Лечение проктита свещи и народни средства за защита: симптоми

Особености на функциониране на дебелото черво са фактор, позиция до развитието на възпалителни заболявания на лигавицата на долния отдел на червата. Възпаление, обхващащо директно прямокишечную стената, се нарича проктитом. Най-често патология носи сочетанный характер, засяга също сигмовидную черво (протосигмоидит) и околната мастна фибри (парапроктит). Податливи на това заболяване са хора на различна възраст и пол, данни за повишена предразположеност към появата на проктита отделни категории от населението няма.

Характеристики на структурата и функционирането на дебелото черво

Ректум е най-долните, крайният отдел на дебелото черво, което завършва заднепроходным дупка. Основна задача е отделянето от стомашно-чревния тракт продукти, преработката на храни – се осигурява от специално построената на чревната стена.

Тя е достатъчно мощна мускулна слой, който настоява плътни каловые масите към изхода, и активна лигавицата, вырабатывающую голямо количество слуз, необходимо за ефективното насърчаване на фекалиите.

Прямокишечная слуз в състава му има ферментативное съдържанието, което помага на частично рециклиране на хранителни вещества, а всичко, което е останало непереваренным, се формира в каловые маса и эвакуируется от организма.

Контрол на дефекацию позволяват на два сфинктер (вътрешен и външен), представляващи мускулни пръстени, в съкратена състояние да задържа фекалиите в червата, а в отпуснато – освобождаване навън. Този сложен процес се осигурява огромен куп нервни окончания в лигавицата.

В кухината на малкия таз ректум рамо до рамо с геморроидальной венозна мрежа, влагалищной и маточните стени при жените, на простатната жлеза и пикочния мехур – при мъжете.

Причини за развитието на проктита

Провокира възпаление на ректума може цялата маса от фактори, като се започне от травма, слагайки край на злокачествени процеси. Помислете за възможни причини проктита подробно.

Проктит инфекциозен генезиса на

Въвеждането на инфекциозни агенти в стената на червата е един от най-честите причини за проктита. Агенти на възпалението могат да служат:

 • чревни патогенни и условно-патогенни микроорганизми и проникшие от хронични огнища на инфекции в съседните органи (чревна пръчица, кокки, хламидии, цитомегаловирус, херпес);
 • туберкулезные mycobacterium – попадат върху лигавицата на червата чрез пляскане и по кровеносному поречието, инфекция се характеризира с формиране на рани и фистули на правото черво;
 • гонококки – чрез влагалищную стената проникне в дебелото черво при наличието на жените гонорейного вагинит;
 • бледи спирохеты – активатори на сифилис може да повлияе на червата (най-вече при жени), което води до шанкр след инфекция, а по средното и висшето етап – широки брадавици и гуммы;
 • паразити – глистные нашествия в ректума (кръгъл, pinworms, цепни) и протозои (дизентерийная амеба, инфузории – балантидии).

Възпалението, причинено от повреда на ректума

Целостта на чревната стена може да бъде нарушена в резултат на медицински манипулации, заболявания, попадащи в дебелото черво на чужди тел. за Най-честите причини нараняване на:

 • хемороиди, запек, чести диария предизвикват в аналната стимулация, пукнатини, расчесы;
 • повреди лигавицата могат да са остри, груби елементи в фекалиях – кости, хаотичен твърди парчета храна, проглоченные елементи;
 • операция на ректума (премахване на хемороиди възли, лечение на анален пукнатини);
 • разкъсвания при жените по време на раждане;
 • анален секс;
 • случайно нараняване, въвеждане в ануса чужди тела.
Неправилно хранене

Каловые маса, съдържащи в себе си, дразнещи вещества, могат да причинят алиментарный проктит. При тази форма на възпаление на клетките на лигавицата са изложени на химически реакции, в следствие на което става прекомерната секреция на слуз. Това се случва, когато храната е богата на алкалоиди, капсаицинами, киселини, е:

 • много силна храна;
 • злоупотребата с подправки;
 • излишната консумация на кисели краставички, пушено месо;
 • честите алкохолни възлияния.

Патология-ЧРЕВНИ

В храносмилателната система на всички органи са свързани помежду си, и нарушаване на функциите на всеки от тях води до повреда по целия тракт. Много стомашно-чревни заболявания водят до навлизането на недобре смляната храна в прямокишечный отдел, проблеми със стол – а тези фактори пряко предизвикват дразнене на лигавицата и възпаление. Списък на най-често срещаните заболявания, причиняващи проктита:

 • всяка форма на хепатит предизвикват смущения в процеса на разграждане на мазнини, което, от своя страна, е причина за метеоризма, диария, забавяне на стола, които провокират в ректума възпалителни явления;

 • циррозное увреждане на черния дроб води до същите последици, че хепатит а, но заболяването се развива по-бързо и активней, защото клетките на черния дроб е не само лошо могат да функционират, но и напълно загиват;
 • при холецистит се случва застой на жлъчка в жлъчния мехур, в резултат – лоша преработка на храни, поради липса на жлъчните киселини в храносмилателните сокове;
 • възпаление на панкреаса – панкреатит, създава дефицит на ензимите, отговорни за разграждането на протеини и въглехидрати, създава условия за гнилостните процеси в червата, развитие на дисбактериоза;
 • язва на стомаха, гастрит – нарушават храносмилането в стомаха, отделянето на излишната киселина вреди на микрофлоре и лигавицата на всички участъци на червата.

Нарушения в дисбиоз

Нарушена микрофлора в червата само по себе си не се счита за заболяване. Това е обратимо състояние, което е последица от грешки в храненето, злоупотребата с антибиотици и наличието на различни заболявания.

Под влияние на негативните фактори на полезни бактерии в червата умират и започват да преобладават патогенни и условно-вредните микроби, което в крайна сметка води до диария, запек, лошо храносмилане, метеоризъм. А всички тези фактори, както е известно, — прекия път към развитието на проктита.

Венозна недостатъчност

Стена на ректума обилно завързана с кръвоносните съдове, които осигуряват храна на червата и адсорбция на хранителни вещества от смляната храна. Нарушение на кръвообращението в областта на таза води до застой на явления, проявляющимся лошо достъпа на кислород до лигавицата, забавяне на регенериране на чревната стена, спад на местния имунитет. Заболявания, които могат да провокират слаба циркулация на кръвта в областта на ректума:

 • хемороиди – изключение от общото нарушения на кръвоснабдяването на засегнатата зона, възли могат да причинят дразнене, расчесы, язва на мястото на разширени анален вени;
 • варикоз – рано или късно води до хемороиди, но докато това не се случи, проблемът се изразява в застой, който пречи на нормалното кровотоку в областта на задния проход;
 • тромбофлебит – увреждане на вените с образуване на кръвни съсиреци (тромби) – болест, опасна не само на местно ниво (при тромбообразовании в хемороидалната възли показва спешна операция), но и за целия организъм – на всеки тромб може да се освободи и капакът на лумена на кръвоносните съдове; тромбы, за да се установят предимно в областта на ректума може да доведе до развитието на проктита;
 • общи нарушения притока на кръв в тялото, като сърдечна недостатъчност и слабост венозных клапани – предизвикват застои на кръвта в долната част на тялото, което, всъщност, води до проблеми със слизестата обвивка на дебелото черво.
Онкологични заболявания

Тъжно е, но злокачественный процес в ректума – една от първите причини, която може да има съмнение при разработването на проктита. Раковите клетки, които са за тялото чужденец, предизвика реакция под формата на изработване на съответните антитела.

В резултат на това, в отговор на растежа на тумори, се появяват агенти, в сътрудничество с които злокачествени клетки отделят токсини, които засягат лигавицата на клетките на червата. Ако времето не се разкриват рак на проктит, злокачественный процес перекидывается на перитонеума, което води до възпаление на коремната кухина – перитонит.

Интоксикация

Интоксикация на организма, възникнала в резултат на отравяне с химически вещества, тежки метали, както и при извършване на лъчева терапия, дава възпалителен процес в лигавицата на ректума. Проктит се смята за един от най-често срещаните усложнения на облъчване, се прилага при лечение на пациенти с рак.

Автоимунно състояние

Заболявания, при които тялото не засяга собствените си клетки, се наричат автоимунни. При това в зона на поражения могат да бъдат най-различни органи – от ставни синусите до сърдечния мускул. Лигавици – най-лесната мишена за взбунтовавшегося на имунитета, така че при тежки случаи прямокишечных стените на проктит може да бъде една от проявите на такива проблеми като болест на Крон и улцерозен колит.

Провокаторы проктита

Освен непосредствените причини за възпаление на дебелото черво, допринасят за развитието на възпаление и често срещаните фактори, които пациентите рядко обръщат внимание:

 • слаб имунитет;
 • чести настинки;
 • преохлаждането на организма;
 • проблеми с опорожнением на червата;
 • възпаление в органите, соприкасающихся с ануса (на пикочния мехур, уретра, матка, влагалището, яйчниците, простата и т.н.).

Видове възпаление на дебелото черво

Проктит може да има две форми на протичане: остра и хронична. В първия случай на възпаление се проявява остро: отпадналост, висока температура, слабост и други симптоми на възпалителен процес. При хроничен проктите признаци на болестта, намазана, слаби симптоми на възпаление могат да притеснява в продължение на дълго време. Обикновено вялотекущее рамките на проктита с периодични решетка може да се говори за наличието на най-неблагоприятни състояния: автоимунни процеси, тумори, съдови заболявания.

По характер на лезии в лигавицата на червата проктиты са разделени по видове:

 • катарална хеморагичен – прямокишечная лигавицата набъбва, става червено на цвят, по стените се формират малки хематом;
 • катарална гнойный – по стените на дебелото черво се развиват огнища с гнойни съдържание;
 • катарална-мазен – с включени този проктит, подобен на катарална-хеморагичен, с изключение на липсата на кръвоизливи, се характеризира с излишък на секреция на слуз;
 • polypoid – мазен слой на червата е прероден в доброкачествени израстъци – полипи;
 • эрозивный – на повърхността на лигавицата се образуват ерозии и други видове щети;
 • улцерозен – язва на повърхността на лигавиците слой;
 • язва-некротический – рани на стената на червата, претрупани некроза на околните тъкани;
 • гнойно-фибринозный – стените на ректума отвътре облицована с фина обвивка, състояща се от съединителната тъкан, примесени с гнойного на съдържанието.

Развитието на един или друг патологичния процес в ректума може да се осъществи по различни сценарии: ако в резултат на възпаление чревни стени реагират утолщением, тази форма на проктита носи името на хипертрофична. Когато заболяването води до изтъняване на червата, да се изгладят си гънки, а след това става въпрос за атрофия. Неизмененная дебелина на стената говори за нормотрофическом развитието на проктита, когато промяна в червата не са критично настроени.

Симптоми проктита

При остро протичане на възпалението симптомите му, изразени достатъчно ярко:

 • болки в ректума, която се увеличава при опит за изпразване;

 • дискомфорт в областта на задния проход: парене, тежест, усещане за чуждо тяло;
 • неприятно усещане в слабините болки в червата могат да иррадиировать в зоната на половите органи както при мъжете така и при жените;
 • теглене на болки в гърба;
 • разпределение на кръв и гной от задния проход;
 • хипертермия до 38 градуса;
 • общи признаци на интоксикация (слабост, втрисане);
 • чести неприятни желание «по-голям»;
 • проблеми с дефекацией (чести редки изпражнения, или, напротив, постоянен запек);
 • жилки кръв в каловых масите.

Появата на тези симптоми трябва да принуди нея болен на спешно посещение на проктолога. Като правило, признаците на остра проктита се развиват в рамките на няколко часа, а максималната – на деня, и навременна диагностика позволява бързо и с минимални усилия да се отърве от възпаление на дебелото черво.

Нелеченный остър проктит, както и наличието на сериозни заболявания може да даде картина на хронично възпаление:

 • слаба болка в ректума, поносим дискомфорт;

 • субфебрильная температура;
 • слузни или гнойни оскъдни секрет от ануса;
 • откриване на примеси в фекалиях;
 • признаци на анемия, ако в ректума постоянно се случват кървене;
 • има слабост, изтощение на организма – при тежки форми на проктита, когато е нарушен процесът на усвояването на хранителни вещества в ректума или се случва интоксикация в резултат на злокачествени заболявания на червата.

Възпалителен процес в ректума може да обхваща и околните тъкани и органи, за да предизвика развитието на обширни заболявания. От усложнения, често настъпващите в резултат на проктита, може да се отбележи:

 • остър парапроктит – преминаване на възпалението от червата на мастната фибри, находящ около ректума;
 • хроничен парапроктит с образуване на фистули – едно от най-неприятни последици, което се изразява в гнойном възпаление, който причинява расплавление засегнатите тъкани и образуване на кухини между червата и на съседните органи, включително с излаз на повърхността на кожата;
 • пельвиоперитонит – възпаление на перитонеума;
 • колит, сигмоидит – захватывание болестно процес над участъци на червата – сигмовидного и ободочного;
 • проктит може да предизвика растеж на полипи и ракови клетки;
 • при тежка форма на проктита случи тъканите, което води до стесняване на лумена на червата;
 • възпаление на червата, променя съотношението микрофлора в храносмилателния тракт, което от своя страна е причина за дисбактериоза, намаляване на местния и общ имунитет.

Как да проктит? — диагностика на заболяване

Въз основа На оплакванията на пациента и клиничните прояви на заболяването лекар-проктолог може да се предположи наличието на възпаление на ректума. Въпреки това, да се постави диагноза, без провеждане на обективни изследвания е невъзможно. За диагностика на проктита на пациента се предписват следните манипулации:

 1. Ректално ръчно проучване – чрез въвеждане на пръсти в аналния отвор лекар оценява функционирането на сфинктери, състоянието на лигавицата на ректума, наличието на секрети, разкрива деформация на червата и на съседните органи.

 2. Ректоскопия – ендоскопско изследване, което се състои в проверка на ректума с помощта на въведената в ануса инструменти, с микрокамерой. Дава възможност за откриване на патология в стените на пряка и сигмовидной червата, при необходимост – да вземат проба от тъкан за биопсического анализ.
 3. Биопсия – обикновено ограда на материала се случва при ректоскопии. Изследване на тъкан под микроскоп дава отговор на въпросите за наличие на заболяване на лигавицата и вероятността за нейното злокачествено заболяване.
 4. Копрограмма – анализ на изпражненията, който позволява идентифициране на нарушения в храносмилането и техния характер, наличието на кръв в фекалиях.
 5. Бакпосев – анализ на изпражненията за бактериален състав, идентифициране на патогенни микроорганизми и тест за тяхната чувствителност към антибактериални медикаменти.
 6. Анализ на яйца на глисти – помага за откриване на паразити, които могат да предизвикат проктит.

Лечение и профилактика на проктита

Както и при всички заболявания на стомашно-чревния тракт, лечението проктита изисква стриктно спазване на диета. Преди всичко, става дума за отказ от продукти, досадни чревни стени, към които се отнасят остри, пикантни, кисели ястия; мастни и углеводистые храни, с високо съдържание на груби влакна.

Препоръчва се: на топло мазен ястия, течни и полутечни консистенция продукти, топлинна обработка – най-вече отваривание, приготвяне на пара. Например, на пациента с остър проктитом може да препоръча такова меню:

 • омлет, творожок, ориз или зърнени култури сметана на пшеница на вода с парче масло за закуска;
 • бульон на постном месо, зеленчукова супа-пюре, парни хапки от пиле, месо, бяла риба, чаша желе – на обяд;
 • варено зърно на вода, парна chop, творожок, сухарик филийки бял хляб за вечеря.

При проктите, освен правилното хранене, да се предпише адекватна физическа тежест. Заседнал начин на живот причинява застой явления в малкия таз, а това е пряк път към възпаление на червата. Упражнения за тонизиране на мускулите на таза и корема предписват дори и болни, на които е показан спящия режим.

Лечение проктита с помощта на лекарствата: свещи, антибиотици

Обикновено терапия проктита се извършва в амбулаторни условия. Но при по-тежки форми на възпаление на пациента се препоръчва да се лекуват в болницата: на първо място, това дава възможност на пациента да спазват диета, от друга страна, помага да се откажат от лошите си навици и да водят здравословен начин на живот, на трето място, осигурява ефективно лечение под контрола на специалисти.

При проктите на пациента може да определи следните лекарства:

 1. Антибактериално и антивирусно, и в зависимост от резултатите бактериологических изследвания (метронидазол, левомицетин, пенициллины, макролиди и др)

 2. Спазмолитици (no-spa) – за облекчаване на болка регионална синдром, премахване на спазми, да се улесни движението на червата.
 3. Антиалергичен средства — за облекчаване на стената на ректума.
 4. Средства, подобряване на регенерацията на тъканите (свещи с метилурацилом, морски зърнастец масло) – помагат за възстановяване на лигавицата, подобряване на обменните процеси, премахване на симптомите на възпаление.
 5. Хормонални препарати (дексаметазон, хидрокортизон) – целеви при някои видове проктита.

Като допълнителни мерки, препоръчани от очистительные клизми (за осигуряване изпразване на червата), клизма с лечебни разтвори, билки (лайка, невен, колларгол). Местните антисептично действие имат седящи вани с перманганатом калий.

Оперативно лечение на проктита

В редица случаи при проктите е показано хирургическа намеса:

 • преминаване на възпалението на мастната фибри (парапроктит), при който трябва да ексцизия абсцес;
 • белези на тъканите в мястото на възпалението може да доведе до стесняване на лумена на ректума – се препоръчва операция с цел възстановяване на нормалния канал;
 • проктит, не могат да бъдат планирани лечение консервативни средства;
 • възпаление, причинени новообразованиями в червата;
 • диагностированный улцерозен колит.

Лечение на хроничен проктита

На бавен хроничен проктит изисква постоянна подкрепа лечение са насочени към укрепване на имунната система, облекчаване на симптомите на възпаление. Препоръчва се:

 • калолечение;
 • радон бани;
 • балнеолечение;
 • масаж;
 • физикална терапия;
 • ФИЗКУЛТУРА.

Всички изброени процедури са показани чуждестранна лечение в санаторно-курортни условия.

Профилактика на възпаление на дебелото черво

Мерки, насочени към предотвратяване на проктита и неговите рецидиви, както в поддържането на общите и местните здраве:

 • навременното лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • премахване на възпаление на съседните органи;
 • правилното хранене (ограничаване на пържени, мазни, люти);
 • отказ от алкохола и тютюнопушенето;
 • спазването на цялостна хигиена на задния проход и на половите органи;
 • използването на барьерных контрацептиви, за да се избегне предаване на инфекции по време на сексуален акт.
READ  Хапчета от разширени вени на краката: най-добрите лекарства, флебодиа, детралекс, венарус

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00086 sec