Lymphostasis на долните крайници, ръцете: причини, лечение и симптоми

Lymphostasis, lymphedema и по-известен в популярно заболяване, което се нарича слоновостью – всички тези понятия означават застой на течности (лимфа) на интерстициальном (межклеточном) пространство. Трябва да се отбележи, че освен широко разпространените варианти (lymphostasis на ръцете или краката), известен е и друга локализация на тази патология. Например, ток лимфата школа в млечната жлеза, скротума и дори в меките тъкани на лицето.

На първо място сред други подобни лезии струва lymphostasis на долните крайници, дори lymphedema на ръцете е видимо изостава, което е разбираемо: лимфа тече отдолу нагоре и преодоляване на дълъг път, преди кърмене лимфната канал, ако имат място на някои вродени или придобити пречки, си е доста трудно.

Вродени пороци на лимфните съдове заявяват за себе си в детството или юношеството (в зависимост от характера на аномалии). Болест, проявившуюся от 15 до 30 години, купа се отнасят към вторична патология (ако има причина) и се нарича юношеским лимфостазом. За късен (вторичния) вариант, дебютировавшем след 30 години, казват, че ако развитието на болестта са допринесли друга патология или не много благоприятни житейски ситуации.

Статистиката показва, че в света, от тази патология страдат около четвърт милиард души (≈ 250 милиона). По принцип, тази група се състои от млади жени от 30 години до 45, и lymphostasis на долните крайници взима за себе си лъвския пай (до 90%) от всички случаи.

Малко за самата течност

Преди да се разсъждава за лимфостазе, последвано от няколко спрете за тези понятия, които, може би, на читателя неизвестни, например, какво представлява кръвта на боговете, кои са факторите, които осигуряват движението, каква патология може да я наруши транспорт.

Лимфата е прозрачна, бесцветную и малко вискозна течност. Своя състав тя много прилича на плазма, кръв, но се различава по-ниско съдържание на протеин, голям брой лимфоцити (поема от лимфните възли и съдове) и липсата на други клетъчни елементи, които се откриват в плазмата. Лимфа също е компонент на системата на хомеостазата в организма си възрастен човек може да съдържа до 4 литра. Подобно на кръвта, тази течност представлява разновидност на съединителната тъкан, която също се движи по съдовете, но само в лимфните. Движението на лимфата се извършва отдолу нагоре, за произхода й са в пръстите на долните и горните крайници, а целта, към която се стреми лимфа, е на гръдния лимфен duct — го тази течност достига за сметка на мускулните контракции и с помощта на клапани на лимфните канали, не позволяват тя да се върне назад.

Лимфната система (ЛС) носи редица полезни функции. На нея, като на най-тясна връзка с кръвоносната система, организмът има важни задачи:

 • Чрез лимфните съдове даде назад от извънклетъчната пространство в кровеносное руслото на някаква част от лимфите, съдържаща вода, микроелементи, протеини;
 • Да се пренасят от лимфни възли в кръвта главните клетки на имунната система – лимфоцитите;
 • С помощта на специални лимфните съдове, наречени млечными и намиращи се в ворсинках на червата, пренасят в кръвта различни вещества, и, на първо място, мазнини, които след това трябва да се мокри в червата;
 • Осигури постоянна циркулация на лимфата, отколкото да се създадат условия за продукти на урина-висока концентрация;
 • Вземете от тъканите на храни, които са там, се оказаха излишни – червени кръвни клетки (червените кръвни клетки), което при травмировании тъкани, токсични вещества, бактериални клетки;
 • Спираме в лимфоузлах болестотворни микроорганизми, за да се предотврати по-нататъшното движение на инфекциозни агенти в организма и там (в лимфоузлах) за изпълнение на производството на антитела, насочени към предотвратяване на повторно заразяване;
 • Поддържа хомеостазата (постоянство на вътрешната среда).

Лимфната система, като свои компоненти (капилярите, кръвоносните съдове, канали, помещения, куфари), реагира на повреда на някое от тях. Залепване на кръвоносните съдове, припокриване или зарастването нарушава свободния поток на течност от тъканите и създава условия за развитие на лимфната оток (лимфостаза). При нарушаване на транспорта лимфата, тя започва да се натрупат в недозволенных количества между клетките, създавайки отоци и за сметка на това, увеличаване на орган по размер. Подобно нарушение на движението на лимфата може да се носи вроден характер (начална lymphostasis) или се формират под влиянието на никакви патологични процеси (вторични lymphostasis).

Lymphedema започва с поражение на лимфните капиляри или периферните колектори, т.е. съдове дребен калибър, така че първите признаци на заболяването не са толкова видими дефекти и се ограничава с отоци на крайниците. Постепенно с вовлечением големи съдове се развиват необратими явления, които често се обръщат към себе си, дори околните (трофичните промени, невероятно увеличаване на крайник в размер на – слоновость).

Lymphostasis на долните крайници (краката)

Основен причинен фактор за развитие на лимфостаза смятат натрупване на лимфна в междуклетъчната пространства на меките тъкани и образуване на оток в резултат на това (ограничена или разпространена). Лимфната течност, представляващи отфильтрованную плазма, непрекъснато продуцируется в организма (в денонощието ≈ 2 литра), така че след това да отиде в лимфоотводящие пътя. Когато по силата на различни обстоятелства, възниква дисбаланс между образуването и изтичане на лимфа, повишава внутрилимфатическое налягане (норма – до 10 мм hg. супена), което, от своя страна, допринася за проникване в меките тъкани излишък на лимфната течност, доста забързан протеини. Да обобщим този процес – подуване, с които, обаче, все още може да се бори, тъй като те не дават необратими явления. Но когато протеин в лимфе започва да се руши, се появяват фибриновые и колагеновите влакна, във всички структури (кожата, влакна, мускулна тъкан, фасция) започва да се удебелява съединителната тъкан, означава, отиде подобряване на необратим процес. Лезията бързо са различни, се покриват белезите, които възпрепятстват притока на кръв, нарушава trophism, провокират развитието на възпалителни реакции.

Не се гледа на това, че lymphostasis е прогнозата е доста благоприятно на качеството на живот при това заболяване е нарушена значително. Особено, ако патологични промени засягат лимфните съдове на долните крайници, защото краката носят огромен товар на върха. Lymphostasis на долните крайници е:

 • Първичен или вродена. Поради генетично и получени при раждането на малформации на лимфните съдове (намаляване на диаметъра на лимфовыводящих пътища, удвояване или, обратно, липсата на отделни съдове, амниотические шията, вродени тумори на лимфната система) започват да образуват патологични промени, които дебютируют и се проявяват с оток на меките тъкани в детството или по-близо до подростковому възраст;
 • Средно или придобити, получени след травми на крайниците, с дълбоки нарушения в структурата на тъканите, в резултат на съдовата патология или вследствие на инфекционно-възпалителни процеси (например, стрептококковой инфекция).
READ  Левкемия кръв: левкемия, какво е това, причини, симптоми, видове, лечение, при деца

Патология, причинени от генетично

При вродената форма лимфостаза на краката, тъй като болестта вече направи своя дебют с отоци, то по-нататък клинична картина се развива доста бързо, обозначаващ:

 1. Местните симптоми: оток, нарушение на трофики с промяна на цвета на кожата покрива, увеличаване на обема на крайниците;
 2. Общи признаци на проблеми в организма: вегето-съдови нарушения, ендокринни смущения, възпалителни процеси.

По принцип симптомите на болестта на първичен вариант и средно специално не се различават, както класици, придобити от lymphedema ще бъде подробно се разглежда на следващо място, така че няма смисъл предварително да се повтори. Лечение лимфостаза (първични и вторични лимфната оток) е в компетенциите на лекар-флеболога, ангиохирурга или лимфолога, обаче до въпросите на терапия на дадено заболяване, ние също ще се върнем по-долу.

Как се развива вторичен lymphostasis

Някои автори, издирване на заболяването, има три етапа на неговото развитие, други – на четири. Може би за читателя ще бъде по-удобно да се проследи все пак на четири етапа, които ние по-долу представяме неговото внимание.

Средно lymphostasis на долните крайници, получени в резултат на непредвидени обстоятелства или друга патология (травма, възпаление, варикоз и др), заявява себе си такива признаци:

 • Първо (1-ва фаза на заболяването) се появява подуване на краката, като първата страда задна страна. Подуване – устойчив, нарастваща до вечерта, но обратим (на сутринта минава). Болезнени усещания, като такива, не, чувство на «распирания» макар и създава известен дискомфорт, но не толкова, за да тичам на лекар (така мислят болни). Надавливание на отечную кожата оставя дупка, в която бързо се протяга навън — това се казва, че отокът е мек. Кожата се дължи на подуване, опъната, така че става гладка и блестяща. Други претенции на своите крайниците на болните, обикновено не се налагат, поради болест, на този етап често остава нераспознанным. Междувременно, точно в този период при правилно лечение, пациентът може да очаква успех;
 • Малко по-късно (2 етап – фиброзни промени) се появява на ограничен оток с твърда консистенция. Усещания при натиск неприятни, доходящие до болка. Яма остават за дълго. Кожата над оток суха, грапава, чувствителна, понякога потрескавшаяся, върху нея се образуват непривлекателни, не устраняемые разглаживанием гънки, въпреки че изрично нарушения трофики на този етап не е ясно проследими. Стартирането на местните възпалителни реакции се проявява с появата на кожата, червени петна. Освен изброените симптоми, на този етап пациентът често се отбелязва наличието на спазми в мускулите;
 • На 3-я етап на болестта на пациента е силно започва да се притеснява от състоянието на кожата покрива. Пациентът вече се оплакват, че кожата ви е станала силно опъната, суха, на места растрескавшейся и толкова «неуправляем», че я улови с цел да събира в гънка не е възможно. Масивен оток на много значително увеличава крайник (разликата между здрави и болни конечностью може да достигне до 50 см) и дозиран червени петна, свидетелстват за проникване на бактериална флора и развитието на местното възпаление. С течение на времето стават очевидни трофичните промени кожата покрива;
 • 4-ти етап — необратима слоновость. Когато болестта влиза в пълна сила, тя улавя всички нови райони, повдигане на долната част на крака, а след това и на бедрото. В страна не остават костите и ставите, които могат да се деформират, крайник невероятно се увеличава по обем, тя губи първоначалната си форма, отколкото значително се различава от здрави крака. Особено обръща се внимание на състоянието на кожата покрива, които придобиват неестествен оттенък – почти кафяво или синкав (индурация и фиброза). Ако и по-нататък всичко да е оставено на случайността и не се лекува, то много е висока вероятността да се бородавчатых образувания и венозни язви с вытеканием лимфата.

Скрий формира в последния стадий дефект, вече не е възможно, така че дори и далеч от медицината, хората, виждайки подобни симптоми, симпатична клатят глава и се опитват да поставят диагноза, призовава болестта слоновостью.

Клиничните прояви на лимфостаза на долните крайници специалисти класифицират и по степен на тежест:

 • 1 степен на поражение само крака, предимно от задната страна (подуване, деформация);
 • 2 степен – патологични промени, улавяне на стъпало, се движат по-далеч – на долната част на крака;
 • 3 степен — започват да отекать меките тъкани на бедрата;
 • 4 степен – на фона на оток и увеличаване на обема на крайниците, става ясно нарушение на трофики на меките тъкани на стъпалата, долната част на краката и бедрата.

Трябва да се отбележи, че в допълнение към местни симптоми, при лимфатическом отеке се наблюдават и други (общи) симптоми: слабост, намаляване на работоспособността, често главоболие, намалена концентрация на вниманието, затлъстяване, ставни болки.

Защо е счупен ток лимфата?

Ако причините за вродената лимфостаза път, два и обчелся, списък на предпоставки за развитие на късна форма може да бъде, ако не е впечатляващ, а и не малко:

 1. Разширени вени на долните крайници и венозных съдове на коремната кухина, придружени от ХВН (хронична венозна недостатъчност), която често се формира след тромбофлебит;
 2. Сърдечно-съдова недостатъчност;
 3. Изгаряния (включително и радиационни) и травми (навяхвания, фрактури) с увреждания на стените на лимфните съдове;
 4. Сдавление на лимфните пътища новообразованием или възпалителни процес;
 5. Туморните заболявания на лимфната система (и «добри» и «зли»);
 6. Лимфаденит, причинена — това е възпалително заболяване (често гнойное) често е причина за формирането на недостатъчност на клапите;
 7. Радикално отстраняване на лимфни възли при оперативна интервенция, ако обстоятелствата го налагат (разширени операции при лечение на патология). В резултат – нарушение на лимфообращения;
 8. Проникване в лимфоток червеи-паразити, които имат много дълго (почти половин метър) и много малка (една трета от милиметъра) и тялото наречените филяриями или нитчатками. Благодарение на своята структура, тези нематоди не само лесно да попаднат в кожата, очната ябълка, половите органи, но и по-достъпни места: лимфните възли и съдове, където, скапливаясь, създават бариера виновните лимфата;
 9. Ниско ниво на отделните протеини (гипоальбуминемия);
 10. Рожистое възпаление (β-гемолитический стрептокок);
 11. Хронична бъбречна недостатъчност;
 12. Наднормено тегло;
 13. Продължителен престой в условия на спалното режим, ограничаване на подвижността на краката си.
READ  Повишена захар в кръвта: причини, какво да правя, влиянието на зрението, норма, народна медицина, диети

Lymphostasis горните крайници (ръце)

Вторична lymphedema горната част в 70% от случаите се развива след операция на гърдата (мастектомия), останалите 30% се взима на себе си lymphostasis ръце, причината за която действат други патологични състояния:

 • Ожоговое поражение на кожата и на меките тъкани на горната част на крайниците;
 • Инфекциозен процес, локализиран в областта на рамото и предмишницата (рожистое възпаление);
 • Увреждане на меките тъкани, принадлежащи към този регион.

Симптоми лимфостаза ръка е в разгара си развитие се проявяват:

 1. Устойчиви, не само не са преходни, но още и прогрессирующими с отоци (днес по-лошо, от вчера);
 2. Трофическими на промените (гиперпигментацией, образуването на язви);
 3. Формирането на белези.

Классифицируя lymphostasis ръце, отделят 2 форми на заболяването:

 • Остър (или преходящую) – тя обикновено се придружава състояние след мастектомия, се появява веднага след операцията и при благоприятно течение на повече от шест месеца не се забави;
 • Хронична лимфедему, която носи много проблеми, прогрессируя много години, без перспективи за излекуване.

Лечение лимфостаза ръцете обикновено не предвижда прилагане на фармацевтичните лекарствени средства, тъй като най-голям ефект дават такива процедури и дейности, като например електро, магнит, лазер, както и лимфен дренаж на тяло и използване на компрессионного трикотаж.

Чест случай – lymphostasis след премахване на гърдата

Lymphostasis ръцете си, основно се развиват след хирургическа намеса за рак на гърдата (лимфния оток се формира на страната на поражението). Особено това се отнася до голяма радикална операция (така наречената mastectomy по Холстеду) с премахването на самата жлеза и регионални лимфни възли, фибри, малки гръдни мускули са… по-Малко травматичные операция (лампэктомия, премахване на квадранта МЖ) дават по-малко клинични прояви, обаче загуба на лимфни възли на първо място, това няма да остане незабелязано, дори ако ги е доставил чрез отделен разрез при щадящем операциите. Не докосвайте лимфни възли, чрез премахване на жлеза или част от нея, не е възможно, тъй като заедно с л/остава риск от възобновяване на злокачествен процес (рецидив) или метастазирования в други органи.

Развитието на лимфостаза след отстраняване на млечната жлеза се извършва по следния начин: лимфната система, губейки част от лимфни възли и големи колектори, работата не спира, а кръвта на боговете, не е намирането на изход, започва да се натрупат в меките тъкани. Ненужната натрупване на лимфна течност води до това, че той не само остава в ръката, създавайки отоци, но и излъчва от раневого шев (коментар на подобно явление, пациентката казва, че излиза сукровица).

Lymphostasis след премахване на гърдата на ръка, намираща се на страната на поражението, за дълго не забави (в рамките на половин година минава обикновено) и в повечето случаи не се нуждае от някакви специални методи на ликвидация. Междувременно, след мастектомия лекар учи жена самомассажу и специални упражнения, за да игнорирате които в никакъв случай не може да бъде. Изпълнението на данни препоръки е много важно, тъй като се запазва рискът от развитие на фибредемы – необратимо плътен оток, който не се поддава на никакви мерки за въздействие.

И още, че жените трябва да се помни след успешно извършена мастектомия: появата лимфостаза ръце, когато изглеждаше, че всичко зад себе си (една година) – съвсем не е благоприятен знак. Подобни явления могат да свидетелстват за рецидиве или метастазировании. И тогава – спешно на лекар!

Лечение лимфостаза

За съжаление, наистина ефикасно средство за лечение на лимфостаза (полечился и забравих) към днешна дата не съществува, обаче терапия се провежда и от по-рано тя започва, толкова по-добре. Лечение лимфостаза преследва специфични цели:

 1. Спре развитието на патологичния процес;
 2. Нормализиране на обменните реакции;
 3. Не предотвратят развитието на дълбоки нарушения и по този начин предотвратяване на тежки усложнения.

Лечение лимфостаза – индивидуално, защото причините могат да бъдат различни и, ако, например, нарушаването на лимфооттока, причинени съдовата патология, а след това, без да терапевтическому изложени на основното заболяване, на голям успех да разчитат не се получава.

Първо – преглед

При определяне на терапевтичната тактика препоръчително е да се проведе разширено изследване на пациента, който включва:

 • Най-надежден метод за диагностика на нарушения на транспорта на лимфа в долните крайници – магнитен резонанс (магнитен резонанс);
 • Дуплексное сканиране на кръвоносните съдове на ръцете и краката;
 • ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на органите на малкия таз и на цялата коремна кухина;
 • Провеждат рентгеновите изследвания (лимфография);
 • Радиоизотопная диагностика (лимфосцинтиграфия);
 • ЕХОГРАФИЯ на сърце, ЕКГ;
 • РЕЗЕРВОАР (биохимичен анализ на кръв) с изискване за определянето на протеини и на чернодробните ензими (Alt, Ast);
 • ОМК (общ анализ на урината).

Най-вероятно, че всички тези диагностични дейности не само ще съпътстват развитието на лимфната оток, но и ще намерят причина на данни за нарушения.

Лекарства, физиотерапия, хирургически методи

Лечение лимфостаза – сложно и многостранно, включващо не само лекарства, физиотерапевтични процедури, масаж и ЛФК, но също така и народни средства за защита, храна и спазване на препоръките за грижа за кожата. Въпреки това, ако е възможно, първо най-важното, върви работата по премахване на этиологического фактор (например, изтриване на новообразувания радикален начин). Медикаментозно лечение е показано само в ранните етапи, когато подуване обратим (няма структурни промени кожата покрива и тъкани) или в по-късните етапи (като допълнение към проведената операция).

Намаляване на продукти лимфата и възстановяване на движението – важното посоката на консервативна терапия. При лечение на лимфостаза на долните крайници, заедно с медикаментозным лечение, физиотерапевтическими и други процедури, задължително специалистите смятат еластично бинтование крайник и използването на компрессионного трикотаж.

READ  Дуплексное сканиране на вените на долните крайници: какво е това, видове УЛТРАЗВУК, предимствата на метода

Медикаменти за лечение на лимфната оток предвижда прилагането на различни лекарствени средства:

 1. Улучшающих циркулацията на лимфата (детралекс, троксевазин, венорутон);

 2. Насочени към нормализиране на микроциркулацията (трентал) и периферното кръвообращение (теоникол, дротаверин, но-spa);
 3. Нивелирующих сосудосуживающий ефект влакна от симпатиковата нервна система и които допринасят за разкриване на обезпечения — симпатична блокадата с помощта на анестезирующих вещества на местните дейности;
 4. Допринася за премахване на лимфата от межтканевых пространства (никотинова киселина, кумарин);
 5. Които намаляват излишния брой макромолекулни протеини чрез разделянето им на видове и отделянето на продукти на обмяната на венозни съдове (троксерутин);
 6. Намаляването на trophism тъкани (хиалуронидаза, реопирин);
 7. Стимулиране на общия имунитет и укрепване стените на кръвоносните съдове (янтарна киселина, ликопид, витаминни комплекси);
 8. Разжижающих кръвта (курантил, трентал).

При необходимост от медикаментозно лечение се разширява за сметка на назначаването на хомеопатични лекарства, диуретици лекарства (те се използват с повишено внимание), антихистамини средства и антибиотици, които помагат много при рожистом възпаление, екзема, язви, както и солкосерила, увеличава регенеративните способности на тъканите.

Консервативно лечение лимфостаза на долните крайници няма да бъде ефективна без участието на физиотерапевтического въздействие. Хардуер методи – електро -, магнит, лазер, пневмокомпрессия (пневмомассаж), предназначени за ускоряване на процесите на обмен и да се върне нормалното движение на лимфата в организма. Особено пациентите харесва такава доста приятна процедура, като пневмомассаж – облекчение в краката се усеща веднага след сеанса.

Ако медикаментозно лечение и физиотерапевтични процедури, възложени при вторичния лимфатическом отеке, не помагат (а също и в случай на вродена варианта), трябва да лекуват болестта с помощта на хирургически методи на въздействие:

 • Липосукция — метод аспирационного извличане на подкожно-мастния слой, заедно с фиброзным компонент (подходящ за началните етапи на болестта);
 • Лимфангиоэктомии — начини за премахване загубили своето определяне на кръвоносните съдове и подкожната мазнина (операция ефективен в по-късните етапи, протичащи с промяна в структурата на тъканите и чести рожистым възпаление;
 • Лимфодренажного байпас – най-информирано хирургическа интервенция на етап фибредемы.

Трябва да се отбележи, че в момента на смяна изолиран хирургически методи все по-често идват комбинираната операция (лимфангиоэктомия + директен лимфен дренаж), които дават повече шансове за успех.

Да помогне на себе си в домашни условия

В домашни условия в началния етап на развитие на болестта на много от пациентите се опитват да третират lymphostasis с помощта на кинезиотерапии – лимфодренажного масаж, който може да се направи със собствени сили или да възложи на роднини.

Същността на масажа:

 1. Процедурата започва с галя крайници кръгови движения по хода на движение на лимфата;
 2. След това трябва да износени (не особено усердное), надавливание и потупване (преминаването от един прием към друг се осъществява чрез гали);
 3. Приключва процедурата и помилване.

Такъв масаж се предписват курсове за 2 седмици с почивки на всеки 7-14 дни.

По-късно лимфен дренаж на тяло все пак трябва да се повери на специалист, който и точката на прилагане знае и противопоказания (тромбоза, нарушения трофики, подуване) учтет.

За да се лекува правилно лимфен оток в домашни условия, не трябва да се пренебрегва и лечение упражнения (ЛФК), която се провежда винаги в еластични чорапи и специална техника (трикове ще инструктор).

В домашни условия за лечение на лимфостаза (като помощно лекарства и само в началните етапи) в хода на различни народни средства. Не е в състояние да ги опише, даде няколко примера:

 • Ранозаживляющий компрес с катран: супена лъжица катран и нарязана средно голяма глава лук;
 • Компрес със зеле лист;

 • Тинктура от живовляк, принимаемая вътре по една супена лъжица 3 пъти на ден в продължение на четвърт час преди ядене: 2 супени лъжици листа от живовляк (настърган) + 1 чаена чаша вряща вода – за да настояват, прецедете и добавете чаена чаша (200 гр.) чесън (също смлени) и 200 мл мед;
 • Сок от цвекло;
 • Цветя бессмертника, псилиум и листа от глухарче, взети в съотношение 2:1:1, се налива 500 мл вряща вода, в продължение на 6 часа, да отнеме месец по 100 мл преди ядене 4 пъти на ден.
 • Отвара от листата на живовляк (в съотношение 2 супени лъжици листа в две чаши вряща вода) се пие четири пъти на ден преди ядене в продължение на един месец. За усилване на въздействието може да се добави към приемане на бульон, една супена лъжица мед.
 • Един час преди хранене да приемате смес от смлян чесън с мед по 1 супена лъжица три пъти на ден. Лечението трябва да продължи в продължение на 60 дни.
 • Билков чай от пясъчния бессмертника, астрагала, кора от дъб, бреза, плодове от див кестен по равни пропорции. Компоненти, смесване, трябва да се вари във вряща вода и приемайте по 100 милилитра 4 пъти на ден.

Междувременно, лечение лимфостаза не може да бъде успешна (дори и в началните етапи) без корекция в храненето на болния, насочени към намаляване на телесната маса (тегло – фактор, усугубляющий заболяването) и нормализиране на състоянието на сърдечно-съдовата система (таблица №10).

Освен това, не трябва да забравяме и за други препоръки на лекарите, на пациентите, които са зрели или имат място на подобни проблеми. Те ще трябва да се изключи баня, сауна, солариум, аромати и консерванти в използваните козметични средства за краката, да се откаже от обувки на високи токчета, тесни дрехи, натирающей кожа, да избягват вдигане на тежести, продължителни разходки или места (особено, поставяйки крак зад крак).

Видео: препоръки на пациентите с лимфостазом

Видео: lymphostasis в програмата на «хапчето»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00482 sec