Лакунарный инсулт/инфаркт на мозъка: причини, симптоми, лечение

Терминът «удар» при повечето от нас е свързана с тежки неврологични заболявания и увреждания, параличами, нарушения на речта, на хранене и на живот като цяло. Този процес страшит необратимостью на поражение на мозъка, при което напълно се променя начина на живот и на пациента, и неговите най-близки роднини. Обаче има и такива инсулти, които се случват без колко-нещо по-изразени симптоми, когато нито засегнати от тях, нито неговите близки не знаят за настъпили промени или въведени нарушения не са тежки и бързо да регресират. Това е лакунарный инсулт (лакунарный инфаркт на мозъка).

При лакунарном исульте възниква малък разсадник на некроза в дълбоките отдели полукълба на главния мозък или на дънера, причинени от увреждания на перфорантных на артериите. Тъй като тези артерии имат сравнително малък калибър, огнища на некроза, също ще са малки — максимум до час и половина-два сантиметра в диаметър. По същата причина лакунарный инсулт не се придружава от увреждане на кората на големите полукълба, а винаги се намира дълбоко в мозъка.

Лакунарный инфаркт отнасят към ишемическим увреждане на мозъка, най-честата причина за които е артериалната хипертония и съдови промени, провоцируемые нея. В по-редки случаи са възможни малки кръвоизливи, и завършва с формирането на кухини в дълбоките структури на мозъка — таламусе, перивентрикулярной зона.

Лакунарные инсулти представляват около една пета от всички остри съдови поражения на мозъка. Често последиците от тях са открити при ядрено-магнитен резонанс, за други заболявания. Също лакунарные инсулти се смята за един от най-честите патологоанатомических находки при хора, страдавших живот при хипертония. Това е свързано с факта, че до 80% от тези инфаркти не могат да предизвикат симптоматика поради малките си размери и поражението на тези участъци на мозъка, които не отговарят на условията за движение, чувствителност, става и т.н.

Характерно за лакунарного инфаркт на мозъка смятат, че липсата на значителни сужений големите мозъчни артерии, а често не намират и субстрат за емболия в сърцето. Ако е гнездо на некроза, не по-висока от 15 мм, а след това да го открие дори и с помощта на съвременна апаратура е невъзможно. Големи празнота повече от 20 mm диагностицирани изключително рядко, както ги наричат — гигантски.

Причините лакунарных инсулти

Проучване на причините за лакунарных увреждане на мозъка провеждат още от края на XIX век. Чрез анализ на резултатите, получени при показването на картите на стотици заспали, учените са формулирали и рискови фактори, както и характерните промени в съдовете на мозъка, в резултат на лакунарному инсулт. Сред причините се посочват:

 • Артериална хипертония;
 • Атеросклеротични промени;
 • Тромбоэмболии;
 • Възпалителни промени на артериите (васкулиты).

Поражението пенетрирующих на артериите причинява инсулт поради малоценност обезпечения, предоставяне на «переток» кръв от други съдови басейни, така че при запушване на дори малка артерия са неизбежни некроза в зоната на нейната кръв. Основни механизми за формиране на лакунарного инфаркт смятат микроангиопатию на фона на артериална хипертония и удебеляване на стените на перфорирующих на артериите вследствие на системата на атеросклероза.

Артериална хипертония — основна причина за патология. Тя води до пропитыванию плазма стените на артериите, фибриноидным некрозам на фона на спазми в момент гипертонического криза. Следствие от хроничен действия повишено налягане става гиалиноз — натрупване на протеинови маси, които правят стените на артериите малорастяжимыми и чупливи, както и на местните тромбозы, малки кръвоизливи и микроаневризмы.

Атеросклерозата не засяга малки артерии, но, като се появява в големите съдове на главата и шията, косвено допринася за нарушаване на притока на кръв в мозъка. Промени на артериите носят сегменти характер, а тъй като поражаемые съдове са с малък калибър и не са подходящи «за ролята на» типичните цели за атеросклероза и хипертония, а след това много специалисти казват не за конкретна причина за инфаркт (атеросклеротический, гипертензивный), а за сочетанном характера на промените на съдовите стени, още повече, че повечето от възрастните пациенти имат и други болести едновременно.

Освен атеросклероза и хипертония, лакунарный исхемичен мозъчен инсулт може да провокира такива заболявания като захарен диабет, аритмия, хронична исхемична болест на сърцето, клапанные пороци, патология на съсирването на кръвта. При тежки случаи клапите на сърцето, нарушения в хомеостазата основен патогенетическим механизъм лакунарного инфаркт се счита за емболия, когато фрагменти от образуване на кръвни съсиреци, тромботических наслагвания с крила клапани попадат в перфорирующие артериите и ги запушват.

Прояви на лакунарного инфаркт

Както вече беше отбелязано по-горе, с оглед на глубинности местоположението на огнища на некроза и тяхното относително по-малки размери на процедурата може да бъде оскъдна, а след това и изобщо отсъства. Общемозговые признаци, винаги придружаващи други разновидности на ударите, не са характерни за лакунарного поражение, т.е. нито съзнание, нито жизненоважни функции (дишане, сърдечна дейност) няма да бъдат нарушени.

Въпреки това, липсата на общемозговых симптоми все още не се говори за това, че мозъкът не е поразен. Отделят редица от така наречените лакунарных синдроми, сочещи към фокусна увреждане на нервната тъкан и който се проявява неврологични дефицити.

Обща черта лакунарного инсулт на главния мозък са:

 1. Наличието на артериална хипертония, която винаги предхожда развитието на този вид патология на мозъка;
 2. Честата поява на неврологична симптоматика през нощта, рано сутрин, особено характеризира с главоболие в навечерието на вечерта, която обикновено показва възход на кръвното налягане;
 3. В момента, формирането на огнища на некроза налягане отровни до умерен цифри или се връща към нормалното, болки в главата, може и изобщо липсват, или са незначителни;
 4. Пациентът е активен, съзнанието е в норма, менингеальных знаци не, висша нервна дейност не е нарушен, дори и в случаи, когато наличието на гемипареза не поражда съмнение;
 5. Симптоми очагового поражение на мозъка се натрупва постепенно, в продължение на няколко часа или дори дни;
 6. Възстановяване на двигателните разстройства се случва доста бързо, обикновено в рамките на шест месеца;
 7. При ангиография съдовата патология не е открит, компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс се откриват огнища на 1,5-1,7 см в диаметър, които са най-видими към края на първата седмица от момента на инсулт, а при малки размери некроза ги открием, не успява.

Лакунарных синдроми разпределени доста много, от тях най-често срещаните смятат:

 • Изолиран едностранна пареза с намаляване на двигателната функция на едната страна на тялото, който се открива при около половината от болните с симптомным течение на патология — пациентът се оплаква от слабост в ръката, крака, нарушение на изражения на лицето;
 • Едно изолирано намаляване на болката, тактилни и други видове чувствителност на ограничен участък от тялото — лицето и ръката си, двете крайниците, от една страна, крайниците и лицето от едната страна на тялото;
 • В трети случаи има място комбинация от пареза и нарушения на чувствителността от едната страна на лицето и на ръката, и на двете крайниците, лицето и крайниците;
 • Хемипарези с нарушение на координацията;
 • Синдром на нарушения в говора и «неудобна ръка».

Характеристика на симптоматиката лакунарных синдроми е липсата на нарушения на съзнанието, точка, признаци на увреждане на мозъчната кора. Бессимптомные множество лакунарные инфаркти могат да лежат в основата на деменция и тежки интелектуални увреждания.

Симптоми очагового поражение на главния мозък могат да възникнат като бързо, в рамките на първите 1-2 часа след инфаркт, така и постепенно, нарастая в продължение на 3-5 дни. Общемозговая симптоматика при това липсват. Много пациенти малко преди инсулт отбелязват нарастващи транзиторные исхемични атаки и повтарящи се гипертонические кризы, някой забелязва, че с натиск «да се справят» стана трудно, познати лекарства са престанали да го държи на нормално ниво, а вечер се превърна в досадното главоболие.

Алопеция неврологическая симптоматика при лакунарном инсульте се свежда в парезам, по-рядко — параличам, частична загуба на чувствителността от едната страна на тялото, вероятни нарушения на работата на тазовите органи под формата на незадържане на урината и каловых масите. Възможни са нарушения на речта, депресия, не са ярко изразени промени в интелектуалната сфера.

В повечето случаи лакунарного инфаркт на интелигентност не страда, въпреки това пациентите все още могат да изпитат някои трудности със запомнянето на нова информация, изпълнението на сложна умствена работа, част отбелязва намаляване на паметта и концентрацията на вниманието.

Ако болен с лакунарным инфарктом работи, а заболяване се развива в продължение на няколко дни, след което стават видими общо с сосредоточением за изпълнение на конкретна задача, превключване на вниманието от една дейност към друга, има известно забавяне, забавяне на процеса на мислене, които могат да станат причина за търсене на медицинска помощ. В по-редки случаи, се отбелязва тежко разстройство на паметта, функции за писане и приемане на информация.

Ясно е, че симптомите лакунарного инсулт ще се определя от неговата локализация и вовлечением специфични структури, но се смята за характерен леко или умерено рамките на патология, а след това и изобщо бессимптомное.

За поражение областта на таламуса или на ствола на мозъка може да се говори за едно изолирано нарушение на чувствителността. Изолиран хемипарези характерен за лакунарного инсулт в областта на мост, краката, мозъка, вътрешна капсула — там, където компактно разположени снопчета, двигателни нервни влакна. Синдром нарушения на речта и «неудобна ръка» обикновено се развива при локализация лакунарного инфаркт в зона в основата на мозъка, вътрешна капсула.

От една страна, леки прояви и бързото възстановяване на нарушените функции дават голям шанс за излекуване, а от друга предразполагат към слабо внимание от страна на специалисти, а при бессимптомном рамките на болните и изобщо да не получи никаква квалифицирана помощ, която насърчава прогрессированию съдови заболявания, рецидивам лакунарных инфаркти и по-тежки инсулти с дълбоко неврологични дефицити.

След разрешение на огнища на некроза на вещество на мозъка се образува кръгла кухина, пълна с прозрачна гръбначно-мозъчната течност. Тази киста не застрашава живота и не води до значими неврологични заболявания, но именно тя е доказателство за прекаран в миналото лакунарного инфаркт, симптоматиката на когото може да не бъде.

Последици лакунарного инфаркт се проявяват няколко години по-късно, по-често — при мулти лакунах и повтарящи се нарушения на мозъчното кръвообращение. Сред последиците от най-често, се считат за съдова деменция (слабоумие) и психични нарушения, водещи до промени в поведението, рязко намаляване на интелигентността и умствена дейност до пълна загуба на способността за самостоятелно съществуване и на самообслужване.

Лечение лакунарного инсулт

Болните с лакунарными инфарктами се лекуват в неврологични отделения. Те задължително се назначава гипотензивная терапия, лекарства за възстановяване на нервната тъкан, се провежда профилактика на тромбози и эмболий.

Гипотензивная терапия включва определяне АСЕ-инхибитори (эналаприл, лизиноприл), диуретици (индапамид, фуросемид), съдоразширяващ средства (нифедипин, дилтиазем) и др Болен лакунарным инсулт е необходим постоянен контрол на нивото на кръвното налягане, но е важно тя да не е твърде ниско.

При изразена атеросклеротическом поражение е способен и на гръбначните артерии, както и пациенти над 75 години не може бързо да свалят натиск, тъй като това може да доведе до още по-голямо нарушение на притока на кръв в мозъка.

Важен етап от лечението на инфаркти в мозъка, се счита за антитромботично терапия. Пациентите, показани аспирин, хепарин, клопидогрель. При кардиоэмболическом механизма на инсулт, когато става причина за запушване на перфорантных на артериите фрагменти на кръвни съсиреци или наслагвания на клапанах на сърцето, непременно се назначават антикоагуланти (хепарин, варфарин).

За предотвратяване на последващи лакунарных инсулти, които имат навика да рецидивировать, назначен от аспирин до 325 мг. Ако пациентът не понася аспирин, след това дозата се намалява до 50 мг на ден и се допълват лечението дипиридамолом в дневна доза от 400 mg в два приема.

Аспирин е показан при наличие на микроангиопатии, съчетана патология на мозъка с сердечнососудистыми участия. При сопутствующем нарушаване на липидния обмен се назначава диета и гиполипидемические медикаменти (статини).

За подобряване на микроциркулацията в мозъчната тъкан се използва ницерголин, винпоцетин, ноотропил. Препоръчително определяне нейропротекторов (акатинол, магнезиев сулфат), витамини от група В. При развитието на депресия показва, антидепресанти (флуоксетин, амитриптилин).

Освен медикаментозна терапия, пациентите преминават курсове на рехабилитация за възстановяване на двигателната функция, чувствителност, на словото и т.н. Помагат масаж, физиопроцедуры, специални упражнения при парези, тренировка реч. Възстановяване на паметта и на интелектуалните способности могат да бъдат решение на задачите, запомнянето на текстове или недлинных текстове.

За да се избегне появата на лакунарного инсулт важно да се придържаме към превантивни мерки. Пациентите, страдащи от артериална хипертония, трябва да бъдат под постоянен контрол на терапевт, а схемата гипотензивной терапия трябва да бъде такава, за ниво на налягане се проведе в рамките на нормалните стойности.

Болни със сърдечно-съдовата патология, предрасполагающей до тромбозам и эмболическим усложнения се наблюдават при кардиолог, който е длъжен да назначава лекарства, аспирин и при необходимост — антикоагуланти. Ако диагноза атеросклероза на каротидните и гръбначни артерии, а след това, може да се наложи операция, насочена към подобряване на притока на кръв.

След като получи лакунарного инсулт на болни показва поддържаща терапия нейропротекторами, витамини, съдови лекарства, които се предписват курсове 1-2 пъти в годината.

Прогноза след лакунарного инфаркт се счита за благоприятно, тъй като се появяват неврологични нарушения доста бързо регресират, а може би и пълно възстановяване на нарушените функции. Заедно с това, тази патология трябва да се обърне необходимото внимание от страна на невролог, тъй като повторни инфаркти се срещат поне всеки десети болен, а една трета от няколко години натрупва признаци съдова енцефалопатия с дефицит на интелигентност и психически заболявания.

Според някои данни, след 10 години в живи остават само 30% от пациентите, повечето от които са с изразени признаци на деменция. За да се избегне подобно развитие на събитията, трябва ясно да се следват препоръките на лекар и да се спазват мерки за предотвратяване на нарушения на кръвообращението в мозъка.

READ  Как да се справим с хемороиди в домашни условия бързо

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00081 sec