Лимфом Ходжкина, неходжкинская: симптоми, лечение, прогноза

Лимфом – това е общото име за процеса на неконтролиран растеж на клетките на лимфата. Както и в много медицински термини същността на понятия, разкрити в словото му обозначающем. Терминът «лимфом» е създадена съединение думи «лимфа» и «omagh», което означава, че туморът, разрастването на градовете.

На много чест въпрос «лимфом – това е злокачествен тумор?» може да се отговори кратко и еднозначно: «Да». Терминът «рак» е калка на руски език (това е буквален превод) латинската дума «канцер» (раци). На изначальном език на науката – латински, така са наричани от древни времена всички вътрешни тумори, несиметрично и с неправилна угловатую форма при сондиране и сопровождавшиеся нестерпимыми грызущими болки. Следователно, терминът «канцер» (или в буквален български превод – «рак») се определя за всички злокачествени тумори. А в по-широк смисъл, често пътува на всеки неопластични процес, въпреки, че консумират в говорене на комбинация от «рак на кръвта» или «рак на лимфите» коробят слух специалист, тъй като рак – злокачествен тумор от клетките на епитела. Въз основа на това, по-правилно ще бъде да се обадя лимфом злокачествени тумори, отколкото на термина «рак».

Структура и функция на лимфната система

Лимфната система е по-малко позната за повечето хора, от кръвоносната. Слабо забележим безцветен лимфа, в ярък контраст с червен кръв, не се превърна в обект на внимание поети и не се превърна в символ на саможертва и борба. Въпреки че, при всяко увреждане на кръвоносните съдове, повредени и лимфните съдове преминават директно в близост до и на свързаните с тях съдове, носещо кръвта. По системата на лимфните съдове се случва връщане на течност от тъканите в кръвоносната система. Тъканта течност, която се образува чрез дифузия от малки кръвни капиляри на течната част на кръвта – плазмата, подхранва всички клетки на тялото, тъканите и да ги осигурява поминък. При това вътре в клетките постъпват хранителни вещества и кислород, а от клетки – продукти на метаболизма, произтичащи от биохимични процеси.

Част от тъканната течност се връща през венозную система, а част – чрез лимфните капиляри идва в лимфната. Лимфната система се състои от широка мрежа от лимфни съдове и специални образувания, намиращи се в хода на тези съдове – на лимфните възли.

Лимфните възли представляват малки кръгли или продълговати образование, през които преминават в лимфните съдове. В тези образувания се случва размножаване кръвни клетки, носещи името на лимфоцитите. Всъщност лимфа – това е тъканта на течността, съдържаща продукти на клетъчния обмен, протеинови частици, мазнини и голям брой лимфоцити.

Ролята на лимфната система, не по-малко важно е в организма, отколкото роля кровепроводящей система. Ако кръвта – източник и транспорт на енергия, необходими за живота на човека, лимфа – не само транспорт за връщане на протеини и мазнини от тъканите в кръвта, но и всеохватывающая охрана и защита. По лимфните съдове клетки достигат до всички краища на човешкото тяло. Основната работа на лимфоцитите – сортиране протеинови частици. Опознавая и отделяне на необходимите за организма белтъци от чужденец, изолирани лимфоцити чужди белтъчни структури или се унищожават. При това се изтреблението на всички попадащи в организма от външната страна на микроорганизми и вируси, състояща се от протеинови частици. По този начин лимфната система е анатомична в основата на системата за имунна защита на организма.

Концепцията за лимфом

Лимфом се отнасят до злокачествени опухолям. Доброкачественность или злокачественность е процес се определя, противно на представянето на много хора, не тежестта на въздействието на тумор в организма, а именно степен на качество (полноценностью) на клетките, участващи в растежа на тумора. Зрелите, функционално пълни клетки при неуправляемом възпроизвеждане образуват доброкачествен неопластични растеж. Доброкачествен тумор при определени условия също може да доведе до смъртта на пациента. Например, при увреждане или сдавлении и нарушаване на дейността на жизнено важни органи.

При злокачественном опухолевом процес се случва неудержимое размножаване увреждания функционално, незрели, нестандартни клетки. При това се намалява пропорционално на броя на функциониращ зрели клетки. Съответно рязко нарушена функция на една система, която е ударена от злокачествени опухолевым растеж. А поминък на голям брой непрекъснато делящи се незрели клетки се увеличава натоварването на всички системи на организма, унищожава го и унищожава органи и тъкани, състоящи се от нормалните клетки.

Законите на природата са едно. Появата на прекалено голям брой активно консумира и нищо не произвеждат издръжка неизбежно води до смъртта на всички организирани системи, независимо дали са от семейството, държавата или жив организъм.

Туморните процеси на лимфната тъкан засягат не само единствено на човека, но и нашите другари – домашни любимци. Това най-често срещани видове тумори при кучета и котки.

Исторически преобладаващата деление на лимфом е доста необичайно. Всички злокачествени заболявания на лимфната система са разделени на две части. При това в една част е само едно заболяване – лимфогранулематоз (или болест на Ходжкина). А в друга част се отнасят всички останали съществуващи лимфом. Съответно оставам с трайното разделение на «ходжкинскую лимфому» (т.е. – лимфогранулематоз) и «неходжкинские лимфом» (тоест – всички останали).

Видео: неходжкинская лимфом, медицинска анимация

Болестта Ходжкина (лимфогранулематоз)

Лимфогранулематоз е описан за първи път през 1832 г. от д-р Томас Ходжкиным, съчетаят наблюдение на семерыми болни, загинали от неизвестна болест, засягащи лимфни възли. Справедливо би било да наричат това заболяване е болестта на Ходжкина-Уилкса. Точно Самуел Уилкс през 1855 г. подробно е описал заболяване, като към седем описан Ходжкиным поводи единадесет своите болни. Уилкс и е дал името на болестта Ходжкина.

READ  Посттромбофлебитический синдром: на долните крайници, лечение, icd 10, диагностика, диети

Процедурата

Основният симптом на лимфом Ходжкина – увеличение на лимфните възли. Ръст лимфни възли се случва постепенно и безболезнено. Когато увеличение става видимо око, болният внезапно открива плътни, заоблени безболезнен образование най-често в областта на шията или над ключицей. Може да се увеличи и лимфни възли, разположени в други области – под мишниците, паховые. Поражение на лимфни възли, разположени в коремната и гръдната кухина, не се определя око, но дава симптоми, причинени от сдавлением на вътрешните органи – кашлица, затруднено дишане, болка. Заболяването се проявява и общи за всички лимфом симптоми – слабост, нощни потами, периодично повишаване на температурата.

Диагностика

Точна диагноза се потвърждава при микроскопично изследване на пунктата лимфоузла. При това се откриват специфични клетки Березовски-Рийд-Штернберга. Това е гигантски по размер (в сравнение с лимфоцитами) клетки с няколко ядра. Именно те са тези недоброкачественными незрели функционално клетки, които имат губительное ефект върху работата на лимфната система и на целия организъм.

Специфични промени в лабораторните показатели при лимфогранулематозе не се наблюдава. Отбелязва:

 1. Увеличаване на скоростта на пропадане на червените кръвни клетки (което е характерно за всички възпалителни и имунни процеси);
 2. Лимфоцитопения (намаляване на броя на лимфоцитите), причинена от основната причина за лимфом – нарушение на процеса на растеж и размножаване на лимфоцитите;
 3. Различни прояви на анемия (намаляване броя на червените кръвни клетки), причинени от влиянието на заболяването върху процеса на образуване на кръвни клетки.

Всички тези прояви не са изключителни признаци само на едно заболяване, а са присъщи на много хора. Така че анализът на кръвта при диагностициране на лимфом Ходжкина не е определящ.

Методи на инструментална диагностика, като ултразвукова и рентгенова диагностика (включително прилагането на компютърна томография) се използват като спомагателни за уточняване на локализацията и размера на засегнатите лимфни възли и вътрешните органи.

Процесът на развитие на болестта

Картината на развитие на болестта показва историята на борбата на организма с появившимся зловредно влияние. Всяка стъпка по-нататъшно разпространение на болестта в организма се обозначава като етап.

1 етап

В първия етап На засегнати лимфни възли само в една област или в един отделен орган.

2 етап

При разпространението на лезия на две или повече групи лимфни възли, намиращи се само в гърдите или само в областта на корема, болестта навлиза във втория етап на развитие. При втория етап се отнасят и поражението едновременно локална група лимфни възли и отделен орган, ако зоната на поражение, разположени в една (гръдната или коремната) кухина.

3 етап

Откриване на лезии регионарных лимфни възли, разположени в гръдната и коремната област, свидетелства за присъединяването на заболявания в третия етап на развитие. Към третия стадий на болестта включват и откриване на лимфома в далака.

4 етап

На четвъртия етап лимфом излиза извън всъщност лимфната система и се разпространява върху вътрешните органи, удря черния дроб, бъбреците, червата, стимулира костния мозък.

Които усъвършенстват кредитор, определянето на стадия на заболяването

За по-точно определяне на степента на развитие на процеса на заболяването се използва буквата наименования, допълват картината на развитието на болестта.

А – у болния липсват външни прояви на болестта;

В – у болния се отбелязва един от симптомите:

 • изразено (над 10%) намаляване на тегло за последните шест месеца;
 • повишаване на температурата;
 • нощен «проливен» пот.

E – разпространение на лимфом извън границите на лимфната система, на органи или тъкани в близост до засегнатите лимфоузлами;

S – поражение на далака;

X – откриване на тумор на образованието на лимфната тъкан по-големи размери.

На етапа на заболяването и прогноза

Лимфогранулематоз, която най-често от лимфом, се отнася за най-благоприятни за прогнозата. При откриване на лимфом Ходжкина в първа или втора фаза на клинично възстановяване след проведено лечение настъпва при 70% от пациентите. Развитието на болестта намалява нивото на благоприятен изход. 4 етап на болестта прави прогнозата е неблагоприятна. Обаче, както винаги при прогнозирането в областта на медицината, ние не трябва да забравяме, че става въпрос за уникален в своята индивидуалност организма. Лесно прехвърляне на статистически показатели, не може да бъде истински определящ при изхода на заболяването. Такива не подлежащи на измерване на фактори, като вяра, надежда, постоянство – оказват влияние върху съпротивлението на организма и дават своите благоприятни резултати, повишаване на ефективността на лечението.

Лечение на лимфом ходжкинской

Лечение на лимфом, насочени към унищожаване на неконтролируемо делящи се на патологични клетки. Се използва в ранните етапи на болест, лъчева терапия като метод, който позволява посока локализованное въздействие върху ограничена област и намаляване на степента на общия увреждащата въздействие върху организма. Уничтожающее действие на радиация може да бъде фокусирано наблюдение на някакво един засегнатата лимфатическом възел или тяхната група. При това увреждане на други места е сведена до минимум.

READ  На леда при хемороиди: лечение, мнения

Метод на общото въздействие върху организма е на химиотерапия, а именно прилагането на лекарства, забавяне на растежа и размножаването на клетките. При това действие се оказва на всички клетки, но поради прекомерно увеличаване на скоростта на процесите на растежа и размножаването на клетките на туморната тъкан ефект на лекарства за химиотерапия, преди всичко се проявява при тях.

В повечето случаи, се използва метода на комбинирано прилагане и лъчева и химиотерапия.

Неходжкинские лимфом

За 180 години, изминали от времето на д-р Томас Ходжкина, медицина не е успял да постигне значими резултати в изучаването на природата и механизма на развитие на други лимфом.

Вероятно в това се крие причината толкова симетричен класификация лимфом, където една част се намира един лимфогранулематоз, по-изследвана и доста успешно могат да бъдат планирани за лечение, а в други – повече от три дузини различни прояви на туморните процеси на лимфната система.

Класификация неходжкинских лимфом

Всяка класификация е предназначена за точно определяне и разпознаване на някой предмет, явление или процес. Разнообразието и изменчивостта на туморните процеси лимфната система до момента не дава медицина, възможност да се подредят пълноценен цялостна класификация на неходжкинских лимфом. Приложим опитите за създаване на класификации по всеки един признак не позволяват достатъчно точно, ясно и безпогрешно определят конкретната форма на заболяването.

Най-проста класификация по степен на злокачествено заболяване неходжкинских лимфом. По-точно казано за скоростта на прогресия на развитие на болестта, тъй като са канцерогенни са всички лимфом.

Класификация по скоростта на развитие на болестта

 1. Лимфом с много бавен процеса на развитие, от дълго време не оказват въздействие върху състоянието на организма – индолентные лимфом.
 2. Лимфом много бързо, понякога молниеносным процеса на развитие, който е изключително рязко изразени вредно въздействие върху тялото – агресивни лимфоми.
 3. Лимфом с междинна скорост на развитие на процеса, които оказват значително и нарастващи въздействие върху тялото – междинната форма на лимфом.

Другите достатъчно често, които на практика изглед класификация е разделянето по място на възникване е процес.

Класификация според мястото на възникване на заболяването

 • Лимфом, възникнали в лимфните възли (node – nodus) – нодальные.
 • Лимфом, възникнали извън лимфните възли (в стомаха, костния мозък, белите дробове, далака и т.н.) – экстранодальные.

Световната здравна организация е приета за общо използване на единна класификация за стандартизация статистически и научни данни, лекари по целия свят.

Класификация неходжкинских лимфом на СЗО

 1. В-клетъчните тумори, развиващи се от предшествениците на В-лимфоцитите.
 2. Т-клетъчни и NK-клетъчни тумори, развиващи се от предшествениците на Т-лимфоцитите.
 3. Т-клетъчни лимфоми, развиващите се от периферните (зрели) на Т-лимфоцитите.

Разделяне, се използва в класификацията на СЗО, се основава преди всичко на особеностите на структурата на патологично променени клетки. Тези характеристики се разкриват при внимателно микроскопично изследване с прилагането на микроскоп. Структурни различия са много важни за научните изследвания, но и за прилагане пряко в клиника за решаване на въпроси лечение на пациенти по-важна е картината на развитие на болестта.

За клинично приложение се използва класификация, приета от испанския конгреса онколози в американския град Ан Арбър. Като който определя характера на Ан-Арборской класификация се използва етап от развитие на заболяването. Фокусирайки се на етап на развитие на лимфом, по-точно може да се изработи тактика и методи на лечение за борба с болестта.

Класификация неходжкинских лимфом, приета в Ан Арбър

1 етап

Поразени лимфни възли на една местна група или прояви на лимфом, открити в един вътрешен орган.

2 етап

Изумени от група лимфни възли, повече от една, разположени от едната страна на диафрагмата. В този случай, прехода на процеса на един близкия орган.

3 етап

Поражението на групи лимфни възли от двете страни на диафрагмата. Възможно присъединяването потегля един близкия органи и далака.

4 етап

Заболяването се разпространява извън пределите на лимфната система. Поражението на отдалечено разположени на вътрешните органи (черен дроб, бели дробове, стимулира костния мозък, плевра, стомаха, червата).

За усъвършенстване на клиничната картина на заболяването към порядковому номер етап се добавят кредитор, наименование (А или В), характеризующее наличието или липсата на пациента изразени външни симптоми – загуба на тегло, изразена слабост, температура, проливен нощно изпотяване.

Някои видове неходжкинских лимфом

Сред лимфом, които не са свързани с болестта на Ходжкина, има няколко по-често срещани, или просто е по-добре известни, поради своята необычности, или висока злокачествено заболяване заболявания.

Лимфосаркома

Може би, лимфосаркома се счита за най-познатите сред неходжскинских лимфом. Да възникнат, тя може да на всяка възраст, удря първоначално лимфните възли на една страна на шията, но не е изключена и друга локализация на тумора (сливиците, фаринкса, паховые лимфни възли, стомашно-чревния тракт). Лимфосаркома се отнася до агресивни опухолям, които се характеризират с бърз растеж и ранно метастазированием в други лимфни възли (медиастинума, черния дроб, далака, коремната кухина). Едновременно рязко се влошава състоянието на пациента, който отбелязва значително намаляване на теглото, повишена температура, сопровождаемую нощно време на проливен след това.

Диагностика лимфосаркомы се основава предимно на данни микроскопични изследвания на пръстови възел (цитологический анализ) и биопсийного материалала (гистологическое проучване). В този случай преимущесвенным право на първоначалното поставяне на диагнозата се радва цитология, тъй като не изисква много труд. Взети, изсушен и зафиксирорванный материал може да бъде готов за работа след няколко часа. Разпечатки на лимфните възли позволяват да се установи наличието в материала лимфобластов и липсата на зрели лимфоцити, което потвърждава наличието на лимфосаркомы.

READ  Резус конфликт на кръв: за майката и плода при бременност, преливане, какво е това

Лимфом Беркитта

Заболяване, свързано (което е изключение сред лимфом) до эндемичным – това е свързан с определен район престой. Повечето от откритите случаи на лимфом Беркитта отбелязани в Централна Африка. Смята се, че пусковую роля при възникването на тази форма на лимфом играе вирус Емфизема Барел. Който е причинител на друга опасна болест – инфекциозен мононуклеоза, вирусът въздейства на генна структура на лимфоцитите, което води до появата на лимфом.

За лимфом Беркитта е типично тежко бързо прогресиращо течение с тенденция за бързо излизане извън границите на лимфната система и увреждане на органа. Често са засегнати от коремната кухина с увеличаване на регионарных групи лимфни възли, червата.

В нашата страна лимфом Беркитта не се среща.

Лимфом на кожата

По-често е проява на разпространение е процес извън лимфната система. Това е първичен източник на поражението се намира във вътрешността на тялото, както и появата на туморните образувания под формата на различни кожни лезии – симптом на крайната фаза на развитие на лимфом. В някои случаи е от първично лимфомное поражението на кожата. През тези заболявания е много вариабельно. В зависимост от конкретната структурна форма на променените лимфоцитите, които причиняват образуването на лимфом на кожата, заболяването може да протече почти без последствия няколко десетилетия, а при висока агресивност – да доведе до смъртта на пациента за няколко месеца.

Лимфом на стомаха

Рядко заболяване, при което в стомаха възниква опухолевое разрастването от лимфоидни клетки. Поражението на стомаха може да бъде и вторично. В този случай става дума за проява на трета или четвърта фаза на неходжкинов лимфом, място от друг източник. Истинската лимфом на стомаха се развива в изолация от лимфната тъкан на стените на стомаха. Заболяването е с тенденция за бавно нарастване и се придружава от силни «желудочными симптоми» — болки в стомаха, гадене, повръщане, намален апетит, слабост. Това позволява в половината от случаите на откриване на лимфому в ранните етапи на развитие (1-2 етап). Предназначен оперативно лечение в комбинация с химиотерапия позволява в повечето случаи получават успешен резултат.

Фоликуларен лимфом

Получил името си от мястото на възникване – фоликули на лимфните възли. В повечето случаи се различава от наличието на характерни индолентного течения и нодальной локализация. Това е развитието на заболяването се случва изключително бавно, дискретно, без прояви на външни симптоми и излизане лимфом извън лимфните възли. Въпреки това, в стелт тази форма на заболяването се състои опасността от нейното откриване само на по-късен етап, когато развитието на процеса води до увреждане на органи, често далака и костния мозък, кожата.

Лимфом средостения

Достатъчно рядко срещан форма на лимфом. Може да бъде под формата на лимфом, място на тимусната жлеза (thymus) или под формата на първичен лимфом регионарных лимфни възли средостения.

Характеристика на първичен лимфом средостения е сравнително честата им поява във форма за разпространяване на В-клетъчен лимфом, който има тенденция към экспрессивному растежа и поникването на засегнатия орган и бързо разпространение.

В същото време, много често встречающееся поражението възли средостения при болестта на Ходжкина е вторичен и към тази форма неходжкинских лимфом връзка не е. Въпреки симптоматика на заболяването е идентична. Това е проява на сдавления органи средостения, които се изразяват кашлица, болки в гръдния кош, задух.

Лимфом на мозъка

По-често е проява на вторични лезии при различни видове неходжкинских лимфом. Начална лимфом на мозъка е много рядко заболяване и обикновено са в основата му лежи неорганизирани В-крупноклеточная лимфом.

Процедурата е свързана с появата на съраунд тумор образование и се проявява под формата на различни неврологични оплаквания – главоболие, нарушения в чувствителна, двигателната сфера, координация и областта на висшата нервна дейност (нарушения на паметта, познавателните способности).

Особеност на заболяването е трудността в подкрепа на диагностика, свързана със сложността на получаване на материал от тумора за провеждане на научни изследвания.

Лечение на лимфом неходжкинских

Химиотерапия и лъчева терапия остават единствените методи и в лечението на неходжкинских лимфом. Въпреки това, прилагането на радиационна терапия е ограничен локален поражение на лимфните възли, това е възможно само при първата фаза на заболяването (по класификация на Ан Арбър).

Водещ метод остава химиотерапия. При неходжкинских лимфомах предпочитание за интензивно комбинирана химиотерапия с помощта на едновременно няколко лекарства.

При някои форми може прилагане на оперативно въздействие (премахване на тумори на лимфоидната), като елемент в комплексно лечение.

Видео: репортаж за лимфоме

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00112 sec