Легочное кървене: признаци, помощ, лечение

Легочное кървене – тежко състояние, поради изтичане на кръв в лумена на бронхите и изисква спешна медицинска помощ. Това е опасно усложнение на различни гематологических, респираторни и кардиологических заболявания. Тази патология е получил второ име — синдром на разпространение на алвеоларен кървене. Зацапване от бронхиальных и белодробни съдове се образуват в резултат на нарушаване на тяхната цялост и разпад на белодробната тъкан. Интензивна загуба на кръв рязко се влошава благосъстоянието на пациенти, нарушаване на работата на сърцето, кръвоносните съдове, респираторно тракт и органите на кръвообразуване.

Легочное кървене, причинено от травматични наранявания или излагане на химикали, е самостоятелно заболяване. Неговата опасност за организма на болния се определя от нивото на лезията и неговата интензивност. Hemoptysis не е заплаха за живота на пациента и се счита за по-малко опасен за здравето. Тя възниква при увреждане на трахеобронхиального дърво, заболявания на гърлото или фаринкса. При този обем на кръвно загуба е средно по 50 мл на ден. Основната причина за патология е пряко увреждане на основното съдово лъч на белите дробове.

Смъртността от кървене варира в рамките на 10% — 70%. Заболяването обикновено засяга хора над 50 години, от мъжки пол, дълго пушачи или страдащи от белодробна дисфункция.

Легочное кървене е разделена в три основни форми:

 • Малка — загуба на кръв до 100 мл/ден
 • Средно — отделяне на кръв до 500 мл/ден

 • Голяма — разпределението на повече от 500 мл дневно.

Най-опасни се считат за огромна по обем кървене, които възникват спонтанно в кратък период от време и често завършват със смъртта на остра асфиксия.

Легочное кървене също се случва:

 1. Вътрешен с развитието на гемоторакса,
 2. Външен,
 3. Смесва.

Етиология

Легочное кървене — полиэтиологическое състояние, обусловени заболявания на вътрешните органи, травматични наранявания, инвазивни видове и външни химическо въздействие.

Водещо място сред причинни фактори за кървене принадлежи на инфекциозна патология на белите дробове и бронхите, патогени, които разрушават алвеолите и стените на кръвоносните съдове. Туберкулезная, стафилококковая, пневмококковая, менингококковая и паразит атакува паренхиму на белите дробове и бронхите с развитието на бронхоэктазов, инфилтрати, кисти на белия дроб.

В редки случаи да предизвика легочное кървене могат следните заболявания респираторно тракт:

 • Пневмосклероз,
 • Доброкачествени новообразувания бронхолегочной система,
 • Рак на белия дроб,
 • Инфаркт на белия дроб,
 • Каверни с аррозией съдове,
 • Пневмокониозы.

Заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, които имат пряко отношение към легочным кръвоносните пътища, водят до появата на кървене от белите дробове:

 1. Пороци на сърцето,
 2. Тромбоэмболия белодробната артерия,
 3. Хипертония,
 4. Кардиосклероз,
 5. ИБС.

Легочное кървене възниква при някои системни патологиях: васкулитах, диатеза, ревматизъм, системен капиллярите, легочном гемосидерозе, синдрома на Гудпасчера.

Към факторите, допринасящ за развитието на кървене от белите дробове, са:

 • Дълга и бесконтрольная антикоагулация терапия,
 • Не е пълен спиране на кървене в ранна следоперативния период,
 • Чужди предмети в бронхите,
 • Психо-емоционално пренапрежение,
 • Облъчване,
 • Реакция към лекарства,
 • Въздействие на токсични вещества в организма,
 • Трансплантацията на костен мозък и други органи,
 • Венозен застой в малкия кръг на кръвообращението.

Риск представляват лица, страдащи от остра пневмония, туберкулоза на белите дробове, диабетици, бременни жени, мигранти, затворници, лица, приемащи глюкокортикоиди, децата, често болеющие пневмония, възрастни хора, лица с ниско социално-икономически статус.

Процедурата

Болните с легочным кръвотечението се оплакват от силна и непреклонна суха кашлица. С течение на времето той става по-влажна, се появява лигавица храчки, смесени с червен пенлива кръв или кръв съсиреци.

При пациенти се появява следните симптоми:

 1. Hemoptysis,
 2. Недостиг на въздух,
 3. Тахипноэ,
 4. Слабост,
 5. Дискомфорт и болки в гърдите,
 6. Треска,
 7. Бледност и жилки на кожата,
 8. Централна цианоза;
 9. Сърцебиене;
 10. Хрипове;
 11. Хипотония;
 12. Уплашен външен вид;
 13. Виене на свят.

Hemoptysis се среща по-често и е по-благоприятна прогноза. При него пациентите се чувстват добре, кръвта бавно и постепенно се отделя от тялото.

Легочное кървенето обикновено се появява внезапно, на фона на пълно здраве. Пациентите първо рядко откашливаются. Зачервяване на храчки показва незначително увреждане на тъканите. Постепенно покашливания стават все по-чести и силни с отделяне на голямо количество кървава пенести храчки. Кашлицата става много тежко, че е почти невъзможно да се спре. Масивно кървене се проявява с нарушение на зрението, предобморочным състояние, судорожным разстройство, диспепсия, асфиксией.

Туберкулезное поражението на белодробната тъкан с разрушаването на основните структури на органи се проявява интоксикационным синдром, недомоганием, субфебрилитетом, суха кашлица, болки в гърдите, притуплением перкуторного на звука. Hemoptysis при това се влошава по време на заболяване, се появява недостиг на въздух, акроцианоз, висока температура, втрисане, профузный пот. Кашлицата става влажна, всички клинични признаци на патология стават максимално изразени.

Hemoptysis — един от основните симптоми на бронхиектазии, който дава свидетелство за разрешение на деструктивном процес. Клинични признаци на патология са: рецидивирующий усилена кашлица, хрипове, задух, болка в гърдите, треска, намаление на трудоспособност, изтощение, изоставането в развитието, одутловатость на лицето, пръстите на Хипократ. Ограничава дихателна обиколка на гръдния кош, перкуторно се празнува опаковки звук, аускультативно — изобилие от сухи и по различен среднепузырчатых влажни хрипове.

Абсцес на белия дроб се проявява кровохарканьем: болни отделят гнойную зловонную храчки «пълна уста», след което настъпва временно облекчение. Клинично преобладават симптоми изразена интоксикация.

Рак на белия дроб се проявява кровохарканьем и легочным кървене. Разрастването на туморната тъкан и разпадането водят до унищожаване на бронхите и поражения на кръвоносните съдове. В първите стадии на заболяването болните се притеснява суха, в мъчителна кашлица, която с течение на времето става влажна, продуктивна. Пациентите драстично губят тегло, те се увеличават регионарные лимфни възли. Легочное кървенето при рак на белите дробове често завършва със смъртта на пациента. Диагностика патология, се основава не само на клиничната картина, но и на характерните рентгенологических признаци.

Силикоза и други пневмокониозы се проявяват кровохарканьем, а в терминални стадии — легочным кървене. На лицето, работещи в условията на натрупването на прах във частици от кварц, в най-голяма степен податливи на развитието на патология.

Легочное кървене при инфаркт на белия дроб е изобилна или лошо, къса или дълга. Той възниква на фона на характерна симптоматика на заболяването.

Диагностика

Диагностика и лечение на такова опасно състояние, като легочное кървене, занимават се с лекари от различни специалности.

Най-информативни диагностическими методи са:

 • Общ визуален оглед, перкусии, стетоскопа,
 • Визуален контрол или ултразвуково изследване на белите дробове,
 • Магнитен или компютърна томография,
 • Бронхиална артериография.
 • Ангиопульмонография,
 • Ехокардиография — за изключване на митралната стеноза,
 • Общ анализ на кръвта и коагулограмма,
 • Микробиологическое изследване на храчка се извършва с цел определяне на етиологията на кървене,
 • PCR,

 • Серологические тестове.

Бронхоскопия най-често се прилага за откриване на източника на кървене. По време на процедурата медицинските работници да вземат за анализ измивания на вода, се изпълняват биопсия от патологично променената зона, произвеждат манипулация на спиране на кървене.

Рецидивиращи белодробни кръвоизливи се откриват чрез провеждане на контрастиращи рентгенова диагностика. За разлика вещество се инжектира през катетър в периферическую артерия, и известно време след това направи серия от снимки.

Спешна помощ и лечение при кръвотечения легочном

Първа помощ при вътрешния легочном кръвотечения е много ограничен. Пациенти екстра госпитализируют в клон на пулмология или хирургия. Транспорт извършват в седнало или полусидячем положение спуснати надолу крака.

Спешната помощ се състои в премахване на кръв от дихателните пътища специално аспиратором, въвеждането на гемостатических лекарства и антибиотици, преливане на компоненти на кръвта, възстановяването на ДРЪНКАМ, провеждане на лечебна бронхоскопия и оперативно лечение.

В алгоритъм за лечение на пациенти се включват общи препоръки: проглатывание парчета лед, пиенето на студена вода, на малки порции, налагане на запор върху гърдите студен компрес. Болните трябва да се успокои и да се обясни необходимостта от откашливания храчки.Излишно емоционално напрежение може да влоши ситуацията.

В отделение болните се поставят на болната страна, ингаляционно се вкарва кислород и необходимите лекарства. Изпълняват бронхоскопию и при необходимост да определят оптималния обем на хирургична намеса: резекция на белия дроб или пневмонэктомия.

Има временни и крайни начини за спиране на белодробен кръвоизлив. Към първите се отнасят: лекарствена хипотония, гемостатические лекарства, эндобронхиальные методи на хемостаза. Към втората група — най-много операции: резекция на белия дроб, лигиране на съдове.

Консервативното лечение

Лечение на белодробен кръвоизлив, насочени към отстраняване на основното заболяване. В момента медикаментозные средства се използват само при малки и средни форми на белодробен кръвоизлив.

Лекарства, възложени на пациентите:

 1. Гемостатические лекарства — «Викасол», «Этамзилат натриев», «Гордокс», «Контрикал»;
 2. Гипотензивные средства — «Пентамин», «Бензогексоний», «Арфонад», «Клонидин»;
 3. Иммуносупрессанты и глюкокортикоиди — «Циклофосфамид» за лечение на системни заболявания;
 4. Болкоуспокояващи — «Анальгин», «Кеторол», известно опиоидни аналгетици;
 5. «Кодеин», «Дионин», «Промедол» за потискане на мъчително кашлица;
 6. Кардиотонические средства — «Строфантин», «Коргликон»;
 7. Облекчаващо лекарства — «Пипольфен», «Димедрол»,
 8. Диуретици — «Лазикс»;
 9. Оксигенотерапия.

Заместителна терапия эритроцитной маса при голяма кровопотере: болни, да се инжектира нативную плазма, «Реополиглюкин», «Полиглюкин», физиологичен разтвор и колоиден разтвор, — физиологичен разтвор на натриев хлорид, «Ringer», «Трисоль». За вендузи бронхоспазма болни, да се инжектира ингаляционно м-холинолитики — «Сулфат атропина» или b-адреномиметики — «Алупент», «Салбутамол», «Беротек».

Ендоскопски методи

При неефективност на консервативната терапия се изместват към бронхоскопия, по време на която по различни начини спират легочное кървене. За това се използват апликация с лекарствени средства, се определят гемостатическую гъба, коагулиране съдове на мястото на поражението, обтурируют бронхите пломбами, эмболизируют артерия. Но тези методи носят само временно облекчение.

Рентгеноэндоваскулярную окклюзию кровоточащего на съда се извършва от опитни рентгенологи, перфектно владеещи техниката на ангиография. Артериография позволява да се определи източника на кървене. За эмболизации съдове се използват поливинилалкоголь. Този метод на лечение, белодробен кръвоизлив е много ефективен, но причинява редица усложнения: ишемию на миокарда, на главния или гръбначния мозък.

Хирургично лечение

Основни видове операции:

 • Паллиативные — коллапсотерапия, торакопластика, экстраплевральная пломбировка, лигиране на белодробната артерия, пневмотомия;
 • Метене — частична резекция на белия дроб, регионални резекция, сегментэктомия, лобэктомия, билобэктомия, пневмонэктомия.

Смъртта на пациенти с масивна легочным кървене най-често настъпва от задушаване, а не от кръвно загуба. Осигуряване на проходимост на дихателните пътища — първостепенната и жизнено важна задача в лечението на тези пациенти.

Видео: оказване на спешна помощ при легочном кръвотечения, алгоритъм

READ  Гидроперикард: какво е това, причини, при възрастни, плода, симптоми, лечение хидропс на сърцето

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec