Лейкоареоз мозъка: причини, симптоми, форми, лечение и прогноза, диагноза

Лейкоареоз мозъка

Съществува заболяване, при което уврежда бяло вещество полукълба на мозъка, на багажника, малкия мозък и води до нарушаване на плътността на нервната тъкан и нейното функциониране. Тази болест несамостоятельная и името й лейкоареоз мозъка. Като цяло, той е придружен от нарушение на обмяната на веществата и съдови и дегенеративными злонамерени процеси.

Какво е това

Все още не е толкова отдавна, лекарите не са знаели, че това е лейкоареоз на мозъка, и не може да се назначи ефективно лечение. Сега медицината напредва, внедрявайки нови методи, като например ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс), с помощта на което може да се открие при пациенти с нарушения на мозъчната дейност. В ранните етапи На лейкоареоза специалисти не обръщат внимание на малките «блясък», показани на ЯМР, но с по-задълбочено изследване на този процес, се наблюдава промяна на структурата на белового вещество, а след няколко опасни симптоми. В тази ситуация се увеличава риска от появата на деменция или деменция.

Не винаги успява да разкрие лейкоареоз мозъка клинични способоми на ранен етап. Казва, че е на около 85-90% от възрастните хора се наблюдава този заболяване във връзка с напредване на възрастта и се смята за норма. Често лейкоареоз на мозъка е придружен и с други заболявания: атеросклероза на кръвоносните съдове, хипертония, диабет.

Колко сериозно е заболяването прогресира, е трудно да се каже. Много често може да не е всъщност да диагностицирате правилно, защото симптомите са изчезнали или при наличието на дисциркуляторной енцефалопатия, както и ако човек разполага с деменция.

Тъй като това е несамостоятельная патология, лекарите не могат да предложат специфични методи на лечение. Ако перивентрикулярный лейкоареоз мозъка открит случайно в хода на изследването е съвсем друго заболяване, то трябва да нацеливаться на лечение първо заболяването и подобряване на обмяната на веществата.

Причини

Има 2 характер на разреждане на нервната тъкан: очаговый и неорганизирани. Вреда нанася на бяло вещество в под корковой област, а също и около камерна и други парцели на главния мозък. Това явление често възниква след прекаран инфаркт на миокарда.

Отделят такива причини лейкоареоза:

 • Вредни навици;
 • Захарен диабет;
 • Напреднала възраст;
 • Атеросклероза;
 • Артериална хипертония;
 • Алкохолно отравяне.

Косвени причини лейкоареоза на мозъка:

 • Мозъчен инсулт;
 • Болестта Бинсвангера;
 • Загуба на кръвоносните съдове на главния мозък;
 • Деменция и инфекциозни заболявания;
 • Болестта На Алцхаймер.

Най-точният лейкоареоз се наблюдава в резултат на различни нарушения на кръвоносните съдове на мозъка. По този начин, почти всеки, който е болен от деменция в резултат на неправилна циркулация на кръвта в мозъка, се наблюдават симптоми и признаци.

Този процес се нарича характеристика или задължителен признак на гипертензивной енцефалопатия. Той е придружен от увреждане седмица заради високо кръвно налягане. Сега, с увереност може да се твърди, че основна причина – това е хипертония.

Освен съдови повреди, причина може да стане множествена склероза, нарушение на обмяната на веществата в резултат на редовна употреба на алкохол и хронична интоксикация. При около 1/3 от болните получа болестта на алцхаймер се наблюдава и лейкоареоз. Има и доказване на факти, че при всички е нарушена хемостаза и обмяната на веществата. Лейкоареоз дифузен характер – разрушаване на тромбоцитите (процес на прекомерно «сливане» в областта на микроциркулацията на кръвоносните съдове). В този случай в кръвта се повишава хомоцистеин, който също е свързан с мозъчни увреждания.

READ  Флебодиа 600 при хемороиди: инструкция, ревюта, цена

Също така, казват лекарите за това, че при храпе човек за кратко време спира дъха си, което повишава кръвното налягане, нарушава се кръвообращението в малките съдове и се развива това заболяване.

Форма

Форма лейкоареоза зависят от местоположението:

 • перивентрикулярный;
 • субкортикальный.

Перивентрикулярная форма лейкоареоза се наблюдава в страничните желудочках на главния мозък, еднакво или като огнища. При изследване на ядрено-магнитен резонанс може да се види, че езотеричен нервната тъкан около предните рога на страничните камерна много подобен на «държавна» или «уши».

Субкортикальный вид лейкоареоза се характеризира с увреждане на бялото вещество под корковым слой на мозъка. Това може да се изрази като малки огнища на болестта, постепенно честите тъканите подкорковой зона, соединяющихся зони разреждане на нервната тъкан.

Заболяване лейкоареозом има промени: броят на невроните, техните издънки в засегнатата област се губи, се унищожават миелин обвивка, което е изключително важно за предаването на нервните импулси, се разделят на влакна бяло вещество.

Също така, не се елиминира подпухналостта на нервната тъкан е придружен с увеличаване на парцели извън клетките и около кръвоносните съдове, в резултат се появяват малки кисти в мозъка. Патология на неорганизирани прояви възникват в следствие на огнища, или лакунарных инфаркти. Крайният резултат от всичко по-горе е спонгиоз (мозъчна тъкан, подобна на гъба).

Че поздрави перивентрикулярного процес, той често се появява след оток на мозъка, нарушеното функциониране на течност в желудочках мозъка, исхемия. Разпространението на малки огнища е резултат не на зони (околососудистых), големите обикновено се появяват след лакунарного инфаркт, инсулт.

Субкортикальный лейкоареоз – липсата на притока на кръв в микроциркуляторном поток и крайните артериолах. През нощта, ако човек високо налягане или намаля, а след това съдовете не могат своевременно да се възстанови липсващата количество кръв, възниква хипоксия на мозъка, смърт на невроните, както и техните израстъци преработват. Но също така има и двустранно явление, когато заболяването започва своето действие перивентрикулярно, а след това се премества в двете полукълба на мозъка.

Симптоми

Лейкоареоз не притежава клинични характеристики, които принадлежат само на него. Симптоми лейкоареоза в мозъка се характеризира с увреждане на бялото вещество на мозъка дифузен характер, също нарушение на функцията на кората и подкорковой зона на главния мозък. Оказва значително влияние на заболяване и инсулт, болест на Алцхаймер и енцефалопатия мозъка.

Човек живее с това заболяване много дълъг период от време, без да подозира за неговото съществуване, тъй като болестта не се проявява. Ако причината се крие във вече напреднала възраст, симптоми и изобщо липсват. Въпреки това, тъй като развитието на болест, засегнатата нервната тъкан води до нарушение на психичните процеси, умствената дейност и опорно-двигателната функция.

Ние знаем, че значителен вредите са причинени бяло вещество, така че една от основната патология е увреждане на функцията на кората и подкорки мозъка, а след това възниква деменция.

Лейкоареоз има няколко етапа на развитие:

 • 1 етап – няма ярко изразени симптоми на енцефалопатия – тук при болни е нарушена памет и концентрация, на звездите, могат да се появят главоболие, слабост, утомленность. Както се вижда, обикновено човек страда в емоционално отношение, тъй като всичко останало започва депресия и апатия.
 • 2 етап – клиничните симптоми са очевидни – нарушение на памет е много по-силен, пациентът е много трудно да се съсредоточи върху каквото и да било, нарушен мисловен и интелигентни процеси. На този етап болните се различават мудност, апатия, равнодушию до всичко, гневливостью. На пациента става трудно да се движи. Това се проявява в шаткости при ходене, не може да запази равновесие. Въпреки това, той все още е в състояние да се погрижат за себе си, но физическите упражнения са дадени трудно, а понякога е съвсем невъзможно, особено ако работата предполага големи интелектуални натоварвания.
 • 3 етап – деменция. Пациентът не осъзнава това, което се случва наоколо, не е в състояние да даде отчет на своите действия и действия, се губи във времето и пространството. Думи на човек произнася нечленораздельно, а понякога става напълно липсва. Болният е много слаб, безразличен към това, което се случва, постепенно става все по-трудно и по-трудно се погрижат за себе си. Нарушение на двигателната функция се проявява в промяна на походката, двигателни умения, могат да възникнат парализи и парези.
READ  Лечение на разширени вени без операция: на народни средства за защита, съвременни техники, с лазер

Ако прогресията на лейкоареоза започва след инфаркт, симптомите ще бъдат много по-силни и существенней. Мозъчна дисфункция е много по-бързо прогресира с катастрофи деменцию придружен с диабет, атеросклероза, увреждане на артериите на мозъка, хипертония.

Типичен съдова деменция е по-различен от демиелинизирующих заболявания. Например, в резултат на болестта на Алцхаймер служи като една ранна поява на признаци на нарушена памет и концентрация, а при дифузна склероза преобладава попеременный характер (внезапно състоянието се подобрява, а след това, в най-скоро време отново се влошава). Но в първия и във втория случай изходът е един – деменция, или деменция.

3 фази на растеж на деменция:

 • Пациентът живее живота си, сами себе си да обслужва;
 • На пациента е необходима помощ от околните, близките на дома, особено при големи физически и психически натоварвания;
 • При нарушаване на когнитивните функции и неврологична криза на пациента е необходима продължителна помощ на околните.

Изброените симптоми лейкоареоза се формират през дълъг период от време от първоначалното развитие огнища на разреждане мозъчна тъкан. Този заболяване несамостоятельный, както обикновено, отражение на други опасни съдови заболявания. И, разбира се, е много важно да се преразгледат своя начин на живот, защото това ще помогне за промяна на състоянието към по-добро и да забравим за съществуването на болестта на дълго време.

Диагностика

Диагностика лейкоареоза отблъснати от клинични признаци, тъй като те не са неспецифични за заболяването, а към изследване с помощта на инструменти. Най-ефективно и точно е ядрено-магнитен резонанс. Тя дава възможност да се открие като място на промените, така и парцели за разпространение, най-вероятно източник на произход. Но не всеки път показани промени в процеса на ядрено-магнитен резонанс, съответстват на тежестта на състоянието.

Промени се характеризира с наличните центрове на разреждане на нервната тъкан бяло вещество, които са около камерна (субкортикально), лейкоареоз под формата на облаци в областта на локалните полета демиелинизации около рога на страничните камерна, в мозъчния ствол, таламусе, мозжечке. Често исхемия на мозъка е съпроводено с увеличаване на страничните камерна и периваскулярных зони. За да опознаят по-добре помисли лейкоареоз на ядрено-магнитен резонанс, за да изберете режим на Т2-ВИ.

READ  Калций в кръвта: норма в анализа, вдигна нивото и понижена

Друг начин – КАТ, но той не е толкова ефективен, колкото предишния, макар и при повечето пациенти може да деменцию съдове.

Лечение на

Лечение лейкоареоза не предполага точни методи и схеми, то се назначава в зависимост от основната патология. От само себе си, първоначално е необходимо да се намали въздействието на външни фактори: водят здравословен начин на живот, да следи за захар в кръвта и показателите на липидния обмен, да се отървете от вредните навици. Специалистите не предписват лечение на болни лейкоарезом, която протича без симптоми.

Лечение с медикаменти насочено към възстановяване на добра на кръвообращението и обмяната на веществата. За това се предписва:

 • Ноотропы – цереброзилин, пирацетам, ноотропил, фезам, кортексин;
 • Витамин В;
 • Лекарства за подобряване на кръвоносната система – милдронат, циннаризин, работата, ницерголин, актовегин;
 • Гипотензивные означава различни групи (диуретици, на АСЕ-инхибитори, бета-блокери).

Към днешна дата се отделят средства, които имат сосудорасширяющий, антигипоксический и нейропротекторный ефект. Един от тях – омарон, в състава на което влиза ноотропил и пирацетам. За значително подобряване на състоянието трябва да се вземат месец и повече. Действието на пирацетама, насочени към подобряване на вниманието, паметта и умствената дейност на пациента. През последните няколко години, стана известно, че този препарат помага и на болни получа болестта на алцхаймер. Освен това той поддържа течното състояние на кръвта в съдовете. Прилага се за предотвратяване на инсулти.

Циннаризин влияе на стените на кръвоносните съдове, ги отпуска, възстановява се кръвообращението. Комбинацията на две лекарствени средства (пирацетам и циннаризин), значително ще намали страничен ефект и за това и друго лекарство.

Лечение на лейкоареоз главата трябва заедно със съпътстващите заболявания. В основен болни, необходими са и анти-тревожност лекарства и антидепресанти.

Прогноза

Прогноза при лейкоареозе не са точни. На пръв поглед навреме, след като прекара на диагноза и назначаване на лечение, има шанс да се спре развитието на разреждане на бялото вещество и за отлагане момента на прекратяване на функционирането на мозъка. Но процесът на деменция не се избегне, защото пациенти изисква редовен контрол и наблюдение.

В резултат на деменция, се увеличава рискът да станат хора с увреждания. В една или друга група се определя от степента на ограничаване на способността за работа, доколкото човек се нуждае от помощ.

За Профилактика на развитието на дисфункция на главния мозък се крие в воденето на здравословен начин на живот, лечение на първични заболявания, курс ноотропных лекарствата. Отгоре на това, пациентът трябва да спре наблюдение при невролог, особено в напреднала възраст.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec