Липидограмма: че това е норма, оценка, показатели за

Сърдечно-съдови заболявания са водещи по броя на болните по целия свят, а основната причина, те се считат за нарушения на мастния обмен с атеросклероза, поражающим съдовите стени. Обективно да оценят степента на риск от атеросклероза помагат на лабораторни изследвания, сред които – липидограмма.

Разберете за броя на нивата на общия холестерол могат да бъдат от биохимични анализ на кръвта, но само този показател не дава възможност да се прецени автентично за наличието или липсата на патология. Изследване на липидния спектър предполага определяне на концентрация не само на холестерола, но и на други мастните фракции в кръвта. Тези показатели са много важни при оценката на степента на риска на заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, така че показва на хората, податливи на атеросклероза, исхемия на миокарда, диабет.

За анализ произвеждат ограда на венозна кръв, а пациентът трябва да е наясно с някои особености на подготовката за него, и условията, които могат да повлияят на резултата. Интерпретация на липидограммы се занимава с лекар – терапевт, кардиолог, ендокринолог.

Показатели липидограммы

Патология на мастния обмен играе ключова роля в генезе най-различни заболявания и преди всичко — на съдови лезии. Вече не предизвиква съмнение фактът влияние на нарушения на обмяната на липиди в развитието на атеросклероза, а това заболяване – пътят до инфаркт на миокарда, инсулт, опасно увреждане на аортата, на кръвоносните съдове на бъбреците, на крайниците.

Ранното откриване на отклоненията от страна на холестерола и петна фракции е необходимо не само за ранното откриване на патология в сърдечно-съдовата система, но и за профилактика на тежки усложнения на атеросклерозата.

Много хора знаят, че нивото на холестерола е най – важният показател за обмяната на мазнините, така че подобряването му винаги е причина за безпокойство. Въпреки това, за правилните изводи само на този показател не е достатъчно, защото холестерол може да се увеличи и при напълно здрави лица, не се провокира развитието на атеросклероза. За оценка на мастния обмен е важно да се установи концентрация на петна фракции, колебания, които в по-голяма степен се характеризират с патология или нормално.

Липидограмма с изследване на всички мастните компоненти на кръвната плазма дава възможност по-точно да се оцени риска от възникване на атеросклероза. При анализа, могат да бъдат идентифицирани отклонения дори и тогава, когато общата концентрация на холестерола е в рамките на нормалните стойности.

Холестерол – основен компонент на мембраните на клетките, той влиза в състава на жлъчката, необходима за правилното храносмилане, е предшествениците на половите хормони, без които не се случва развитие, пубертета и функциониране на възрастни. В плазмените холестерол е свързан с протеини-липопротеинами формата.

Освен холестерол (XC), липидограмма — анализ на кръвта на липиди включва показатели като нива на триглицеридите (MZ) и липопротеини с висока, ниска и много ниска плътност – HDL, LDL, VLDL. Те и представляват общ XC, но роля имат различна, така че общото холестерину за заболяването не са оценявани. Въз основа На съдържанието На тези компоненти се определя коефициент на атерогенности плазма, който служи като прогностичен фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Холестеролът се образува клетки на черния дроб и влиза в тялото отвън с храната, а излишъкът му се екскретират. VLDL не са наситени холестерол и са в състояние да го вържеш, стават LDL. Липопротеини с висока плътност долавят от кръвта с наднормено XC и доставят в гепатоциты, където XC, се превръща в мастни киселини или включен в състава на липопротеините с много ниска плътност, като по този начин «обезвреживаясь».

READ  Устни при хемороиди: лечение, мнения

Липопротеини с висока плътност се отнасят към антиатерогенным фракции, т.е. тези компоненти предотвратяват атеросклероза, премахване на «лошия» холестерол от обращение. При намаляване на вероятността за възникване на атеросклероза се увеличава.

Основната маса от мазнини, кръв представляват LDL, които са надарени със способността да «се придържаме» към стените на кръвоносните съдове и участват във формирането на джиро-белтъчни плаки. Те съставляват до 70% от общия XC. Ако тези субстанции не са извън границите на нормалното, а след това рискът от заболяване е минимален, защото обмен се случва по правилния начин. В тези случаи, когато повишени LDL и уреждане на съдовите стени, може да се говори за голяма вероятността от атеросклероза, дори ако общият XC, поддържа нормалните стойности.

Триглицеридите са нормална съставка на кръвта, ги смятат за естествени метаболитами, които влизат в състава на VLDL, идват от храната и се екскретират от черния дроб. Основната им обем концентрира в мастната тъкан, те са основният енергиен субстрат в организма. Като неразделна част от обменните процеси, те в същото време, могат да причинят сериозни вреди при надвишаване на нормални концентрации.

Установено е, че Т.Г. се повишават при атеросклероза, захарен диабет, наднорменото тегло, хипертония и играят далеч не е последната роля в генезе исхемична болест на сърцето, съдови промени в мозъка.

Така че, липидограмма се състои от определяне на:

 • На общия холестерол;
 • Триглицеридите;
 • HDL;
 • LDL;
 • VLDL.

Този атерогенности, което позволява количествено да се оцени риска от атеросклеротического поражението на ендотел съдове, се изчислява по тези показатели: сумата на VLDL и LDL е разделена на нивото на HDL. (В норма — до 3,5).

За правилното декодиране на липидограммы трябва да се вземат предвид и някои други условия:

 1. Пол;
 2. Възраст;
 3. Наследственост по отношение на сърдечно-съдовата патология;
 4. Наличието на нарушения на обмяната на въглехидрати;
 5. Наличието и степента на затлъстяване;
 6. Нивото на кръвното налягане;
 7. Вредни навици (пушене, алкохол).

Само обективна оценка на липидния спектър с оглед на тези фактори дава най-точна прогноза по отношение на атеросклероза и болести на сърцето и кръвоносните съдове.

Когато трябва да се изследват липиден спектър?

Изследване на липидния спектър поставя за цел не само определянето на риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, но и оценка за ефективността на лечението при вече установени диагноза исхемия на миокарда, диабет, хипертония. То е важно за динамично наблюдение за пациентите, които се намирали на гиполипидемической диета и домакини лекарства за намаляване на XC.

Свидетелство за липидограмме се считат за:

 • Изследване в рамките на превантивни дейности за хора над 20 години – еднократно в рамките на пет години;
 • Повишаване на общото XC при биохимично анализ на кръвта;
 • Наличието на повишената концентрация на XC в миналото;
 • Неблагоприятна наследственост, когато между близки роднини са болни с тежка атеросклероза, наследствени форми на нарушения на обмяната на мазнините;
 • Наличието на рискови фактори – тютюнопушене, диабет, наднормено тегло, хипертония, на възраст над 45 и 55 години за мъжете и жените съответно;
 • Провеждано лечение гиполипидемическими лекарства, определяне на специална диета (контрол на ефект).
READ  Понижени, моноцити в кръвта: причини за увреждания при възрастни и деца, корекция норми

Как да наемете анализ и което влияе на крайния резултат?

Позиция на някакво проучване или анализ, всички ние искаме да получим правилния и най-надежден резултат, и в случай на липидограммой, както и при други анализи, трябва да се знаят и спазват някои правила, за да не се наруши показатели.

На липидния спектър на кръвта е много чувствителен към външни условия. Това се отнася не само за хранене. В резултат могат да окажат влияние на вълнението, прекомерни физически усилия, прием на лекарства, проведени малко други изследвания, инфекции и т.н., така че всички тези фактори трябва да се има предвид.

Ограда на кръвта на липидния спектър се препоръчва да се правят сутрин, на гладно, най-малко 12 часа след последния прием на храна. Половин час преди изследвания трябва да се изключи упражнение и психоэмоциональные преживявания, а също и пушенето. Анализ, не си заслужава да прекарват болни с остър инфарктом на миокарда и през първите 3 месеца от момента на възникването му.

Резултатът може да се промени:

 • Физическо натоварване, травма;
 • Инфекциозни заболявания в остър период;
 • Храна, алкохол, тютюнопушене точно преди или непосредствено преди анализа;
 • «Гладната» диета, изчерпването;
 • Съпътстващи заболявания с поражение на черния дроб, на бъбреците, на жлезите с вътрешна секреция;
 • Бременност.

Много лекарства могат да предизвикат увеличаване или намаляване както на общия холестерол, така и неговите фракции, така че в случай на прием на никакви лекарства трябва да предупреди за това на вашия лекар.

Общ XC, се повишава при лечението на бета-адреноблокаторами, между другото, често назначаемыми при патология на сърцето и кръвоносните съдове, която едновременно служи като повод за липидограмме. Хормони, някои диуретици и успокоителните също така увеличаване на общия холестерол.

Спад в общия XC се отбелязва у вземащите гиполипидемические средства (статини, фибрати), както и при назначаването на лекарства, естрогени, андрогени, аллопуринола и други.

Кортикостероидни и полови хормони предизвикват повишаване не само на общия холестерол, но и на HDL и LDL. Хормонални контрацептиви увеличават XC, LDL холестерола и понижават HDL.

Способността на много лекарства влияят върху изпълнението на липидограммы кара не само да се вземат предвид при тълкуване на резултатите, но и внимателно на наблюдават пациентите, домакини на такива лекарства, защото при тях рискът от развитие на заболяване на кръвоносните съдове и на сърцето може да бъде обновен.

Норма или патология?

При разчитането липидограммы при възрастни специалист първо оценява дали има отклонения в броя на специфичните показатели. Счита се, че риска от появата на атеросклероза е повишен, ако общият XC, LDL, VLDL и Т.Г надвишава нормалните стойности. За патология свидетелстват и този атерогенности повече от три и намалява количеството на липопротеините с висока плътност.

Норма смятат стойности на липидния спектър:

 • Този атерогенности – 2,2-3,5;
 • Ниво на Т.Г. до 2,25 mmol/l;
 • HDL – 1,03-1,55;
 • LDL до 3,3;
 • VLDL – 0,13-1,63 mmol на литър;
 • Общ холестерол – до 5.2 mmol/l.
READ  Защо повишени lactic при бременност?

За липопротеините с висока плътност са предвидени различни нормални стойности при жени и мъже. Така, за повишена вероятност атеросклеротического поражение и сърдечно-съдовата патология казват HDL под 1 mmol на литър кръв при мъжете и по-малко от 1,3 на лица от женски пол. Нисък риск се определя за хора от двата пола, ако HDL да надвишават 1,55 mmol на литър.

Този атерогенности също може да служи като прогностичен показател. Ако той е по-долу на три, тогава рискът от атеросклероза и съдови лезии са сведени до минимум. Ниво на коефициента в рамките на 3-4 може да се говори за повишен риск от атеросклероза, а при стойността си на 5 и повече пациенти, обикновено вече имат едни или други прояви на атеросклероза – коронарна болест на сърцето, дисциркуляторную энцефалопатию, патология на бъбреците, нарушение на притока на кръв в крайниците. При такива цифри е доста вероятно да се случи съдови усложнения.

Положителен резултат липидограммы, т.е. повишаване на нейната атерогенных показатели, може да се наблюдава при най-различна патология:

 1. Семейни, наследствени форми на дси и гиперлипидемий;
 2. Исхемия на сърцето при атеросклеротични изменения на коронарните артерии;
 3. Хепатити, цироза на черния дроб;
 4. Патология на органите на мочевыделения;
 5. Намалява производството на хормони на щитовидната жлеза;
 6. Болест на задстомашната жлеза (панкреатит, диабет);
 7. Излишното тегло.

Физиологично повишаване на холестерола е възможно при бременност.

Намаляване на общия холестерол и неговите фракции е възможно при:

 • Злокачествени тумори;
 • Белодробна патология;
 • Тиреотоксикозе;
 • Инфекциозни заболявания, сепсисе;
 • Изгаряне на болестта;
 • Голодании.

Липопротеини с висока плътност обикновено падат при исхемична болест на сърцето, атеросклероза, инфаркт на миокарда, диабет, язва на стомаха.

На показатели на обмяната на мазнините голямо влияние оказва характер употребляемой храна. Дори ако атеросклероза още не, промени в липидном спектър от вече създават риск от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Злоупотребата с бързо усвоими въглехидрати, животински мазнини, мастни и печени ястия, алкохол създават ненужни натоварване на холестерол, който организмът не е в състояние да метаболизиращи. С течение на времето, повышающиеся концентрация на производните му се отлагат в эндотелии съдове.

Ако в биохимично анализ на кръвта лекар забелязва повишен холестерол, тогава той ще изпрати за изследване на липидния спектър за изключване на метаболитните нарушения. Пациенти, които са на холестерол в норма, все още се нуждаят от такава подробния анализ в случай, че са изложени на действието на рисковите фактори. Лица, които неблагоприятна наследственост по дислипидемиям, подложени на преглед редовно, най-малко веднъж годишно, независимо от възрастта.

Цена на изследване на липидния спектър, зависи от нивото на клиники и населеното място, промяна на между 500 и 1500 рубли. Анализ на доста разпространен, поради трудности с намирането на клиника или лаборатория, където могат да го притежават, обикновено не се поставя.

Видео: липидограмма в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec