Лимфаденопатия: шейная, средостения, други — генерализированная и местната

Под термина «лимфаденопатия» обикновено се подразбира състояние, при което един или няколко лимфни възли се увеличават по размер; при този етиология на синдрома може значително да варират.

Много често лимфаденопатия възли (ЛАПИ) е признак на сериозно заболяване, а за поставяне на точна диагноза и започване на лечението може да се наложи цял комплекс от лабораторни анализи.

Класификация на ЛАПИТЕ

Има много признаци на заболяване, които определят характера на протичането, тежестта и размера на симптомите.

В зависимост от характера на локализация отделят локална (определена група от лимфни възли) и генерализованную лимфаденопатию. Последната форма се счита за по-тежка, тъй като тя се характеризира с много групи лимфни възли. Регионарная (локална) патология, обикновено засяга лимфните възли на една група. Реактивна лимфаденопатия възниква в отговор на инфекционно-възпалителен, аутоиммунный или алергичен процес.

За лимфаденопатии неизвестен генезиса говори в случаи, когато причината си остава невыясненной.

Специалистите делят ЛАПИТЕ на неопухолевые и туморните форма, но и двете разновидности са еднакво опасни.

Вече при проверка от специалист поставя индикативни диагноза, като се позовава на следните показатели:

 1. Размер на лимфни възли заема важно място сред другите критерии за оценка, но нормалната стойност се различава в зависимост от възрастта на пациента и локализация на възел. За нормално се отнасят с размери от един до един и половина сантиметра (1,0-1,5), което се определя при палпация на достъпни лимфни възли.
 2. Болезнените усещания се считат за признак на началото на възпаление, могат да се свържат с образуването на абсцес (гнойника) или некроза на лимфната възел. Вероятността от развитие на тумори не трябва да се изключва, дори в случай, ако при палпация възли болка регионална синдром не се наблюдава.
 3. Съвместимост на лимфната възел може да даде представа за болестта доведе до нейната промяна. Ако лимфоузел на пипане плътен, то това може да е сигнал за метастазировании тумори. Меки или ластични лимфни възли са характерни за инфекционно-възпалителен характер поражение.
 4. Спаянность , характерни за тумори, така и за процеси от различен вид, включително, например туберкулоза.
 5. Локализацията на засегнатите лимфни възли.

 

Симптоми и причини

От шест стотин лимфни възли, които съществуват в организма при здрави възрастни, свободно прощупываются тези, които са разположени в слабините, подмишниците варовик, в подчелюстной област и в други, палпация на достъпни места. Заслужава да се помни, че увеличение или възпаление на лимфни възли във всички области, е признак на заболяване, чийто герой може да се определи при прилагане на медицинска помощ.

READ  Сегментоядерные неутрофили: процент деца, жени, мъже, причините за повишаване и понижаване на

Освен промяна на самите лимфни възли има и други симптоми лимфаденопатии:

 • Рязко или произволникът намаляване на телесното тегло;
 • Увеличение на изпотяване (особено по време на сън);
 • Постоянно повишена температура на тялото;
 • Обриви по кожата;
 • Известно увеличение на вътрешни органи (черен дроб и далак).

Много възможни причини правят лимфаденопатию само маркер на определено заболяване, което може да се разкрие и да започне да се лекува след първоначалното разглеждане и някои анализи.

Сред често срещаните причини са:

 1. Инжектиране лимфоузла;
 2. Бактериални поражение (туберкулоза, сифилис, бруцелоза и други);
 3. Вирусно поражение (при ХИВ, различни форми на хепатит, цитомегаловирус и др)
 4. Гъбички (актиномикоз, гистоплазмоз);
 5. Инжектиране паразити (токсопмлазмоз, лямблиоз, токсокароз);
 6. Инжектиране хламидия;
 7. Развитието и растежа на тумори, заболявания и травми на съединителната тъкан;
 8. Ревматоиден артрит, саркоидоз;
 9. Метастази на злокачествени тумори;
 10. Действие медикаментозных лекарства (сывороточная болест).

Видео: какво причинява възпаление на лимфни възли?

Характерна локализация на лезиите

Подчелюстная лимфаденопатия се среща по-често, други) и се наблюдава често при деца и юноши. Тъй като лимфните възли в тази област са разположени доста близо до зоната на попадане на различни инфекции, а след това субклинический характер на протичането се счита за често срещано явление в подобен случай. Децата страдат от този синдром в няколко пъти по-често, отколкото възрастните. Някои експерти смятат, че тези проблеми при децата до определена възраст – в норма.

Ингвинална лимфаденопатия също е обикновено се срещат при децата, младите хора и е доста често срещано състояние при възрастни. Както и в предишния случай, лимфни възли също страдат от различни инфекции.

Лимфаденопатия шийните възли най-често свидетелства за инфицировании устната кухина, слюнчените жлези и се наблюдава при детски инфекции (эпидемический паротит, рубеола и др). Някои възпалителни процеси в гърлото и може да доведе до такива последици. Дифузната на шийката на липоматоз, тумори околоушной жлеза също фигурират в списъка на възможните причини за увеличаване на възли в областта на шията.

Шейная лимфаденопатия обикновено се среща при деца и юноши. При отстраняване на основната причина за синдрома на ЛАПИТЕ минава от само себе си и няма да напомня за себе си в бъдеще.

READ  Гестоз по време на бременност: симптоми и лечение, късно и ранно

Медиастинальную лимфаденопатию често може да се наблюдава при пневмония, туберкулоза и рак на белите дробове; внимание следва да се обърне на динамиката (положителна или отрицателна), което свидетелства за коректност и ефективност на избрания метод за лечение.

Забрюшинная ЛАПИ се смята за един от симптомите на лимфом или друг тумор; тъй като подобна диагноза е достатъчно опасен, за това лекарите препоръчват да не се отнасяме безотговорно към проблема.

Околоушные лимфни възли могат да воспалиться се дължи на заболявания на очите (кератиконьюнктивит) и в случай на аденовирусной инфекция. Така наречената «болест драскотина» често оказва подобен ефект.

Увеличаване на внутригрудных лимфни възли се счита за един от най-опасните симптоми, тъй като често е знак за образование, растеж или метастазирования тумори в областта на гръдния кош. Внутригрудная лимфаденопатия най-често се наблюдава при пациенти средната възрастова група (9/10 пациенти след 40 години); при млади хора се среща само в една четвърт от случаите. Патологични процеси в коремната кухина също водят до увеличаване на внутрибрюшных лимфни възли.

Лимфаденопатия средостения въпреки че е често срещан симптом, но за идентифициране на болестта е трудно дори на опитен лекар. Такъв ефект може да даде на тумор в хранопровода или белите дробове. Увеличаване на левия надключичного лимфоузла често е резултат от ръста в него метастаза рак на стомаха.

В някои случаи към развитие под мишниците лимфаденопатии може да доведе обикновена травма на ръката, инфекционнное поражение («болест на котешки драскотини»). Аксиларни лимфни възли, точно като паховые и подчелюстные, са собственост на воспаляться и се увеличи на първо място при най-малкото здравословни проблеми. Диагноза «аксиллярная лимфаденопатия» често се поставя при злокачествени новообразованиях на млечната жлеза. Посещение на маммологу и тест на онкомаркеры ще помогнат да се разбере причината за появата на синдрома.

Лимфаденопатия леки, в повечето случаи е често срещана реакция от лимфоидни тъкани на определени стимули, сред които са ОРИ и възпалителни процеси.

Развитие на рак на гърдата винаги е придружено от увеличаване на лимфни възли, но последното не винаги означава с такива сериозни проблеми със здравето. Някои специфични заболявания могат да се проявят именно по този начин, така че консултация с маммологом е необходимо във всеки конкретен случай.

READ  Хапчета от разширени вени на краката: най-добрите лекарства, флебодиа, детралекс, венарус

Вторична лимфаденопатия се различава напълно безболезненностью лимфни възли, което понякога затруднява идентифицирането. Причина за проблема е дисфункция на имунната система, някои химически вещества и лекарства се считат за възможни катализатори на развитие на синдрома.

Персистирующая ЛАПИТЕ се среща при хронично инфекция и се характеризира с определена симметричностью огнища на поражения (под мишниците, подчелюстные възли). Обикновено такава диагноза, ако липсва заболяване или медикаменти, които могат да имат подобен ефект, както и синдром се запазва няколко месеца. Персистирующая лимфаденопатия е характерен признак на ХИВ-инфекция,

Adnexal ЛАПИТЕ може да е сигнал за чревни инфекции, метастазах тумори на червата и лейкозах.

Ангиоиммунобластная вид лимфом е открит и описан сравнително наскоро и също може да стане причина за лимфаденопатии. Смята се, че такива случаи са потенциално опасни.

Видео: лимфа и механизми на възпаление на лимфни възли

Диагностика и лечение на синдром на

При лимфаденопатии диагноза може да постави само тогава, когато се проведе начална цялостен преглед на пациента и събиране на необходимата информация. Обикновено в процедура на изследването включват общ и биохимичен анализ на кръвта, онкомаркеры, маркери на HIV и хепатит. ЕХОГРАФИЯ на органите на коремната кухина и радиография на гърдите, са задължителни за поставяне на автентичния диагноза.

Тъй като ЛАПИТЕ е проява на някои болести, след това лекуващият лекар се опитва да се определи първопричината за проблема.

Опасност за пациента са, на първо място, нетрадиционни методи за лечение, тъй като подобни инструменти не пречат на болестта, доведе до ЛАПИТЕ, да прогресира и да засегне всички нови области.

Избор на методи на лечение лимфаденопатии, зависи от множество фактори във всеки конкретен случай, включително индивидуалните особености на организма на пациента, съмнения за заболяване и информация, получена след преминаване на цялостно и всестранно изследване.

Видео: д-р Комаровский за възпаление на лимфни възли

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec