Lymphangioma: причини, видове, симптоми, лечение, прогноза

Lymphangioma — вродена доброкачествен тумор на лимфните съдове, чието тяло представлява еластична тонкостенную кухина с размери от 1 мм до няколко сантиметра. Това е аномалия эмбриогенеза, причинени от неправилно внутриутробным местоположението на лимфните съдове, което е име на лимфната мальформация. Разрастването на лимфните съдове обикновено се случва, ясно ограничени зони на кожата и подкожната мастна тъкан. Стойността на тумори варира от малки възелчета до големи образувания, чийто диаметър надвишава размера на главата на новороденото.

Lymphangioma се среща еднакво често както сред момичетата, така и сред момчетата на възраст 1-4 години. Формира тумор, обикновено на втория месец на ембрионалното развитие, но разкрива много по-късно, към края на първата година от живота. При възрастни също е възможно образуването на лимфангиомы. Тези тумори са често рецидивируют, но на практика не озлокачествляются.

Сама по себе си туморът не застрашава живота на болния, но значително влошава качеството му. Когато lymphangioma достига големи размери, тя сдавливает околните органи и тъкани, което води до развитието на тяхната дисфункция. В пубертатном период на растеж и развитие на тумора се активира, патология на прогресира. При инфицировании и възпаление тя става болезнено, кистозни кухини нагнаиваются.

Обикновено новообразование локализуется на лицето, шията, езика, в подмишниците варовик, устната кухина. Лимфангиомы коремната кухина, както и вторични тумори, появяващи се след операция или лимфангиита, развиват изключително рядко.

Класификация

Кавернозная lymphangioma — кухина, пълна с лимфа и образовани соединительнотканными влакна. Това е най-честата форма на патология.

Отличителните белези на кавернозен лимфангиомы са:

 • Бавен растеж
 • Спадение тумори при натискане и нейното възстановяване след прекратяване на фантомни
 • Мека консистенция на тумора и липсата на ясни граници,
 • На мехури по кожата с ексудат, сливающиеся в големи възли,
 • Локализация на тумор в предмишницата и ръката,
 • Малка смешиваемость тумори,
 • Подуване на кожата на мястото на увреждане,
 • Създаването на козметични дефекти и деформации на засегнатите райони.

Кистозна тумор — кисти с различна големина, сливающиеся между себе си и пълни с течност.

Признаци кистозна лимфангиом:

 1. Ясни контури на образованието,
 2. Флюктуация,
 3. Еластични стени, мека консистенция, полусферичен форма,
 4. Безболезнено и не спаянное с кожата образование,
 5. Растянутая и истонченная кожата над образованието с просвечивающимися съдове,
 6. Бавен растеж
 7. Свиване на кръвоносните съдове, съседни нерви и органи.

Капилярна тумори — големи или по-малки възли с от стъкловидното тяло повърхност, външно приличащи на подуване.

Основните признаци:

 • Меки на пипане,
 • С размити контурите,
 • Разположени на лицето,
 • Покрити с непроменен кожата с багровым или синюшным оттенък,
 • Състои се от съединителна тъкан и съдържат кичури от лимфоидни клетки,
 • Се намира в меките тъкани на различни дълбочини,
 • Често са придружени с кървене и лимфореей.

Класификация на туморите, на базата на размера на новообразувания:

 1. Микрокистозные — малко от 5 см,
 2. Макрокистозные — над 5 см.

Причини

Причина за образование лимфангиом при децата в момента на научно не е доказано. Предполагам, че основният этиологическим фактор вродена патология е внутриутробный малформации на кръвоносните и лимфните съдове. Неправилно развитие на съдовата тъкан, натрупване на течност в лимфните съдове води до тяхното разширяване и превръщане в кухина. Потвърждава теорията за нарушаване на эмбриогенеза следните факти: вроден характер на тумора, комбинацията му с други внутриутробными малформации и аномалии на плода.

READ  Аневризма на СПП (септален дефект): при деца, новородени, възрастни

Други учени смятат, че lymphangioma — истинската тумор. Това мнение се дължи на пролиферацией на туморните клетки и наличието на неоплазии фактори на растежа. Този начин на образуване на тумори е най-характерен за по-възрастни пациенти.

Причините за вторични лимфангиом:

 • Инфекциозни болести,
 • Оперативна намеса,
 • Лъчева терапия,
 • Други тумори.

Процедурата

Клинична картина на заболяване, се определя от големината, локализирането и структурата на новообразувания.

Ако туморът е малък по размер и е повърхностно, тя доставя само козметичен дефект. Големи кисти се предизвикват сериозен дефект на външния вид и развитието на дисфункция на съседните органи.

Lymphangioma горната устна външно прилича на подуване и има следните характеристики:

 1. Консистенция — мека тестоватая,
 2. Липса на болка при палпация и ясни граници,
 3. Разпространението на носогубную бразда и изглаждане си,
 4. Увеличаване на размера и дебелината на устните,
 5. Разширяване на червената джантите на устните,
 6. Опущение ъглите на устата.

Патогномоничным признак на заболяване са с мехурчета, хеморагичен или серозна, гнойни съдържание, появяващи се на лигавицата на устата и кайме устни. Мехурчета често са разпръснати по цялата повърхност на лигавицата или да се концентрират по протежение на линията на затваряне на устните. Лимфангиомы лица представляват локално увеличение на обемни образование, от които понякога се откроява серозен ексудат.

Lymphangioma бузите средни размери има същите клинични признаци. Голяма тумор често выбухает кнаружи, цвят на кожата над него не се променя или става синюшным. Подкожная фибри atrophies, съдова фигура се засилва. По лигавицата На бузите и се появяват мехурчета.

Местоположение на новообразувания в областта на окото се проявява отечностью и утолщением век, стесняването на пълна или закрие очна цепка, посинением на кожата на клепачите. Мехури се локализират по ръба на клепачите и съдържат серозен или хеморагичен ексудат. Туморът е в големи размери води до выпячиванию очите при запазване нормалния размер на очната ябълка, както и до намаляване на зрението или слепота.

Lymphangioma език се характеризира с наличието на голям брой малки мехурчета, които се издигат над повърхността на лигавицата, се сливат и образуват възел. При травмировании мехурчета очертани, кървят и са обхванати от бял филм. На тяхно място се образуват пукнатини и язви, покрывающиеся с течение на времето белесовато-жълтеникави и кровянистыми кора. Дифузната форма на патология се различава разпространението на патология на мускулната тъкан език. При пациенти се развива макроглоссия. Език, става голям и дебел, лошо поставени в устната кухина. При пациенти с постоянно отворена уста, нарушена захапка, възниква диспноэ, дисфагия и дисфония.

Lymphangioma врата кавернозен форма има тестоватую консистенция. Границите му не са определени, естествени гънки изглаждат. Тумор кистозна форма, има кръгла форма и стърчи над повърхността на тялото. Изразен симптом флюктуации.

READ  АКТХ (адренокортикотропный хормон, кортикотропин) в кръвта

Lymphangioma мозъка локализуется в един от нейните участъци. Растежа на тумори сдавливаются на околните тъкани, се появяват неврологични симптоми: эпиприпадки, парези и парализи, дискоординация на движенията, атаксия, нистагъм, шум в ушите, дисфония, намаляване на зрителната острота.

Lymphangioma коремната кухина при новороденото се проявява симптоми на «остър корем»: болка в областта на корема, асимметрией корема, плътен, малоподвижным, безболезнено, малосмещаемым образованието. При това в общ анализ на кръвта липсват признаци на възпаление. Стационар на болен изпълняват лапаротомию с иссечением новообразувания и неговите по-нататъшни хистологични изследвания.

Лимфангиомы често се възпаляват, особено при деца 3-7 години в есенния и пролетния сезон. Провокира болестния процес, ОРИ, травматично увреждане, възпаление на маса, на периодонта, сливиците, на стомаха, на червата, функционални ЧРЕВНИ нарушения. Възпаление на слаба степен выраженности продължава няколко дни и почти не нарушава здравето на детето. Ако местните признаци на патология изразени, появява интоксикационный синдром. Новообразование се увеличава, се формира плътен болезнен инфилтрация на гиперемированной кожата. При увреждане на кожата може да започне кървене и лимфорея. Възпаление продължава в рамките на три седмици, а след това замира, lymphangioma придобива предишния си вид. В напреднали случаи при пациенти с нарушен процес на дишане и преглъщане, което води до недохранване. Възможен е рецидив и нагноение възпаление на тумори с образованието флегмоны. Премахване на гнойта от новообразувания не винаги води до възстановяване. Тумори, които не могат-нататъшно изтичане на пиърсинг, се отстранява хирургично.

Диагностика

Диагностика лимфангиомы е да се извършва визуална инспекция на пациента, събиране в медицинската история на живота и болестта, выслушивании оплаквания. За да потвърди предполагаемата диагноза на болните трябва да преминат на пълно инструментално изследване.

Неинвазивни методи за диагностициране на доброкачествени тумори:

 • ЕХОГРАФИЯ,
 • Ядрено-магнитен резонанс,
 • КАТ,
 • Лимфография.

Ехографии — най-сигурният метод, лесен и информативен. Той е особено важно за диагностика на заболявания при децата. Ехо-допплерография ви позволява да инсталирате интензивността на тока на кръвта.

Набоде новообразувания и гистологическое изследване на пунктата позволяват да се определи формата на тумора:

 1. Прозрачни или кехлибар съдържание — знак кистозна форма лимфангиомы.
 2. Протеинова съдържанието показва липса на възпаление.
 3. Кровянистое съдържанието на кисти е характерно за възпаление или нараняване на тумори.

Лечение на

Лечение лимфангиомы обикновено хирургично, стационарно. Туморът се отстранява напълно или частично. Я резекция на границата със здрави тъкани. Останалите парцели коагулиране или прошивают копринени или найлонови нишки, за да се предотврати рецидив и изтичането на лимфа. При възпаление на израстъци или го травматизации прекарват противовоспалительную консервативна терапия, а след това се отстранява си.

Химиотерапия при това е неефективна. Когато болестния процес става генерализирано, провеждат химиотерапия цитостатиками. За лечение на лимфангиом се използва лъчева терапия — близкофокусную рентгенотерапию.

Хирургично лечение

Показания за операция:

 • Бързо прогресиране на тумора, напред развитие на детето,
 • Опасна локализация на тумора,
 • Наличието на ветвистых лимфангиом, не са склонни към инволюция,
 • Новообразувания, че се влошава качеството на живот на болните.
READ  Миро Эскулюс при хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Методи за хирургично лечение на лимфангиом:

 1. Въздействието на лазера,
 2. Криовоздействие,
 3. Электрокоагуляция,
 4. Радиоволновое лечение.

Към съвременните методи за отстраняване на тумора се отнася въведение в засегнатата област лиофилизированного стрептококкового антиген.

За лечение на тумори с малък размер, разположени на лицето, се извършва склерозирующую терапия. Тя допринася за слипанию стените на кръвоносните съдове и ги запустению. При лимфангиомах с инфильтративным нарастването на частична резекция не е ефективна. В такива случаи впрыскивают в тъканта на тумора склерозирующие вещества — етилов алкохол, хинин-уретан и други средства. Склерозирующие лекарства «запаивают» устната съдове и допринасят за образуването на мястото на тумора соединительнотканных образувания. Тази техника малоинвазивна, при това тя позволява да се постигне пълно възстановяване при повечето пациенти. Някои пациенти е необходима допълнителна операция след склеротерапии за премахване на белези, образувани на мястото на тумора. Това е чисто козметична операция, удаляющая видим белег.

Кавернозные лимфангиомы лекуват с помощта на МИКРОВЪЛНОВАТА хипертермия и склерозирования. Ултразвук и позволява да се контролира такова лечение. По време на загряване на туморната тъкан е унищожаването на лимфните съдове и ги склероза.

Консервативно лечение на тумори при възпаление на

При възпаление на лимфангиомы болен предписват следните групи лекарства:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства — «Ибупрофен», «Диклофенак», «Индометацин»;
 • Ензими — «Панзинорм», «Креон», «Mezim»;
 • Дезинтоксикационная терапия — интравенозно въвеждане на физиологичен разтвор, глюкоза, «Реополиглюкина», «Гемодеза», колоиден и кристаллоидных разтвори;
 • Антимикробна терапия — широкоспектърни антибиотици от групата на макролидни, цефалоспорин, пенициллинов, аминогликозидни;
 • Облекчаващо лечение — «Зиртек», «Зодак», «Цетрин», «Тавегил»;
 • Общеукрепляющая терапия — витамини, адаптогени, biostimulants, нейропротекторы.

Локално се поставя марля превръзки с мехлеми, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства или антибиотик. Устата третирана с антисептици и масла в продължение на десет дни.

Профилактика

Специфичната профилактика на тази патология в момента не е разработена. За предпазване от образуване на лимфангиом бременните жени трябва да внимавате за здравето, не пуша, не пия алкохол и лекарства без лекарски назначения, да се хранят балансирано, редовно посещават женска консултация, обследоваться на ФАКЕЛ-инфекция, за да се вземат специални витаминни комплекси.

Превантивни дейности:

 1. Да се предотврати възпаление на лимфангиомы, трябва да санировать наличните в организма на огнища на хронична инфекция — лечение на тонзилит, кариес, възпаление на средното ухо, синузит.
 2. От ранна детска възраст детето трябва да привикнат към по-здравословен начин на живот.
 3. Своевременно откриване и лечение на инфекциозни и други заболявания, не се допуска развитие на усложнения.
 4. За повишаване на имунитета на детето: да се хранят правилно, закаляться, за да спортува.
 5. Деца с доброкачествени новообразованиями предмет на задължителната диспансерному счетоводство.

Прогноза лимфангиомы благоприятни: тази туморът расте бавно и не е склонна към малигнизации.

Видео: lymphangioma в програмата на «Хапчето»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec