Липопротеини: LDL, HDL, VLDL — стандарти, разработени в кръвта

Липопротеини — сложни белтъчини липидные комплекси, влизащи в състава на всички живи организми и са необходима съставна част на клетъчните структури. Липопротеини изпълняват транспортна функция. Съдържанието им в кръвта е важен диагностичен тест, сигнализирующий за степента на развитие на заболявания системи на организма.

Това е клас сложни молекули, в състава на които могат едновременно да влязат свободни триглицериди, мастни киселини, неутрални мазнини, фосфолипиди и холестерол в различни количествени съотношения.

Липопротеини са донесли на липидите в различни тъкани и органи. Те се състоят от неполярни мазнини, намиращи се в централната част на молекулата — ядрото, което е заобиколено от обвивка, образувана от полярните липиди и апобелков. По структура липопротеините са обяснени техните амфифильные свойства: едновременната гидрофильность и гидрофобность вещества.

Функции и значение

Липидите играят важна роля в човешкото тяло. Те се съдържат във всички клетки и тъкани и участва в много обменни процеси.

 • Липопротеини — основна транспортна форма на липидите в организма. Тъй като липиди са нерастворимыми съединения, те не могат самостоятелно да изпълнява своята мисия. Липидите се свързват в кръвта с протеини — апопротеинами, са разтворими и се образува ново вещество, което е познато име липопротеид или липопротеин. Тези две имена са равностойни, съкратено — за КОНСУЛТАЦИЯ.

Липопротеини заемат ключова позиция в областта на транспорта и метаболизма на липиди. Хиломикроны транспортират мазнини, постъпващи в организма заедно с храната, VLDL транспортират до мястото за рециклиране на ендогенни триглицериди, с помощта на LDL в клетките постъпва холестерол, HDL притежават антиатерогенными свойства.

 • Липопротеини увеличават пропускливостта на клетъчните мембрани.
 • Диаметър на цилиндъра информация, белтъчната част от която е представена глобулинами, стимулира имунитета, засилване на свертывающую система на кръвта и доставят желязо в тъканите.

Класификация

ПРЕДМЕТ на кръвната плазма класифицират по плътност (с помощта на метода ультрацентрифугирования). Колкото повече в молекулата КОНСУЛТАЦИЯ съдържа липиди, по-ниската им плътност. Отделят VLDL, LDL, HDL, хиломикроны. Това е най-точната от всички съществуващи класификации за КОНСУЛТАЦИЯ, която е разработена и доказана с помощта на точни и доста старание метод — ультрацентрифугирования.

По размер на КОНСУЛТАЦИЯ и единни. Най-големи са молекули хиломикронов, а след това, за да се намали размера — VLDL, ЛПСП, LDL, HDL.

Электрофоретическая класификация ПРЕДМЕТ се радва на голяма популярност сред клиницисти. С помощта на електрофореза са били разпределени в следните класове ПРЕДМЕТ: хиломикроны, пре-бета-липопротеини, бета-липопротеини, алфа-липопротеини. Този метод се основава на въвеждането в течна среда на активното вещество, с помощта на галванични ток.

Фракциониране КОНСУЛТАЦИЯ се извършва с цел определяне на тяхната концентрация в плазмата на кръвта. VLDL и LDL утаяват гепарином, а HDL остават в надосадочной течност.

Видове

В момента се отделят следните видове липопротеини:

HDL (липопротеини с висока плътност)

HDL осигуряват транспорт на холестерола от тъканите към черния дроб.

HDL съдържа фосфолипиди, които поддържат холестерола в суспензия и предупреди го на излизане от кръвното на речното корито. HDL се синтезират в черния дроб и осигуряват обратната транспорт на холестерола от околните тъкани към черния дроб.бургас.

 1. Увеличение на HDL в кръвта отбелязват при затлъстяване, метаболизма на мазнините гепатозе и билиарном цироза на черния дроб, алкохолна интоксикация.
 2. Намаление на HDL се случва при наследствена болест на Танжер, произтичащи от клъстера на холестерол в тъканите. В повечето други случаи на намаление на концентрацията на HDL в кръвта е знак атеросклеротического увреждане на кръвоносните съдове.

Норма на HDL се различава при мъжете и жените. При лица от мъжки пол значение за КОНСУЛТАЦИЯ на даден клас е в диапазона от 0,78 до 1,81 mmol/l, при норма на жените HDL — от 0,78 до 2,20, в зависимост от възрастта.

LDL (липопротеини с ниска плътност)

LDL са носители на ендогенните нива на холестерол, триглицериди и фосфолипиди от черния дроб към тъканите.

READ  Лечение проктита свещи и народни средства за защита: симптоми

Този клас ПРЕДМЕТ съдържа до 45% холестерол и е транспортна форма в кръвта. LDL се образуват в кръвта в резултат на действията на VLDL ензим липопротеинлипазы. При излишък върху стените на кръвоносните съдове се появяват атеросклеротични плаки.

В нормално количество LDL е 1,3-3,5 mmol/l.

 • Нивото на LDL в кръвта се повишава при хиперлипидемия, хипофункция на щитовидната жлеза, нефротическом синдрома.
 • Понижи нивото на LDL се наблюдава при възпаление на панкреаса, печеночно-бъбречна патология, остри инфекциозни процеси, бременност.

VLDL (липопротеини с много ниска плътност)

VLDL се образуват в черния дроб. Те носят ендогенни липиди, синтезируемый в черния дроб от въглехидрати, в тъканите.

Това е най-големият диаметър на цилиндъра информация, която съперничи по размер само хиломикронам. Те са повече от половината се състоят от триглицериди, съдържат малко количество холестерол. При излишък на VLDL, кръвта се превръща в мътна и придобива млечен оттенък.

VLDL — източник на «лошия» холестерол, от който эндотелии съдове се образуват плаки. Постепенно петната се увеличават, се присъединява към тромбоза с риск от остра исхемия. VLDL повишени при пациенти със захарен диабет и болести на бъбреците.

Хиломикроны

Хиломикроны липсва в кръвта на здравия човек и се появяват само при нарушаване на обмяната на липидите. Хиломикроны синтезирани в епителните клетки на лигавицата на тънките черва. Те дават экзогенный мазнините от червата в периферните тъкани и черния дроб. Голяма част от транзитно преминаващи мазнини представляват триглицериди, както и на фосфолипиди и холестерол. В черния дроб под въздействието на ензими триглицеридите се разпадат и се образуват мастни киселини, от които се транспортират в мускулите и мастната тъкан, а друга част се свързва с альбуминами кръв.

LDL и VLDL са высокоатерогенными — съдържат много холестерол. Те ще проникнат в стената на артериите и се натрупват в него. При нарушение на метаболизма на нивото на LDL холестерола и нивата на рязко се увеличава.

Най-безопасни по отношение на атеросклероза са HDL. Липопротеини този клас се извежда холестерола от клетките и спомагат за неговото постъпване в черния дроб. От там той, заедно с жлъчката попада в червата и напуска тялото.

Представители на всички останали класове КОНСУЛТАЦИЯ дават на холестерол в клетката. Холестерол — това е липопротеид, който влиза в състава на клетъчната стена. Той участва в образуването на половите хормони, процеса на желчеобразования, синтеза на витамин Д, необходим за усвояване на калция. Ендогенен холестерол се синтезира в чернодробна тъкан клетки, надбъбречните жлези, стените на червата и дори на кожата. Экзогенный холестерол постъпва в организма заедно с продукти от животински произход.

Дислипопротеинемия — диагноза при нарушаване на обмяната на липопротеините

Дислипопротеинемия се развива при нарушение в организма на човека на два процеса: образование за КОНСУЛТАЦИЯ и скоростта им отделяне от кръвта. Нарушаването на съотношението на КОНСУЛТАЦИЯ в кръвта — не е патология, а фактор на развитие на хронично заболяване, при което е компактен артерия стена, суживается ги просвет и на нарушен приток на кръв към вътрешните органи.

READ  Исхемична болест на сърцето (ИБС): симптоми, лечение, причини

При повишаване на нивата на холестерола в кръвта и намаляване на нивата на HDL се развива атеросклероза води до развитието на смъртоносните болести.

Етиология

Начална дислипопротеинемия е генетично детерминированной.

Причини за вторична дислипопротеинемии са:

 1. Пу,
 2. Захарен диабет,
 3. Алкохолизъм,
 4. Дисфункция на бъбреците,
 5. Хипотиреоидизъм,
 6. Печеночно-бъбречна недостатъчност,
 7. Продължителен прием на някои лекарства.

Понятието дислипопротеинемия включва 3 процес — гиперлипопротеинемию, гиполипопротеинемию, алипопротеинемию. Дислипопротеинемия се срещат доста често: всеки втори жител на планетата чрез подобни промени в кръвта.

Гиперлипопротеинемия — повишено съдържание на КОНСУЛТАЦИЯ в кръвта, причинено экзогенными и ендогенни причини. Вторичната форма на гиперлипопротеинемии се развива на фона на основната патология. При автоимунни заболявания КОНСУЛТАЦИЯ се възприемат от организма като антигени, към които се изработват антитела. В резултат на това се образуват комплекси антиген — антитяло, притежаващи по-голяма атерогенностью, отколкото на себе си ПРЕДМЕТ.

 • Гиперлипопротеинемия тип 1 се характеризира с образуването на ксантом — плътни възелчета, които съдържат холестерол и са разположени над повърхността на сухожилията, развитието на гепатоспленомегалии, панкреатит. Болните се оплакват от влошаване на общото състояние, покачване на температурата, загуба на апетит, приступообразную болки в корема, усиливающуюся след прием на мазна храна.

 • При 2 тип се образуват ксантомы в областта на сухожилията стоп и ксантелазмы в периорбитален зона.
 • Тип 3 — симптоми, нарушения на сърдечната дейност, появата на пигментация по кожата на дланите, меки възпаление на раните над лактите и коленете, а също така признаци на увреждане на кръвоносните съдове на краката.
 • При 4 вида се увеличава черния дроб, се развива ИБС и затлъстяване.

Алипопротеинемия — генетично обусловени заболяване с автозомно-доминантным вид наследство. Заболяването се проявява с увеличаване на сливиците с оранжеви разцвет, гепатоспленомегалией, лимфаденитом, мускулна слабост, намаляване на рефлекси, гипочувствительностью.

Гиполипопротеинемия — ниско съдържание на в кръвта на КОНСУЛТАЦИЯ, често протекающее безсимптомно. Причините за болестта са:

 1. Наследственост,
 2. Неправилното хранене,
 3. Заседнал начин на живот,
 4. Алкохолизъм,
 5. Патология на храносмилателната система,
 6. Эндокринопатия.

Дислипопротеинемии са: органными или регулаторни, токсигенными, базальными — изследване на нивата на LP на гладно, индуцированными — проучване на нивото на КОНСУЛТАЦИЯ и след приемане на храна, лекарства или физическо натоварване.

Диагностика

Известно е, че за организма излишния холестерол е много вредно. Но и липсата на това вещество може да доведе до дисфункция на органи и системи. Проблемът се крие в наследствено предразположение, както и в начина на живот и особеностите на храненето.

Диагностика дислипопротеинемии се основава на данни в медицинската история на заболяване, оплакванията на пациенти, клиничните признаци — наличие на ксантом, ксантелазм, липоидной дъга на роговицата.

Основният диагностично-метод дислипопротеинемии е анализ на кръвта на липидите. Определят този атерогенности и основни показатели липидограммы — триглицериди,общ холестерол, HDL, LDL.

Липидограмма – метод на лабораторната диагностика, която сигнализира за нарушения на липидния метаболизъм, водещи до развитие на болести на сърцето и кръвоносните съдове. Липидограмма позволява на лекаря да оцени състоянието на пациента, определяне на риска за развитие на атеросклероза, коронарни, мозъчни, бъбречни и чернодробни съдове, а също и заболявания на вътрешните органи. Кръвта се предават в лабораторията строго гладно, след минимум 12 часа след последния прием на храна. Ден преди анализа се изключват употребата на алкохол, а един час преди изследвания — пушенето. В навечерието на анализа е препоръчително да се избегне стрес и емоционално напрежение.

Ензимен метод изследване на венозна кръв е основен за определяне на липиди. Уредът улавя предварително боядисани със специални реактиви проба. Този диагностичен метод ви позволява да проведе масови проучвания и получаване на точни резултати.

Явяват на тестове за определяне на липидния спектър с превантивна цел, като се започне от младежките си години трябва да 1 път на 5 години. За лица под 40 години, това трябва да се прави всяка година. Провеждат изследване на кръвта почти всяка областна клиника. Пациенти, страдащи от хипертония, затлъстяване, заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците, предписват биохимичен анализ на кръв и липидограмму. Отягощенная наследствеността, са на разположение фактори на риска, контрол на ефективността на лечение — показания за назначаване на липидограммы.

Резултатите от проучването могат да бъдат недостоверны след консумация преди хранене, пушене, прекаран стрес, остра инфекция, бременност, прием на някои лекарства.

Диагностика и лечение на патология се занимава с ендокринолог, кардиолог, терапевт, лекар на обща практика на семеен лекар.

Лечение на

Диетотерапия играе огромна роля в лечението на дислипопротеинемии. Болен препоръчват да се ограничи консумацията на животински мазнини или да ги замени синтетични, да приема храна до 5 пъти на ден на малки порции. Диетата трябва да се обогатява с витамини и хранителни влакна. Да се откаже от мазни и пържени храни, месо замени морска риба, има и много зеленчуци и плодове. Общеукрепляющая терапия и достатъчна физическа активност подобряват общото състояние на болните.

Гиполипидемическая терапия и антигиперлипопротеинемические лекарства са предназначени за корекция на дислипопротеинемии. Те са насочени към намаляване нивото на холестерол и LDL в кръвта, както и повишаване на нивата на HDL.

От лекарствата за лечение на гиперлипопротеинемии болни се предписва:

 • Статини – «Ловастатин», «Флувастатин», «Мевакор», «Зокор», «Липитор». Тази група лекарства намалява производството на холестерол от черния дроб, намалява количеството на вътреклетъчен холестерол, липиди и разрушава има противовъзпалително действие.
 • Секвестранты намаляват синтеза на холестерол и отнемането му от организма — «Холестирамин», «Колестипол», «Холестипол», «Холестан».
 • Фибрати снижаю нивото на триглицеридите и повишават нивото на HDL — «Фенофибрат», «Ципрофибрат».
 • Витамини от група В.

Гиперлипопротеинемия изисква лечение гиполипидемическими лекарства «Холестерамином», «Никотинова киселина», «Мисклероном», «Клофибратом».

Лечение на вторична форма дислипопротеинемии се състои в отстраняване на основното заболяване. При пациенти със захарен диабет се препоръчва промяна в начина на живот, редовно вземат сахаропонижающие лекарства, както и статини и фибрати. В тежки случаи е необходимо провеждане на лечение с инсулин. При хипотиреоидизъм трябва да се нормализира функцията на щитовидната жлеза. За тази цел на болните се извършва хормонално-заместителна хормонална терапия.

Пациенти, страдащи от дислипопротеинемией, препоръчват след извършване на основен лечение на:

 1. Нормализиране на телесното тегло,
 2. Дозирани физически натоварвания,
 3. Ограничаване или премахване на употребата на алкохол,
 4. По възможност избягвайте стреса и конфликтни ситуации,
 5. Да се откажат от тютюнопушенето.

Видео: липопротеини и холестерол — митове и реалност

Видео: липопротеини в анализи на кръвта — програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00170 sec