Лимфоцити (LYM): норма в кръвта, повишени, понижават

Всяко «семейство» клетки лейкоцитарного връзка е интересно по свой собствен начин, но лимфоцити трудно да не забележите и не се вземат предвид. Тези клетки са смесени вътре вид. Получаване на специализация по «обучение» в тимусната жлеза (тимуса, са Т-лимфоцити), те придобиват по-висока специфичност към един или друг антигени, се превръщат в убийци, които убиват враг на първия етап, или асистенти (помощници има предвид), командирите на всички етапи на други популяциям лимфоцити, ускоряющих или потискат имунния отговор. Т-лимфоцитите приличат на В-клетките, също лимфоцитам, фокусиран в лимфоидната тъкан и ждущим на отбора, че е време да започнете да антителообразование, защото тялото не успява да се справи. По-късно те сами поучаствуют в потушаването на тази реакция, ако нужда от антителах ще изчезне.

Основни свойства и характеристики, видове на лимфоцитите

Лимфоцити (LYM) с право се нарича основна фигура на имунната система на човека. Те, поддържане на генетичното постоянството на хомеостазата (вътрешната среда), които са в състояние на известен им черта да разпознават «своето» и «чуждо». В човешкото тяло те решават редица важни задачи:

 • Синтезират антитела.
 • Лизируют чужди клетки.
 • Играят основна роля в отторжении присадка, вярно е, че тази роля едва ли може да се нарече положителна.
 • Извършват имунната памет.
 • Се занимават с унищожаването на собствените увреждания на клетките мутанти.
 • Осигуряват сенсибилизацию (повишена чувствителност, което също е за организма, не е много полезно).

За далеч читателя е повече от ясно целият този имунен процес, нека разгледаме кой от лимфоцити, с какво се занимава и как тези клетки се наричат във връзка с техните функции.

Общността на лимфоцитите имат две популации: Т-клетки, които осигуряват на клетъчния имунитет и В-клетките, на които е възложена функция на софтуера на хуморални на имунитета, имунния отговор, те се прилагат чрез синтеза на имуноглобулини. Всяка от популациите в зависимост от неговото предназначение се подразделя на видове. На всички Т-лимфоцити вътре вид единообразны морфологично, но се различават свойства на повърхностните рецептори.

Популация на Т-клетките включва:

 1. Т-хелперы (помощници) – те са навсякъде.
 2. Т-филтри (потискат реакция).
 3. Т-клетки-убийци (клетки-убийци).
 4. Т-эффекторы (бустери, амплифайеры).
 5. Клетките на имунологична памет от Т-лимфоцитите, ако процесът приключи на ниво клетъчен имунитет.

В По-разграничаване на популацията на следните видове:

 • Плазмени клетки, които в периферическую кръв излизат само в аварийни ситуации (дразнене на лимфоидната тъкан).
 • В-клетки-убийци.
 • В-хелперы.
 • В-филтри.
 • Клетките на паметта от В-лимфоцитите, ако процесът е преминал етапа на образуване на антитела.

Освен това, паралелно има голяма популация от лимфоцитите, които се наричат нулеви (нито Т нито В). Има мнение, че те се превръщат в Т — или В-лимфоцитите и стават естествени киллерами (NK, N-клетки-убийци). Тези клетки продуцируются протеини, притежаващи уникални способности «пробуравливать» на порите, разположени в мембраните на «врага» на клетките, за което НК нарекли перфоринами. Естествени клетки-убийци, междувременно, не трябва да се бърка с Т-клетки-убийци, те имат други маркери (рецептори). НК, за разлика от Т-убийци, разпознават и унищожават чуждите протеини без развитие на специфичната имунна реакция.

READ  Кръвта след клизма: имате дете, възрастен, слуз с кръв, какво да правя

За тях може да се говори дълго и много

Норма на лимфоцитите в кръвта е 18 – 40% от всички клетки лейкоцитарного на ниво, което отговаря на абсолютно изражение е в рамките на 1,2 – 3,5 х 109/l.

Що се отнася до нормата при жените, след това при тях на тези клетки и по-физиологично, поради повишено съдържание на лимфоцитите в кръвта (до 50 – 55%), което е свързано с месечни или бременност, не се счита за патология. Освен пол и възраст, брой на лимфоцитите зависи от емоционална състояние на човек, на хранене, температура на околната среда, с две думи, тези клетки реагират на много външни и вътрешни фактори, но клинично значима е промяната в нивата повече от 15%.

Норма при децата е по-широк диапазон от стойности – между 30 и 70%, това се дължи на факта, че тялото на детето само се запознава с околния свят и формира собствен имунитет. Тимусната жлеза, далака, лимфната система и други органи, ангажирани в имунно отговор, децата функционират много по-активно, отколкото при възрастен човек (на тимуса до старост изобщо изчезва, а неговата функция се поема други органи, състоящи се от лимфоидната тъкан).

Таблица: норми при деца лимфоцити и други левкоцити според възрастта

Трябва да се отбележи, че броят на клетките, което се съдържа в периферната кръв, е една малка частица от околния фонд, като основната им маса е представена Т-лимфоцитами, които, както и всички «роднини», настъпили от стволовой клетки, се отделят от общността в костния мозък и се отправиха в тимуса за обучение, за да след това да се извършва на клетъчния имунитет.

В-клетките също са подложени на значителен път на развитие от стволовой клетки, чрез незрели форми. Част от тях загиват (апоптоза), както и част от незрели форми, наречени «наивни», мигрират в лимфните органи за диференциация, се превръща в плазмени клетки пълни и зрели В-лимфоцити, които ще бъдат постоянно се движат по увреди костния мозък, лимфната система, далака и само малка делът им ще отиде в периферическую кръв. В лимфоидную плат лимфоцити попадат чрез капилярна венул, а в кръвта идват по протежение на лимфните пътища.

В-лимфоцитите в периферната кръв е малко, те — антителообразователи, така че в повечето случаи очакват отбора да започне гуморальный имунитет от тези популации, които навсякъде са и всички знаят — лимфоцити, наречени хелперами или помощници.

Живеят лимфоцити по различен начин: едни около месец, други за около една година, а други пък се съхраняват много дълго време, или дори за живота, заедно с информацията, получена от срещата си с извънземни агент (клетка от паметта). Клетките на паметта седят на различни места, те са по — широко разпространени, много мобилни и дълготрайни, което осигурява непрекъснатост на имунизации или през целия имунитет.

Всички трудни взаимоотношения вътре вид, взаимодействие с антигени, попавшими в тялото, участие на други компоненти на имунната система, без които унищожаване на чуждо вещество е станало невъзможно е сложен, многоетапен и почти неразбираем за обикновения човек е процес, така че ние просто не.

READ  Серологический анализ на кръвта: имуносорбентен, дешифриране, че това е, за ХИВ, туберкулоза, паразити, магарешка, invitro

Без паника

Повишено съдържание на лимфоцитите в кръвта се нарича лимфоцитозом. Увеличаване на броя клетки над нормата в процентно изражение означава относителен лимфоцитоз, в абсолютни стойности, съответно, абсолютен. По този начин:

За повишени лимфоцитах възрастен човек казват, ако съдържанието им перешагивает горната граница на нормата (4,00 х 109/л). При децата има някои (не е много строг) градация по възрасти: при бебета и предучилищна за «много лимфоцити» приемат стойност от 9,00 х 109/л и по-горе, а за хора по-възрастни горната граница се намалява до 8,00 х 109/l.

Разположен в общ анализ на кръвта известно увеличаване на лимфоцитите възрастен здрав човек не трябва да плаши със своите числа, ако:

 1. Това предшества тежък физически труд, активно спортуване, отдих на плажа за получаване на «шоколад» слънчеви бани, на сватба или на имен ден на един приятел.

 2. Тестове принадлежат на млада здрава жена. Може би тя периода преди, по време или непосредствено след менструация. В тази фаза на цикъла в эндометрии се развива асептическое възпаление с некрозами, подуване, инфилтрация на лейкоцитами, което, обаче, не се разглеждат като истински възпалителен процес, това е период на десквамации – явление е напълно физиологично.
 3. Кръвта премина една бременна жена. Известно е, че по време на бременност намалява имунитета. Това се случва защото организмът, опитвайки се да не позволи на реакция между плод и майка си (защото плодът носи 50% чужда информация), подстраивается и намалява своя собствена сила на защита, като същевременно нивото на циркулиращите лимфоцити.

Отговор или знак за нов патология?

Лимфоцитите се отнасят до пълноправен диагностични показатели-общ анализ на кръвта, затова увеличението им също може нещо кажете на доктор, например, брой на лимфоцитите над нормата се открива при възпалителни процеси, и това се случва не в началото на болестта и, още повече, че не е в период на инкубация. Лимфоцитите са повишени в първата фаза на прехода на остър процес в подострый или хроничен, а също и при възпаление на затихване и процесът започва да отшумяват, че е в известна степен обнадеждаващо.

В анализи на някои хора от време на време могат да се наблюдават тези явления, когато повишени лимфоцити и неутрофили понижи. Тези промени са характерни за:

 • Заболявания на съединителната тъкан (ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус);
 • Някои вируси (ОРИ, хепатит, ХИВ), бактериални и гъбични инфекции;
 • Ендокринни нарушения (микседем, тиреотоксикоза, адисонова болест и други);
 • Заболявания на централната нервна система;
 • Страничен ефект на лекарства.

Много високи стойности (изразено лимфоцитоз) се наблюдават при доста сериозни заболявания:

 1. Хроничен лимфолейкоз;
 2. Гиперпластические процеси лимфната система (макроглобулинемия Вальденстрема)

Но най-често причини за увеличаване на лимфоцитите в кръвта са вирусни, бактериални и паразитни инфекции:

 • Рубеола;
 • Варицела
 • Морбили;

 • Магарешка;
 • Эпидемический паротит;
 • Инфекциозна мононуклеоза;
 • Грип;
 • Аденовирусная инфекция;
 • Токсоплазмоза;
 • Туберкулоза;
 • Сифилис;
 • Малария;
 • Дифтерия;
 • Бруцелоза;
 • Коремен тиф.

Очевидно е, че много от тези болести – детски инфекции, които лимфоцитите са длъжни да се запомни. Подобна ситуация се случва и при ваксинация, клетките на паметта ще дълги години се съхранява информация за някой друг антигенной структура, за да може в случай на повторно среща да даде решителен отпор.

За съжаление, не всички инфекции дават траен имунитет за цял живот и не всички болести могат да бъдат победени с помощта на ваксинации, например, от сифилис и малария ваксина все още не са открити, а ето и профилактика на туберкулозата и дифтерия започва буквално от раждането, благодарение на които тези болести се срещат все по-рядко и по-рядко.

Ниски лимфоцити по-опасно

Смята се, че лимфоцити бъдат понижени, ако нивото им преминава границата 1,00 х 109/l.

Това се случва при следните патологични състояния:

 1. Тежко протичащи инфекциозни заболявания;
 2. Допълнителният дефицит в имунната;
 3. Панцитопения (намаляване на всички кръвни клетки);
 4. Апластическая анемия;
 5. Лимфогранулематоз;
 6. Тежки патологични процеси на вирусен генезиса;
 7. Отделни хронични заболявания на черния дроб;
 8. Радиоактивно въздействие в продължение на дълъг период от време;
 9. Прилагането на кортикостероидных лекарства;
 10. Системата терминал етап на злокачествени тумори;
 11. Бъбречно заболяване с недостатъчност на функцията;
 12. Недостатъчност и нарушение на кръвообращението.

Очевидно е, че, ако лимфоцити понижи, това подозрение по-бързо ще падне върху сериозна патология.

Особено много се притеснява и въпроси предизвикват намаляване на лимфоцитите при бебето. Въпреки това в такива случаи, вашият лекар първо ще си помислят за високо алергичен статус на малък организъм или за вродена форма на имунодефицитен вирус, а след това вече ще търси следната патология, ако първите варианти не са верни.

На имунния отговор на организма на антигенный дразнещо, с изключение на лимфоцитите, се прилагат и други фактори: различни популации на клетъчните елементи (макрофаги, моноцити, эозинофилы и дори представители на эритроцитарного ниво – самите червените кръвни клетки), медиатори на костния мозък, системата на допълнение. Отношенията между тях са много сложни и до края не регионално, например, антителата лимфоцитам помага да произвежда някакъв вид «молчащая» популация, която е до порите на време блокира синтеза на собствени антитела и само специален сигнал на върха на имунния отговор принуждава клетките да се включите в работа… Всичко това ме кара за пореден път да си спомня за това, че ние понякога дори не предполагаме за нашите способности. Може би наличието на скрит потенциал друг път позволява да оцелеят, изглежда, в невероятни условия. А в опитите си да спечели някаква инфекция (макар грип, макар че по-лошо), ние едва ли мислят за някакви си там лимфоцитах и за ролята, която тези малки, не се вижда око, клетки важат за голяма победа.

Видео: B и T лимфоцити — структура и функции

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00156 sec