Лечение на хемороиди в домашни условия в комплекса

Хемороиди – проблемът е деликатен и доста често срещана. Само по официални данни, заболяването засяга около 80% от възрастното население, но в края на краищата, има още и тези пациенти, които по някаква причина на лекар, не са попаднали. Заболяването често застает внезапно, така че лечението на хемороиди в домашни условия е много популярно. Средства на народната медицина, са ефективни, достъпни и лесни за прилагане.

Хемороиди се срещат само при хората, а причината за целия учените смятат, че изправеното ходене. Това е «привилегия» на човека пред животните има и обратна страна: застояла кръв в малкия таз, което води до варикозному разширяване на вените на ректума.

За хемороиди не е прието да се говори на всеослушание, но повече от половината от жителите на Земята им страдат. Често заболяването застает изненада в най-неподходящия момент, и на ръка може да не се окаже никакви лекарства. Сърбеж и нестерпимая болка в ануса в истинския смисъл на думата, тровят живота, нарушава обичайния начин и работоспособност.

Традиционно причина за застой на кръвта и разширени вени на ректума смятат заседнал начин на живот, тежките физически натоварвания, нарушения на дейността на червата, запек. Често заболяването се появява внезапно след раждането или по време на бременност. Децата не страдат от хемороиди, той обикновено се диагностицира при възрастни след 20 години. Може би това се дължи на факта, че децата почти винаги са мобилни, не се задържат дълго на едно място, така че и притока на кръв в ректума при тях са активни.

Заболяването се характеризира с разширение на вените на ректума и аналния канал, което е под формата на грозде или възли действат в оформянето на тялото или се вижда в областта на ануса с невъоръжено око. Тези образование кървят, податливи воспаляться и тромбироваться, така че основните симптоми на хемороиди – отделяне на кръв при дефекация, болка и сърбеж.

При появата на първите признаци на хемороиди трябва да отидете на лекар за потвърждение на своите страхове. Какво е лечението след това, ще бъде предприето – решават специалист съвместно с пациента. Разбира се, повечето от нас не ще пуснем спешно до проктологу – някой е страхлив, някой се страхува някой да не пропусна официалната медицина. И все пак, дори при условие лечение на народни рецепти, диагнозата трябва да бъде точна, тогава и ефектът ще бъде много по-високи.

И така, диагнозата е ясна, и трябва да се пристъпи към лечение. Какво да изберете: лекарства, купени в аптека или народни рецепти? Решение остава за пациента, който трябва да знаете за възможните ефекти от самолечение. Избор на медикаментозную терапия, да се доверим на мнението на лекаря, а при използване на алтернативната медицина пациентът трябва внимателно да се проучи целесъобразността на даден метод и да се гарантира неговата безопасност и ефективност.

Лечение на хемороиди с билки и други «домашни» средства е доста ефективно, особено в най-ранните стадии на развитие на болестта. Той може да помогне в превенцията и бързо отстраняване на изтощително симптоми, методи, достъпни и лесни за възпроизвеждане. Ще се опитаме по-подробно, за да разберете какво можете да направите в домашни условия за лечение на хемороиди, не навредив при това и без да се налага страдащи от организма.

Как да се справим с хемороиди?

Лечение на хемороиди – доста трудна задача, защото консервативни методи по-често са с временен характер, което позволява да се отървете от симптомите на заболяването. В повечето случаи рано или късно идва момент, когато на пациента е необходима хирургична помощ, но операцията може все пак да се избегне, ако към лечението да започне при първите признаци на заболяване.

Лечение на хемороиди в домашни условия предполага прилагането на целия комплекс консервативни мерки при условие, че се промени начина на живот и хранене. Определено значение имат и методите на алтернативната, народна медицина, за които ние също ще ви разкажа, но е препоръчително да се начини, са били проверени и са безопасни, така че дори ако пациентът е дръзнал да се бори с болестта на дома, разглеждане проктолога все още е необходим.

Ясно е, че проблемът на хемороиди е много деликатен, за него не е прието да докладват на голям кръг от познати, но от консултация със специалист да се откаже не си струва. Като се обърнах за помощ при появата на първите симптоми, може да се очаква добър ефект от консервативната терапия, която се осъществява самостоятелно у дома.

Лечение на хемороиди без операция включва:

 • Диета и спазване на режима на хранене;
 • Физическа активност;
 • Борбата с други заболявания на стомашно-чревния тракт, запек, диария;
 • Медикаменти за лечение на проявите на обостряне на хемороиди;
 • Средства на народната медицина.

Ние сме това, което ядем…

Проблеми с червата и хемороиди, по-специално, пряко свързани с това, какво, как и кога да ядем. Характер на храната се определя мотилитет на стомашно-чревния тракт, актуалност на изпразване на дебелото черво, състоянието на лигавицата на червата.

През последните години тенденция в храненето на повечето хора неутешительна: предпочитайки рафинирани продукти, «бързи» въглехидрати като сладкиши и бонбони, ние незаслужено пренебрегнат пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни и всичко, което се съдържа достатъчно количество фибри. Междувременно, известно е, че фибрите допринася за своевременно освобождаване на червата от съдържанието, за да предупреди запек и нараняване на лигавицата на ректума.

Фибри под формата на трици могат да бъдат закупени на практика от всеки магазин или аптека, е безопасно и полезно, тъй като превантивна мярка и при лечение на хемороиди.

Храна, тъй като при наличието на хемороиди, така и за превенция следва да включват:

 • Пиенето на достатъчно течности;
 • Диетични фибри под формата на трици, водорасли, зеленчуци и плодове, ленено семе.

По възможност, от диетата се изключват сладки, сладкиши и солени ястия и пушени храни, алкохол, шоколад, силно кафе и чай по-добре да се откажете напълно. Много от пациентите знаят, че малко парче шоколад или чаша ракия може бързо да доведе до влошаване на хемороиди с всичките му мъчителни симптоми, и тогава ще трябва да тичам в аптеката за съответните лекарства.

READ  Кардиопатия: причини, симптоми, при деца, възрастни, лечение кардиопатии

При наличието на свързаното синдром на раздразнените черва, колит, дисбактериоза допълнително могат да се прилагат пробиотици, ферментные лекарства, а в диетата не забравяйте да включите млечните продукти. Семена от живовляк или макрогол 4000, закупени в аптека, помагат за намаляване на честотата и интензивността на кървене от ректума, както и премахване на симптомите в първия и втория стадии на заболяването.

Чиста вода – за хвори беда!

От голямо значение е спазването на лична хигиена.

При хемороиди специалистите препоръчват да се откаже от използването на тоалетна хартия, а след всеки акт на дефекация извършва шампоан областта на ануса с хладка вода. Препоръчително е да се откаже и от сапуни и почистващи препарати, които могат да раздразнят кожата воалите и усилват болката и сърбежа. Топъл душ или ваната помагат за намаляване на спазми заднепроходного сфинктер и няколко облекчаване на болковият синдром.

За предотвратяване на хемороиди са правилни и редовни хигиенни дейности са незаменими. Така, след всяко изпразване на дебелото черво е необходимо да се мият област задния проход прохладно (но не студено!) вода без синтетични детергенти. Това просто действие позволява да се нормализира кръвообращението в областта на правото черво, предотвратява разпространението на микроорганизми и микротравмам на лигавицата на аналния отвор.

Движението е живот

Не е тайна, че проблемите с червата по-често се появяват при тези, които забравят и физически упражнения води предимно заседнал начин на живот. Разходи професия и снасят своя отпечатък. Шофьори, офис работници, програмисти, касиери са принудени дълго време да седи, заради това, което е нарушена циркулацията на кръвта в малкия таз, и са създадени предпоставки за развитието на хемороиди.

Адекватната физическа активност е не само превантивна мярка, но и позволява да се бори с вече наличните заболяване. Прости упражнения можете да направите в къщи, утринна гимнастика е полезна за всички, а при възможност и желание полезни ще бъдат посещение на басейна (но не и сауни) и туризъм.

Общи препоръки, освен диета, хигиената и физическите упражнения, докосват и навременността на изпразване на червата. Толкова много пациенти, а особено на жените, не са склонни към изхождане в обществени тоалетни, в очакване на времето, когато ще бъде възможно това да се направи у дома. За намирането на каловых маси в ректума се случва нараняване на лигавицата, развитието на възпаление, се появява склонност към запек, а след това да освободите дебелото черво се превръща в проблем, дори у дома. Често лошите условия на съдържанието на обществени уборных водят до това, че запек и съпътстващите колит и по тази причина придобива застрашителни разпространението, особено жителите на големите градове.

Отделен проблем е дълъг престой в тоалетната с книга на премията, телефон, таблета. Тази тенденция само се увеличават, и лекарите в открито да говорят за него дори в МЕДИИТЕ. Посещение на тоалетната, не си струва да се «забавляват» на себе си там, четене или общуване в социалните мрежи, най-добре да се концентрира върху основната цел на екскурзия в тоалетната, в края на краищата, продължително седене върху тоалетната и натуживание може лесно да доведе до застой на кръвта в хемороидалната вените или до загуба на вече съществуващите възли.

Народни рецепти

Нормализовав хранене и начин на живот, потърпевш хемороиди все пак не е имунизирана от повторно изостряне на заболяването. В такива случаи много първото нещо, се обръщат към средствата на народната медицина. Билки често се оказват доста ефективни, което помага за премахване на симптоми като болка и спазъм на аналния сфинктер.

Лечение с билки може би под формата на тави, клизми, лосиони, но важно е, че те са не само ефикасни, но и безопасни. Освен билки, се използва продукти на пчеларството и дори хранителни компоненти.

Освен любителите на народни средства за защита и на тези, които по някаква причина избягва, аптеки лекарства, към алтернативната медицина често се обръщат бременни жени и кърмещи майки, тъй като те повечето лекарства са противопоказни, а проблемът на хемороиди при жените тази категория е много актуална.

Сега ние ще се опитаме да ви разкажа за най-ефикасни начини за лечение на хемороиди народни средства за защита. Първото нещо, нека да обсъдим билки, които от векове се използва от човека и са се доказали като ефективно и безопасно средство за лечение.

Лечение на хемороиди билки

Традиционните противогеморройным средство смятат така наречената почечуйную трева. Между другото, хемороиди популярно по-рано призова почечуем, с което е свързано и името на това растение. За да се подготви една супена лъжица билки и се налива в две чаши вряла вода. Получената смес се влива в продължение на 10-12 часа и след това се употребяват в три приема. Ефективни и лосиони от това средство. Смята се, че почечуйная трева (knotweed почечуйный) има противовъзпалителни и кровоостанавливающими свойства, поради което унимается болка и кървене.

Като аналгетик средства за защита са ефективни зърнастец и листа от малина. Две супени лъжици от пурпурни листа, се налива чаша вряща вода и след половин час полученият «чай» вече може да се яде три пъти на ден преди ядене. Отвара от зърнастец се приготвя чрез варене в чаша вода, 20 г сухи билки. Яжте крушину трябва два пъти на ден преди ядене по една супена лъжица.

Бял равнец, продающийся всяка аптека, също се счита за много ефективно средство за борба с хемороиди, но прилагането му под формата на отвара в ранните етапи на болестта може да помогне за дълго време да се отървете от симптомите на заболяването.

Тъй като кървенето е един от основните признаци на заболяване, тогава е важно да го спре навреме. Традиционно с този проблем се борят с помощта на коприва, която има добри кровоостанавливающими свойства. За приготвяне на бульон супена лъжица билки, коприва, залейте с 200 мл вряща вода и се оставя да престои на водна баня за около 15 минути. Получената смес се прецежда и се пие по супена лъжица няколко пъти на ден.

Чудесен кръвоспиращ препарат може да се превърне и сок от прясно цвекло, която втрива на ренде. Полученият сок пийте по една четвърт чаша преди ядене 3-4 пъти на ден.

При хемороиди е важно не само да се премахнат симптомите на заболяването, но и ще помогне за укрепване на съдовата стена. Някои лечебни растения, които притежават венотонизирующими свойства и затова може да се използва при лечение в домашни условия.

Известните див кестен, с успех се използват за приготвяне на лекарства, аптеки (мехлеми и гелове от разширени вени), може да се използва и за получаване на настойки. За тази цел 50 грама семена от конски кестен се излива бутилка водка и се оставя да престои за около две седмици. След получаване на тинктура я употребяват по 35 капки, разтворени в трети чаша вода три пъти на ден. Разбира се, при консумация на алкохолни разтвори трябва да бъдат внимателни, защото, надминавайки на дозата, е възможно да се постигне състояние на опиянение. Освен това, тази рецепта не е подходяща за бременни жени и кърмещи майки.

READ  Дарсонваль от хемороиди: лечение, мнения

Ако пациентът не желае да се консумира алкохол тинктура, то той може да предложи идеалното средство – шипка, подготвили който може да се получи не само полезно, но и доста вкусно лекарство. Шипка съдържа голямо количество аскорбинова киселина, така че тя е полезна като венотоника, при сезонни вирусни инфекции, намален имунитет и склонност към възпалителни процеси. За приготвяне на шипка, плодове се смилат в кафемелачка или блендер, една супена лъжица от получената суха смес, залейте с две чаши вряла вода, добавете две супени лъжици мед и захар и се оставя да престои сместа в продължение на 10-12 часа. Приготвена настойка се прецежда, разделя се на три части и се пие по време на хранене три пъти на ден. Ако нямат желание да се занимавам с шипка себе си, а след това можете да си купите под формата на сироп в аптеката.

Освен описаните билки, за домашно лечение може да използвате готова смес от хемороиди, продавани в аптеките. Следвайки инструкциите, произведена билков събиране и употреба вътре или под формата на лосиони. Много растения се продават в готов за завариванию пакетчета, което значително ускорява и улеснява процеса на тяхното прилагане.

Ваната се при хемороиди

Много пациенти се справят с влошаването на състоянието на заболяването спомагат за тави, които са особено ефективни, когато се прилага външно хемороиди, когато венозни възли се намират от външната страна и са лесно достъпни обработка на вода.

Ваната може да бъде по-студени, така и топли.

За провеждане на хладно ванички болни изпълва обемът на водата е подходящата температура и сяда в нея област ануса на 5 минути. Охладена вода, помага за премахване на болка и кървене. В ванночку може да се добави малко калиев перманганат или frc, които притежават антисептични свойства. Въпреки това, не си струва твърде ревностен, изпълвайки ванночку прекалено студена вода, тъй като това може да доведе до преохлаждане, цистит, възпаление на половите органи, особено при жените.

Горещи вани също са ефективни като аналгетик средства, те помагат да се отпуснете мускулатурата на тазовото дъно и анален сфинктер. В гореща вода, за по-голяма ефективност може да се добавят билки (лайка, градински чай, коприва, невен), които имат противовъзпалително и антисептично действие. Да бъде в такава ванночке трябва до момента, когато водата стане хладка. Брой процедури – около десет.

Освен тави, е полезно прилагането на контрастен душ в аналната област. Промывая ануса редуване на топла и студена вода, могат да намалят болезнените усещания, за нормализиране на тонуса на кръвоносните съдове на слабините и подобряване на притока на кръв в ректума.

Локално лечение

Локално лечение под формата на кремове или лосиони особено ефективно, когато се прилага външно хемороиди, когато възли пряко достъпни за обработка. Като лосиони можете да използвате обикновена студена вода, това е най-лесният начин. При това към областта на задния проход се поставя мека кърпа, напоена в студена вода.

Може би използването на пресен сок от цвекло кисели, вече се споменава по-горе, както и пюре от плодове на офика, която притежава стягащо свойства и е богат на витамин C.

Сравнима по ефективност с аптечными лекарства прилагането на лапи със сок от лук, чистотелом, прополис. За приготвяне на мехлеми се препоръчва масло, ланолин, както и морски зърнастец масло, притежаващо силно стягащо и заздравяването на раните свойства. Морски зърнастец масло може да се закупи във всяка аптека, средство за безопасно и ефективно.

Свещи и микроклизмы

Ако се прилага външно при хемороиди пациентът може лесно да използвате всички народни рецепти, с вътрешна локализация възли възниква въпросът, как да се осигури контакт на лекарственото средство от лигавицата на ректума. На помощ в такива случаи идват свещи, приготвени в домашни условия, и микроклизмы.

В основата свещта е обикновено разтопено мас, масло или мед, които могат да бъдат малко държат във фризера, за да им плътност и улесняване на въвеждането в дебелото черво.

Медът свещи могат да се използват сами по себе си или в смес с мумията, чистотелом. По същия начин се използва и свещ от масло, добавяйки в него билки.

Често срещано и сравнително лесен начин за борба с хемороиди е за лечение на картофи. За това е от сурово и внимателно обелени клубен изрежете парче, близка по форма до ректума свещта, и се вмъква в ануса през нощта. Ако в процеса на правене на такава свещ е болезнен, то може да се потопи картофи в масло или мед. Картофено нишесте в състояние да успокои възпалението, поглъща в себе си излишък на възпалителен ексудат, както и облекчаване на болката. Разбира се, тази свещ не се разтвори в червата, но тя ще излезе при следващото същия опорожнении на червата, не е доставка на никакви притеснения на пациентите.

Ако хемороиди изненада, а у дома не са открити нито мед, нито картофи, нито масло, а след това може да прости ледяными свещи, замразяването вода в специално приготвената от хартия форма. Ледени свещи имат анестезирующим ефект и помагат бързо да се спре кървенето, поради на спазъм на кръвоносните съдове.

Ясно е, че една свещ за известно време е забавено в ректума, оказване на необходимата помощ при обостряне на на вътрешни хемороиди, а ето как да го билки? За обработка на вътрешни хемороиди възли течност показва микроклизмы.

Средство от лечебни растения се приготвя по обичайния начин под формата на отвара или настойка, с помощта на трева, лайка, невен, градински чай, бял равнец. По-добре си купи от тези билки в аптеката, за да сте сигурни в тяхното качество и безопасност. Възможно е използването на мед, разтворен във вода или масло (същото зърнастец морето, например). Микроклизму правят с помощта на малка круша или спринцовки, които се продават във всяка аптека.

READ  Синдром на Бругада: симптоми, признаци на екг, лечение, причини и диагностика на внезапна смърт

Готови свещи, съдържащи в състава на различни билки и болкоуспокояващи компоненти, може да се закупи от аптека, без рецепта. Например, лекарство гемороль от растителен произход е изключително ефективна по време на обостряне на заболяването, а също така може да се използва и като профилактично средство. Гемороль съдържа екстракти от бял равнец, див кестен, лайка, беладона и други билки, които притежават антисептично, анестезирующим и противовъзпалително действие. Ако хемороиди обострился внезапно, и няма време за приготвяне на настойки, тогава на помощ могат да дойдат аптечные билкови препарати.

Видео: пример личен опит от лечение на хемороиди дома

Хемороиди и бременност

Специална група пациенти са бременните жени, че дори и традиционната медицина може да бъде противопоказан. Така, горещи и студени вани дами «в позиция» категорично не се препоръчва. Първите – поради риск за прекъсване на бременност и кървене, а вторите – заради възможността хипотермия и възпаление на половите органи. Много билки също не се препоръчват за консумация при вынашивании дете, така че, ако желаете да се лекуват у дома, си струва във всеки случай да се консултирате с лекар, а билки трябва да се купуват в аптеката, внимателно изучаване на инструкциите към тях, където може да бъде индикация за възможността за прилагане по време на бременност.

Народни средства са добри, но те помагат само облекчаване на симптомите на заболяването и частично облекчаване на състоянието, но най-голям ефект се постига в ранните стадии на хемороиди. Ако болестта прогресира, а след това без консултация с лекар не може да направи. В случай, когато хемороиди стартирала и изисква оперативно лечение, не си струва от него да се отказваме, доверявайки се само на билки. Дори при условия на провеждане на операцията, винаги остава възможността да се допълнят традиционното лечение на безопасни и достъпни домашни рецепти, все пак не трябва да се колебаеш предупреждава за тях на вашия лекар.

Малко за лекарства, аптеки

Ако народната медицина не носи желания резултат, тогава е възможно медикаментозно въздействие, което също се извършва от пациентите на дома. Потърпевш хемороиди и самият обикновено знае какви средства може да му помогне. Избор на лекарства е желателно да се извършва с оглед на етапи и характеристики на протичане на болестта, а за тази версия проверка при проктолога.

Сред лекарствата, се продават в аптеката без рецепта, може да се препоръча:

 • Гепатромбин Г, проктогливенол, свещи релиф при изразена болевом синдрома;
 • Гепариновую мехлем, троксерутин, гепатромбин Г при тромбозе възли;
 • Левомеколь при воспалительном процес;
 • Прием венотоников вътре (диосмин, троксерутин).

Готови лекарства под формата на мехлеми или на свещи може да се прилага едновременно с народни рецепти, защото ваната с билки или морски зърнастец масло не противоречат на приемане на венотоников на антикоагуланти през устата или локално, ефектът ще бъде само се усилват.

По-подробна информация за медикаментозных средства срещу хемороиди може да се намери в основата на материала за заболяване.

Всяка рецепта, дори и доказан от векове и много познати, да не отговарят на конкретен пациент. Много пациенти избират най-ефективните и подходящи за себе си методи за борба с болестта, въз основа на собствения си положителен опит. В преследване на начин за лечение, който, като често обещават, ще помогне веднъж и завинаги да се отървете от хемороиди, е важно да се признае своя доклад, че, премахване на симптомите на народни рецепти, невъзможно е да премахне първопричината на болестта. Ако хемороиди стартирала, а домакините тромбируются и постоянно се възпаляват, това за домашно лечение, само ще облекчи симптомите, но не и да премахне разширени венозни съдове.

Една муха в меда…

Част от предлаганите в по-голямата мрежа рецепти предизвиква големи съмнения, така че пациентите трябва да бъдат бдителни.

Например, препоръчва някои «лечители» прилагане на урина вътре няма медицински причини. Освен това, консумирането на нещо, от което организмът вече се отървах, пациентът рискува да придобие, освен хемороиди, и други заболявания, а не само на храносмилателната система.

Не си струва също поглъщат цели скилидки чесън с надеждата, че го антисептичен ефект ще продължи при преминаване на дългия път на стомашно-стомашно-чревния тракт. По този начин е лесно да се «печелят» гастрит, но не се лекува хемороиди.

Всички известни филм за лечение на хемороиди пресни краставици направо от градината причинява не само съмнения, но и съвсем закономерен смях. Но, както се казва, щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно… краставица, дори измити с вода, може да носи в себе си и микроби, и риска от нараняване на лигавицата на червата, които и без това раздражена и воспалена. От тези видове препоръки и рецепти е по-добре да се въздържат, защото има сигурни начини за лечение.

Хемороиди – маловажната проблем на съвременното човечество, да се борят с която е трудно, а симптомите на заболяването е много мъчителна и са в състояние да съсипе живота на всеки. При първите признаци на заболяване се консултирайте с вашия лекар и капка срам и страх. Само при правилно установените диагноза лечение, независимо дали народни средства или медицински препарати, ще бъде наистина ефективен и безопасен.

Видео: лечение на хемороиди в програмата «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00129 sec