Лечение на кръвоносните съдове на краката: преглед на симптоми и болести, профилактика, народна медицина

Според световната статистика на Световната здравна организация, заболявания на сърдечно-съдовата система са най-честата причина за смърт . Освен това, с течение на времето тази група заболявания все по-често се диагностицира при по-рано защитени групи – младежи, от селското население. Като цяло, под термина «заболявания на сърдечно-съдовата система» означава обширен списък на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, обединена в един комплекс. Важна част в този списък заемат сърдечно съдове на краката.

Към тези заболявания се отнася и цял списък от заболявания. И много от тях първоначално протича практически безболезнено за хората. Във връзка с това, по-добре предварително да разберете за себе си, какви са основните симптоми на заболявания на кръвоносните съдове на краката може да е сигнал за сериозни проблеми в работата на организма.

Основните заболявания на кръвоносните съдове на долните крайници

Атеросклероза

Атеросклероза на кръвоносните съдове на краката — това е хронично заболяване на артериите, което може да се дължи на неправилна обмяна на липиди, което води до по стените на кръвоносните съдове холестерол се отлага под формата на плаки. Впоследствие, поради големия брой такива плаки просвета на артериите се свиват, чак до пълно запушване. Това заболяване е основен прекурсор и ден на коронарна болест на сърцето.

Симптомите, по които се проявява това заболяване са следните:

 1. Болки в теле мускулите при ходене,
 2. Усилване на болката при изкачване на стълби, тичане, физически натоварвания,
 3. Периодично накуцване,
 4. Може би появата на суха гангрена в най-засегнатите области.

Оклузивна болест

Оклузивна болест – това е още една бавно развиваща се болест, която засяга предимно артериите на долните крайници. Характеризира се с незабележими с намаляването на съдове до пълна облитерации, а след това да има запушване. В резултат на това се случва омертвение тъкани, които се оказват лишени от кръв.

Симптоми эндартериита:

 • Бърза умора в долните крайници
 • Дълги охлаждане на краката,
 • Спазми,
 • Остра болки в краката,
 • На интермитентно накуцване.

Варикоз

Разширени вени или варикоз, както го наричат разговорно. Заболяване, затрагивающее вени на краката. При възникването му се губи гъвкавостта на вените, те са привлечени, бугрятся. Се случва, е заради нарушение на функционирането на венозных клапи, в резултат на което възниква обратната притока на кръв във вените.

Заболяването се развива бавно, често в продължение на години, постепенно натрупване на симптоми, които в комплекса може да се нарече «болест на тежки крака»:

 1. Разширяване на подкожни вени, видимо око,
 2. Усещане за тежест в краката,
 3. Повишена умора в долните крайници
 4. Усещане за парене в работен ток на кръвта,
 5. Спазми в теле мускулите, предимно през нощта,
 6. Подуване в областта на долната част на краката, на ходилата и глезените.
READ  Устни при хемороиди: лечение, мнения

Опасността е не толкова самото разширени вени, колко прояви и усложнения на венозна недостатъчност, възникнали на фона на неговото развитие или тромбофлебит.

Запушване на съдове

Остра запушване на артерии на крайниците – това е заболяване, което се случва на фона на промяната на стените на артериите, а също и други заболявания на кръвоносните съдове – емболия, тромбози. Още една причина за възникването му може да бъде травма на артерия или на нейното свиване. Симптоми на болестта са:

 • Появата на остра силна, внезапна болка в крайниците,
 • Спазъм на артерия като в повредената крайниците, така и в здравословен.

Запушване на дълбоките вени

Остра венозна обструкция – това е заболяване, характеризиращо се с появата на кръвни съсиреци (тромби) в предимно вените на краката. Това заболяване се среща при 10-20% от населението на планетата. Симптомите му са следните:

 1. Бързо развиваща се подуване на крайник,
 2. Повишаване на температурата на повредената участък от тялото,
 3. Болка,
 4. Поява на намаляване на кръвното.

Тромбоза на подкожни вени

Запушване на повърхностна венозна система – обикновено заболяване-спътник на разширени вени. Характерни симптоми:

 • Зачервяване,
 • Филтър по хода на вената, в която се е появил на тромб,
 • Болката в повредената част.

Това е списък на най-често срещаните заболявания на кръвоносните съдове на краката. Пълен списък на заболявания, които са изложени на долните крайници неизмеримо повече, но точна диагноза така или иначе може да се постави само от специалист флеболог. Но ако болката е в краката, започва да се притеснява все повече и придружени от поне един от описаните по-горе симптоми, това вече е отчетлив сигнал за това, че помощта на лекар е от съществено значение. Ако постоянно ви боли съдове на краката си, това е сигурно доказателство за развитието на един от посочените заболявания.

Лечение на кръвоносните съдове на краката: основни дейности

При диагностициране на някое от заболявания на кръвоносните съдове на долните крайници лекар предписва провеждането на комплексна терапия. Общи разпоредбите на подобна терапия са такива дейности, като:

 1. Физически занимания, предназначени за регулиране на изтичане на кръв от долните крайници.
 2. Налагане и редовно носенето на еластична компрессионной превръзки – стягивание еластични бинтове, използването на компрессионного трикотаж.
 3. Използването на тоник гелове за укрепване на стените на вените и артериите.
 4. Като противовъзпалително средство, често се прилагат водочные компреси.
 5. Пиенето на билкови настойки.
READ  СОЭ в кръвта: че това, норма за възрастен, дете, при онкологията, бременността, причините за повишаване и понижаване на

Медикаментозно, оперативно или друго лечение съдове на краката освен тези общеукрепляющих мерки, предписани от вашия лекар индивидуално, в зависимост от диагнозата, етап на сложността на протичане на заболяването, особеностите на организма на пациента и други фактори. Точно толкова са основните препарати, които ще се извърши лечението.

Народна медицина при лечение на съдове

Медикаментозно лечение – това е най-сигурният начин за борба с болест. Но и народни средства за защита могат да се притекат на помощ в ситуации, когато ви боли съдове на краката си. Най-често тези средства се изчисляват на борбата с разширени вени, но и други заболявания на кръвоносните съдове ще им е по силите.

 • Корен от глухарче е основното средство в борбата с варикозом. Да го събират, изсушават и се добавят в храната, в изсушено формата. Норма на консумация при варикозе се смята за два гръбначния стълб на ден, а в случай на заболяване и диабет, дозата трябва да се увеличи два пъти.
 • Много гелове за вени съдържат в състава си екстракт от див кестен. За лечение трябва да се готви на алкохол тинктура от плодове на кестен са в съотношение: 50 грама плодове 0,5 литра водка. Настояват трябва да бъде в рамките на две седмици, след което се приемат по 30-40 капки 3 пъти на ден.
 • Като външно средство при възпалителни процеси в кръвоносните съдове на краката може да се използва трева майка и мащеха. Листата му се използват в повязках, които трябва да направи през нощта в продължение на 10 дни. По същия ефект също са известни с горните зелени листа от зеле.

 • Още едно средство за компреси – магданоз. Нейната отвара трябва да се съчетават с мляко в съотношение 1:2 и тази течност се използва като основа компрес.

Всички тези народни средства са добри по свой начин. Само трябва да се разбере, че напълно се лекува заболявания на кръвоносните съдове на долните крайници, само с тяхна помощ едва ли ще имате възможно. Те са полезни за облекчаване на болезнените симптоми, облекчаване на подпухналостта, умора на краката, а защото е най-добре да ги прилагат и лекарства за освобождаване от отговорност на традиционната медицина едновременно.

Профилактика на заболявания на краката

Важен начин в бъдеще се избегнат заболявания на кръвоносните съдове на краката е навременна тяхната превенция. Комплекс подобни превантивни мероприятия може не само да помогне да се избегнат тези неприятни болести, но и за укрепване на сърдечно-съдовата система на човека като цяло. Какво ви е необходимо?

Правилното хранене. Това означава: накъсана, балансирано, навременна. Особено важно за кръвоносните съдове – да не преяждаме вечер. В резултат на такова хранене в нощта на значително се увеличава съсирваемостта на кръвта, което води до образуването на съсиреци-тромби.

Препоръчваме да се проучи: подробни препоръки за хранене за предотвратяване на атеросклероза.

Подвижен начин на живот и редовни разходки на открито да пречат на появата на съсиреци, стагнация в кръвоносната система и помагат своевременно и пълноценно насищане на клетките с кислород, което допринася за увеличаване на еластичността на кръвоносните съдове.

Удобно облекло и обувки. Свиване поради тесни дрехи, обувки, редовно носенето на високи токчета – всичко това провокира възпаление на кръвоносните съдове на краката. По-добре се опитайте да вземете своя гардероб по размер и удобство, за да се избегнат бъдещи проблеми с краката.

Прием на витамини. В подкрепа на съдове трябва да се консумират витамин С, Р и К. Витамин Р спомага за увеличаване на еластичността на кръвоносните съдове, витамин К увеличава здравината им, и в същото време допринася за намаляване на пропускливостта, а витамин С помага за изработването на колаген, който се връща тонуса изтощени тъканите, включително и стените на кръвоносните съдове.

По този начин, заболяване на кръвоносните съдове на долните крайници – явление, често встречающееся сред съвременното население на различна възраст и социална принадлежност, за борба с тях е не само възможно, но и необходимо. Освен основните медицински дейности, които при поява на симптоми на заболяване назначава лекар-флеболог, в комплекса за бързо възстановяване на съдове на помощ ще дойдат средствата на народната медицина. При спазване на превантивни мерки, като например воденето на здравословен начин на живот и употребата на необходимия витамин комплекс, рискът от развитие на някое от списък от заболявания на кръвоносните съдове на долните крайници ще са сведени до минимум.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec