Легочное сърце: хронично, остро, лечение, признаци на

Легочное сърцето – това е състояние, което се развива в резултат на патологични процеси, които протичат в съдовете на белите дробове и бронхолегочной система на човека. При това се развива увеличение (хипертрофия) и разширение (дилатация) на десните отдели на сърцето.

Патогенезата

В резултат на изследване на патогенезата е направен извод за значението на артериалната хипертония в развитието на болестта. Легочное сърцето се развива по две механизми:

 • Анатомическому;
 • Функционален.

Това деление е от значение за прогнозата: функционални механизми може да се коригира.

Анатомический механизъм

Този механизъм предполага намаление (намаление) на съдовата мрежа на белодробната артерия. Този феномен се случва в резултат на увреждане на стените на алвеолите до пълното им изчезване, облитерации и тромбирования малки съдове. Първите симптоми започват да се появяват, ако от кръвообращението се пада около 5% от малките съдове на белите дробове. Увеличаване на дясната камера се случва, като се започне с 15% намаления, а при намаляване на съдово на речното корито на една трета настъпва декомпенсация на белодробен на сърцето.

Всички тези фактори водят до патологическому увеличаване размери на дясната камера. В резултат на това се развива недостатъчност на кръвообращението. Сократительная функцията на дясната камера потиснати вече в най-ранните етапи на развитие на белодробна хипертония, съответно се намалява броя на выброшенной кръв. А след образуването на хипертония се развива болестно състояние камера.

Функционални механизми

 1. Случва увеличаване на минутния обем на кръвта. Колкото повече кръв се провежда по суженым артериолам на белите дробове, толкова по-високо се отбелязва в тях налягане. Въпреки това, в началото на развитие на болестта на тялото стартира този механизъм за компенсиране на наличната гипоксемии (недостиг на кислород в кръвта).
 2. Развива рефлекс.-Лильестранда. Това е механизъм за регулация на притока на кръв. Стените на малките съдове на белите дробове реагират на липсата на кислород в кръвта и се свиват. При пристигане на нормалното количество кислород се случва обратния процес: притока на кръв в знанието се възстановява.
 3. Не са достатъчно активни сосудорасширяющие (вазодилатирующие) фактори. Към тях се отнасят простациклин и азотен окис. Освен съдоразширяващ свойства, те имат способността да намаляват тромбообразование в съдовете. Ако тези вещества не е достатъчно, тогава по-активни стават антагонисти – вазоконстриктор фактори.
 4. Ръст внутригрудного налягане. Това води до давящему действие върху капилярите, поради което в белодробната артерия се повишава налягането. Кашлица, която се среща с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), също допринася за растежа на внутригрудного налягане.
 5. Действие сосудосуживающих вещества. Ако в тъканите се наблюдава недостатъчно количество на кислород (хипоксия), тялото преминава на усилване синтеза на вещества, които причиняват спазъм на кръвоносните съдове. Към тези вещества включват хистамин, серотонин, млечна киселина. Също ендотел съдове на белия дроб произвежда эндотелин, а тромбоцити – тромбоксан. Под влиянието на тези вещества настъпва стесняване на кръвоносните съдове и като следствие – на белодробна хипертония.
 6. Повишена вискозитета на кръвта. Гъста кръв допринася за увеличаване на натиска на белодробни съдове. Причината за това явление става все същата хипоксия. В кръвта се появяват микроагрегаты, които водят до забавяне на притока на кръв. Това също допринася за увеличаване на синтеза на тромбоксана.
 7. Влошаване на бронхолегочных инфекции. Влиянието на този фактор се извършва двустранно: първо, при инфекции се влошава вентилацията на белите дробове, следователно, се развива хипоксия и по – нататък- белодробна хипертония. На второ място, инфекция, сами по себе си действат на сърдечния мускул потискащо, което води до миокардиодистрофии.
READ  Възстановяване на речта след инсулт: в домашни условия, комплекс от упражнения, в помощ на логопедична терапия

Класификация

Общоприетите са няколко варианта на класификация на белодробен на сърцето.

В зависимост от бързината на проявление на симптомите легочное сърцето е:

 • С остър. Болестта се развива веднага, буквално за минути.
 • Подострым. Развитието на заболяване продължава от няколко дни до няколко седмици.
 • Хронично. Човек боледува в продължение на години.

Остра форма на патология може да доведе до тромбоэмболия белодробната артерия, която, на свой ред, предизвикват заболявания на кръвоносните съдове, нарушения в системата на кръвосъсирването, ИБС, ревматични поражения на миокарда и др патология на сърдечно-съдовата система. В последно време се увеличава честотата на възникване точно на този вид заболяване.

Хронична патология може да се развие за няколко години. В началото на пациента се появява недостатъчност, която се компенсира за сметка на хипертрофия, а след това, с течение на времето, се случва декомпенсация, характеризуемая дилатацией (разширение) на десните отдели на сърцето и вторично нарушение на кръвообращението в органите. Развитието на хронични заболявания допринасят за чести бронхити и пневмония.

В зависимост от етиологията има следните видове заболявания:

 1. Васкулярный. Този вид белодробен на сърцето се появява в резултат на нарушения в кръвоносните съдове на белите дробове. Това се наблюдава при васкулитах, тромбозах, белодробна хипертония и други съдови патологиях.
 2. Бронхопульмональный. Появява се при пациенти, страдащи от болести бронхолегочной система. Такъв вид белодробен сърцето среща се при туберкулоза, хроничен бронхит, бронхиална астма.
 3. Торакодиафрагмальный. Появата на този вид патология допринасят за болест, влияещи върху вентилация на белите дробове: плеврален фиброза, кифосколиоз, болест на Бехтерев, синдром на Пиквика и други. В резултат на тези заболявания е нарушена подвижност на гръдния кош.

В зависимост от обезщетението за болест се случва:

 • Компенсированной;
 • Декомпенсированной.

Симптоми

Остра патология се проявява:

 1. Остра болка в гърдите.
 2. Изразен задух.
 3. Значително намаление на кръвното налягане.
 4. Болки в черния дроб, повръщане или гадене.
 5. Учащенным пулс (около сто удара в минута).
 6. Подуване на шийните венами.
 7. Често цианозом.

Като «други разходи» легочное сърце има същите симптоми, както и остро. Въпреки това се появяват те не са толкова внезапно, както в първия случай.

При хроничен легочном сърцето чрез:

 • Сърцебиене.
 • Увеличаващата се недостиг на въздух. Първоначално замечается при возрастании натоварване, а след това и в състояние на покой.
 • Повишаване на утомляемости.
 • Възможни са значителни сърдечни болки, не преминава след прием на нитроглицерина. Това, което отличава легочное сърцето от ангина.
 • Общ цианоза. Той се допълва от посинением носогубного триъгълник, ушите и устните.
 • Също така могат да отекать краката, надуват вена на шията, се натрупва течност в перитонеума (това състояние се нарича асцитом).

Диагностика

 1. Диагностиката започва с выслушивания оплаквания на пациента и да ги анализират, изследват в медицинската история, намиране на признаци.
 2. Проучването семейно в медицинската история. Лекарят разбира, се разболеят, дали най-близките роднини на такива болести, имаше ли скоропостижные смърт в семейството, и от какво.
 3. Начална диагнозата се поставя въз основа на лекарски разглеждане на пациента: се провежда измерване на кръвното налягане, выслушиваются белодробни хрипове, се определят от сърдечни шумове. Предполага се сърдечна (правожелудочковая) недостатъчност, хипертрофия на миокарда, атеросклероза.
 4. Общ анализ на кръвта помага за идентифициране на възпалителни процеси в организма, при които може да се наблюдава повишаване на броя на белите кръвни клетки и скорост на слягане на червените кръвни телца (СОЭ). Анализ на кръвта, помага да се намери причината на болестта и прогнозата на усложнения. Въпреки това, при бързото развитие на процеса на показатели на кръвта не могат да имат време да се промени.
 5. Също така се прави биохимичен анализ на кръвта. Определя нивото на глюкоза, холестерол («лош» и «добър»), триглицериди, ALT, AST. Тези показатели позволяват да се направи извод за възможно поражение на кръвоносните съдове, нарушаване на работата на черния дроб, което помага да се изключи усложнения заболяване.
 6. Задължително се изследва урина на пациента.
 7. Извършва анализ на газов състав на кръвта, който свидетелства за намаляване на кислорода и увеличаване на въглеродния двуокис. Също така се изследват водороден показател (рН) на кръвта, промяна който в кисела посока, показва ацидоза.
 8. На пациента се предлага да изследват кръвта на кръвосъсирването (да коагулограмму).
 9. ЕКГ-признаци дават възможност да се определи картина, характерна за това заболяване. Трябва обаче да се отбележи, че подобни резултати се отчитат и при това заболяване, заболявания, като инфаркт на миокарда. Затова е важно да се разгледат всички диагностични изследвания в комплекса. Например, за да се изключи сърдечен удар, в кръвта се определя от наличието тропонинов (I, T) – протеини, възникнали в резултат на смъртта на клетките на сърцето.

 10. Ако се развива клиника тромбоэмболии белодробната артерия, след това допълнително се извършва ангиографию съдове, за да се определи точно местонахождението на кръвни съсиреци. Данни от изследвания са необходими за провеждане на оперативно отстраняване на кръвен съсирек.
 11. Остра патология може да се диагностицира с помощта на рентгенография. Този метод помага да се изведат на инфаркт-пневмония, като резултат ТЭЛА. Ако тромбоэмболия засегна големи клони, а след това на R-грам можете да видите признаци на спадения (ателектаз) участъци на паренхима на белия дроб. Струва си да се отбележи, че описателния на този метод е доста висока.
 12. Все още е много по-информативен е метод за компютърна томография. С негова помощ може да се помисли обемни изображения на белодробната тъкан и да се отбележи огнища на патология, но недостатък е повишена лъчева натоварване на тялото.
 13. С помощта на метода эхокардиографии се извършва оценка на съкратителната функция на сърцето, както и определя хипертрофия на миокарда.
 14. За определяне на причините за възникване на остър белодробен сърцето е широко използван сцинтиграфия на белите дробове (радиоизотопный метод). Това изследване се нарича още вентиляционно-перфузионным, тъй като labeled атоми, въведени в организма двоен чрез: чрез вдишване или въвеждане на виена. Диагностична процедура, необходима за идентифициране на ТЭЛА.
 15. «Златен стандарт» в диагностиката на ТЭЛА се счита за провеждане на селективни ангиопульмонографии с зондированием десните отдели на сърцето.
 16. Налягане в белодробната артерия, се определя с помощта на специален катетър, която е въведена в съда.
READ  Хапчета от разширени вени на краката: най-добрите лекарства, флебодиа, детралекс, венарус

Лечение на

Различни видове заболявания изискват техните специфични методи на лечение. Легочное сърцето си, развиваща се светкавично, е следствие на масивна ТЭЛА, при която са засегнати от повече от половината от съдова корито на белите дробове или субмассивной, когато поражението обхваща 25-50%. Това състояние може да се превърне в голяма заплаха за живота на човека, така че се извършва спешна реанимация.

Важно! Тромболитическая терапия трябва да бъде извършена не по-късно от 6 часа от началото на инфаркта. По-късните събития могат да се окажат неефективни.

Трябва да се отбележи противопоказания за тромболитической терапия: скорошен инсулт, рани, язва на стомаха в напреднал стадий и т.н.

Лечение на легочное сърцето си, въпреки всички научни постижения, е доста трудно. Основната задача на медицината докато е намаляване на скоростта на развитие на болестта, подобряване на качеството на живот. Тъй като легочное сърцето – по същество това е усложнение на различни заболявания, едно от основните терапевтични методи, насочени към тяхното излекуване. Ако причината за патология са възпалителни бронхолегочные заболявания, се предписват антибиотици. При стесняване на бронхите се препоръчват бронхолитики, а при тромбоэмболии – антикоагуланти. За намаляване на отечного синдром, при което венозным стагнация, се предписват диуретици препарати.

Тъй като легочное сърцето е в следствие на различни заболявания на белите дробове, а след това трябва да се извършва и лечение на первопричинного заболявания.

За намаляване на кислородна недостатъчност се извършва кислородни инхалации. Назначава масаж на гърдите и дихателна гимнастика.

Такива факти използват за трансплантация при лечение на декомпенсированного белодробен на сърцето. Извършва се прихващане на белите дробове, така и на комплекса: белите дробове, сърцето. Отбелязва се, че след тази операция 60% от хората, се връща към нормалния си живот.

Важно! Методи на лечение може да се окаже напълно безполезна, ако никотинозависимый пациентът ще продължи да пуши. Необходимо е също да се идентифицират възможни алергени и да ги възпира от навлизането в организма.

Легочное сърцето не могат да се лекуват сами. Самолечение не дава конкретни резултати и води до загуба на време. Прогноза за успеха на терапевтични действия зависи от това на какъв етап от развитие на болестта са започнали.

READ  Викасол при хемороиди: инструкция за употреба, мнения

Прогноза

Още в началото на развитие на болестта страда работоспособността на пациента, а с течение на времето, в края на краищата, болестта превръща човека в инвалид. В такова състояние за нормално качество на живот не може да се говори. Продължителността на живот при пациенти с изоставен заболяване е малък.

Профилактика

Никога да не се чуе такава диагноза, като «легочное сърцето», е необходимо цял живот да се спазват прости правила за превенция:

 • Отказ от вредни навици.
 • Навременното лечение на заболявания на бронхолегочного апарат.
 • Умерена физическа активност.

Като следвате тези съвети, ще можете да не позволите на заболяване не само на белите дробове и сърцето, но и на целия организъм.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00140 sec