Lymphedema краката: какво е това, причини, симптоми, лечение, при деца и бременни

Lymphedema на долните крайници

Лимфната система е една от най-важните съставки на организма. Тя отговаря за почистване на клетъчно ниво. И, естествено, нарушения в нейната работа, които водят до редица заболявания, едно от които е lymphedema на краката. Проблемът си за диагностика и лечение в този момент е много актуална. Въпреки развитието на медицинските технологии разпространение на болестта се увеличава с всяка изминала година. За това, какво е това заболяване и как да го лекува, а най-важното, предупреждават, ние ще говорим в тази статия.

Какво е това

Lymphedema, какво е това? Това е нарушаване на състоянието на организма, придружен от оток на краката няма да бъде задействана трясък на естественото изтичане на течност по лимфните съдове. Лимфедему може да се срещне такова име като «слоновья болест». Това е свързано с факта, че понякога подуването е такава форма, когато краката стават подобни на слоновьи.

Работата ни лимфосистемы може да се сравни с работата на канализация. Това е един вид утилизатор на нашия организъм. Ние не можем да си представим живота в апартамента ни, ако забьется канализация. По аналогия с това, трудно е да си представим нормалното функциониране на нашия организъм, ако го «канализация» е претъпкан. Когато тя работи правилно след това всички натрупани токсини и други продукти от преработка на нашето тяло са получени своевременно. При нарушения в работата си, целият боклук остава в клеточках, пътя на отлив на лимфата запушена кръвоносните, това води до появата на отоци.

Когато тялото ни работи гладко, той се грижи за баланса на течности секцията и на постъпилата в клетката. При това заболяване на съдовете не се справят и много бавно работят, баланс е нарушен и броя на секцията течност пада драстично в сравнение с постъпилата, възниква оток или болест, наречена lymphedema.

Причини

Така че това, което е причина за появата на лимфедемы на краката. Веднага трябва да се поясни, че те могат да бъдат като първичен, т.е. дължат само от генетиката, така и вторични. В първия случай оток може да бъде от малък, малък размер до цялостно увеличаване на крайниците.

Във втория случай причината за появата на лимфостаза на краката са различни. В такива случаи първоначално работата на системата е била нормална, но в силата на въздействието на различните фактори, тя е нарушен.

Какво може да се дължи на тези фактори:

 • Преди всичко това е на различни наранявания и травми на крайниците. Много често този фактор действа хирургически интервенции при онкологични заболявания.
 • Следващият фактор на влияние върху развитието на болестта са рожистые възпаление. По силата на повреди на кожната покривка, е нарушена неговата естествена защита и стрептококи навлизат в организма. При този лимфните съдове се повреждат и се сгъстява ги на стената.
 • Всички болести на вените на долните крайници. Най-често причината е разширени вени на краката си.
 • Нарушения на имунната и аутоиммунной системи.
 • Поражението на лимфната система метастази при онкологични заболявания. Също lymphedema на долните крайници може да се появи след отстраняване на тумори.
 • Системни негативни влияния на кожна покривка. Тук може да се дължи на прекомерно посещение на солариум, измръзване и др
 • Наличието на червеи в анализа на кръвта, други паразитна инфекция, възникнали по различни причини. Това могат да бъдат и последствията от болестта, както и, може да, житен, липсата на елементарна хигиена.
READ  Хипертрофия на лявата камера на сърцето: какво е това, причини, симптоми, диагностика, лечение

Симптоми

Симптоми лимфедемы на краката зависи от вида на заболяването, но има няколко и на общите, които ще се проявят при всеки заболяването. По техните прояви на трудно е да се определи точно на това заболяване. Това могат да бъдат слабост и апатия, бледост, сърбеж или неприятни усещания в засегнатите зони.

Най-първата и най-често срещан знак лимфедемы — това е подуване на долните крайници, който се появява в сила на стагнация лимфната циркулация. Най-често в ранните етапи на отоци малки, по силата на което тази фаза в повечето случаи се пренебрегва и болестта прогресира.

Трябва да се научат да се разграничат обикновен отоци на краката от ужасно заболяване. Всички отоци в организма, предизвикани от нарушение в лимфосистеме, но обикновено — се появява при хора, когато те дълго време неподвижно седят, например, при переездах или време на полети земя. В горещ период от време на годината. Лъжете ходене на токчета, както и в по-тесен неудобните обувки. След като сте почувствали подуване започнаха да се появяват по-често от обичайното, това е тревожен звоночек, по който вие веднага трябва да се консултирате с вашия лекар.

На вторият етап вече започват ярко изразени промени, свързани с деформация на оточни крайници. Лимфа върху засегнатата област продължава да се натрупват, причиняващи подуване на става гъста, се губи еластичността на кожата, тя става груба. При това се наблюдава бърз растеж на масата на тялото, с ясен превес на долните крайници.

Всъщност подуване на краката се разпространява малко бавно. Първо, пациентът се чувства някакъв дискомфорт, който е трудно да се определи. След това вече отива в конкретни болки и неприятни усещания. Още повече болката се усилва и дори могат да бъдат придружени от силни спазми.

Третият етап лимфедемы на краката е най-тежък и, за съжаление, е необратима. Той е придружен от кожни нарушения, се появяват предпоставки за появата на венозни язви.

Заслужава да се отбележи, че развитието на заболяването може да бъде бързо, както в случая с рак на произхода, а може да се развие в продължение на десетилетия, ако първопричината е генетика.

Диагностика на втори и трети стадий е без усложнения. И тук е в ранен етап на развитие лимфедемы на краката, е изключително сложна и отнема много време. Както вече беше казано по-горе е много много симптоми на началната фаза са сходни с много други болести. Тя много добре се маскира под липедему и лесно могат да бъдат объркани с бъбречна и сърдечна недостатъчност.

READ  Коарктация на аортата при новородени деца: операция, симптоми, лечение

Понякога най-ранните подуване на краката при жените списывают просто жегата или за дълго ходене. Въз основа на тази диагноза в ранните етапи трябва да бъде интегрирана с използването на високотехнологични уреди проучване и голям брой узконаправленных специалисти с различен профил.

В модерните болници може да се мине ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване), помага да се определи големината на засегнатото място, ДУЗИ-проучване и специални изследвания лимфосистемы. В случаите, когато има предварителна диагноза и се изисква неговото потвърждение, д-р, разчитат на показанията на MRI или CT (компютърна томография). Само при такъв системния подход може да се открие това заболяване в ранен стадий.

Лечение на

За съжаление, това заболяване, както и много други, е по-лесно да предупредя отколкото да се лекува лимфедему. Тъй като дори и при днешната като медицина, напълно да го лекува е невъзможно. Въпреки това, при навременното изплащане и правилно лечение, може да се избегне увреждане и максимизиране на качеството на живот по време на заболяване, а в някои случаи дори се постигне безвъзмездно.

Всички методи на лечение лимфедемы на краката трябва да бъдат насочени към унищожаването на корените си — източник на болестта. Но заедно с това пациентите трябва стриктно да изпълнява специален режим.

Тук могат да включват такива дейности:

 • Строг контрол на хигиената, на засегнатите райони на кожната покривка.
 • Спазването на диети, ограничаващи приема на сол и течности
 • Дейности, насочени към намаляване на телесното тегло. Всякакви оздравителни програми, лечебна гимнастика.
 • Често отказът на крайниците хоризонтално положение. Също така положителен ефект дава стегнат еластично бинтование и носенето на компрессиионного бельо — специални тугих чорапи и колгот.
 • Масаж.

Когато по-горе изброените методи не може да се справи със спиране на развитието на заболяването, лекарите трябва да се обърнат към хирургически методи на въздействие. Се извършват операции по подобряване на лимфната изтичане на лимфните капиллярам. И в случай, когато операцията се извършва в ранните етапи на хирурзите успява да постигне значителни резултати.

Не трябва да се пренебрегва и народни средства за борба с болестта, но само единствено като помощно средство задължително в комплекс с традиционната медицина. Това могат да бъдат приготвяне на различни тави, хранителни добавки, заваривание различни чайове.

Полова и възрастова предразположение

Това заболяване е много разпространено. Само помислете за това, един от всеки десет души на планетата страдат нарушение на изтичане на лимфа. Ясно изразена фаза на заболяването се проявява почти десет милиона души. Не утешающая статистиката казва, че тези цифри имат постоянна тенденция на нарастване. Болестта не е нито възрастови, нито пола, ограничения. Но по-често то се среща при жените до 30 години.

За съжаление, сред пациентите лимфологов с лимфедемой краката има и деца и бременни жени. Най-младите пациенти на възраст 2 години. Те са за лечение, по същество не се различава от общоприетите. Единственото нещо е, че докторите се опитват по всички възможни начини за намаляване на медикаментозную натоварването и да се ограничи терапевтични и превантивни дейности.

READ  Пролапс на митралната клапа на сърцето (ПМК): симптоми, степента, до лечение

При тези категории пациенти хирургически интервенции се случват само в екстремни изключителни случаи. Лекарства от лимфедемы трябва да определяни внимателно и си струва да спазвате инструкциите. В първия триместър на бременността, когато вероятността от спонтанен аборт е достатъчно голям, лекарите се въздържат от фармакологично препараторов. Така или иначе, такива пациенти изискват повишено внимание и редовни консултации.

Усложнения

До възможните усложнения лемфедемы на краката може да се дължи на трофичните язви, лимфните фистули, гъбични поражения и дори целулит. Тъй като заболяването произтича от нарушаване на храненето на клетките на тъканите, в тях възникват промени, които допринасят за появата на тези проблеми. Много често това заболяване е придружено от рожистыми възпаления, които водят до бързо прогрессированию заболявания.

В случаи на вторична лимфедемы, при прекалено продължителна заболяването, са били случаи на поява на лимфоангиосаркомы.

Каква трябва да е превенцията

Както е известно, предупреден означава въоръжен, тази поговорка, като нищо друго, отразява същността на превенцията лимфедемы на краката. Винаги е по-лесно да предупредя заболяване, отколкото да се лекува. Проблемът с тази многопластов и сложен. Тук може да се дължи и ранното откриване на онкологични заболявания и уважение към лимфните съдове и лимфоузлам и пълен излечивание рожистого възпаление.

Ако вече имате някои промени изтичане на лимфа, трябва стриктно да се придържаме към някои правила:

 • Спазват елементарните правила за хигиена. Засегнатата крайник трябва да бъдат винаги чисти. Трябва да е много внимателно, за това внимавайте.
 • Не може да се създават допълнителни пречки за свободно изтичане на лимфа. Теглото на засегнатата крайник. Не трябва да се пресичат на краката и подгибать ги под себе си.
 • Вземете удобни, не сковывающее движения бельо. Не се носи здраво прилепнали дънки.
 • Същото се отнася и обувки, тя трябва да е максимално комфортно и удобно. Не може да ходи без обувки, особено на обществени места.
 • Пациентът трябва по всякакъв начин да избягват микротравматизации на кожата, в това число и ухапвания от насекоми.
 • За превенция на рецидив рожистых възпаления трябва да санировать всички възможни огнища на инфекция.
 • Да избягвате резки температурни колебания. Забранено печене на слънце, да посещавате солариум, за да изложи засегнатите огнища обморожениям.
 • Да се потърси медицинска помощ вече в ранните етапи на лимфедемы краката си, когато в повечето случаи, може не само да ви предупредя развитието му, но и да се отървете от съществуващите вече проблеми.

Елементарни правила за профилактика на силата на всеки от нас. Струва само по-внимателно да се отнасяме към себе си, да се грижи и редовно да посещавате профилактични прегледи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec