Куха виена — долната и горната: анатомия, синдром на тромбоза

Горната и долната куха вена се отнасят към числото на най-големите съдове на човешкото тяло, без които е невъзможна правилната работа на кръвоносната система и сърцето. Сдавление, тромбоза на тези съдове са не само неприятни субективни симптоми, но и сериозни нарушения на притока на кръв и сърдечната дейност, и затова заслужават специално внимание на специалисти.

Причините сдавления или тромбоза на кухи вени са много различни, затова с патология се сблъскват специалисти от различни профили — онколози, фтизиопульмонологи, гематологи, акушеры-гинеколози, кардиолозите. Те се отнасят не само следствие, т.е. съдовата проблем, но и причина — заболяване на други органи, тумори.

Сред пациенти с увреждания на горната куха вена (ЕВО) повече мъже, докато долната куха вена (НИП) по-често засегнати от женската половина, във връзка с бременност и раждане, акушерство и гинекологични нарушения.

Лекарите за подобряване на венозна отлив предлагат консервативно лечение, но често трябва да се прибегне до операция, операции, по-специално, при тромбозах.

Анатомия на горната и долна кухи вени

От курса по анатомия гимназия мнозина си спомнят, че и двете са кухи вените пренасят кръв към сърцето. Те имат доста по-голям от диаметъра на лумена, къде побира цялата венозна кръв, оттекающая от тъканите и органите на нашето тяло. Премествайки се към сърцето от двете половини на тялото, вените се свързват в така наречената синусите, чрез който получава кръвта в сърцето, а после отиват в белодробна кръг за насищане с кислород.

Системата на долната и горната кухи вени, порталната вена — лекция

Горната куха вена

Горната куха вена (ЕВО) представлява голям съд с ширина около два сантиметра и дължина около 5-7 см, уносящий кръв от главата и горната половина на тялото и е разположена в предната част на средостения. Тя е лишена от клапанного апарат и формира чрез свързване на две плечеголовных вени следа от мястото, където първото ребро свързва с гръдната кост вдясно. Корабът почти вертикално върви надолу, до хрущяла на второто ребро, където влезе в сърдечната торба, а след това в проекция на третото ребро попада в дясното предсърдие.

Следа от ЕВО се намира на тимуса и парцели на десния бял дроб, на дясно тя е покрита с средостенным листа серозна обвивка, ляво — в непосредствена близост до аортата. Задната част от нея се намира кпереди от корена на белия дроб, отзад и малко по-наляво се намира трахея. В тъкан зад съда, минава скитащи нерв.

ЕВО събира кръвни потоци от тъкани на главата, шията, ръцете, гърдите и коремната кухина, на хранопровода, междуребрените вени, средостения. В нея се вливат несъответствие на виена отзад и съдове, носещи кръв от средостения и перикарда.

Видео: горна куха вена — образование, топографията, приток на

Долна куха вена

Долна куха вена (НИП) е лишен от клапанного апарат и има най-голям диаметър сред всички венозных съдове. Тя започва чрез комбиниране на две общи илиачните вени, устието й се намира надясно от зона на разклоняване на аортата на илиачните артерии. Доста разнообразен в топографско отношение моделът на съда се намира в проекцията на междупрешленните дискове 4-5 на лумбалните прешлени.

НИП се насочва вертикално нагоре-надясно от коремната аорта, зад това всъщност се крие в голям лумбална мускул на дясната половина на тялото, отпред е покрита с листа серозна обвивка.

Отправяйки се към дясното предсердию, НИП се намира на 12 язва на чл, корен брыжейки и главата на панкреаса, влиза в категорията бразда на черния дроб, там се свързва с печеночными венозными съдове. Нататък по пътя на виена се намира бленда, в която има собствена дупка в долната куха вена, през който последната е насочена нагоре и отива в задния средостении, достига до сърдечна ризи и се свързва със сърцето.

НИП събира кръвта от вените на долната част на гърба, долните диафрагмальных и висцерална на клонове, които вървят от вътрешните органи — яичниковые при жените и яичковые при мъжете (дясно се вливат директно в куха вена, left — на бъбречно вляво), бъбречни (вървят хоризонтално от врата на бъбреците), от дясната надбъбречна виена (от ляво е свързана непосредствено с бъбречна), чернодробни.

Долна куха вена взима кръв от краката, таза, корема, диафрагмата. Течността в нея се движи отдолу-нагоре, в ляво от съда почти в цялата си дължина е аорта. Местоположение на дясното предсърдие долната куха вена е покрита с эпикардом.

READ  Укрепване на кръвоносните съдове и капиляри: на главния мозък, на краката, на сърцето, на носа, лекарства, храна

Видео: долна куха вена — образование, топографията, приток на

Патология на кухи вени

Промяна от страна на кухи вени най-често се носят вторичен характер и са свързани със заболявания на други органи, така ги наричат синдром на горната или долната куха вена, посочи несамостоятельность патология.

Синдром на горната куха вена

Синдром на горната куха вена, обикновено се диагностицира сред мъжката част от населението както на младите, така и възрастните, средната възраст на болните е около 40-60 години.

В основата на синдром на горната куха вена се намира сдавление от вън или тромбообразование по причина болести на средостения и белите дробове:

 • Бронхолегочный рак;
 • Лимфогранулематоз, увеличаване на лимфни възли средостения резултат на метастази от рак на други органи;
 • Аневризма на аортата;
 • Инфекциозни и възпалителни процеси (туберкулоза, възпаление на перикарда с фиброза);
 • Тромбирование на фона на продължително, находяща се в съд, на катетър или на електрода при кардиостимуляции.

При компресия на съда или нарушаване на проходимостта се случва рязко затруднено движение на венозната кръв от главата, на шията, на ръцете, раменния пояс до сърцето си, в резултат се появява венозен застой и сериозни хемодинамичните нарушения.

Яркостта на симптоматиката на синдрома на горната куха вена, се определя от това колко бързо се е случило нарушение на притока на кръв и като добре развити заобикаляне на кръв. При внезапна перекрытии съдова лумена явление венозна дисфункция ще нараства бързо, което води до остро нарушение на кръвообращението в системата на горната куха вена, при сравнително слаб развитието на патология (лимфни възли, растежа на туморите на белия дроб) и за заболявания ще бъде бавно нарастващ.

Симптоми, придружаващи разширяване или тромбоза ЕВО, «подредени» в класическата триада:

 1. Отоците на тъканите на лицето, шията, ръцете.
 2. Синюшность на кожата.
 3. Разширяване на подкожни вени на горната половина на тялото, на ръцете, на лицето, подуване на венозных дънери врата.

Болните имат оплаквания от затруднено дишане, дори при отсъствие на физическо натоварване, глас може да се превърне в осипшим, е нарушено преглъщане, се появява склонност към поперхиваниям, кашлица, болезнени усещания в гърдите. Рязкото повишаване на налягането в горната клапа на виена и нейните притоках предизвиква разкъсвания на стените на кръвоносните съдове и кръвоизливи от носа, белите дробове, хранопровода.

Една трета от болните се сблъсква с оток на ларинкса, на фона на венозна на стагнация, който се проявява шумен, стридорозным дъх и опасно, асфиксией. Растежа на венозна недостатъчност може да доведе до подуване на мозъка — смъртоносно опасно състояние.

За облекчаване на симптомите на заболяване на пациента, има тенденция да сидячее или semisitting положение, при което няколко по-лесно изтичане на венозна кръв към сърцето. В легнало положение описани признаци на венозна стагнация са подобрени.

Нарушение на изтичане на кръв от мозъка е изпълнен с такива признаци, като:

 

 • Главоболие;
 • В магарешка синдром;
 • Сънливост;
 • Нарушения на съзнанието до обмороков;
 • Намаляване на слуха и зрението;
 • Пучеглазие (поради оток на фибри зад очните ябълки);
 • Сълзене на очите;
 • Гум в главата или ушите.

За диагностициране на синдром на горната куха вена се прилагат радиография на белите дробове (позволява идентифициране на тумора, промени в средостении, от страна на сърцето и перикарда), компютърна и магнитно-резонансната томография (новообразувания, изследване на лимфни възли), флебография е показан за определяне на локализацията и степента на запушване на съда.

Освен описаните изследвания, пациентът се насочва към офтальмологу, който ще открие в застой явления на очната дъното и подуване на ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на главата и шията, за оценка на ефективността на изходящите потоци по него. При патология на органите на гръдния кош може да се наложи биопсия, торакоскопия, бронхоскопия и други изследвания.

Преди това, като причина за венозна на застой ще е ясна, пациентът се назначава диета с минимално съдържание на сол, диуретици, лекарства, хормони, се ограничава до питейна режим.

Ако патология на горната куха вена, причинени от рак, а след това на пациента предстоят курсове на химиотерапия, облъчване, операцията в условия онкология в болница. При тромбозе, назначени от тромболитики и е предвидена възможност за оперативно възстановяване на притока на кръв в съда.

READ  Малко левкоцити в кръвта: при деца, възрастни, бременни, причини, норми, какво е още левкопения,

Абсолютни показания за операция за лечение при тежки случаи на горната куха вена — това е остра обструкция на съда, с тромб или бързо увеличаване на тумора при недостиг на обезпечение на кръвообращението.

При остро возникшем тромбозе прибягват до отстраняване на тромба (тромбэктомия), ако причината за подуването — я резекция. В тежки случаи, когато стените на виена е безвъзвратно променена или проросла тумор, възможно резекция на парцела съда, с заместване на дефекта от собствените тъкани на пациента. Един от най-обещаващите техники се счита за стентирование вената в мястото на най-големите затруднения на притока на кръв (балонна ангиопластика), която се прилага при тумори и съединителна деформация на тъканите средостения. Като паллиативного лечение се използват шунтирующие операции, насочени към осигуряване на нулиране на кръвта, като заобикаля засегнатия отдел.

Синдром на долната куха вена

Синдром на долната куха вена се смятат за доста рядка патология, и се свързва обикновено с закупоркой на лумена на съда, с тромб.

Специална група пациенти с нарушение на притока на кръв по куха виена представляват бременни жени, които са създадени предпоставки за изцеждане на съда, се увеличава на матката, както и чести промени в съсирваемостта на кръвта с от страна на гиперкоагуляции.

По веригата, естеството на усложнения и исходам тромбоза куха вена се отнасят към числото на най-тежки видове нарушения на венозна циркулация, защото влезе в действие една от най-големите вени на човешкото тяло. Общо за диагностика и лечение могат да бъдат свързани не само с ограниченията на прилагането на многото методи за проучване при бременни жени, но и с необичайно самия синдром, за който дори в специализираната литература е писано, не е чак толкова много.

Причините за синдрома на долната куха вена може да се превърне тромбозы, които особено често се съчетават с закупоркой на дълбоки съдове на краката, бедрената и илиачните вени. Почти при половината от пациентите има място възходящият път на разпространение на тромбоза.

Нарушение на ток на кръвта в клапа на виена може да се дължи на целенасочена перевязкой на виена с цел избягване на емболия на артериите на белите дробове при тежки случаи на вените на долните крайници. Злокачествени новообразувания забрюшинного отдел, органите на корема провокира запушване на НИП около 40% от случаите.

По време на бременността се създават условия за сдавления НИП постоянно нарастващия матката, което е особено забележимо, когато плодовете на две и повече, е диагноза многоводия или плод е достатъчно голям. Според някои, признаци на нарушения на венозна изтичане в системата на долната куха вена могат да бъдат открити при половината от бъдещите майки, но процедурата се случва само в 10% от случаите, а изразени форми — една жена от 100, при това е много вероятно комбинация от бременност с патология на хемостаза и соматическими заболявания.

Патогенезата на синдрома на НИП се състои в сърдечни нарушения връщане на кръвта в дясната част на сърцето и застой в долната половина на тялото или краката. На фона На преливане венозных пътни артерии на краката и таза с кръв, сърцето изпитва му недостатък и не е в състояние да осигури транспорт на точния обем на белите дробове, в резултат на което става хипоксия и намаляване на емисии на артериална кръв в кръвното русло. Формирането на заобикалянето на изтичането на венозна кръв допринася за отслабване на симптоматиката и тромботического поражение, и сдавления.

Клиничните признаци на тромбоза на долната куха вена се определят от неговата степен, скорост на запушване на лумена и ниво, където е настъпило окклюзия. В зависимост от нивото на запушване на тромбоза е дистальным, когато са засегнати от режа вените под мястото на вливането в нея на бъбречните вени, в други случаи участва в бъбреците и черния дроб сегменти.

Основните признаци на тромбоза на долната куха вена се смятат:

 1. Болка в корема и гърба, мускулите на коремната стена могат да бъдат напрегнати;
 2. Подуване на краката, зоната на слабините, монс пубис, корема;
 3. Цианоза по-долу зона на запушване (на краката, кръста, корема);
 4. Възможно разширяване на подкожни вени, че често е съчетано с постепенното намаляване на отоци в резултат на изграждане на обезпечение на кръвообращението.
READ  Цитафаерез: даряване на кръвни клетки, видове, эритроцитаферез, тромбоцитаферез, как да се вземат, противопоказания

При тромбозе бъбречен отдел на висока вероятност остра недостатъчност на бъбреците в резултат на изразена венозна полнокровия. При това бързо прогресира нарушение на фильтрационной способността органи, драстично се намалява броя формира от урината до пълно нейната липса (анурия), в кръвта нараства концентрацията на азотни метаболитни продукти (креатинин, урея). Пациенти с остра бъбречна недостатъчност, на фона на тромбоза на вени се оплакват от болки в кръста, състоянието им прогресивно се влошава, увеличава интоксикация, може би нарушение на съзнанието по вид уремической кома.

Тромбоза на долната куха вена на мястото на вливането в нея на чернодробните притоци се проявява силни болки в корема — в епигастриума, под дясната крайморската дъга, се характеризира с жълтеница, бързо развитие на асцита, явления на интоксикация, гадене, повръщане, висока температура. При остро запушване на съда, симптомите се появяват много бързо, изложени на голям риск от остра чернодробна или печеночно-бъбречна недостатъчност с висока смъртност.

Нарушение на притока на кръв в куха виена на нивото на чернодробните и бъбречните притоци се отнасят към числото на най-тежките разновидности патология с голяма смъртност, дори в условията на възможностите на съвременната медицина. Окклюзия долната куха вена-долу на мястото на разклоняване на бъбречните вени протича по-благоприятно, тъй като жизнено важни органи с това продължават да изпълняват своите функции.

При затваряне на лумена на долната куха вена поражението на краката винаги е двустранен характер. Типичните симптоми на заболяване може да се счита за болезненост, затрагивающую не само крайници, но и зоната на слабините, корема, бедрата, както и подпухналостта, равномерно распространяющуюся по целия крак, предната стена на корема, слабините и лобку. Под кожата стават видими разширени венозни куфари, приемащи ролята на заобикалянето на притока на кръв.

Повече от 70% от пациентите с тромбозами долната куха вена страдат от нарушения на трофики в меките тъкани на краката. На фона На силен оток се появяват незарастващи язви, често те са множество, а консервативното лечение не води до никакъв резултат. При повечето пациенти мъже с увреждания на долната куха вена застой на кръвта в органите на малкия таз и скротума предизвиква импотентност и безплодие.

При бременни жени, при сдавлении куха вена от извън нараства матката симптоми могат да бъдат малко видими или изобщо липсва при адекватни коллатеральном кръвния поток. Признаци на патология се появяват на трето триместру и могат да се състоят в отоци на краката, рязка слабост, виене на свят и предобморочном състояние в позиция на гърба, когато матката всъщност е на долната куха виена.

В тежки случаи при бременност, синдром на долната куха вена може да се прояви епизоди на загуба на съзнание и силна гипотонией, което се отразява върху развитието на плода в матката, който се изпитва при тази гипоксию.

За идентифициране на окклюзий или сдавления долната куха вена се използва флебографию като един от най-информативни методи за диагностика. Възможно е използването на ултразвук, ядрено-магнитен резонанс, са задължителни кръвни тестове за съсирване и изследване на урина за изключване на бъбречна патология.

Видео: тромбоза на долната куха вена, флотирующий тромбози на УЛТРАЗВУК

Лечението на синдрома на долната куха вена може да бъде консервативно под формата на срещи на антикоагуланти, тромболитической терапия, корекция на метаболитните нарушения чрез инфузия на лекарствени разтвори, но при масивни и високо разположени окклюзиях съда без операция няма да мине. Се извършват тромбэктомии, резекция на парцели съдове, шунтирующие операции, насочени към проучване на кръв обиколен път, заобикаляйки мястото на запушване. За профилактика тромбоэмболии в системата на белодробната артерия, са определени специални кава-филтър.

Бременните жени с признаци на компресия куха вена препоръчват да се спи или лежи само на своята страна, да се изключат всички упражнения в легнало положение по гръб, като ги пешими разходки и водни процедури.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00147 sec