Ксантелазма, ксантома, ксантоматоз: лечение, причини

Сред различните промени на кожата, особено място заема ксантелазма (ксантома). Това не е тумор, а по-скоро дистрофический процес, който отразява вътрешните проблеми на организма. Внимание към ксантелазмам се дължи на различни причини. Първо, при по-големи размери на възли те могат да се приемат за злокачественное новообразование, на второ място – ксантелазма създава значителен козметичен дефект. И накрая, този процес често се показва сериозни нарушения обмен и склонност към сърдечно-съдовата патология.

Ксантелазмы обикновено се появяват в по-напреднала възраст, са разположени по-голяма част от лицето си. Предпочитана локализация ги смятат клепачите, вътрешния ъгъл на окото. Рядко ксантелазмы се откриват по дланите, стъпалата на стоп и други части на тялото.

При цялата си безобидности, ксантелазма не трябва да бъдат игнорирани, където и да се намираше. Ясно е, че рак не стане, но причините, които стоят в нейната основа, може да доведе до тежки съдови заболявания, инфаркт на миокарда.

Причини и видове ксантелазм

Причините за появата на ксантом и ксантелазм до края не са ясни, но основната роля изпада нарушения на обмяната на мазнините:

 • Придобити дислипопротеинемии;
 • Вродени, генетично обусловено синдроми.

Сред пациентите с ксантомами и ксантелазмами преобладават жените, най-често по – възрастните, както и наследствени форми на манифестируют в детството, показват не само кожни промени, но и ранни форми на исхемична болест на сърцето.

Нарушения на липидния спектър и тежка атеросклероза, често придружени от появата на подобни образувания по кожата. Доказана е и ролята и на наследствени фактори. Семеен дислипопротеинемия и наследствено триглицеридемия се проявяват няколко ксантоматозом, увреждания на дланите и ходилата, бедрата, задните части. При вродени дефекти патология забележим вече в първата година от живота на бебето.

Предрасполагающими фактори ксантоматоза смятат:

 1. Захарен диабет;
 2. Патология на черния дроб;
 3. Левкемии, парапротеинемии;
 4. Затлъстяването;
 5. Гипофункцию на щитовидната жлеза (с микседем).

Все още няма изричен различия по отношение на «ксантома» и «ксантелазма». В действителност, това е един и същ процес. За ксантелазме по-често казват, имайки предвид поражението век, за ксантоме – образование друга локализация. Освен това, опухолевидные форма по-често се нарича ксантомами, но плоски, под формата на ивици – ксантелазмами.

В основата на патогенезата ксантоматоза се крие прекомерното количество на холестерол (над 6,2 ммол/л) и неговите деривати, а също и мастни киселини, циркулиращи в кръвта. Излишните мастни компоненти се отлагат не само в стените на кръвоносните съдове, но и в кожата. Засегнати от клепач, на дланите и стъпалата, лактите, бедрата, задните части. Патология може да е единичен или множествен характер. Защо най-често става жертва на клепачите – остава загадка. В част от случаите ксантелазмы се появяват и изобщо без изрична причина, при нормално липидном спектър и количеството на холестерол в кръвта.

Външно ксантелазмы изглеждат под формата на ленти, плаки, възли жълт цвят, плотноватой консистенция. Жълт цвят – характерна отличителна характеристика на тези формации, която е свързана с наличието в тях на мазнини.

READ  Най-добрите и ефикасни мехлеми за хемороиди: списък, цена, отзиви

Под микроскоп в кожата се откриват клетки макрофаги, които могат нормално да абсорбира всичко ненужно – мъртвите тъкани, микроорганизми, чужди тела, излишен мазнини. В случай, ксантоматоза макрофагите се натрупват в себе си холестерол, мастни киселини, триглицериди, превръщайки се в големи, така наречените ксантомные, клетки, группирующиеся главно около кръвоносните съдове. Тези клетки са разположени по един или групи в горните слоеве на дермата и обуславят жълт цвят ксантелазм.

Разновидности на ксантелазм ги определят структурата, външния вид и преимущественная локализация. Отделят:

 • Плоски ксантомы;
 • Дифузни плоски;
 • Интертригинозные плоски (при наследствена хиперхолестеролемия);
 • Ладонные;
 • Туберозные;
 • Eruptive плоски ксантомы.

Плоски ксантомы обикновено се откриват при пациенти с напредването на възрастта, страдащи от атеросклероза, патология на черния дроб. Характерна локализация образувания – дланите и ходилата. Външно те приличат на ленти жълти на цвят, кръгли или овални, леко повдигнати над кожата образование.

Дифузни ксантомы представляват възли, жълт на цвят, разпръснати в различни части на кожата. Такива образувания могат да се предхожда развитието на лейкозов, миеломной болест още дълго време, до момента на тяхното диагностициране.

Ладонные ксантомы са разположени на дланите, но често излизат извън техните граници. Обикновено те soputstvuyut семеен видове нарушения на липидния метаболизъм, съчетани с узелковыми и много образувания.

Eruptive плоски ксантомы се проявяват много жълти поредици мека консистенция по цялото тяло, са характерни както за наследствени синдроми, така и за придобити нарушения на липидния спектър. Възли и плаки се появяват случайно, любима локализация – на бедрата и задните части.

Туберозные ксантомы се характеризират с големи възли или табели, стигащи понякога няколко сантиметра в диаметър. Тези образование съдържат голямо количество холестерол, разположени на бедрата, в областта на коляното и локтевых на ставите на пръстите. Туберозные ксантомы съпътстват тежка атеросклероза, така че пациентите, да ги имат, са с висок риск от коронарна болест (хронична ИБС, инфаркт на миокарда).

Понякога ксантомы се образуват не в кожата си, а, например, в сухожилия – сухожильная ксантома. Такива образование удари те нарани му ахилесово сухожилие и разгибатели отпечатъци, soputstvuyut наследствено форми на дислипопротеидемий. Пациенти с висок риск от коронарна болест, исхемична болест може да се диагностицира вече на второто десетилетие на живота.

Специална и най-често срещана форма на ксантоматоза е ксантелазма на клепача, която се диагностицира като при пациенти с нарушения на обмяната на мазнините, така и при нормално липидном спектър. Тя се проявява под формата на жълти петна, ивици или възли, разположени на век, по-често – от вътрешния ъгъл на окото. Образование меко, може да са под формата на ивици по цялата дължина на горния или долния клепач.

Прояви и методи за диагностика ксантом и ксантелазм

От описания на различни видове ксантом ясно е, че те изглеждат доста характерно. Това ивици, петна, плаки, възли или сиво-жълто, ярко жълто, червеникаво-жълт или кафяв цвят, мека консистенция, с ясни или не много граници, безболезнен на допир. Малки възли могат да се слеят в по-големи конгломерати, да има широка основа или крак, даващ им прилика с фибромами на кожата. Образование се увеличават много по-бавно, не е доставка на дискомфорт под формата на болка, но самопроизвольного на резорбция не се случва, така че, възникнал веднъж, ксантома остава за цял живот.

READ  Аортна аневризма на коремната кухина: симптоми, лечение, хирургия, диагностика, диета при заболяване

Тъй като ксантелазмы и ксантомы не боли, не нарушават функциите на засегнатите части на тялото, не изъязвляются, след основен проблем за пациента, особено жените, се превръща в козметичен дефект, който те предизвикват. При ксантелазмах век скрие им не се получава, те постепенно се увеличават и променят външния си вид далеч не е в по-добра посока. Друга причина да отидете на лекар, може да стане безпокойство на пациента за собственото си здраве като цяло, защото не е известно, откъде идва ксантома на кожата и каква е истинската причина.

Ксантоматоз при деца може да се прояви в ранна възраст и обикновено се отразява на наследствени форми на заболяване на липидния метаболизъм. Заедно с кожни лезии, диагноза ранна атеросклероза на коронарните съдове, под формата на коронарна болест на сърцето.

Диагностика ксантом обикновено не причинява много затруднения. Обикновен лекарски преглед всяка специалност дава на правилната диагноза на базата на характерната цвят, мека консистенция, локализация на лицето си и ти век. За по-точна диагностика лекар надавливает на образование предметным стъкло, при това оттесняется кръв и малки съдове, както и един жълт цвят на образованието става по-забележим. Ксантелазмы безболезнено, кожата в областта на лесно се измества и се събира в гънка.

Всички пациенти с признаци на ксантелазм и ксантом са необходими консултации на тесните специалисти – дерматолог, ендокринолог, може би – кардиолог. Лабораторни изследвания позволяват да се потвърди или изключи дислипопротеидемию, гиперхолестеринемию и други форми на нарушения на обмяната на веществата.

В случай на затруднение в диагностиката, обикновено при туберозной форма ксантелазмы век, лекарят е принуден да прибегне до биопсия е изследване на фрагмент образование под микроскоп. Наличието на ксантомных клетки, съдържащи мазнини, окрашиваемые специални багрила, вече няма да доведе до съмнение в правилността на диагнозата.

Лечение ксантелазм

Ако кожни прояви, придружени от доказани нарушения на липидния спектър, това пациентите се нуждаят от комплексно лечение, насочени към нормализиране на обменните процеси. Към общите дейности включват спазването на диета, елиминирайки пържени и мазни храни, богати на животински мазнини, яйца (жълтъци), майонеза, мучное и сладкиши. По принцип, диетата трябва да бъде същото, както при болни от атеросклероза, затлъстяване, дислипопротеидемиями.

Лекарствена корекция на нарушения на обмяната на мазнините предполага определяне на лекарства от групи секвестрантов на жлъчните киселини (холестирамин), статини (симвастатин). Показани гепатопротекторы (эссенциале), поливитаминни комплекси.

Лечение на патология, доведе до кожни прояви, необходимо, за да след местните отстраняване на ксантелазм или ксантом да се сведе рискът от рецидив е минимален. Ако обменът не се нормализира, след това мазнина и отново ще бъде отложено, в кожата, което води до появата на нови формации.

READ  Вегетативна дисфункция: какво е това, причини, симптоми, лечение и профилактика

Премахване на ксантелазмы се извършва преди всичко с козметична цел. Локализация патология на клепачите и лицето разваля външния вид, така че пациентите се обръщат за лечение към лекари или дерматологам. Съществуват различни методи за премахване на ксантоматозных образувания, прилагани амбулаторно при местния обезболивании:

 1. Криодеструкция;
 2. Лазерно отстраняване;
 3. Радиоволновое лечение;
 4. Электрокоагуляция;
 5. Хирургична ексцизия.

Криодеструкция е да са изложени на ниски температури (обикновено се използва течен азот), които водят до унищожаване на клетки ксантелазмы. Манипулация произвеждат в продължение на няколко секунди.

Лазерно лечение придобива все по-голяма популярност, той е в сила и в случай на ксантоматоза на кожата. Лазер е безопасен, не оставя белези, процедурата е почти безболезнена.

Радиоволновое въздействие и отстраняване с помощта на електрически ток (электрокоагуляция), се основават на местно нагряване на тъканите, благодарение на което се разрушават клетките, накопившие в себе си мазнини. Процедурите са безопасни, бесконтактны и са доста ефективни.

В случаите на наличие на големи ксантоматозных възли или плаки лекарите се използва хирургична ексцизия образувания с помощта на скалпел или ножица. Този начин на лечение изисква локално облекчаване на болката. След иссечения образование ръбовете на раната са разочаровани и да се третира с антисептични средства, шевовете не се налагат, за да се избегне излишната наранявания и белези. Възможна е обработка на ръбовете на раната электрокоагулятором при големи ксантомах. Зарастването след хирургично лечение трае около седмица.

Особено място заема ксантоматоз и ксантелазмы в педиатричната практика. При тяхната диагностика, трябва да се изключи диабет, на фона на която възниква дисбаланс обмяната на мазнините. Ако диабетът ще бъде открит, при лечение на малки ксантелазмы могат да изчезнат сами.

Лечение на деца също предполага прилагането на общи подходи и местна терапия. Съвременните деца са станали по-често да страдат от затлъстяване, защото диета се назначава, без да се провалят. Елиминират почти изцяло на животински мазнини, вместо да ги растителни масла, риба. Полезни млечни продукти, зеленчуци и плодове с високо съдържание на фибри.

Необходимостта от местно лечение на ксантом и ксантелазм при децата възниква сравнително рядко. Това се дължи на факта, че образованието обикновено сами изчезват след лечение на основната патология в детството си или към подростковому възраст. Ако ксантомы има и създават естетически дискомфорт, а след това да ги изтриете могат да бъдат едни и същи начини, че и при възрастни – криодеструкция, радиоволновой начин, электрокоагуляция.

След отстраняване на ксантелазм са възможни ги рецидиви, за предотвратяването на които е показан диета и медикаментозно лечение на наличната причинно-следствена патология. В случай на поява на нови тумори могат да бъдат отстранени.

Видео: как изглеждат ксантелезмы и ксантомы, преди и след отстраняване на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec