още не може да окаже своя ефект (е минало малко време) и не алчен за следващата таблетка, след като видя разочароващ резултат.

Човек, още повече, ако той не е съвсем здрав, обикновено лошо се справя с измерване на налягането на себе си (маншета наложи което си заслужава!). — Добре, ако това ще направи някой от роднини или съседи. Много сериозно трябва да се отнасяме и към методиката на измерване на АДА.

Видео: измерване на налягането на впръскване на тонометром

Маншет, тонометр, фонендоскоп… систола и диастола

Алгоритъм за определяне на кръвното налягане (аускультативный метод Н.С. Desi, 1905) е много проста, ако всичко е направено правилно. На болния удобно седнал (може да легнало положение) и започват измерване:

 • От маншет, в комбинация с тонометром и круша, освобождаване на въздуха, като я притискате дланите;
 • Увийте манжеткой ръка на пациента над лакътя (плътно и гладко), опитвайки се да ластик на съединителната тръба е била встрани от артериите, в противен случай може да се получи грешен резултат;
 • Избират мястото на слушане и определят фонендоскоп;
 • Помпа въздух в маншета;
 • Маншет при subcool на въздуха пережимает артерия за сметка на собствения си налягане, което е на 20-30 мм hg. супена по-високо налягане, при което изчезват напълно звуци, выслушиваемые на раменната артерия при всяка пулсовата вълна;
 • Бавно освобождаване на въздух от маншета, на локтевом мошеник слушат звуци артерия;
 • Първият звук, звуков фонендоскопом, с поглед фиксиран върху скала тонометра. Той ще означава пробив порции кръв чрез пережатый парцел, тъй като налягането в артериите няколко превишаване на налягането в манжетке. Удар вырвавшейся кръв за стената на артериите се нарича тон Desi, горни или систолическим налягане;
 • Серия звуци, звуци, тонове, следвани от систолой, разбрана кардиологам, а обикновените хора трябва да хвана последният звук, който се нарича диастолическим или десни, го отбелязват, също така и визуално.
READ  Экстравазальная степента и стеноза на гръбначни артерии: - лечение, симптоми, причини

По този начин, рязане, сърцето се измества от кръвния поток в артерия (систола), създава натиск върху тях, равно на горния или систолическому. Кръвта започва да се подели на съдовете, което води до намаляване на налягането и спокойствие на сърцето (диастола). Това е последната, долен, диастолический удар.

Обаче има нюанси…

Учените са установили, че при измерване на кръвното налягане на традиционния метод на стойност до 10% различават от истинските (пряко измерение в артериите при пункция сайт). Подобна грешка с повече от искупается достъпност и простота процедури, освен това, като правило, един измерване на АДА в един и същи пациент не струва, а това позволява да се намали стойността на грешки.

Освен това, и пациенти не се различават еднаква комплекцией. Например, ние слаби хора, дефинирана величина по-долу. И пълни, точно обратното, по-високи, отколкото в действителност. Тази разлика позволява да се противопостави на маншет ширина над 130 mm. Обаче има не просто пълни с хора. Затлъстяването 3-4 степен често затруднява измерването на АДА в ръка. В такива случаи измерването се извършва на крак, с помощта на специална маншета.

Има случаи, когато при аускультативном метод за измерване на АДА в интервала между горните и долните кръвно налягане от звуковата вълна се наблюдава почивка (10-20 мм живачен стълб. ст. и повече), когато над артерията липсват всякакви звуци (мълчанието), но в самия съд има място пулс. Този феномен е наречен аускультативным «провала», който може да се появи в горната или средната третина на амплитудата на налягане. Такъв «провал» не трябва да остане незабелязано, защото тогава за стойността на систолното налягане в грешка ще бъде взето на по-ниска стойност на АДА (долната граница аускультативного «провал»). Друг път тази разбежка може да достигне дори 50 mm hg. супена, което, разбира се, силно ще се отрази на двигателя на резултатите и, съответно, на лечение, ако такова се наложи.

Подобна грешка е изключително не е желателно и може да се избегне. За това едновременно с нагнетанием въздух в маншета трябва да се следи пулсът на лъчевата артерия. Повишаване на налягането в маншета трябва до стойности, надвишаващи в достатъчна степен нивото на изчезване на пулса.

Феноменът «безкраен тон» добре известен подростковым, спортни лекари и военни при разглеждането на новобранци. Природата на този феномен, смятат гиперкинетический вид на кръвообращението и нисък тонус на кръвоносните съдове, причина за които става емоционално или физическо напрежение. В този случай не може да се определи диастолното артериално налягане, създава се впечатление, че тя просто е равна на нула. Обаче след няколко дни, в отпуснато състояние на един млад човек, измерване на долния налягане не представлява никаква трудност.

Видео: измерване на налягането на традиционния метод на

Повишава се кръвното налягане… (хипертония)

Причините за повишаване на кръвното налягане при възрастни е малко по-различно от тези при децата, но от онези, на които за… рисковите фактори, без съмнение повече за:

 1. Разбира се, атеросклероза, което води до стесняване на кръвоносните съдове и подобряване на АДА;
 2. По ДЯВОЛИТЕ, ясно корелира с наднормено тегло;
 3. Ниво на глюкоза (захарен диабет) силно се отразява на формирането на артериална хипертония;
 4. Прекомерния прием на сол;
 5. Животът в градски условия, известно е, че повишаване на налягането върви успоредно с ускоряване на темпа на живот;
 6. Алкохол. Силен чай и кафе стават причина само тогава, когато те се използват в неумеренных количества;
 7. Орални контрацептиви, които се използват много жени избягване на нежелана бременност;
 8. Само по себе си пушенето, може да бъде, и не безразборно било сред причините за високо кръвно налягане, но този вреден навик твърде лошо влияние върху кръвоносните съдове, особено, периферна;
 9. Ниска физическа активност;
 10. Професионална дейност, свързана с високо психоэмоциональным напрежение;
 11. Промени в атмосферното налягане, промяна на метеорологичните условия;
 12. Много други заболявания, включително и хирургични.

Хората, страдащи от артериална хипертония, като правило, контролират състоянието си сами, като постоянно лекарства за намаляване на кръвното налягане, назначени от лекаря индивидуално подбрани дози. Това могат да бъдат бета-блокери, антагонисти на калциеви или на АСЕ-инхибитори. Като се има предвид добра информираност на пациентите за неговата болест, няма смисъл особено се спирам на артериална хипертония, нейните проявления и лечение.

Въпреки всичко, когато някой започва, така и с хипертония. Трябва да се определят: това е еднократното повишаване на АДА, причинено от обективни причини (стрес, прием на алкохол в недостатъчни дози на някои лекарства), или е налице тенденция към неговото повишаване на постоянна основа, например, кръвното налягане се покачва вечер, след тежък работен ден.

Ясно е, че ежевечерний заря АД показва, че през деня човек носи товар за себе си прекомерно, така че той трябва да се анализира ден да се намери причината и да се пристъпи към лечение (или превенцията). Още повече в такива случаи трябва да бъдат предупредени за наличието на АХ в семейството, тъй като е известно, че това заболяване е наследственную предразположение.

Ако повишеното кръвно налягане е фиксирана многократно, дори и в цифри 135/90 мм hg. супена, а след това е препоръчително да се започне да се вземат мерки той да не е високо. Не е задължително веднага да се прибягва до лекарства, за да се започна да се опита да коригира кръвното налягане, спазване на режим на труд, почивка и хранене.

Специална роля в това отношение принадлежи, разбира се, храната. Даване на предимство на продукти, понижаващ кръвното налягане, може дълго време да се направи без фармацевтични средства, а след това и като цяло се избегне тяхното приемане, ако не забравяме народни рецепти, съдържащи лечебни билки.

READ  Лекарства за намаляване на кръвната захар: най-добрите лекарства, хапчета, инжекции

Достигайки меню от такива достъпни продукти, като чесън, зеле и брюкселско зеле, зелен фасул и грах, мляко, печени картофи, риба от семейството на сьомгата, спанакът, могат да се хранят добре и не се чувстват глад. А банани, киви, портокал, нар прекрасно може да замени всеки десерт и при това, нормализира кръвното налягане.

Видео: хипертония в програма «Живо страхотно!»

Кръвното налягане е ниско… (хипотония)

Ниско кръвно налягане, макар и не крие такива грозными усложнения, като най-високо, но на човек да живее с него неудобно. Обикновено при тези пациенти има доста често срещан в наши дни диагноза вегето-съдова (нейроциркуляторная) дистония по гипотоническому тип, когато при най-малкия признак на неблагоприятни условия на кръвното налягане се понижава, което е придружено от бледностью кожата покрива, виене на свят, гадене, обща слабост и недомоганием. Пациенти хвърля в студена пот, може да дойде обморочное състояние.

Причините за това голямо множество, лечение на такива хора е много трудно и продължително, освен това, лекарства за постоянно приемане не е предвидено, освен, че пациентите често се пие прясно сварено зелен чай, кафе и от време на време, вземете тинктура от сибирски женшен, жен-шен да хапчета пантокрина. Нормализиране на кръвното налягане при тези пациенти помага отново режим, и особено на сън, коего е необходимо не по-малко от 10 часа. Хранене при хипотония трябва да бъде достатъчно питателна, защото ниско налягане изисква глюкоза. Зеленият чай е благотворен ефект върху кръвоносните съдове при хипотония, повишаване на няколко налягане и по този начин води до чувство на човека, което е особено забележимо сутрин. Чашката кафе също помага, но трябва да се помни за свойство на напитката се предизвиква пристрастяване, т.е. невидимо в него може да бъде «закачен».

В комплексът от лечебни мероприятия при ниско кръвно налягане са:

 1. Здравословен начин на живот (активна почивка, достатъчно пребиваване на открито);
 2. Висока физическа активност, спорт;
 3. Водни процедури (аромаванны, джакузи, басейн);
 4. Санаторно-курортно лечение;
 5. Диета;
 6. Премахване на провокиращи фактори.

Помогни си сам!

Тъй като започнаха да имат проблеми с кръвно налягане, тогава не трябва пасивно да чакаме, че ще дойде лекар и всичко ще се лекува. Успехът на превенцията и лечението до голяма степен зависи от самия пациент. Разбира се, ако изведнъж с гипертоническим кризом случи да се озовете в болница, а след това има и профил АД разпределя, и хапчета ще вземем. Но, когато пациентът идва на специализирана клиника прием с оплаквания участившееся повишаване на налягането, тук трябва много да се поемат. Например, от думите на динамиката на АДА е трудно да се проследи, така че на пациента се предлага да се води дневник (на етап наблюдение за избор на гипотензивных средства – една седмица, в период на продължителен прием на лекарства – 2 седмици от 4 пъти годишно, т.е. на всеки 3 месеца).

Дневник може да бъде нормално училище, тетрадкой, разбити за обзавеждане на закона. Трябва да се помни, че измерване на първия ден, макар и да се произвежда, но не се взема предвид. На сутринта (6-8 часа, но е задължително преди прием на лекарства) и вечер (18-21 час) е необходимо да се извърши по 2 на измерване. Разбира се, ще бъде по-добре, ако пациентът се окаже толкова чист, че ще измерва налягането на всеки 12 часа в едно и също време.

И ето как пъти е добре да се припомни препоръки за измерване на налягане, написани в началото на статията:

 • Почивка за 5 минути, а ако е имало емоционално или физическо напрежение, а след това и на 15-20 минути;
 • Час преди процедурата да не се пие силен чай и кафе, алкохолни напитки и не мисля, половин час не се пуши (толерират!);
 • Не коментирам действията на измеряющего, не се обсъждат новини, да се помни, че при измерване на по ДЯВОЛИТЕ трябва да се тишина;
 • Седнете удобно, натиснете и задръжте ръката си върху твърда повърхност.
 • Стойностите на кръвното налягане леко приведени в тетрадка, а след това да покажат своите записи лечащему лекар.

За кръвно налягане може да се говори дълго и много, той много обича да прави болните, седнал под лекарски кабинет, но може да се разсъждава, но да се вземат на въоръжение съвети и препоръки не трябва да бъде, защото всеки има своя собствена причина за възникване на артериална хипертония, своите съпътстващи заболявания и тяхното лечение. Някои от пациентите лекарства, за понижаване на налягането избра не един ден, така че по-добре да се доверите на един човек – лекар.

Видео: кръвното налягане в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00112 sec