Лейкомаляция на главния мозък при деца: перивентикулярная, церебральная, кистозна, какво е това, причини, симптоми, лечение, последствията

Лейкомаляция мозъка на детето

Налице е опасна проблем неврологични отделения и неонатологии при бебета. Тя е свързана с ишемически-гипоксическим нарушение на мозъка. Лейкомаляция мозъка при децата се наблюдава след хипоксия и нарушен кръвообращението. Перивентрикулярная лейкомаляция (ПЛ.) се смята за най-често, когато некроза се формира около страничните камерна.

Перивентрикулярная лейкомаляция възниква приблизително при 12% от децата, често при недоносени. Когато детето се появява с маса 1500-2000 грама, а след това рискът се увеличава (заболяване се среща при всеки трети).

Перивентрикулярная лейкомаляция при новородени деца са открити в 60% от случаите, които са живели по-малко от седмица. Рискът се увеличава при цезарово сечение, за разлика от раждането по естествен път, но при пренатална патология. В случай, когато развитието на детето вътре в утробата потоци без усложнения, цезарово извършва в определено време, по принцип не трябва да се появят на тази патология.

Причини

При недоносени деца на мозъка е изключително чувствителна към недостига на кислород, тъй като не е развита както трябва компенсаторная функция, микроциркуляторное поток не е в състояние навреме да доставят кръв. При децата с нормално тегло се наблюдава нормална ЦНС и циркулацията на кръвта, защото и нарушения не са ясни.

Състоянието се влошава при недоносени и на факта, че те зле са свързани артериите на мозъка, силно повредени от подкорковый парцел около камерна. Обяснението е същото перивентрикулярная локализация на некроза. Поради хипоксия (кислороден глад) се появяват свободни радикали и кислы продукти на метаболизма, което уврежда клетките и нарушава микроциркулацията като тромбоза, кръвно стагнация във вените и малки артерии и артериолах.

Така, хипоксия и има причина некроза. Тя влошава положението на факта, че поражда метаболитни нарушения и тромбоза на вените. Разкри, че тези деца, които са били под ИВЛ (изкуствена вентилация на белите дробове), често възниква перивентрикулярная енцефалопатия мозъка.

Сам по себе си механизъм доставя нужното количество кислород и помага да диша, и, изглежда, тяло главата на мозъка нищо не вреди. Но прекалено притока на въздух през апарат артерия причинява спазми, а след това ишемию.

Причините лейкомаляции мозъка на детето са следните:

 • Раждане в ранна началото на вода, слаби раждане;
 • Инфекциозни заболявания на майката;
 • Тежки гестозы при бременни;
 • Хипоксия вътре в утробата, в резултат на нарушен притока на кръв на плода или нарушения в плацентата;
 • Патология при новорожденых, които изискват помещения под апарат ИВЛ.
READ  Исхемична болест на сърцето: причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, последици

Последици

Последици лейкомаляции на главния мозък при деца – некроза, смърт на нервните клетки и на разпространението на клетки микроглии (подобно на образуването на белези в други органи). Мозъкът на детето не може да запълни мъртвите зони, в края на краищата неврони повече не се размножават. Това явление се нарича кистозна лейкомаляцией.

Повече от 50% от случаите при перивентрикулярной лейкомаляции се случва повторно кръвоизлив в мозъчните желудочки. При такива новородени не често се повреждат кората на главния мозък, тъй като кръвта циркулира съвсем нормално.

Още в първите дни след раждането може да възникне това заболяване и трае в продължение на седмица. Да възникнат, може и по-късно, че зависи от това, нарушен ли дишане, наличие на вирусна инфекция при бебето. Състоянието на новороденото постепенно ще се влоши по отношение на появата на нови некроза.

Лейкомаляция мультифокального характер (увреждане на 2-3 мм размер) се наблюдава в лобном и теменном райони по-често, отколкото в затылочном и височном.

Некроза носи след себе си появата на различни по размер кисти, които се разпространяват по подкорковой областта на главния мозък, а броят им става все повече. Ако перивентрикулярная лейкомаляция в тежка фаза, киста на главния мозък са разположени по цялата перивентрикулярной областта полукълба.

Целият този процес се развива в рамките на 2 седмици, в продължение на няколко месеца се случва спад на кухини, подмяна на мъртвите зони белези от нейроглии и атрофия на нервната тъкан.

Симптоми

Симптоми лейкомаляции на главния мозък могат да бъдат най-различни.

Има 3 етапа на перивентрикулярной лейкомаляции на мозъка:

 • Лека – тук симптомите на увреждане на нервната тъкан се държат по-малко от седмица след появата на светлината;
 • Средната – не повече от десет дни, може да има спазми, хипоксия вътре в черепа, вегетативно нарушение;
 • Тежък – силна поврежденность на мозъка, много често, детето изпада в кома.

Церебральная лейкомаляция има такива признаци и симптоми като:

 • Прекомерната възбудимост на нервната рефлекторном фона или нейното потискане;
 • Спазми;
 • Парализи и парези;
 • Симптомите на стволовете на мозъка;
 • Замъглено зрение (кривогледство);
 • Мускулен гипотонус;
 • Късно развитие на психомоторики, нарушение на умствена ефективност, хиперактивност.

Лекарите подчертават неврологични симптоми в остър период, които са от три до пет месеца от раждането могат да бъдат неспецифични. Около 90% от бебетата, след като преживял остър период, идва на фалшивото благоденствие, което може да продължи до 9 месеца. Едва след това се появяват признаци на неадекватно нервно функциониране във връзка с атрофией мозъчната тъкан.

Свидетелят невронни пътища са разположени около камерна, които осигуряват функцията на движение, защото главен фактор на церебрална лейкомаляции – церебрална парализа при деца. Но колко силно той се разви зависи от усложнения некроза.

Спазми се появяват до 6 месец. Ако размерът на некроза е голям, а след това и кисти на повече и по-силно изразена липса на мозъчна дейност.

Симптоми лейкомаляции зависят от местоположението на източника на увреждане (судорожность, нарушения на зрението и движения, преждевременно развитие на психиката).

Тежко увреждане на теменных и предна зони придружени с парализа и неправилно развитие на психиката. Ако замешены само свързващи пътища, които са отговорни за наличието на крайници, интелигентност и развитие на детето … може да не са засегнати.

Често след перинаталната хипоксия, има недостиг на внимание и прекомерна активност на детето. Този вариант е благоприятен и може да определи специфични методи на лечение.

В резултат на тези многобройни симптоми, родителите могат да не знаят какво да правят, какво да очакваме при раждане на дете на ранна и хипоксия. Ако нарушението е тежко в такъв случай хлапето своевременно не се научи да седи, за да преобърне и, разбира се, да ходи. Речеви апарат заразени, бебето не е в състояние да играе, са безразлични към играчки, не проявява интерес към света около себе си неща.

Важна роля играе гипертонус, поради което детето става заядлива, лошо спи неспокойно. Много е трудно на майките за кърмене, когато е нарушен рефлекс за смучене, прекалено нервно-мускулна възбудимост.

Детето бавно наддава на тегло, расте не по възраст, не е от умения и способности, които трябва да притежава растящия организъм.

Към своя първата година от живота, от дете се формира от церебрална парализа, заторможенная психомоторика. По-късно, когато завършва периодът на възстановяване, се появяват такива признаци като преждевременно психоречевое развитие, емоционална нестабилност, нарушен сън, дефицит на вниманието.

Лечение на

Дори не толкова отдавна, лекарите не са знаели, какво е това — лейкомаляция. При лейкомаляции увреждане на нервната тъкан и точна и ефективна терапия за такава патология в този момент не съществува. Като цяло, експертите се ползват методи, идващи от симптомите на един или друг патологичния процес.

Лечение лейкомаляции мозъка съдържа ноотропные лекарства (стугерон, пирацетам, ницерголин). Те са насочени към възстановяване на кръвообращението и обмяната на веществата в мозъка. Също така назначава терапия за отстраняване на нарушения на движението и психомоторики. Акушеры-гинеколози се опитват да се преобърне бременност, още преди момента, когато раждането стане не опасни. В случай на все пак недоношенности новороденото, първоначално трябва да се следи дихателната функция и симптоми на хомеостазата (кислород и това въглена киселина в кръвта, по ДЯВОЛИТЕ, киселинно-алкален баланс).

Перивентрикулярная лейкомаляция на тежка етап изисква стационарно лечение. Ако е необходимо, трябва да се внимава за газов състав на кръвта, при респираторном стрес-синдрома на такива средства сурфактанта, които в някои случаи не позволяват да се прибегне до помощта на ИВЛ.

След година от живота се проявяват последиците от тежка ДЕПУТАТ и лечението е основно симптоматично. Назначени фенибут, пантогам, ноотропы, които затормаживают злонамерени процеси. Ако е нарушен сън, препоръчват към прилагането на успокояващи билки (валериан, маточина).

Дикарб се назначава при високо внутричерепном налягане и хидроцефалия. Едновременно може да се пие глицерин и фуросемид, лекарства, в чийто състав влиза и калий.

Карбамазепин и фенобарбитал срещу спазми. При тахикардия и повишено кръвно налягане – бета-административните.

Възстановяване на двигательную функция с повишен тонус и подобрена сетивност предписват баклофен, реланиум, мидокалм, а при понижено – специални упражнения, масаж, физиотерапия.

За да бъдат коригирани става и психомоторна развитие, трябва да се обърнат към дефектологам и педагозите. В допълнение към витамини, ноотропам предписват физически упражнения, насочени към изграждането на мислене, памет, внимание, отношение, реч.

За да инсталирате прогноза при лейкомаляции, трябва да се види колко силно е нарушен и мозъка. Много рядко се случват малки неврологични промени, а при усложнения – церебрална парализа при бебета, нарушение на интелигентност (олигофрения) и епилепсия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00153 sec