Лимфаденит, причинена от: симптоми, лечение, подчелюстной, маточната шийка, паховый

Много често в кабинета на лекар пациентите, да се позове на диагнозата, се плашат неразбираеми термини, защото не знае какво може да се изправи пред тази болест, особено ако те не са се сблъсквали с нея преди това. За смущаваща думата «лимфаденит, причинена от» всъщност се крие често срещано възпаление на възли на лимфната система. Такова заболяване — това не е наказание, но в никакъв случай не бива да се позволи на случайността, тъй като ненавременно лечение на лимфаденит може да доведе до неприятни последици. Но преди да се пристъпи към лечение, трябва да разберат защо възниква лимфаденит, причинена, в което се проявяват симптомите му и в каква форма това заболяване може да протече.

Какво е лимфаденит, причинена?

Лимфаденит, причинена – това е възпалителен процес, който се случва в звената на лимфната система, това означава, че в лимфоузлах. Тези възли представляват периферните органи, в състава на които се намират са много важни клетки, които отговарят за защитата на организма. Тези клетки имат тясна взаимсвязь с кръвоносната система. Можете да си представите лимфните възли като своеобразни филтри, които не пропускат в организма вредни вещества и не им дават да се разпространява.

Са възпалени лимфни възли, най-често поради инфекция, т.е. заразяване на организма от микроорганизми, поради болест. Бактериите са разпръснати по тялото с кръв и лимфа, и да се установят в лимфоузлах, ги провокира възпаление. В зависимост от вида на инфекцията воспалиться могат лимфните възли в различни части на тялото. По този начин лимфаденит, причинена в повечето случаи е следствие на някакъв инфекциозен процес, преминаващ в организма.

Много объркани понятия «лимфаденопатия» и «лимфаденит, причинена», тъй като звучат тези думи подобно. В действителност, името на болестта е само второто, защото първото нещо – това е само симптом или безболезнена реакция на организма на доста сериозна патология (СПИН, сифилис и др). Разбира се, в такива случаи диагнозата изисква изясняване. Само след проучване и анализи за отдаване на пациента се поставя диагноза «лимфаденит, причинена».

Общи причини и видове лимфаденит

Най-честата причина, поради която се случва лимфаденит, причинена, както беше отбелязано по-горе – това е някакво заболяване на организма. Най-често лимфните възли се оказват заразени при възпалителни процеси, остър и хроничен характер. Това могат да бъдат язви, гнойники, циреи, фистули. По-рядко възниква при лимфаденит, причинена от общи инфекциозни заболявания.

При контакт инфекция в лимфоузел, той се възпалява и се увеличава по размер. Това се случва поради натрупване на клетки, отговарящи на възпалителна реакция, в това място, където попадне бактерия. Воспалиться може като един лимфоузел, така и няколко намиращи се в съседство. Такава лимфаденит, причинена ще называеься регионарным.

Видове лимфаденит, в зависимост от това в коя част на тялото са възпалени възли, се наричат по различен начин:

  • Маточната шийка;
  • Подчелюстной;
  • Паховый;
  • Подмышечный;
  • Околоушной;
  • Мезентериальный (или мезаденит)…

Лимфадениты изброените видове се срещат по-често от други.

Симптоми лимфаденит

Общи за всички възможни видове лимфаденит е един знак – външно значително увеличение на възпалени лимфни възли в областта, в която е проникнала инфекцията, което е причинило възпалителен процес.

Сменящи

Шиен лимфаденит, причинена се изразява, както е ясно от заглавието, възпаление на лимфни възли, разположени в областта на шията. Натискане на образувани уплътняване на лимфни възли причиняват болка. Освен възпалението при шийните лимфаденит се влошава общото състояние на здравето нея болен, той се появява главоболие и температура.

READ  Слабително след операция на хемороиди: най-добрите свещи, средства

При остра форма на този вид заболявания в областта на лимфните възли се образуват силни нагноения. Това заболяване са еднакво податливи и на деца, и за възрастни, но въпреки това шиен лимфаденит, причинена от протича при деца по-бързо, но с по-неприятни симптоми като главоболие, силни болезнени усещания при натискане на лимфни възли, температура (38⁰ и по-горе), нарушения на съня, загуба на апетит, а също и обучение за представителите на силния оток на шията.

Подчелюстной

Подчелюстной лимфаденит, причинена започва леко изразени болки при натиск зад ухото или под челюстта. В началния етап На възли се движат под кожата и съвсем не пречат на дъвчат или да се усмихва. На третия ден при нея болен изглежда добре забележим болезнено подуване под челюстта, която постепенно се увеличава по размер и започва да се заемат цялата подчелюстную част от лицето, понякога дори и слиза надолу по шията към ключицата. При липса на лечение до неприятни симптоми могат да добавите подуване и зачервяване на лигавицата от едната страна на устата, където има възпаление.

Ако такъв лимфаденит, причинена не започне да се лекува на този етап, по-късно всичко ще стане още по-тъжна, тъй като болката се превърне в тянуще-стреляющую, човек ще се повиши температурата, а кожата на лицето му постепенно от червено влиза в бордо. Когато гной започне да излиза по посока на кожата, тя посинеет.

В слабините

Значително нарастване и уплътняване на лимфните възли, разположени в слабините – първият знак пахового лимфаденит. Към тези симптоми по малко от развитие на болестта обикновено се добавя повишаване на температурата, болезнени усещания в района на долната част на корема, особено изразени при шофиране. Също така при лимфаденит в слабините често се зачервява кожата в мястото на възпаление, а болен може да се чувства обща отпадналост на силите. Ако е възпаление не се лекува, то може да се разпространят не само за близките, но и за всички лимфни възли на организма.

Подмышечная област

Подмышечный лимфаденит, причинена има сходни с всички останали видове на това заболяване симптоми: възпаление, което води до увеличаване на възли в размери, както при натиск върху тях болен изпитва болка. Перетекший в гнойную форма (а това ще се случи, ако навреме не се хванат за лечение) лимфаденит, причинена в областта на подмишниците е в състояние да обедини обща възпаление на всички възли на лимфната система, като по този начин разнеся болест на целия организъм.

Форма лимфаденит

От продължителността на протичането на болестта лимфаденит, причинена се случва, както и много други заболявания, остри и хронични, според вида на причинителите на инфекции – специфичен и неспецифичен, по прогрессированию, гнойни и негнойным.

Остър лимфаденит, причинена се характеризира с бърз белег течение на болестта, когато симптомите постепенно се увеличава, а при подходящо лечение плавно се успокои. Всичко това се случва за относително краткият период от време.

Хроничен лимфаденит, причинена се забави дълго време, може да продължи до няколко месеца или дори години. Обикновено тази форма на заболяване е свързано с други хронични заболявания на организма, които от време на време дават за себе си да знам.

READ  Гной при хемороиди и след операция: лечение на хемороиди гнойного

Неспецифични лимфаденит, причинена се причинява от различни гной за производство на микроби – стафилококи, стрептококи и други, както и на токсините, които те отделят, и продукти на разпадане на тъканите в огнището гнойного процес.

Специфичен лимфаденит, причинена се случва при заболявания като сифилис, туберкулоза, чума, и т.н.

При гнойном лимфаденит възпалението се разпространява на фибри, прилежащую до инфицированному възел, което води до зачервяване и оток на тъканите, а също така филтър и нагноения в самия сайт, които могат да се бият, при негнойном възпалението не излиза извън границите на лимфната възел.

Реактивен лимфаденит, причинена от – това не е отделна формата си, колкото си мислят много хора, а само с името на бърз процес на увеличаване на възпалени възли.

Видео: гнойни форми на инфекциозни възпаления — колкото те са опасни?

Причините за лимфаденит, с оглед локализиране на

Сменящи

Най-често срещаният вид лимфаденит – това е шиен лимфаденит, причинена. Причината за появата му – вирус на грип, пневмония, ангина, гнойная ангина, АРИ и други инфекциозни заболявания. Също така причина за лимфаденопатии шийните възли могат да станат някои заболявания на устната кухина, които протичат вяло – гингивит, пародонтоза, кариес.

Подчелюстной

Ако огнището на възпаление се намира в устата, може да се подчелюстной лимфаденит, причинена. Причина могат да станат такива болести като тонзилит, кариес (особено застарелый) и на различни заболявания на венците.

Паховый

Широко разпространеният паховый лимфаденит, причинена от (възли, възпаление на лимфната система, разположени в слабините) може да бъде следствие от придружаващите заболявания, сопровождающегося възпаление, и симптом на венерическа болест. Съществува мнение, че при децата лимфаденит, причинена от слабините, се среща много по-рядко, отколкото при възрастните. Всяка травма, на инфекция, нанесенная в слабините, може да стане също и причина за този тип възпаления, но само при хора с прекалено са имунно-компрометирани.

Подмышечный

Не си струва да се чудя, ако лекарят, обследующий на пациента, призовава причина аксиларни лимфаденит възпаление на сливиците или на кариес. В аксиларни лимфни възли бактерии, преносими лимфа могат да влязат с гръдния кош, раменния пояс, както и с шията или лицето, в резултат на което става подмышечный лимфаденит, причинена.

По-редки локализация

Пробиване на ухо, причинява нагноение, изстискване на черни точки с произволно занесением в раната на прах и други наранявания, водещи до воспалительному процес може да стане причина за околоушного лимфаденит, който се счита за най-опасно, тъй като може да доведе до менингит.

Причина за лимфаденит, най-често встречающегося при деца и облечен в името на мезентериального (формира той в брыжеечных възли), стават все по-разпространени заболявания на горните дихателни пътища, както и възпаление на сливиците. Такава болест като туберкулоза също фигурира в списъка на причините за този вид проблеми с лимфатическими възли.

Лечение на лимфаденит

Лечение на всякакъв вид лимфаденит изискват задължително разглеждане на лекар. Много пациенти, особено в началния стадий на болестта, смятат, че с възпаление на лимфни възли могат да се справят сами и се затягат посещение на специалист, като по този начин само влошава своето здраве и увеличаване на шансовете на болестта премине в гнойную форма.

READ  УЗДГ съдове на долните крайници: какво е това, къде може да се направи, подготовка на

Лимфаденопатия шийните възли, което се е появило след прекаран грип, АРИ и болки в гърлото, обикновено преминава без лечение, медикаменти, сам по себе си, въпреки че в някои случаи, вашият лекар може да сметнете за необходимо да назначи на пациента противовъзпалителни лекарства.

Ако лимфаденит, причинена се премества в сериозна фаза и в лимфоузлах се появиха нагноения, трябва да се вземат антибиотици, но не и избраните от себе си, а предписани от лекуващия лекар, тъй като само специалистът може да изберете желаната група лекарства.

Освен спазването на индивидуалните препоръки от лекар, ускоряване на процеса на възстановяване е възможно с помощта на физиотерапия, а в домашни условия на болни препоръчва да се използват противовъзпалителни мехлеми, приемайте мултивитамини и препарати, които съдържат голямо количество необходими на организма при възпалителни процеси на витамин с.

На пациента трябва да се пие много вода, да бъдат топли и да се избегне переохлаждений. Понякога, когато лечението не носи резултати и нагноение на лимфните възли не се резорбира, трябва да се направи операция, по време на която нагноение телевизията за премахване на скопившегося там гной.

Как се лекува подчелюстной лимфаденит, причинена?

Лечение подчелюстного лимфаденит обикновено се провежда на местно ниво с помощта на течност Бурова, и за подтискане на инфекция лекарите се използват пеницилин. Ако са се образували нагноение, за неговата резорбция се предписват за отопление соллюксом и топли лосиони, преди това да се отървем от огнището на инфекцията. Ако има възпаление на цяла група лимфни възли, се извършва хирургическа намеса, по време на който чрез подчелюстной разрез се поставя дренажна тръба за изход на гнойта.

Това, което се препоръчва при проблеми в слабините?

Паховый лимфаденит, причинена при мъжете и жените да се третират еднакво, обикновено това състояние на покой за пациента (ограничение пеша и физически натоварвания) и антибиотици с широк спектър на действие. За да се избавите от възпалението при гнойной форма лимфаденит в слабините се прилага аутопсия и предаване на огнището нагноения.

Негативно облекчение възпаления в областта под мишниците

При подмышечном лимфаденит първоначално премахване на инфекцията, която е причинила болестта (обикновено това се прави с антибиотици), след което до пълно възстановяване предписват на пациентите сесии за физиотерапия, общеукрепляющие упражнения и студени компреси. Перетекший в гнойную форма подмышечный лимфаденит, причинена изисква хирургическа намеса.

Сред заболелите лимфаденитом широко разпространеното мнение за ефективността на народни средства за лечение на това заболяване, и наистина има известна доза истина, тъй като традиционната медицина е в състояние да победи някои неприятни симптоми, причинени от лимфоденопатией. Но не трябва да забравяме и за обратната страна на монетата: с инфекция, която се предизвиква сериозно възпаление, някои народни средства за защита не се справят, а защото преди да го тества върху себе си ефективността на тези методи, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Видео: специалист за лимфаденит

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec