Lactic: повишени, намалени, функции, видове, норма

Lactic

Лейкоцитами се наричат определени групи от клетки в кръвта, различни по своя външен вид и функции. Кодовото име е «бяла кръв» (от ал европа. leykos — бял и kytos — контейнер). Популярна английска намаляване на WBC на формуляре анализи, щандове White Blood Cell, буквално — бяла кръв клетка. И всичко това lactic.

Функциите на левкоцитите и техните видове

Група клетки, белите кръвни клетки се състои от 5 подгрупи и всяка функциите си, но в крайна сметка, основната сфера на действие на белите кръвни клетки е поддържане на имунитета на организма и защитата от външни и вътрешни патогени. В организма lactic може да забележите, че почти всички биологични течности, освен кръвта, те могат да присъстват в сока на стомаха, урината, цереброспинальной течност и други. В зависимост от вида на ядрото наличието на пелети lactic са разделени на гранулоцити, агранулоциты. При гранулоцити (неутрофили, базофилы, эозинофилы) ядро с неправилна форма, разделена на сегменти (до 7), а агранулоцитов (лимфоцити и моноцити) ядрото на правилна кръгла форма.

При изследване на кръвни показатели, посочени в процентно съотношение от общия брой на левкоцитите.

В резултат на изследвания за да можете да видите очаквания среден брой от норми на различни групи от хора:

  • неутрофили кръв— най-голямата подклас (55%). Те убиват бактериална инфекция на кръвта и другите тъкани. Особеност е, че когато в организма с бактерията и побеждавайки я, сам умира.
  • лимфоцитите на кръвта — 35%, са отговорни за паметта на клетките и общия имунитет. Спецификата на дейността на лимфоцитите това унищожаване, преди всичко на собствените си на засегнатите от болестта клетки или мутирал.
  • моноцити кръв — 5%, намаляване на броя на частиците на патогени, които попадат в кръвния поток, като по този начин за почистване му.
  • эозинофилы кръв— 2,5%, произвеждат се бори с алергени, както и подпомага зарастването на открити рани, отстраняване на микроорганизми, паразити и др.
  • базофилы кръв— 0,5%, най-малката група, въпреки това е много важно. Помага на другите откриване на чужди частици.
READ  Като понижаване на нивото на хемоглобина в кръвта: при мъжете, жените, детето, народни средства за защита, в домашни условия

За диагнозата има значение разлика от стандарта на всяка група на левкоцитите, а също и на общия брой бели клетки. Преди да обсъдим отклонения, си струва да се знае какви са те.

Норма левкоцитите в контекста възрасти

За разлика от червените кръвни клетки, кръв, когато в тях се отразява полов признак, например, при момичетата след пубертета и началото на менструация и при мъжете количеството на «червена кръв» ще бъде различен. При левкоцитите също има значение само за броя на годините, но не на пода.

Разгледайте таблицата и се учим стандартни стойности на левкоцитите по възрасти. Единица за измерване в този случай е WBCx109/л, заради разпространението в нашата медицина.

Възраст Стойност (WBCx109/л)
Възрастни
>16 години от 4 до 10
Деца
10-16 години от 4,5 до 13
6-10 години от 4,5 до 13,5
4-6 години от 5 до 14,5
2-4 години от 5,5 до 15.5
6 мес. — 2 години от 6,6 до 11,2
1-6 месеца. от 8 до 12
2 седмици от 8,5 до 14
1 седмица от 9 до 15
новородени от 10 до 30

Така че, виждайки норми може да се определи и фактори аномални стойности

Повишаване на левкоцитите

Ситуацията, в която lactic повишени, спечели име — лейкоцитоз. Това не е задължително веднага болест. Това може да бъде и при здрави хора при емоционални и физическо претоварване и при жените през първата половина на бременността. Това е физиологичным лейкоцитозом при бременност. Ако това го няма, тогава си струва да се мисли за евентуална болест.

Увеличаване на левкоцитите в кръвта говори за следните патологиях — инфекциозен болест, бактериален или вирусен произход (сепсис на кръвта, пиелонефрит, пневмония, перитонит, лупус, ревматоиден артрит), атрофия, инфаркт на миокарда, обширни изгаряния и дори рака.

READ  Кава-филтър: инсталиране, показания, усложнения

Трябва детайлно да разгледа точно в коя група се е случило повишаване показатели на левкоцитите, в този случай лейкоцитоз инстанция, например, нейтрофильный или моноцитарный и други подобни.

Понижаване на броя на белите кръвни

Ситуацията, когато lactic понижи, експертите наричат лейкоцитопения. Това е много опасно и изисква своевременно професионално лекарски намеса във възможно най-кратки срокове.

Както вече споменахме, lactic — това са нашите защитници на имунитета. Ако lactic се понижават, а след това намалява и имунната защита на организма. Човек има податливост на инфекции, както и при много ниски показатели дори обикновена хрема ще се проведе с много сложни усложнения, до летального., изм.

Причина за ниски левкоцити може да бъде:

  • недостиг на вещества, използвани при образуването на нови кръвни клетки и/или невъзможно усвояването им от хранителния режим нашето тяло.
  • сложни болестта, в борбата с които умират много действащи на левкоцитите, че нямат време да се образуват нови клетки.
  • поразен от костния мозък. Защото именно в нея се образуват всички подгрупи на белите кръвни клетки.

Ако при отдаване анализи се отбелязва известно отклонение от нормата струва опита да се върне на същия този анализ в друга лаборатория.

При малко отклонение от нормата си струва да се преразгледа начина си на живот, в полза на здравословен и полезен за балансирано хранене и физическа активност, за поддържане на имунитета могат да се възползват също така народни рецепти.

Не забравяйте, че ако в анализа са открити нисък брой на белите кръвни клетки, това е безотлагательным повод за обръщане към лекар!

Видео — Lactic, бяла формула на кръвта:

READ  Непроходимост на червата (частична и спаечная): симптоми, лечение, операция

MAXCACHE: 0.4MB/0.00092 sec