Левкемия: остър и хроничен — симптоми, лечение

Левкемия — тежко заболяване на кръвта, което се отнася до неопластическим (злокачествени). В медицината тя има още две заглавия — левкемия или левкемия. Това заболяване не знае възрастови ограничения. Им се разболяват децата в различни възрасти, включително и гръдни. Тя може да възникне и в младост, и в средна възраст, и в старини. Левкемия в еднаква степен засяга, както мъжете, така и жените. Въпреки че, според статистиката, хората с бял цвят на кожата им се разболяват значително по-често, отколкото черните.

Видове лейкозов

При развитието на левкемия, се случва дегенерация на определен вид кръвни клетки в злокачествени. На това се основава на класификация на заболяването.

 1. При преминаване в лейкозные клетки лимфоцити (кръвни клетки в лимфните възли, далака и черния дроб) това име носи името ЛИМФОЛЕЙКОЗ.
 2. Прераждането миелоцитов (кръвни клетки, произвеждани от костния мозък) води до МИЕЛОЛЕЙКОЗУ.

Дегенерация други видове бели кръвни клетки, което води до левкемия, въпреки че се срещат, но много по-рядко. Всеки един от тези видове е разделен на подвидове, които са достатъчно много. Решат в тях е по силите само на специалист, въоръжена с която разполага с модерна диагностична техника и лаборатории, оборудвани с всичко необходимо.

Освен класификация според вида на поражението, има остра и хронична левкемия. За разлика от всички други болести, тези две форми се белокровия нямат нищо общо с характера на протичането на болестта. Тяхната особеност е, че хронична форма на почти никога не влиза в остра и, обратното, остра форма при никакви обстоятелства не може да се превърне в хронична. Само в единични случаи, хронична левкемия може да бъде усложнено от остър течение.

Това се дължи на факта, че остра левкемия възниква при трансформиране на незрели клетки (бластов). При това започва бързото им размножаване се случва и усиленият растеж. Този процес е невъзможно да се контролира, така че вероятността от смъртоносен изход при тази форма на заболяване е достатъчна висока.

Хронична левкемия се развива, когато напредването на растежа видоизмененных напълно зрели кръвни клетки или намиращи се в процес на узряване. Тя е различна продължителност на възникване. На пациента е достатъчно поддържаща терапия, за да му състояние остава стабилно.

Причини за появата на белокровия

Какво точно причинява мутация кръвни клетки, в момента, до края не се намерили вън още. Но се оказа, че един от факторите, които причиняват левкемия е излъчване на облъчване. Рискът от поява на болестта се появява дори и при малки дози радиация. Освен това, има и други причини левкемия:

 • По-специално, левкемия могат да предизвикат лейкозогенные лекарства и някои химически вещества, използвани в бита, например, бензен, пестициди и др. Към медикамента лейкозогенного няколко включва антибиотици пенициллиновой група, цитостатики, бутадион, левомицитин, както и лекарства, използвани в химиотерапията.
 • Повечето инфекционно-вирусни заболявания, придружени от проникване на вируси в организма на клетъчно ниво. Те причиняват мутационное дегенерация на здрави клетки в патологични. При определени фактори тези клетки-мутанти могат да се трансформират в злокачествени, довели до левкемия. Най-голям брой заболявания на левкемия се наблюдава сред ХИВ-позитивните.
 • Една от причините за появата на хронична левкемия е наследствен фактор, който може да се прояви дори след няколко поколения. Това е най-честата причина за заболяването е болна от левкемия деца.

Етиологията и патогенезата

Основните гематологические признаци за левкемия — промяна на качеството на кръвта и увеличение на броя на младите кръвни клетки. При този СОЭ се увеличава или намалява. Празнува тромбоцитопения, още левкопения и анемия. За левкемия се характеризира с нарушения в хромосомном набор от клетки. Позовавайки се на тях, вашият лекар може да направи прогноза за заболяване и изберете най-добрата техника за лечение.

Общи симптоми левкемия

При лейкозе голямо значение е правилно поставен диагноза и навреме започнатото лечение. В началния стадий на симптомите на левкемия, кръвни всякакъв вид повече приличат на настинки и някои други заболявания. Слушайте самочувствию. Първите прояви на белокровия се проявяват следните симптоми:

 1. Човек изпитва слабост, неразположение. Той постоянно иска да спи, или, напротив, сънят се изгубва.
 2. Нарушена мозъчна дейност: човек трудно ще запомни какво се случва наоколо и не може да се съсредоточи върху елементарни неща.
 3. Кожни воалите бледа, под очите се появяват синини.
 4. Раните не зарастват за дълго време. Възможни са кръвоизливи от носа и венците.
 5. Без видима причина се повишава температурата. Тя може дълго време да се задържи на ниво 37,6°.
 6. Чрез малка болка в костите.
 7. Постепенно увеличение на черния дроб, далака и лимфните възли.
 8. Заболяването е придружено от усилване на потоотделением, сърцебиене учащается. Възможни са виене на свят и загуба на съзнание.
 9. Настинки, заболявания възникват по-често и трае по-дълго от обичайното, повече хронични заболявания.
 10. Изчезва желанието да се яде, така че човек започва рязко намалите теглото си.

Ако сте забелязали у себе си следните симптоми, не отлагайте посещение на гематологу. По-добре малко по-добре безопасно, отколкото да се лекува болестта, когато тя работи.

Това — общите симптоми, характерни за всички видове левкемия. Но, за всеки вид се предлагат характерни признаци, характеристики на течението и лечение. Ще ги разгледаме.

Видео: представяне за левкемия (eng)

Остра лимфоцитна левкемия

Този вид левкемия, най-често при деца и младежи. Остра лимфоцитна левкемия се характеризира с нарушение на кръвообразуване. Класика ненужната брой патологично променени незрели клетки — бластов. Те предхождат появата на лимфоцитите. Бласты започват бързо да се размножават. Те се натрупват в лимфните възли и далака, което възпрепятства формирането и нормалното функциониране на нормалните кръвни клетки.

Заболяването започва с продромального (скрит) период. Той може да продължи от една седмица до няколко месеца. В нея болен човек няма определени оплаквания. Той просто изпитва постоянно чувство на умора. Той се появява неразположение се дължи на повишена до 37,6° температура. Някои забелязват, че при тях се увеличиха лимфните възли в зоната на шията, подмишниците, слабините. Чрез малка болка в костите. Но при този човек продължава да изпълнява своите трудови задължения. След известно време (не на всички, то разни) идва период на ярко изразени прояви. Той възниква внезапно, с рязко покачване на всички прояви. При това са възможни различни варианти на остра левкемия, за настъпването на които обозначават следните симптоми на остра левкемия:

 • Ангинозные (язва-некротические), придружени от стрептокок в гърлото в тежка форма. Това е едно от най-опасните прояви, при злокачественном заболяване.
 • Анемические. При тази проява започва да се развие анемия гипохромного характер. Брой на левкоцитите в кръвта рязко се увеличава (с няколко стотин в един мм3 до няколко стотин хиляди за един мм3). За белокровии се доказва от факта, че над 90% от кръвта се състои от клетки-родоначальников: лимфобластов, гемогистобластов, миелобластов, гемоцитобластов. Клетките, от които зависи преход към созревшим нейтрофилам (млади, миелоциты, промиэлоциты) липсват. В резултат на това, броят на моноцитов и лимфоцити намалява до 1%. Понижено и броя на тромбоцитите.
READ  Какво е ВСД?

 • Гемморагические под формата на кръвоизливи по лигавицата на откритите участъци на кожата. Възникват изтичане на кръв от венците и носа, са възможни маточни, бъбречни, стомашни и чревни кръвоизливи. В последната фаза могат да се появят плевриты и пневмония с отделяне на хеморагичен ексудат.
 • Спленомегалические — характерно увеличение на далака, причинени от повишено разрушаването на мутированных на белите кръвни клетки. При този пациент изпитва чувство на тежест в областта на корема лявата страна.
 • Има случаи, когато лейкемический филтър прониква в костите на ребрата, ключиците, на черепа и т.н., Той може да зарази и костни тъкани, очна депресии. Тази форма на остра левкемия носи името хлорлейкемии.

Клиничните прояви могат да съчетават в себе си различни симптоми. Така, например, остър миелобластный левкемия рядко е съпроводено с увеличаване на лимфните възли. Това не е типично и за остър лимфобластного на левкемия. Лимфните възли придобиват повишена чувствителност само при язва-некротични прояви на хроничен лимфобластного на левкемия. Но всички форми на заболяването се характеризират с факта, че далакът, придобива по-големи размери, намалява кръвното налягане, учащается пулс.

Остра левкемия в детската възраст

Остра левкемия най-често засяга детски организми. Най-висок процент на заболявания — на възраст от три до шест години. Остра левкемия при децата се проявява със следните симптоми:

 1. Далакът и черният дроб е увеличен, така че детето има голям корем.
 2. Размери на лимфните възли също надвишава нормата. Ако увеличените възли са разположени в зоната на гръдния кош, дете тормози суха, изморително кашлица, при ходене възниква недостиг на въздух.
 3. При тежки случаи мезентеральных възли се появяват болки в областта на корема и долната част на краката.
 4. Празнува разумна още левкопения и нормохромная анемия.
 5. Детето бързо се уморява, кожни воалите — бледи.
 6. Ярко изразени симптоми на ОРИ с повишена температура, които могат да бъдат придружени от повръщане, силно главоболие. Често се появяват припадъци.
 7. Ако левкемия е достигнал гръбначния стълб и мозъка, тогава детето може да загуби равновесие при ходене и често да пада.

Лечение на остра левкемия

Лечение на остра левкемия, се провежда в три етапа:

 • Етап 1. Курс по интензивна терапия (индукция), насочени към намаляване на костния мозък на броя на бластных клетки до 5% . При това в обичайния кръвния поток те трябва да отсъства напълно. Това се постига химиотерапия с използване на мулти-лекарства-цитостатиков. Въз основа на диагнозата, могат да бъдат използвани също и антрациклины, хормони-глюкокортикостероиды и други лекарства. Интензивна терапия дава ремисия при деца — в 95 случая на 100, за възрастни — до 75%.
 • Етап 2. Определяне на ремисия (консолидация). Се извършва с цел да се избегне вероятността от възникване на рецидив. На този етап може да продължи от четири до шест месеца. При неговото извършване се изисква внимателен контрол гематолога. Лечението се провежда в клинични условия или в стационар дневен престой. Се използват химиотерапевтические лекарства (6-меркаптопурин, метотрексат, преднизалон и други), които се прилагат венозно.
 • Етап 3. Поддържаща терапия. Това лечение продължава в рамките на две-три години, в домашни условия. Използва 6-меркаптопурин и метотрексат във вид на таблетки. Пациентът е на диспансерном гематологическом счетоводство. Той трябва периодично (дата на посещенията назначава лекар) се проведе изследване, с цел контрол на качеството на състава на кръвта

При невъзможност за провеждане на химиотерапия, по причина на тежки усложнения от инфекциозен характер, остра левкемия кръвта се лекува переливанием дарените эритроцитарной маса — от 100 до 200 мл три пъти през два-три-пет дни. В критични случаи се извършва трансплантацията на костен мозък или стволови клетки.

Мнозина се опитват да се лекуват левкемия, народни и с хомеопатични средства. Те са напълно валидни при хронични форми на заболяването, като допълнителна общеукрепляющей терапия. Но при остър лейкозе, толкова по-бързо ще се проведе интензивен лекарствена терапия, толкова по-голям шанс на ремисия и благоприятнее прогноза.

Прогноза

Ако в началото на лечението силно обратен, след смъртта на болния белокровием може да дойде в рамките на няколко седмици. Това е опасно остра форма. Въпреки това, съвременни лечебни методики осигуряват висок процентът на подобрение на състоянието на болния. При това 40% от възрастните хора се постига трайна ремисия, с липсата на рецидив повече от 5-7 години. Прогнози при остър лейкозе при децата е по-благоприятен. Подобряване на състоянието на възраст до 15 години е 94%. При юноши над 15-годишна възраст, тази цифра е малко по-ниско — само 80%. Възстановяване на децата, идва в 50 случая на 100.

READ  Тахикардия: видове, симптоми/признаци, лечение, причини

Неблагоприятна прогноза е възможен при кърмачета (до една година) и под десет години възраст (и повече години) в следните случаи:

 1. Голяма степента на разпространението на болестта в момент на точното диагностициране.
 2. Силно увеличен далак.
 3. Процесът достигна възли средостения.
 4. Нарушена работа на централната нервна система.

Хронична лимфоцитна левкемия

Хронична левкемия се разделя на два вида: лимфоцитна (лимфолейкоз, лимфатичната левкемия) и миелобластный (миелогенна левкемия). Те имат различни симптоми. Във връзка с това за всеки един от тях изисква специфична техника на лечение.

Лимфатичната левкемия

За лимфна левкемия са характерни следните симптоми:

 1. Загуба на апетит, рязко отслабване. Слабост, виене на свят, силно главоболие. Засилване на изпотяване.
 2. Увеличение на лимфните възли (с малка от размера на грахово зърно до кокоши яйца). Те не са свързани с присаждане на прикритието и лесно перекатываются при палпация. Ги може да се усети в слабините, в областта на шията, под мишниците, понякога в кухината на корема.
 3. При увеличаване на лимфните възли средостения, става свиване на вените и възниква оток на лицето, шията, ръцете. Може би ги посиняване.
 4. Увеличена далака, което действа на 2-6 см под ребрата. Приблизително толкова излиза извън ръба на ребрата и увеличена черния дроб.
 5. Наблюдава често сърцебиене и нарушения на съня. Прогрессируя, хронична лимфоцитна левкемия предизвиква при мъжете, намаляване на сексуалната функция, при жените — аменорею.

Анализ на кръвта при такъв лейкозе показва, че в лейкоцитарной формула драстично увеличен брой лимфоцити. То е от 80 до 95 % . Броят на левкоцитите може да достигне 400 000 в 1 мм3. Кръвни плочи — в норма (или малко по-занижени). Количеството на хемоглобина и на червените кръвни клетки е значително намален. Хронично заболяването може да се опъне на период от три до шест-седем години.

Лечение лимфолейкоза

Характеристика на хронична левкемия от всякакъв вид, в това, че той може да продължи с години, при запазване на стабилност. В този случай, лечение на левкемия в болницата може и да не се провежда, просто периодично да се проверява състоянието на кръвта, ако е необходимо, да се отдадете на укреплена терапия в домашни условия. Важното е да се спазват всички предписания на лекаря и да се хранят правилно. Редовно диспансерное наблюдение — това е възможност да избегне тежко и опасно курс на интензивно лечение.

Ако се наблюдава рязко увеличение на левкоцитите в кръвта и състоянието на пациента се влошава, тогава възниква необходимостта от провеждане на химиотерапия с употребата на наркотици Хлорамбуцил (Лейкеран), Циклофосфан, и т.н. В лечебен курс са включени и антитела-моноклоны Кэмпас и технология на органичния синтез.

Единственият начин, който дава възможност напълно да излекува хроничен лимфолейкоз — трансплантацията на костен мозък. Въпреки това, тази процедура е много токсичен. Тя се използва в редки случаи, например, за хора в по-млада възраст, ако в качеството на донор действат сестра или брат на пациента. Трябва да се отбележи, че за пълно възстановяване, дава изключително аллогенная (от друг човек) трансплантация на костен мозък при лейкозе. Този метод се използва при отстраняване на рецидиви, които, като правило, протича много по-трудно и по-трудно се поддават на лечение.

Хроничен миелобластный левкемия

За миелобластного хронична левкемия е характерно постепенно развитие на болестта. При това се наблюдават следните признаци:

 1. Намаляване на теглото, световъртеж и слабост, висока температура и повишено отделяне на пот.
 2. При тази форма на заболяването често се празнуват десневые и кръвотечение от носа, бледност на кожата покрива.
 3. Започват да болят костите.
 4. Лимфните възли обикновено не са увеличени.
 5. Слезката е значително над нормалните си размери и заема почти цялата половина на вътрешната кухина на корема лявата страна. Черният дроб също е с уголемени размери.

Хроничен миелобластный левкемия се характеризира с повишен брой левкоцити — до 500 000 в 1 мм3, понижава хемоглобина и намаление броя на червените кръвни телца. Болестта се развива в рамките на две-пет години.

Лечение миелоза

Лечебна терапия на хроничен миелобластного левкемия избира в зависимост от стадия на развитие на заболяването. Ако то е в стабилно състояние, това се извършва само общеукрепляющая терапия. На пациентите се препоръчва подходяща храна и редовна диспансерное преглед. Курс общеукрепляющей терапия се извършва наркотици Миелосан.

Ако lactic започнаха усилено да се размножават и броят им значително надвишава нормата, се провежда лъчетерапия. Тя има за цел облъчване на далака. Като първичен лечение се използва монохимиотерапия (лечение с лекарства, Миелобромол, Допан, Гексафосфамид). Те се въвеждат венозно. Добър ефект дава полихимиотерапия по една от програмите на ЦВАМП или АВАМП. Най-ефективно лечение на левкемия днес остава трансплантацията на костен мозък и стволови клетки.

Ювенальный миеломоноцитарный левкемия

Децата на възраст от две до четири години често са изложени на особена форма на хронична левкемия, която се нарича ювенальный миеломоноцитарный левкемия. Той се отнася към най-редки видове белокровия. Най-често те се разболее момчета. Причина за възникването му, се считат за наследствени заболявания: синдром на Нунан и нейрофиброматоз I тип.

В развитието на заболяването обозначават:

 • Анемия (бледност на кожата покрива, умора);
 • Тромбоцитопения, проявляющаяся носа и десневыми кървене;
 • Детето не наддава на тегло, изостава в растежа.

За разлика от всички други видове левкемия, тази разновидност се появява внезапно и изисква незабавно лекарска намеса. Миеломоноцитарный ювенальный левкемия почти не се лекува по конвенционалните лечебни средства. Единственият начин, който дава надежда за възстановяване, е аллогенная трансплантация на костен мозък, която препоръчително е да се провеждат в максимално кратки срокове след диагностициране. Преди провеждането на тази процедура дете преминава курс по химиотерапия. В отделни случаи възниква необходимост в спленэктомии.

READ  Разрушаване на кръвоносните съдове/капиляри на ръцете и пръстите на краката: причини и лечение

Миелогенна нелимфобластный левкемия

Родоначальниками кръвни клетки, които се образуват в костния мозък, са стволовите клетки. При определени условия, процеса на зреене на стволови клетки е прекъснато. Те започват да безконтролното деление. Този процес носи името миелогенна левкемия. Най-често това заболяване са податливи на възрастни хора. При децата той се среща изключително рядко. Причина за миелоидного левкемия е хромосомальный дефект (мутация на една хромозома), който носи името «филадельфийская Rh-хромозома».

Болестта протича бавно. Симптомите се изразяват ясно. Най-често заболяването се диагностицира случайно, когато анализ на кръвта се провежда по време на следващия профосмотра и др. Ако възникнало съмнение за левкемия при възрастни, издава референции за провеждане на биопсического изследвания на костен мозък.

Има няколко етапа на болестта:

 1. Стабилна (хронична). На този етап в костния мозък и като цяло кръвния поток брой бластных клетки не надвишава 5%. В повечето случаи пациентът не изисква хоспитализация. Той може да продължи да работи, разходите в домашни условия поддържащо лечение противораковыми лекарства под формата на таблетки.
 2. Автомобилът може да ускори развитието на болестта, по време на който броят на бластных на клетките се увеличава до 30%. Симптомите се проявяват под формата на повишена утомляемости. У болния възникват в носа и десневые кървене. Лечението се провежда в болнични условия, интравенозни въвеждането на противоракови лекарства.
 3. Бластный криза. Атака този етап се характеризира с рязко увеличаване на бластных клетки. За тяхното унищожаване е необходима интензивна терапия.

След проведеното лечение се наблюдава ремисия — период, по време на който броят на бластных клетки се връща към нормалното. PCR-диагностика показва, че «филадельфийской» хромозома вече не съществува.

Повечето видове хронична левкемия вече успешно се лекуват. За това група от експерти от Израел, САЩ, Русия и Германия са разработени специални протоколи (програма) лечение, включващо лъчетерапия терапия, химиотерапевтическое, лечение със стволови клетки и трансплантация на костен мозък. Хората, които диагностициран с левкемия хронична, могат да живеят достатъчно дълго. А ето при остър лейкозе живеят много малко. Но и в този случай всичко зависи от това, когато стартира курсът на лечение, ефективността му, индивидуалните особености на организма и други фактори. Много случаи, когато хора «са били изгорени и смачкани» за няколко седмици. В последните години, когато правилното, своевременно проведено лечение и последваща поддържаща терапия, продължителност на живота при остра форма на левкемия, се увеличава.

Видео: лекция за миелоидном лейкозе при деца

Волосатоклеточный лимфоцитарный левкемия

Онкологично заболяване на кръвта, при развитието на който костният мозък произвежда прекомерно количество лимфоцитарных клетки, се нарича волосатоклеточный левкемия. Тя се появява в много редки случаи. За него е характерно бавното развитие и заболяването. Лейкозные клетки при тази болест, при връчване на увеличаване имат вид на малки телец планината, обрасла с «коса». Оттам идва и името на болестта. Често тази форма на левкемия, най-вече при мъже в напреднала възраст (след 50 години). Според статистиката, жените са само 25% от общия брой на заболелите.

Има три вида волосатоклеточного левкемия: рефракторный, прогресивна и нелеченный. Напредва и нелеченная форми — най-често, тъй като основните симптоми на болестта, повечето пациенти се свързват с признаците на настъпващата старост. Поради тази причина, те се обръщат към лекар с голямо закъснение, когато заболяването прогресира. Рефракторная форма волосатоклеточного левкемия е най-трудна. Тя възниква като рецидив след ремисия и почти не се поддава на лечение.

Симптомите на това заболяване не се различават от другите разновидности на левкемия. За да разкрие тази форма е възможно само след биопсии, кръвен тест, иммунофенотипирование, компютърна томография и аспирацию на костен мозък. Анализ на кръвта при лейкозе показва, че lactic в десетки (стотици) пъти надвишават нормата. При този брой на тромбоцитите и червените кръвни телца, както и нивото на хемоглобина са сведени до минимум. Всичко това е критерии, които са характерни за този заболяване.

Лечението включва:

 • Химиотерапевтические процедура, с помощта на кладрибина и пентосатина (противоракови лекарства);
 • Биологична терапия (иммунотерапию) лекарства Интерферон алфа и технология на органичния синтез;
 • Хирургичен метод (спленэктомия) — ексцизия на слезката;
 • Трансплантация на стволови клетки;
 • Общеукрепляющую терапия.

Влияние на левкемия при кравите на човек

Левкемия — често срещано заболяване говеда (едър рогат добитък). Има предположение, че лейкозогенный вирусът може да се предава чрез млякото. Това се потвърждава и от експерименти, провеждани на ягнятах. Въпреки това, проучвания за ефектите на мляко от заразени левкемия животни на човека, не е проведено. Опасни се счита, че не самият причинител на левкемия едър рогат добитък (той е убит по време на загряване на млякото до 80°С), а канцерогенни вещества, които е невъзможно да унищожи чрез преваряване. Освен това, млякото на пациента левкемия животното помага за понижаване на имунитета на човека, предизвиква алергична реакция.

Мляко от крави, болни от левкемия, е строго забранено да се дава на деца, дори и след топлинна обработка. Възрастните хора могат да се консумират мляко и месо от животни, болни от левкемия единствено след обработка на високи температури. Използва само вътрешни органи (черния дроб), в които основно се размножават лейкозные клетки.

Видео: остра левкемия в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00090 sec