Лекарства калий: видове, описание и списък с магнезий, прием

Лекарства калий съдържат един от най-важните макроелементи, който е жизнено необходим за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, бъбреците, ендокринните органи. При липса на калий той се назначава под формата на лекарства, може да се комбинира с магнезий, се прилага интравенозно или да се приемат през устата.

Калий се отнасят до броя на неорганични елементи, които са необходими за работата на целия организъм. Голяма част от калий е концентрирана внутриклеточно, и само около 2% от цялото количество циркулира в кръвта. Необходимата концентрация на калий в клетките регулира друг минерал е магнезий. Калий и магнезий едновременно влизат в състава на много медикаменти.

Намаляване на количеството на калий в кръвта (гипокалиемия) може да се дължи на неправилно хранене, продължителен прием на диуретици, не предупредителни загуба на йони на калия, злоупотребата с наркотични вещества сърдечни гликозидами, загуба на течности, при повръщане, диария.

Нивото на калий в норма се поддържа за сметка на минерала, които влизат с храна — плодове, зеленчуци, зърнени храни, подправки, но тези продукти се използва далеч не всеки е в достатъчно количество, много виновни фастфудом, бързи перекусами, приготвяне на храна от полуготови продукти. Термичната обработка на храни, което води до намаляване на количеството на калий в тях, а ако в храната на много натрий (твърде солени ястия), калий всосется още по-малко.

Усвояването на калий се случва в червата, а излишното се отстраняват с урината бъбреците, т.е. бъбреците — централен орган, който поддържа концентрация на калий, като се ограничава отделянето при недостиг и засилване на экскрецию в случай на излишък. Загубата на калий се случват постоянно при изпотяване, се засилват при повръщане и диария. Освен това, някои храни го предизвикват прекомерно отделяне (кафе, захар, алкохол).

Калий в организма, спомага за понижаване на кръвното налягане, а липсата му води до високо кръвно налягане, особено ако се съчетава със злоупотребата с готварска сол. Изследвания показват, че редовната употреба на препарати на калий води до намаляване на напрежението, което се увеличава поради голямото изобилие на сол.

Механизъм на действие на калий като антигипертензивного средства е свързан с факта, че този елемент намалява тонус на симпатиковата нервна система, повишава чувствителността на мускулните тъкани към инсулин, има антиоксидантно действие, забавя прогресията на диастолической дисфункция на мускулите на сърцето и стесняване на кръвоносните съдове.

Антихипертензивен ефект на калий трудно да се проследи при практически здрави хора, не страдащи от артериална хипертония и не насилници сол, докато при пациенти с хипертония и любителите на соленото това действие на лекарства, калий значително добре.

След калий второ място по съдържание в клетката се нарежда на магнезий, който регулира най-различни метаболитни реакции и спомага за поддържане на вътреклетъчната концентрация на калий. Ролята на магнезия в процеса на усвояване на калий и изпълнението на неговите биологични ефекти голям, но само по себе си намаляване на калий в кръвта често се комбинира и с магниевым дефицит. Тези факти послужи като тласък за създаването на лекарства, совмещающих и двете вещества в една таблетка.

Необходимостта от прием на лекарства, съдържащи калий и магнезий, доказани многогодишни наблюдения и клинична практика. Специалистите смятат, че те са полезни при различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, захарен диабет, безсъние. Най-често комбинация от макро-с аспарагинова киселина, която осигурява най-доброто на проникването им в клетката и междинен обмен. Аспарагиновая киселина е безопасна, се намира в свързани с протеини или свободна форма в кръвта, участва в различни метаболитни реакции.

Производни на аспарагинова киселина увеличават издръжливостта и устойчивостта на организма към различни видове външни въздействия, а връзката на калий и магнезий с аспарагинова киселина-високо ефективен при инфаркт на миокарда, различни метаболитни нарушения, хипоксия.

Лекарства калий, както и комбинация с магнезий се предписва при сърдечни заболявания, обезвоживании, отравяне гликозидами както с лечебен, така и с превантивна цел. Ги прилага широк кръг от пациенти, много ги смятат за безвредни, защото ги купуват, може дори и без рецепта. Заедно с това, за сериозни нежелани реакции и риск от смъртоносната гиперкалиемии се изисква само използването на тези лекарства лекар по показания и под внимателен контрол на няколко константи на кръв. Неприемливо самостоятелно!

Лекарства, които повишават калий, назначени под формата на таблетки или инжекция, но само специалист, защото излишъкът на калий в плазмата на кръвта може да доведе до сериозни странични явления. Нека разгледаме най-често консумирани калий-съдържащи лекарства.

Калиев хлорид за инжекции

Калиев Хлорид се използва под формата на разтвор за инжектиране. Повод за неговото предназначение се счита за намаляване на нивото на калий в плазмата във връзка с:

 • Повръщане или поносом;
 • Излишната загуба на минерала при гиперальдостеронизме;
 • Полиурия на фона на бъбречните разстройства;
 • Употребата на отделни лекарства (сърдечни гликозиди).

Освен това, калиев хлорид показан при някои видове нарушения на ритъма на сърцето, миоплегии.

Пречка за среща на калиев хлорид, се считат за тежки нарушения на экскреторной функция на бъбреците, пълна AB-блокада, увеличение на серумния калий, независимо от причините, нарушения в обмяната на електролити, влошаване на заболяване на храносмилателната система, надбъбречна недостатъчност, прием на калийсберегающих диуретици.

Калиев хлорид се инжектира във вена, а дозировка и схема на терапия са определени от вашия лекар индивидуално въз основа на причините за патология, първоначалното ниво на елемента в кръвта, състоянието на бъбреците и сърцето. Еднократна доза е 25-50 мэкв.

При прилагането на калиев хлорид интравенозно възможно развитие на странични явления:

 1. Нарушение на чувствителност, чувство на проследяването стъпки пълзи мурашек в областта на ръцете и краката;
 2. Мускулна слабост;
 3. Нарушения на сърдечния ритъм чак до асистолии;
 4. Объркване.

При въвеждането на препарата в виена, изразени в по-голяма степен от нарушения на сърдечната дейност, при приемането на перорални форми — промени от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане).

Калиев хлорид в никакъв случай не трябва да се приема с калийсберегающими диуретични, други лекарства, съдържащи калий, с повишено внимание лекарство комбинируется с гипотензивными от групата на АСЕ-инхибитори, нестероидни противовъзпалителни средства, поради риск от гиперкалиемии.

При лечение на калий хлоридом трябва внимателно да се контролира концентрацията на калий в плазмата и показатели, електрокардиограма, както и на киселинно-алкалния баланс. Специално внимание трябва да се спазват при предписването на лекарството на пациенти с нарушения на бъбречната филтрация, тъй като при тях може да настъпи рязко повишаване на минерала в кръвта с риск от летального., изм.

Повишаване на нивото на калий в плазмата при бъбречна недостатъчност, прекалено бързо въвеждане на лекарството може да доведе до спиране на сърцето, но симптомите гиперкалиемии при това може да липсва. В случай на превишаване на допустимата доза калиев хлорид се прилага венозно или орално разтвор на натриев хлорид, глюкоза с инсулин, а в тежки случаи може да се наложи гемодиализ.

Децата, бременните жени лекарство е по-добре да не се прилага, тъй като безопасността на това лечение за тези категории хора не е установена, а рискът за плода може да бъде по-висока от очакваната полза за бременната. Ако трябва да въведете калиев хлорид кърмещи майки, за периода на лечението трябва да се прекрати храненето, тъй като излишъкът на калий може да се удари с мляко в кръвта на бебето.

Калиев хлорид може да се влиза в състава на разтвор, съдържащи глюкоза или декстроза — поляризующая смес. В състава на сместа, отделно от калиев хлорид и глюкоза, съдържащи инсулин, се прилага при кардиальной патология (сърдечен инфаркт, аритмия).

Калий-норми, До-Дур

Калиев хлорид се предлага и под формата на таблетки, в това число — продължително действие. Например, лекарства, като калий-нормин, До-Дур се прилагат за профилактика и лечение на гипокалиемии, свързана с излишни загуби на елемента, прилагане на някои лекарства.

Калиев хлорид под формата на таблетки е противопоказан:

 • На децата;
 • Пациенти с тежки блокадами на сърцето, увреждания на надбъбречната жлеза и бъбреците;
 • При бременност и кърмене;
 • При заболявания на стомашно-чревния тракт с эрозированием и язвообразованием.

Забранено е едновременно предписват хапчета, съдържащи калий, с диуретиками, които допринасят за неговото забавяне на бъбреците, поради риск от смъртоносен резултат от спиране на сърцето.

Прием на калиев хлорид вътре може да се придружава от такива неприятни симптоми като гадене и повръщане, нарушения в изпражненията, подуване на корема, така че по-добре да не използвате лекарството на празен стомах. Като нежелани реакции е възможно понижаване на кръвното налягане, патология на ритъма на сърцето, алергични реакции, рязко увеличаване на нивото на калий в плазмата с риск асистолии.

Калипоз пролонгатум

В списъка на лекарства калий за сърцето — калипоз пролонгатум, който представлява медикаментозна форма с удължено действие, активната съставка е калиев хлорид. Лекарство намалява възбудимостта на сърдечния мускул, забавя проводимостта на импулсите в миокарда, се назначава при намаляване на нивата на калий при пациенти със сърдечно-съдовата патология, а също при диабет, прием на глюкокортикоиди, някои диуретици.

Калий orotate

Още едно лекарство в списъка, съдържащи калий средства е orotate на калий, който е по-различен от описаните по-горе хлорид за интравенозна или таблетированного прием. Orotate калий представлява анаболическое средство, което има общ тонизиращ ефект, подобрява процесите на обмяната на веществата, стимулира изграждането на нуклеиновите киселини и образуването на протеини, подобрява регенерацията на тъканите.

Orotate на калий допринася за увеличаване на броя разпределени на урината, на фона на приема му по-лесно се прехвърля сърдечни гликозиди, а в черния дроб се ускорява синтеза на протеин, албумин.

Показания за назначаване оротата на калий може да стане:

 • Заболявания на черния дроб и желчевыводящего тракт;
 • Комбинирано лечение на недостатъчност на сърцето и аритмии;
 • Продължителната физическа преумора.

Като се има предвид анаболни ефекти, лекарството може да се прилага при гипотрофии при децата, вследствие на недохранване или инфекциозна патология.

Orotate на калий не се предписва при структурни промени в черния дроб, зелено течност в коремната кухина, наличието на камъни в отделителната система. Много внимателно го предписват на бременни жени и кърмещи майки, на деца до три години лекарство е напълно противопоказан.

При привидната безобидности, orotate калий има редица отрицателни свойства. Например, той пречи на усвояването на желязо и тетрациклин, може да предизвика гиперкалиемию при паралелен прием с диуретик. Ефективността на лекарството за намаляване на орални контрацептиви, глюкокортикоиди, инсулин, диуретици.

Лекарства, съдържащи калий, независимо от начина на въвеждане, имат сходни странични ефекти, свързани с действието на то миокарда и проводящата система на сърцето. Рискът от развитие на тежки аритмии чак до блокада и асистолии изисква редовен контрол на нивото на серумния калий, показатели на киселинно-основното равновесие, облекчаване на електрокардиограма.

При предозиране на лекарства калий се появяват признаци на гиперкалиемии под формата на намаляване на мускулния тонус, атрио-вентрикулярных блокади, нарушения на кожната чувствителност, възможни са парализи на скелетните мускули и спиране на сърцето. При надвишаване на дози на лекарства, съдържащи калий, се въвежда натриев хлорид интравенозно, по показания — гемо — или перитонеална диализа.

Лекарства, съдържащи калий и магнезий

Освен лекарства, съдържащи само калий, много пациенти кардиологического профил, назначени от комбинираната средства с магнезий и калий. Най-добрите препарати на тази композиция — панангин и аспаркам. Те се считат за безопасни и ефективни както при лечение, така и за профилактика на много патологични състояния.

Обширни изследвания показват, че липсата на магнезий предизвиква увеличаване на фракции на липидите в кръвта, отговорни за развитието на атеросклероза, помага за пристъп желудочковых тахикардий при сърдечна недостатъчност. При по-възрастните хора с диабет от втори тип са много често се диагностицира гипомагниемия, когато отстраняването на която се подобрява усвояването на глюкозата от клетките.

Определяне на калий в комбинация с магнезий при отравяне гликозидами ускорява възстановяване на електролитен баланс на клетките на сърдечния мускул. Освен това, магнезий благоприятен ефект върху пациенти сенилна възраст, страдащи от нарушения на съня.

От експерти на цял свят е призната необходимостта от прилагане на лекарства, калий и магнезий при сърдечна патология, диабет, безсъние при възрастните. Участвува в състава на лекарства аспарагиновая киселина подобрява проникването на електролити вътре в клетките и тяхната замяна, не предизвиква неприятни странични реакции, оказва защитно действие върху невроните на мозъка, стимулира имунната система. Е успешна комбинация от аспарагинатов на калий и магнезий е поискано от близо 90 години. Вече половин век активно се прилагат оптимално съдържание на компонентите на лекарството панангин и му аналог аспаркам.

Панангин

Панангин има не само лечебен ефект, но и предпазва от пристъпи на аритмия и разширяване на зоната на увреждане на сърдечния мускул при остър инфаркт. Лекарство пречи на пароксизмам ангина и повторното сърдечни инфаркти, намаляване на броя на усложненията и смъртността от остра сърдечна недостатъчност.

Панангин е показан и при хронични сърдечно-съдови заболявания — постинфарктный кардиосклероз и недостатъчност на сърцето, стенокардия, аритмия. Той се прилага при гликозидной интоксикация, в състава на комбинираното лечение на метаболитен Х-синдром, при захарен диабет, продължително приемане на диуретици, предизвикващи електролитни загуби (фуросемид, например), както и за замяна на недостиг на калий и магнезий в храната и във водата.

Противопоказания за приложение на панангина:

 1. Увеличение на концентрацията на калий и магнезий в кръвта;
 2. Бъбречна и надбъбречна недостатъчност;
 3. Хипотония, особено на фона на шоковых състояния;
 4. Дехидратация;
 5. Миастения гравис.

При комбинация с някои гипотензивными средства, калий-сберегающими диуретиками трябва да се спазва изключително внимание. По най-строгите показанията възможно прилагането на панангина бременни жени и кърмещи майки.

При пациенти с проблеми на стомашно-чревния тракт, на фона на употреба на панангина са възможни диспепсические нарушения, ние всички, без изключение, при бесконтрольном и дългосрочно наемане — признаци на подобряване на магнезий и калий чак до тежки аритмии, хипотония, спазми. При предозиране панангина се въвежда натриев хлорид, калций (венозно!), в тежки случаи е необходимо гемо — или перитонеална диализа.

Аспаркам

Аспаркам — аналог на панангина по действащи вещества, но той ги съдържа големи концентрации на едно хапче с по-малко списъка на допълнителни компоненти. Повод за среща на аспаркама е гипокалиемия всякакво естество.

Лекарството се прилага в състава на схеми за комбинирана терапия при редица сърдечно-съдови заболявания — ангина, некроза на сърдечния мускул, недостатъчност на сърцето, нарушения на ритъма, включително и при гликозидном отравяне. При аритмиях на фона на инфаркт на калий се въвежда в състава на поляризующей смес венозно.

Противопоказания за употреба на лекарства служат:

 1. Нарастването на нивото на калий или магнезий в кръвния серум;
 2. Тежка бъбречна дисфункция;
 3. Дехидратация;
 4. Пълна блокада на сърдечната проводимост.

На фона На интравенозно приложения аспаркама са възможни странични реакции под формата на диспепсических нарушения, мускулна слабост, хипотония, флебитов и тромбози на вените.

При едновременно приложение с някои лекарства трябва да се внимава. Така, аспаркам може да засили и някои странични ефекти от антиаритмиков, а при комбинация с бета-адреноблокаторами, нестероидни противовъзпалителни средства, инхибитори АСЕ, калийсберегающими диуретични има риск от увеличаване на калия в плазмата.

Пациенти с патология на органите на храносмилането (язва, гастрит), приемащи свързващи вещества и обгръща средства, трябва да знаят, че в този случай действието на аспаркама при поглъщане намалява вследствие на недостатъчно пълното му всмукване.

Аспаркам се счита за сравнително безопасни, така че при наличието на особени за това причини и под строг контрол на показатели за кръв, той може да бъде назначен за бременни жени и кърмещи майки. В случай хранене на малки деца се превеждат на целия период на прием на лекарството на изкуствени смеси.

Като продължение на, може да се направи заключение за необходимостта и безопасността на дестинация лекарства, които съдържат калий и магнезий, на пациенти със сърдечно-съдови заболявания, диабет, электролитными разстройства, при които контролът на баланса на калий и магнезий, се счита за необходимо и задължително.

От съвременни позиции, е важно да е не само лечение на диагностицираните заболявания, но и тяхната профилактика при предразположени към гипокалиемии и гипомагниемии пациенти. Употребата на лекарства, калий и магнезий осигурява защитен ефект по отношение на сърцето, мозъка, въглехидрати метаболизъм при хипертония, диабет, исхемична болест на сърцето, аритмиях.

Се счита за доказана целесъобразността на прилагането именно на комбинацията калий и магнезий, ефективност, която надвишава сама по себе си при използването на изолирани лекарства с един макроэлементом в състава. Съвременните лекарства е добре, носени от повечето пациенти поради удобни и безопасни лекарствени форми с най-малко нежелани странични реакции.

Видео: за калий в организма и го консумация

READ  Экстравазальная степента и стеноза на гръбначни артерии: - лечение, симптоми, причини

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00148 sec