Лимфоцитоз: причини и лечение, при деца и възрастни

В човешкото тяло непрекъснато се случва много реакции в отговор на външни условия. Имунна система – първи бариера, която отговаря на чужди представител на път. Нейната реакция – повишаване или намаляване на определени компоненти на кръвта.

Лимфоцитоз – това е увеличаване на съдържанието на лимфоцитите в периферната кръв над 37%. В различни източници могат да се срещнат различни показатели норма на лимфоцитите, средно техният брой трябва да бъде 20-40%. В абсолютни числа на лимфоцитите съставляват 0,8-3,6 грама клетки в литър периферна кръв.

Бели кръвни клетки (lactic) представляват основното звено на имунитета, те могат да се разоръжи чужди частици, синтезира специфични защитни белтъци (имуноглобулини) и се съхранява паметта за среща с патогени в продължение на десетилетия и дори цял живот.

Лимфоцитите съставляват до 40% от всички бели кръвни телца, има Т-лимфоцити, които участват предимно в клетъчните реакции за «чуждо» и В-лимфоцити, вырабатывающие имуноглобулини. В различни фази на болестта количество от тези или други видове лимфоцити може да се различават, а общият им брой – се увеличава.

В процеса на възстановяване на лимфоцитите постепенно идват в норма, но доста време след като са претърпели показател за инфекция могат да останат повишени. Ако лимфоцитоз присъства постоянно, без явни причини за това – това е тревожен симптом, който може да се говори за злокачествени тумори и тежки увреждания на имунната система.

Лимфоцитоз не се счита за самостоятелно заболяване. Това явление се придружава най-различна патология и служи като маркер на малтретиране или на лечебния процес, затова при откриване на повишено количество лимфоцити първостепенната задача – да разберете го истинската причина, според който лекарят ще определи естеството на лечението и неговата целесъобразност.

Причини и видове лимфоцитоза: относителен, абсолютен

В зависимост от общия брой на лимфоцитите в кръвта има абсолютен и относителен лимфоцитоз.

За относителната лимфоцитозе казват тогава, когато тяхното количество в литър кръв остава същата, а само променя процентното съотношение с другите фракции на белите кръвни клетки. Такава лимфоцитоз се среща много по-често и обикновено е с увеличаване или намаляване на общия брой на белите кръвни клетки за сметка на другите компоненти на формулата бяло зародиш оглед на други смекчаващи обстоятелства.

Абсолютен лимфоцитоз означава, че увеличена маса на лимфоцитите в обема на кръвта, това е абсолютно броя им, независимо от концентрацията на други клетки на бял зародиш, въпреки че на фона на нарастването на броя на лимфоцитите ще има и увеличение на общия брой бели клетки.

Относителен лимфоцитоз, като правило, е показател за възстановяване или наскоро са претърпели инфекция, често се среща и при възрастни, и при деца в начална фаза на вирусни заболявания, затова, когато се открие в анализа не трябва да се поддават на паника, но си струва да припомним, отколкото в скоро време пациентът е болен и няма ли някакви нови симптоми на започваща инфекция.

Ако относителната лимфоцитоз в повечето случаи не изисква никакво лечение и всъщност е отражение на нормалната работа на имунитет при инфекции, абсолютно увеличаване на броя на лимфоцитите почти винаги се счита за посочване на значителни промени и тъй като тази цифра не може да се игнорира.

Не е самостоятелно заболяване, лимфоцитоз съответства на най-различни патологични изменения и специални състоянието на имунната система на организма. Причините лимфоцитоза са изключително разнообразни, но винаги има «провоцирующий» агент вирус, бактерия, клетка ракови тумори.

READ  Запушване на вени (на крака, ръце...): причини, лечение, отколкото опасна

Абсолютен лимфоцитоз може да придружава:

  • Остри респираторни вирусни лезии;
  • Магарешка;
  • Въвеждането на цитомегаловируса, вируса на хепатит;
  • Инфекциозна мононуклеоза;
  • Туберкулоза;
  • Поражението токсоплазмой;
  • Нарушение на функцията на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези;
  • Злокачествени тумори, където основният субстрат – бели кръвни клетки (лимфолейкозы, парапротеинемии).

Относителен лимфоцитоз отразява вирусни инфекции, характерен за процеса на оздравяване след тях, открити при пациенти с ревматическими болести, увеличаване на далака. Относителен лимфоцитоз се счита за вариант на нормата при децата първите две години от живота си.

По педиатрия относително увеличаване на лимфоцитите се среща доста често. Децата са по-податливи на всевъзможни инфекции, в първите години от живота си, само се случва формирането на имунитета и среща с най-различни патогени. Лимфоцитоз се появява при респираторни инфекции, краснухе, кори, скарлатине, ветрянке. Някои специалисти смятат, че дори силни физически натоварвания и чести стрес у детето, могат да предизвикат някои промени във формулата на кръвта.

При възрастни, включително основните причини лимфоцитоза също така са включени инфекция, но при абсолютно нарастване на броя на лимфоцитите е висока вероятността за злокачествен тумор на системата на кръвообразуване.

Прояви на лимфоцитоза

Тъй като лимфоцитоз – не независима патология, а е отражение на други заболявания, проявява го не ще се различават особеност. Симптомите зависят от сорта лимфоцитоза и причините, го доведе до.

Ако лимфоцити се увеличи в резултат на вирусна инфекция, то признаците на този лабораторен синдром да се очаква. В клиниката на преден план, за да изпълнява повишаване на температурата, кашлица, болки в гърлото, хрема, обрив, чревни разстройства и т.н. При разглеждането ще бъде разкрито не само лимфоцитоз, но и други отклонения в анализи.

В случай, когато се променя формулата на кръвта вече са переболевшего някаква инфекция възрастен или дете, здравословно състояние и всички ще са близо до нормата, симптомите на заболяването ще се лишите.

Често за такъв относително лимфоцитоза са подложени родителите на деца, напразно опитвайки се да го открие причината и да изложи детето безкрайно обследованиям. Ако общият брой на белите кръвни клетки близо до нормата, но е факт претърпели вирусна инфекция потвърдено, дори ако тя е била месец-два назад, излишно е да се притесняваш, не си струва, е достатъчно само да наблюдава състоянието на детето и след известно време за анализ се преобрази.

Абсолютен лимфоцитоз може да направи по-голям проблем. Ако броят на лимфоцити се увеличава в резултат на тумор кроветворной плат, симптомите ще бъдат насочени към растежа на неоплазии. Ще се появят болки в костите, ще се увеличи на далака и на черния дроб треска ще се превърне в постоянна, вероятни признаци на нарушения в кръвосъсирването – кървене, инфекция стават чести и по-тежки за сметка на общото понижаване на имунитета.

READ  Атония на червата - какво е това: симптоми, лечение

Често промяна на броя на лимфоцитите съчетава с други увреждания на анализ на кръвта.

Така, лимфоцитоз и неутропения много характерни за вирусните инфекции – ОРИ, магарешка, дифтерия, сепсис и др Също така по време на възстановителния период могат да се изведат на тази аномалия.

Някои иммунодефицитные синдроми, също може да даде такава картина на кръвта. Намаляване на броя на сегментоядерных на белите кръвни клетки, води до увеличаване на процентното съдържание на лимфоцитите, така че при нейтропении лимфоцитоз често носи относителен характер, а процедурата ще се дължи не толкова лимфоцитозом, колко недостатък на неутрофилите – треска, чести инфекции на дихателните и мочеполовых пътища, гъбични поражения и др

При силна нейтропении и относително лимфоцитозе изложени на голям риск от вторични инфекциозни усложнения. Това явление не може да се приеме нито норма, нито реакция на перенесенное заболяване, ако на абсолютния брой на сегментоядерных на белите кръвни клетки намалява до пет и по-малко на литър кръв.

Комбинация «лимфоцитоз и моноцитоз», когато се увеличава още и брой моноцитов, характерно за някои детски инфекции – морбили, варицела, эпидемический паротит, в такива случаи, тя не представлява съществена заплаха. При значително увеличение на клетките на тези две групи, лекарят може да предположи моноцитарный левкемия, миелодиспластический синдром, които се отнасят до злокачествени опухолям кроветворной система.

Инфекциозна мононуклеоза е вирусна инфекция, придружени от значително лимфоцитозом с навлизането в кръвта на атипични мононуклеаров, предшественици, които са експериментатори. Симптоматика на заболяването се свежда до катару на горните дихателни пътища, болки в гърлото, повишена температура, увеличаване на всички групи на маточната, подчелюстных лимфни възли, далака, е възможно жълтеница.

Силна интоксикация и бактериални инфекции са в състояние да доведе до увеличаване на общия брой на белите кръвни клетки до по-големи цифри, заедно с относително или абсолютно лимфоцитозом, а в анализа на выявится висок лейкоцитоз. Това явление често се среща при малки деца. Са налице симптоми на вирусна инфекция с повишена температура в продължение на 3-5 дни, катаральные явление, може да има обрив. Броят на левкоцитите може да достигне 50х109 в литър кръв, а на лимфоцитите в нея ще бъдат до 80%.

Дълго съществуващ, един вид хроничен лимфоцитоз, може да бъде признак на вялотекущей инфекция, иммунодефицитного синдром или начален рак на процеса. Обикновено такива пациенти изпитват постоянна слабост, се оплакват от по-продължителната висока температура, чести настинки.

От друга страна, известно увеличаване на лимфоцитите спрямо други клетки на бял зародиш може да се наблюдава с години при практически здрави хора. Вероятно може да се свърже с индивидуални характеристики на организма, защото показатели са в норма, макар и идентифицирани, все пак могат да бъдат индивидуални за всеки един от нас.

Диагностика и лечение на лимфоцитоза

За да се идентифицират увеличаване на броя на лимфоцитите, не е необходимо да мине сложни и многобройни тестове, достатъчно е да положи общ анализ на кръвта и покажи на лейкоцитарную формула. При промени в броя на клетки лекар може да назначи повторно изследване с броене на абсолютни цифри на лимфоцитите.

READ  Защо отива кървене след инсталиране на Мирены?

В нормални клетки са около 20-40% от общия брой на клетките на белия зародиш на костен мозък или 0,8-3,6 грама на литър кръв. Отклонения са съчетани с характеристиките на клиничната картина и оплаквания на пациента.

Таблица: норми на лимфоцити и други левкоцити за деца според възрастта

В неясни случаи, при съмнение за тумор може да се проведе иммунофенотипирование, определяне на някои групи антитела, търсене на вирусни или бактериални антигени. Диагностика на търсенето ще зависи от предполагаема причина за лимфоцитоза.

Лечение на самия себе си лимфоцитоз не се изисква. Неговата целесъобразност и вид се определят първопричината. Ако пациентът се възстановява след инфекция и жалби не се прави, то само лабораторен показател за лечение не си струва. Няколко месеца по-точно той дойде в норма, а може и по-рано.

Когато лимфоцитите са показателни за остра инфекция, вашият лекар ще ви предпише антивирусни лекарства или антибиотици, противогъбични средства прекомерната употреба на алкохол, антипиретични средства и т.н.

Ако при познати целия ТОРС лечение почти еднакъв за повечето пациенти, в случай на потвърждение на злокачествен тумор се появява необходимостта от назначаване на цитостатиков, имуносупресори, дезинтоксикационной терапия, както и за предотвратяване на инфекции ще бъдат използвани антибактериални средства и фунгициди.

Въпрос на превенция лимфоцитоза – това е по-скоро предупреждение за появата му причини. Така че, за да се избегнат колебания в броя на лимфоцитите, трябва да се засили имунитета на здравословен начин на живот и закаливанием, в студения сезон, когато вероятността от заразяване с респираторни вируси е много висока, трябва да се избягват места на голямо събиране на хора, да приемат витамини и микроелементи.

Ако инфекцията настигла, и в кръвта, диагностицирани лимфоцитоз – паника не си струва, защото след възстановяване показатели на кръвта да се върне в норма. Същото се отнася и за деца, особено предразположени към чести настинки.

В случай, когато се появи немотивиран слабост, продължителна треска и други по необясними симптоми, си струва да се отдава общ анализ на кръвта, и ако в него ще бъде значително увеличение на лимфоцитите, а след това един лекар никога не оставят без внимание, за назначаване на задълбочено проучване и необходимото лечение.

Видео: д-р Комаровский за лимфоцитах и други wbc

Видео: когато това е опасно? Лимфоцитоз и онкология

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.04574 sec