Кръвоизлив в окото: всички 4 форми, причини, лечение

Кръвоизлив в окото – сборное понятие, което се характеризира с попадение на кръв от съдова на речното корито в плат, среда и обвивка на окото, където в норма кръв не трябва да бъде. Това състояние има много и най-разнообразни причини, доста често тази причина е травма на окото, но често като releaser механизъм действа заболяване, или специално състояние на тялото, това се случва и така, че причина за кръвоизлив в окото е все още неизвестен.

Най-голямо значение в областта на лечението и възможните последици от кръвоизлив в окото е не е причина да го предизвикали, както местоположение излития кръв, че и легло в основата на класирането на:

 • Кръвоизлив под конюнктивата (гипосфагма).
 • Кръвоизлив в предната камера на окото (гифема).
 • Кръвоизлив в стъкловидното тяло (гемофтальм).
 • Кръвоизлив в ретината.

Всяко от тези състояния изисква индивидуални подходи в диагностиката, лечението и може да се срещне както по отделно, така и заедно в различни комбинации.

Кръвоизлив в склеру под конюнктивата (гипосфагма)

Гипосфагма, или кръвоизлив в склеру, или субконъюнктивальное кръвоизлив – такова състояние, когато между фин външната обвивка на окото (конъюнктивой) и белочной обвивка се натрупва кръв. Популярно и често казват «съд се спука» и това наистина е така: първата причина е увреждане на малките съдове на конюнктивата, от които и излива кръвта. А ето и причините причинило това състояние, са изключително разнообразни:

 1. Пряко травматично въздействие върху очната ябълка: удар, триене, драстична промяна барометрического налягане, чуждо тяло, химични въздействия;

 2. Повишаване на кръвното и венозна налягане: хипертонична криза, кихане, кашлица, физическо претоварване, писти, задушаване, опити при раждане, стрес, запек, повръщане и дори интензивен плач на детето;
 3. Намалява съсирваемостта на кръвта: вродени и придобити хемофилия, прилагането на лекарства на антикоагуланти и антиагрегантов (аспирин, хепарин, тиклид, дипиридамол, плавикс и други);
 4. Заболявания, предизвикани от инфекция (хеморагичен конюнктивит, лептоспироза);
 5. Увеличава уязвимостта на кръвоносните съдове: захарен диабет, атеросклеротична болест, дефицит на витамин К и С, системни заболявания на съединителната тъкан (автоимунно васкулиты, системен лупус еритематозус)
 6. Състояние след оперативни интервенции на органите на зрението.

Симптомите на кръвоизлив в склеру се свеждат до визуален дефекту под формата на кръв-червени петна на бял фон. Особеност на този кръвоизлив е, че с течение на времето, не променя цвета си наподобии кровоподтека (синяка), а в своето развитие просто става по-леки, докато не изчезне напълно. Рядко може да се наблюдава дискомфорт на очите под формата на чувство за чуждо тяло, лек сърбеж, които по-скоро имат психологически произход.

Лечение субконъюнктивального кръвоизлив обикновено не предоставя никакви усложнения. В повечето случаи обратното развитие се случва, без използване на медицински препарати.

Въпреки това ускори рассасывание и да се ограничи разпространението на кръвоизлив може да помогне:

 • Ако сте успели да се промъква момент образование кръвоизлив под конюнктивата и то се увеличава «за очите», е изключително ефективни вазоконстриктор капки за очи (визин, нафтизин, октилия и други) те ще спрат излитие кръв от съдова на речното корито, което да спре разпространението на кръвоизливи;
 • За ускоряване на резорбция вече бе кръвоизлив ефективни капки калиев йодид.

Веднъж се появи кръвоизлив в склеру, образувана дори и без видима причина и протекающее без възпаление, намаляване на зрението «мушек» и други симптоми, не изисква преглед и лечение при лекар. В случай на чести рецидиви или осложненного течения гипосфагма може да е сигнал за сериозни заболявания, като самото око, така и на организма като цяло, което изисква незабавно лечение в здравно заведение за диагностика, патология го доведе до и назначаване на лечение.

Видео: за причините за лопнувших съдове в окото

Кръвоизлив в предната камера на окото (гифема)

Предната камера на окото се нарича област между роговицата (прозрачната изпъкнала «лупа» на очите) и радужкой (диск с зрачком в центъра, придающий нашите очи неповторим цвят) с хрусталиком (прозрачна леща за зрачком). В нормата тази област е изпълнен абсолютно прозрачна течност – влага предната камера, появата на кръв, в която наричат гифемой или кървене в предната камера на окото.

Причините гифемы макар и да изглеждат напълно несвързани, носят в същността си е един и същ елемент – разкъсване на съда. Ги условно разделени в три групи:

 1. Травма – е най-честата причина за гифемы.
 1. травма е проницателен – увреждане на очите е придружено от съобщение на вътрешното съдържание на очната ябълка и на околната среда, тази травма най-често възниква от действие остри предмети, по-рядко от действието на тъпи предмети;
 2. травма е проницателен – при външна целостта на очите се унищожават неговите вътрешни структури, което и води до излитию на кръв в предната камера на окото, такава травма почти винаги е следствие на действия на тъпите теми;
 3. също към групата на травми може да се дължи и на всички видове операции върху органите на зрението, които могат да бъдат придружени гифемой.
 1. Заболявания на очната ябълка, свързани с образуването на нови, увреждания на кръвоносните съдове вътре в окото (неоваскуляризация). Новообразованные съдове са структурни дефекти, които ги обуславят повишена крехкост, с което и се дължи излитие на кръв в предната камера на окото при малки уведомяване или изобщо без такива. Към тези заболявания се отнасят:
 1. диабетна ангиопатия (в резултат на диабет);
 2. запушване на вени на ретината;
 3. отлепване на ретината;
 4. внутриглазные тумори;
 5. възпалителни заболявания на вътрешните структури на окото.
 1. Заболявания на организма като цяло:
 1. хронична алкохол и наркотици интоксикация;
 2. нарушение на съсирването на кръвта;
 3. онкологические заболявания;
 4. системни заболявания на съединителната тъкан.

Гифему, въз основа на нивото на кръвта в изправено положение на пациента, разделени в четири степени:

 • 1-аз визуално предната камера на окото е заета от кръвта на не повече от една трета;
 • 2-аз съм кръв изпълва предната камера на окото не повече от половината;
 • 3-то място попълва с кръвта на повече от½, но не напълно;
 • 4-аз безогледно попълване на кръв в предната камера на окото «черно око».

Въпреки очевидната си условность такова делене, то има практическо значение за избора на лечебна тактика и прогноза за изхода от кръвоизлив. Степен на гифемы също се определят нейните симптоми и тежестта на:

 1. Визуално дефинирано присъствие на кръв в предната камера на окото;
 2. Спад на остротата на зрението, особено в легнало положение, до точката, че остава само усещането за светлина и нищо повече (при 3-4-та степен);
 3. «Затуманенность» точка на засегнатата на очите;
 4. Страхът от ярка светлина (фотофобия);
 5. Понякога се появява усещане за болка.

Диагноза кръвоизлив в предната камера на окото в кабинета на лекаря обикновено не води до никакви значителни затруднения и се основава на технически прости манипуляциях:

 • Визуална проверка;
 • Тонометрия – измерване на вътреочното налягане;
 • Визометрия – определяне на зрителна острота;
 • Биомикроскопия – инструментален метод с помощта на специални очни микроскоп.

Лечение гифемы винаги е свързано с премахването на патология я доведе до – отмяна на кроверазжижающих лекарства, борбата с възпалителни болести на очите, отказ от вредни навици, поддържане на еластичността на съдовата стена и др. Почти винаги в малки количества кръв в кухина зад роговицата рассасываются сами с прилагането на 3% разтвор на калиев йодид и лекарства, стъпки надолу вътреочното налягане.

Оперативното лечение се извършва в случай на осложненного течения гифемы, показанията за операция са:

 1. Няма ефект от прилагането на лекарства (кръвта не се резорбира) в продължение на 10 дни;
 2. Кръвта има текучество – формира съсирек;
 3. Роговицата началото на прокрашиваться кръв;
 4. Вътреочното налягане не намалява на фона на текущо лечение.

В случай на отказ от операция, може да се развие такива ужасни усложнения като глаукома, увеит, както и значително понижение на зрителната острота, поради намаляване на прозрачността прокрасившейся кръв на роговицата.

Видео: как изглежда кръвоизлив в предната камера на окото

Кръвоизлив в стъкловидното тяло (гемофтальм)

Кухина здрави очи извършва кристално-прозрачен гел, който се нарича стекловидным тяло. Това образование изпълнява редица важни функции, които включват провеждане на светлина от лещата до ретината. Ето защо, една от най-важните характеристики на стъкловидното тяло е неговата абсолютна прозрачност, която се губи при навлизането в нея на чужди вещества, към които също се отнася и кръв. Нахлуване на кръв в стъкловидното тяло се нарича гемофтальмом.

Основният механизъм на развитие на вътрешния кръвоизлив в окото е излитие кръв от съдова на речното корито в стъкловидното тяло.

Служи също причината за това кървене може да се редица заболявания:

 • Захарен диабет с увреждане на ретината и съдове на окото;
 • Запушване (тромбоза) на кръвоносните съдове на ретината;
 • Общ атеросклероза с вовлечением в процес на кръвоносните съдове на ретината;
 • Артериална хипертония, без необходимото лечение;
 • Вродени аномалии на кръвоносните съдове на ретината (микроаневризмы);
 • Проникваща увреждане на очната ябълка (когато имат място за почивки мембрани на очите);
 • Контузия на окото (външно целостта на очите запазени);
 • Високо внутричерепное натиск (например, при внутримозговых кровоизлияниях, тумори на мозъка, травма на главата-мозъчни травми);
 • Форсированный растеж внутригрудного налягане (прекомерно физическо натоварване, кашляне, кихане, опити при раждане на дете, повръщане);
 • Заболявания на кръвта (анемия, хемофилия, прием на медицинските лекарства, които намаляват съсирваемостта на кръвта, тумори на кръвта);
 • Новообразувания на вътрешните структури на окото;
 • Автоимунни заболявания;
 • Отлепване на ретината често води до гемофтальму;
 • Вродени заболявания (серповидноклеточная анемия, болест на Крисвика—Скепенса и други).

Трябва също да се има предвид, че изразена миопия (късогледство) в голяма степен допринася за развитието на гемофтальма.

Симптоми и видове гемофтальма

Вътрешна среда на очите не съдържат нервни окончания, съответно на очите при такава ситуация да не могат да изпитат болка, распирание, сърбеж или усетите нещо при разработването на вътрешни кръвоизливи в очите. Единственият симптом е спад точка, понякога до пълна слепота по-тежки случаи. Степента на падане на мнение и характеристики на симптоматиката пряко зависят от обема на кървене, което по своята масивност се разделят на:

 1. Пълен (full) гемофтальм – стъкловидното тяло е изпълнено с кръвта на повече от 3/4, почти винаги, с малки изключения, подобно явление се наблюдава, вследствие на травма. Симптомите се характеризират с почти пълна слепота, остава само усещането за светлина, човек не е в състояние да направи разграничение между предмети пред себе си, или да се движите в пространството;

 2. Субтотальный гемофтальм – на вътрешното пространство, очи пълни с кръв от 1/3 до 3/4. Най-често възниква при диабетна патология на кръвоносните съдове на ретината, при това пораженным око може да различи само очертанията на обектите и силуети на хора;
 3. Частичен гемофтальм – площта на поражението на стъкловидното тяло за по-малко от една трета. Най-честата форма на гемофтальма, е налице като следствие от по-артериална хипертония, увреждане и отлепване на ретината, диабет. Проявява черни «мушками», червена лента или просто мъгла пред очите.

Заслужава да се отбележи, че кръвоизлив в стъкловидното тяло е изключително рядко се засяга и двете очи едновременно, за тази патология се характеризира с едностранчивост.

Диагноза на кръвоизлив в стъкловидното тяло се начисляват на база събиране в медицинската история, биомикроскопии и ЕХОГРАФИЯ-изследване, което помага за идентифициране на причините, довели до гемофтальму, оценка на обема и избира по-нататъшна лечебната тактика.

Въпреки факта, че първоначално тактика на лечението на тази патология бременната, а частично гемофтальм често регрессирует без лечение, веднага след появата на симптомите, трябва задължително и в най-кратки срокове ще потърси квалифицирана медицинска помощ, тъй като навременното определяне на причините за кръвоизлив може да спаси не само зрението, но и живота на човека.

Лечение и профилактика

Към днешна дата не съществува консервативни методи на лечение гемофтальма с доказана ефективност, но въпреки това има ясни препоръки за профилактика на повтарящи се кръвоизливи и бърза резорбция вече съществуващ:

 • Избягване на физически натоварвания;
 • Да спазват режим на легло, при това главата трябва да бъде малко по-висока от тялото;
 • Да се прилага витамин С, РР, С, В) и лекарства, укрепване съдовата стена;
 • Капки калиев йодид препоръчват под формата на вливане и електрофореза.

Далеч не винаги консервативното лечение води до желания ефект, след това възниква необходимостта от извършване на операция – витрэктомии – пълно или частично отстраняване на стъкловидното тяло. Показанията за тази операция са:

 1. гемофтальм в комбинация с отслойкой на ретината, или в случаите, когато опознаването на ретината не е възможно, а причина за кръвоизлив не е инсталиран;
 2. гемофтальм не е свързано с травма и с това се намаля не се наблюдава след 2-3 месеца;
 3. липсата на положителната динамика след 2-3 седмици след нараняване;
 4. гемофтальм изпълнен с проникваща рана на окото.

На съвременния етап на развитие на медицината витрэктомия се извършва амбулаторно, не изисква наркозного сън, се извършва чрез микроразрезов с размери до 0,5 mm и без зашиване, която осигурява бързо и сравнително безболезнено връщане точка до задоволително ниво.

Видео: как изглежда гефофтальм + операция витрэктомия

Видео: за кровоизлиянии в стъкловидното тяло на очите

Кръвоизлив в ретината

Директно за стекловидным тяло се намира на окото обвивка или ретината, която изпълнява функцията на «възприятие» на света и вече за нея се намира съдова обвивка, която съдържа в себе си източник на кръвоизливи – на кръвоносните съдове. По този начин, да причини кръвоизливи в ретината са напълно идентични причини, които причиняват кръвоизлив в стъкловидното тяло.

Под понятието «кръвоизлив в ретината» обединяват редица заболявания в зависимост от мястото на излития кръв е относително се изравняват с черупка и формата на самия кръвоизлив:

 • Штрихообразные кръвоизлив – изглеждат при проверка на фундуса, като езици на пламък или ясни черти. Те най-често не предизвикват обширни поражения и са локализирани в по-дебел ретината;
 • Заоблени кръвоизлив имат вид на ясни кръгове и са разположени няколко по-дълбоко, отколкото предишните;
 • Преретинальные кръвоизлив – намира се между стекловидным тялото и сетчаткой, са на границата на ясно разделение на ниво униформи елементи и кръвната плазма, при това кръвоносните съдове на ретината скрити зад кървене;
 • Субретинальные кръвоизливи разположени зад сетчаткой, техните граници са размазани контури, а съдовете на ретината минават пред място излития кръв.

Прояви на кръвоизлив в ретината се свеждат до рязко снижаване на остротата на зрението, понякога в определена област на зрителното поле, което обикновено не е придружен от болка или друг дискомфорт.

Диагностика се провежда в медицинското заведение от лекар-очен лекар, при това тя не е сложна или скъпа, включително в себе си:

 1. Визометрию – определяне на зрителна острота;
 2. Периметрию – идентификация на полета точка (обхват);
 3. Офтальмоскопию – проучване на маточното дъно;
 4. Компютърна томография на ретината;
 5. Понякога за оценка на състоянието на кръвоносните съдове се извършва ангиографию с използването на флуоресцентни вещества.

Във връзка с висок риск от пълна загуба на зрението, както и честите рецидиви на лечение на кръвоизливи в ретината винаги трябва да се извършва в специализиран стационар. Се прилагат две направления лечение — консервативно и с помощта на лазер.

Консервативното лечение включва приложение:

 • Кортикостероиди (хидрокортизон, дексаметазон);
 • Ангиопротекторов (работата, трентал, флекситал);
 • На антиоксидантни препарати (различни витаминни комплекси с витамини с, А, Д);
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, нимесулид);
 • Диуретични лекарства (фуросемид, индопамид);
 • Контрол на вътреочното налягане.

В случай на по-големи размери на кръвоизливи в ретината съвместно с консервативно лечение се прилага оперативно – лазерна коагуляцию.

Видео: за кровоизлиянии в ретината на окото

Кръвоизлив в окото, независимо от тяхната локализация, се нуждае от внимание под формата на обръщение към офтальмологу с цел консултация и по-нататъшно определяне на лечебната тактика. Лечението е същото на дома, самолечение и народна медицина, без участието на квалифициран специалист, може да доведе до необратими последствия.

Видео: кръвоизлив в окото в програмата «най-важното»

READ  Фотокоагуляция лазерна съдове по лицето, инфрачервена

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00082 sec