Левожелудочковая недостатъчност: остра, хронична — причини, симптоми, лечение

Ляв желудочек в сърцето на един човек поема голяма работа по осъществяването на помпена функция на сърцето като орган като цяло, тъй като прогонва кръв в един от големите магистрални съдове — аортата. В ляво желудочек, от своя страна, получава кръвта от лявото предсердия, а в предсърдие — от белодробна вена. Това трябва да се знае, за да се разбере към какви последици води невъзможността на лявата камера е добре да намалява.

Това намаление сократимости на миокарда на лявата камера води до развитие на сърдечна недостатъчност, а след това до застой на кръвта в белодробни съдове. А ето в зависимост от това, колко време продължават тези процеси, и има остро се появи състояние, изискващо спешна помощ, и постепенно развиваща се, или хронично левожелудочковую недостатъчност.

Кой е левожелудочковая недостатъчност?

Левожелудочковая недостатъчност е остра или хронична.

Остра форма е спешен състояние, тъй като на пациента внезапно поради различни причини, възниква застой на кръвта в белите дробове, която пропотевает чрез фини капиляри и попада първо в съединителната тъкан на белите дробове (интерстиций), а след това и в белодробни алвеолите, които нормално са изпълнени с въздух. При навлизането в тях на течната част на кръвта алвеолите не са способни на нормалното газообмену, и пациентът може просто се задуши. С други думи, при остра левожелудочковой недостатъчност (ОЛЖН) се развива първо интерстициален, а след това и альвеолярный оток на белите дробове.

Хронична левожелудочковая недостатъчност се развива постепенно, може да се наблюдава при пациенти в продължение на десетилетия, и се проявява не така ярко и бурно, като остър, но често предизвиква пристъпи на сърдечна астма, която също може да доведе до подуване на белите дробове. Затова хронична сърдечна недостатъчност (ХСН) също е опасна за човека, и без лечение може да доведе до тази смърт. Това се дължи на факта, че, за съжаление, без подкрепа на доживотна терапия на ХСН на сърцето на човека рано или късно ще престане да изпълнява своите функции.

Което може да доведе до остра левожелудочковой недостатъчност?

Остра недостатъчност на лявата камера може да се развие във всяка възраст, ако пациентът има патология на сърдечно-съдовата система, но е по-често при мъжете над 50 години, страдащи от исхемична болест на сърцето. За причините за настоящото състояние трябва да се отбележи, че намаляването на съкратителната функция на лявата камера може да се дължи както на развитието на патологичния процес в миокарда най-камера, така и влиянието върху сърцето на някои фактори от външната страна.

До кардиологическим причини левожелудочковой недостатъчност са следните заболявания:

 • Некроза на сърдечния мускул при остър инфаркт на миокарда (кардиогенный оток на белите дробове) — обикновено се развива при обширни, трансмуральных инфарктах, придружени от обща тежко състоянието на пациента, както и прогноза при това зависи от степента на выраженности инфаркт и от скоростта на медицинска помощ.
 • Остри възпалителни процеси в сърдечния мускул — миокардиты с различна природа.
 • Нарушения на архитектоники на сърцето в резултат на вродени или придобити малформации.
 • Нарушения в сърдечния ритъм (мерцательная аритмия, желудочковые тахиаритмии).
 • Кризовое рамките на артериална хипертония с високи цифри на кръвното налягане.

От заболявания на други органи и системи предизвика остра недостатъчност на лявата камера могат да:

 1. Тромбоэмболия белодробната артерия, при които се формира желание «легочное» сърцето, особено с масивна увреждания на артериите;
 2. Пневмония,
 3. Остри отравяния,
 4. Тежка анемия,
 5. Электротравма,
 6. Асфиксия (задушаване),
 7. Тежки травми на гръдния кош,
 8. Тежки заболявания на бъбреците и черния дроб в терминални стадии.

Отделно трябва да се отбележи причинители, които могат да причинят остра левожелудочковую недостатъчност при пациенти с налична патология на сърцето или другите органи, а именно — наднормено физическо натоварване, посещение на гореща баня или сауна, психоэмоциональная претоварване, прекомерна употреба на алкохол и други неблагоприятни ситуации. Именно във връзка с това ето пациентите трябва да пазим сърцето си и да се опита да ограничи себе си от подобни ситуации — да се предотврати възникването на остра сърдечна недостатъчност.

READ  Болки в сърцето и гърдите: причини, симптоми, лечение, разлика

Какви са симптомите на левожелудочковой недостатъчност?

Остра левожелудочковая недостатъчност е доста характерна клинична картина.

Като цяло, моделът е от ОЛЖН внезапно, бурно. След като са се появили симптомите на основното заболяване (прекъсване на сърцето, болка в гръдния кош по вид инфарктных, гадене, повръщане и главоболие при гипертоническом кризе и др), пациентът започва да изпитва недостиг на въздух и силен задух. При това в началния етап на оток (интерстициален оток) пациентът се чувства сухи свирки в бронхите при дишането, а по степен на проникване на течност в алвеолите са отбелязани с мокри, булькающие хрипове и клокочащее дъх. Пациентът надсадно кашлица, се образува розова пенистая храчки. Честотата на дихателните движения се увеличава (от 30-40 и повече в минута при норма до 20).

В повечето случаи на оток на белите дробове, придружени нестабилна гемодинамикой и ниско кръвно налягане (изключение е хипертонична криза с много високи цифри АД). Болки при този бледи, с синюшностью на върховете на пръстите, носогубного триъгълник (акроцианоз), се празнува лепкава студена пот, остра обща слабост, понякога има място загуба на съзнание.

При възникване на описаните признаци на пациента колкото се може по-скоро трябва да получа медицинска помощ, в противен случай той ще започне да се задуши и да умре, тъй като оток на белите дробове често е причина за смърт при пациенти с тежка сърдечна патология.

Диагностика и различното диагноза

Диагноза остра левожелудочковой недостатъчност се определя при първичния преглед на пациента от медицински специалист. Поради факта, че това състояние е жизнеугрожающим, диагноза и оказване на спешна медицинска помощ не трябва да предизвиква притеснения както от лекаря, така и медработников със средно образование (фелдшер, медицинска сестра).

Освен събиране на жалби и в медицинската история, лекарят провежда аускультацию – выслушивание на гръдния кош. При това по всички легочным полета или само в по-ниските части выслушиваются сухи и влажни хрипове. Ако пациентът выслушиваются само сухи хрипове, може погрешно да се вземе такова състояние за бронхообструктивный синдром или пристъп на бронхиална астма, че е изпълнен с неточностью в лечението. Ключът тук са анамнестические данни. В полза на оток на белите дробове казват присъствието на пациента от предишната сърдечна патология, прием на сърдечно-съдови лекарства, липса на пристъпи на бронхиална астма в миналото, както и сухи и свирки, хрипове и на издишване, чува аускультативно или на разстояние. На теория характер недостиг на въздух е различна – при бронхиална астма затрудненный тежък дъх (экспираторная задух), при отеке на белия дроб е трудно да вдъхне (инспираторная недостиг на въздух). Но на практика повечето пациенти с недостиг на въздух все пак смесен характер (възпрепятства работата и вдишване и издишване), така че трябва да разчита не само на данните за преслушване, но и на анамнеза.

След преслушване, броене на пулса (отбелязан тахикардия) и измерване на кръвното налягане на лекар определя съдържанието на кислород в кръвта, или сатурацию, с помощта на пульсоксиметра. Това е малък уред, който пуснато на показалеца или на безименния пръст. Обикновено сатурация намалява и е по-малко от 95%. Показатели за по-малко от 80-85% вече са индикация за хоспитализация на пациента в отделение в коронарните отделение.

READ  Лечение на хемороиди: народни средства за защита, свещички, мехлеми и кремове, тави, лекарства и диета

Също така задължително е провеждането на електрокардиограма. На ЕКГ се отбелязват признаци на претоварване на дясната камера, нарушения на ритъма на сърцето или признаци на исхемия и некроза на миокарда при остър инфаркт. Сама по себе си ЕКГ не показва оток на белите дробове, но тя ще помогне да се разкрие причината за кардиогенного оток на белия дроб, а в резултат от правилното лечение тази причина ще бъде отстранен. Освен ЕКГ, екстра се извършва радиография на белите дробове, която помага да се установи диагнозата.

Как да окажат помощ на пациент с остра левожелудочковой недостатъчност?

Спешна помощ трябва да започне още преди разглеждане на болния медицински специалист. За да се улесни дишането на пациента трябва да откопчавам яка, и да се осигури достъп на чист въздух, чрез отваряне на прозорец. Трябва да се вземат сидячее или поне semisitting положение, увиснали крака надолу. Също така трябва да се вземе лекарство, което обикновено се приема от пациента. Например, каптоприл при високо налягане под езика си нитроглицерин при болки в сърцето, или бета-блокер при тахиаритмии (конкор, эгилок, анаприлин).

След пристигането на спешна помощ на пациентите се сервира влажен кислород през маска, също се прилага успешно подаване на кислород, предавани чрез етилов алкохол (като антипенител). Извършва интравенозно въвеждане на антиаритмиков (новокаинамид, кордарон), нитрати, гипотензивных средства (энап), фуросемида. За потискане на дихателния център и намаляване на недостиг на въздух се въвежда дроперидол (2.5% — 2-4 мл).

Терапия ОЛЖН на догоспитальном и госпитальном етапи условно могат да бъдат разделени в этиотропную и патогенетическую. Първото понятие означава правилното и навременно лечение на основното заболяване, довело до ОЛЖН. Така, например, прилагането на тромболитиков, нитрати и наркотични аналгетици позволяват значително да се намали зоната на некроза при остър инфаркт и стабилизиране на гемодинамику. Съответно, при нарушения на ритъма трябва да бъдат назначени антиаритмики, при кризе – гипотензивные лекарства, при миокардите – нестероидни противовъзпалителни средства или глюкокортикостероиды и т.н.

Патогенетическая терапия трябва да помогне да се «разтоварят» малък кръг на кръвообращението, т.е. премахване на белодробни съдове излишната течност. Разбира се, това е възможно с помощта на диуретични лекарства. Обикновено се използва фуросемид (лазикс) интравенозно струйно или капково с други разтвори в доза 60-120 мг. за Да не се допусне «наводняване» на белите дробове, обем на въвежданите в виена на разтворите трябва да бъде проектирана за минимум. За функционална разтоварване на миокарда на лявата камера се използва прием на хапчета нитроглицерина (или един впрыскивания нитроминта, нитроспрея) под езика. След 10-15 минути може да се повтори, ако налягането е силно намаляла.

След вендузи, оток на белите дробове се назначава лечение на основното заболяване, спровоцировавшего развитието му.

Какво причинява хронична левожелудочковую недостатъчност?

Основните причини за хронична сърдечна недостатъчност (ХСН) са същите тези заболявания, които могат да доведат и до ОЛЖН. Но най-често ХСН се развива вследствие на постинфарктного кардиосклероза, пороци на сърцето и чести нарушения на ритъма на сърцето (особено постоянна форми на предсърдно мъждене). За разлика от остра левожелудочковой, хронична недостатъчност протича продължително, продължение на години и десетилетия, и постоянно прогресира. Хронична левожелудочковая сърдечна недостатъчност може да настъпи по вид систолической или диастолической дисфункция ПС. В първия случай нарушени процеси на намаляване на миокарда, във втория – то миокарда ПС не е в състояние пълноценно да се отпуснат, за да поеме необходимото количество кръв.

Какви са симптомите са отбелязани при хронична левожелудочковой недостатъчност?

Клиника при ХСН значително се различава от ОЛЖН. При хронична недостатъчност основният симптом е диспнея при физическо натоварване, а на по-късен етап — и в покой.

Особено недостиг на въздух се засилва в легнало положение, така че пациентът спи през нощта полусидя. Често лекарят оценява ефективността на лечение, за това как спи пациентът е в седнало или легнало положение. Ако лъжата е спрял да се задуши, означава, терапия, се оказа ефективен. В зависимост от характера на недостиг на въздух, отделят четири функционални клас хронична левожелудочковой недостатъчност. Колкото по-висок функционален клас, толкова по-малка тежест е в състояние да изпълни пациентът без диспнея. При 4 ФК пациентът не може да се движи из къщата, да се връзвам връзките на обувките, да се готви храна, това е напълно нарушена способността за самообслужване.

READ  Отравяне на кръвта при хора: причини, симптоми, признаци, диагноза, лечение

Освен задух, пациентът отбелязва суха кашлица, причинени от венозным застоя в белите дробове, особено през нощта и в легнало положение. Без постоянно лечение такъв застой може да доведе до подуване на белите дробове, и тогава диагнозата на пациента ще звучи, като хронична сърдечна недостатъчност, пристъпи на ОЛЖН.

С напредването на левожелудочковой недостатъчност се отбелязва намаляване на функции и дясната камера, което се проявява с наличието на отоци долната част на краката, на стоп, и по-тежък стадий — кожата на корема и куп течност във всички вътрешни органи.

Диагностициране на хронична сърдечна недостатъчност

Диагноза ХСН лекар може да установи въз основа на жалби и оглед на пациента. За потвърждаване на диагнозата се използват ЕКГ, ЕХОГРАФИЯ на сърце и радиография на белите дробове. На кардиограмме са отбелязани признаци на претоварване на дясната камера, редовна форма на предсърдно мъждене, промяна на електрическата ос на сърцето (AES), постинфарктного кардиосклероза или постинфарктной аневризми ПС. X-ray разкрива венозно полнокровие в белите дробове, както и при тежки стадии — гидроторакс (натрупване на течност в плевралната кухина, понякога изискващи хирургична пункция сайт).

Эхокардиоскопия (ЕХОГРАФИЯ на сърцето) най-точно отразява параметри на съкратителната функция и размери на ПС. Намаляване на фракцията на изтласкване на по-малко от 50-55% — прогностически неблагоприятни процент, получен при ЕХОГРАФИЯ.

Възможно ли е да се лекува хронична левожелудочковую недостатъчност завинаги?

Пълно възстановяване на функциите на лявата камера е възможно само в случай, че основното заболяване може да бъде излечено, както недостатъчност все още не е достигнал тежки стадии.

Така, например, при дефекти на сърцето хирургична ги корекция в повечето случаи води до това, че пациентът спира да изпитват неприятни симптоми, но показателите УИ на сърцето постепенно се връщат към нормалното. И успешното навременно лечение на остър миокардита завършва възстановяването на ПС.

Въпреки това, при хронични сърдечно-съдови заболявания не винаги е възможно да се задържи на функцията на ПС на необходимото ниво. Например, след инфаркт на миокарда, при хипертонична болест, при постоянна форма, предсърдно мъждене пациента трябва постоянно да се вземат лекарства, за да се предотврати развитието на ХСН. Ако недостатъчност все пак започна да се прояви клинично, трябва постоянно или за дълги курсове приемате диуретици препарати (индапамид 1.5-2.5 мг сутрин, гипотиазид 12.5-25 мг, верошпирон 25-50 мг, фуросемид (лазикс) 40-80 мг).

Именно благодарение на непрекъснатото приемане на диуретични лекарства малък кръг на кръвообращението разгружается, а течността не е в застой в белите дробове, което води до значително подобряване на качеството на живот на пациента и достоверному увеличаване на неговата продължителност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00111 sec