Магнезий в кръвта, роля и недостатък в организма, храни, лекарства

За да саморегулираща се система, която представлява човешкото тяло, може да функционира нормално и отговаряше като едно цяло на всички външни въздействия (положителни и не много), тя трябва постоянно самостоятелно подновяване. Тя се изпълнява за сметка на приходи на енергийните ресурси и на строителни материали с вещества в различни количества, които се намират в хранителните продукти. Човешкото тяло съдържа много елементи таблица Da Si Вода, обаче те не се намират там, без движение: работата на всички системи се нуждаят от определени разходи, които постоянно трябва да восполняться.

Магнезият, заедно с натрий и калий, изпълнява определена функция, осигуряваща безпроблемна работа на сърдечния мускул, така че той е много необходим за сърцето. Симптоми на недостиг на магнезий в организма не е толкова безобиден (треперене, мускулни болки, спазми), както може да изглежда на пръв поглед. При дълбоко недостиг на този елемент, с изключение на заплахата от развитие на камерна аритмия или инфаркт на миокарда, е възможно внезапно спиране на сърдечната дейност, която изисква незабавни реанимационных дейности и често води до смъртта на един човек, ако с помощта на запоздает или ще се окаже неефективна.

За какво се нуждаят от магнезий?

В организма на възрастен човек от магнезий не е така и много, около 30 грама, които в по-голямата част съсредоточени в клетките на костната тъкан (около 70%), мускулите (прибл. 30%) и съвсем малко количество се намира в «свободно плуване» в кръвта. Внеклеточная среда на магнезий не е богата, там го 10 пъти по-малко.

Постоянството на съдържанието на Mg2+ се осигурява баланс между процесите:

 • Ввсасывания в стомашно-чревния тракт;
 • Споделяне в костната тъкан, което е свързано с обмена на фосфор и въглехидрати;
 • Отделянето чрез отделителната система (бъбреци).

Този елемент, пребиваващи в организма на човека, надарени с различни функции и решава много задачи:

 1. Магнезий е необходим за съвместната работа на нервната и мускулната тъкан, като намалява нервно-мускулна възбудимост, защо след въвеждането на препарати, съдържащи този елемент (например, сернокислая магнезия) идва приятно отпускане и успокоенность. Между другото, магнезию често се използва за намаляване на кръвното налягане при хипертония (магнезий притежава съдоразширяващо ефект).
 2. В резултат на недостиг на магнезий в кръвта може да се превърне в обызвествление артериалните съдове, нарушение на съсирването на кръвта, повишаване на устойчивостта на съдовите стени, намалява притока на кръв в микроциркуляторном начин и за развитие на артериална хипертония. Някои диуретици (по-специално, фуросемид), възложени при хипертония, показва йони Mg, намалява под допустимите стойности тяхната концентрация в скелетните мускули и причинява спазми. Трябва да се отбележи, че при използването на диуретици между магнезий и калий има някаква връзка: лекарства, экскретирующие калий, и в различна степен намаляват и концентрацията на йони Mg.

 3. Mg2+ активира множество ензимни реакции и по този начин участва в углеводном, метаболизма на мазнините и протеиновия обмен. Особено забележим неговата роля в процесите на производство на протеини (синтеза на ДНК), а също така изхвърляне на отработения материал след разграждането на въглехидрати.
 4. Недостигът на магнезий е опасно за сърцето. Той причинява дезинтеграцию структури на сърдечния мускул, които произвеждат енергия, забавя прехвърлянето на енергийни ресурси, да води до разстройване на всички зависими от този процес функции. Поради намаляването на синтеза на протеини клетъчна структура на миокарда става уязвима и лесно повреждаемой.
 5. Много важно е нормално съдържание на този елемент в храната за децата, тъй като липсата му води до повишаване на мускулната судорожной готовност при деца, което е опасно за детското здраве. Между другото, по време на бременност нуждата от магнезий нараства два пъти, тъй като той участва във формирането на нов организъм.
 6. Усвояването на които влизат витамини също се регулира с участието на катиони Mg, за да се вземат предвид при желание да се постигне добър ефект от прилагането на витамини от група В (В1, В6) и аскорбинова киселина.

Малък недостатък на магнезий може дълго време да не причини много тревога у пациента. Човек продължава да не обръща внимание на периодични прояви гипомагниемии, докато значителни промени функционални способности на организма, за да принуди пациента да се консултирате с лекар.

Защо нивото му пада или се увеличава?

Някои симптоми на недостиг на магнезий в организма може да се осъществи, когато се анализира серум без промяна на концентрацията на този елемент не се отбелязва (норма – 0,65–1,1 mmol/l), но наличието на гипомагниемии в кръвта уникално указываги в дълбок дефицит на магнезий и изисква вземане на мерки за неговото попълване.

Основните причини за намаляване на нивото на Mg се приема:

 • Липсата на приходи с хранителни продукти и питейна вода. Това често се случва при голодании (спазване на нискокалорична и низкобелковой диета) и употреба на мека питейна вода. В такива условия магнию нищо не остава да се направи, като напуснат мястото на натрупване (клетка) и се отправят по внеклеточную среда. По този начин, запаси са изчерпани.
 • Малабсорбция елемент в стомашно-чревния тракт, което може да бъде причинено ЧРЕВНИ заболявания (гастроентерит, улцерозен колит, чести диария от различен произход). Гипомагниемию дават и други заболявания на храносмилателната система: онкологические процеси, панкреатит (остър и хроничен), цироза на черния дроб.
 • Злокачествени заболявания на опорно-двигателния апарат.
 • Сърдечно-съдова недостатъчност в хронична форма.
 • Нива на този елемент се пада по време на бременност, особено през II и III триместър, гестозах, в период на кърмене, така че магнезият е необходим за бъдещи майки и вече медицински сестри. Що се отнася до деца, то признаци на рахит също често съвпадат с недостатък на магнезий.
 • Ендокринни нарушения (подсилени работата на щитовидната жлеза, намалена функционална способност паращитовидной жлеза, захарен диабет, наднормено тегло синтеза на надбъбречните жлези основен представител на минералокортикоидов – алдостерон).
 • Хроничен алкохолизъм (особено в състояние делирия).
 • Изгаряния, оперативни интервенции.
 • Прекомерното отделяне на магнезий с урината при голодании, намаляване на функциите на паращитовидной жлеза, първичния гиперальдостеронизме (альдостерон увеличава экскрецию Mg с урината), хиперфункция на щитовидната жлеза, налагане на диуреза диуретични и прилагането на нефротоксических лекарства.
 • Определяне на различни по вид и диуретици (с изключение на калийсберегающих, които задържат калий и магнезий), аминогликозидни и перорални контрацептивни лекарства.

Понякога нивото на магнезий в организма по различни причини започва да се покачва (гипермагниемия), което се появява сънливост, наречена «магнезиальным анестезия» и снимаемой въвеждането на препарати с калций.

Твърде високо съдържание на Mg2+ в плазмата на кръвта може да доведе до потисничество на дихателния център, да предизвика кома, нарушения на процесите на проводимост в миокарда, блокадата и спиране на сърдечната дейност, но това е, както се казва, е друга история….

Как се проявява и да може да завърши с дефицит на магнезий?

Гипомагниемию не принадлежи към често диагностируемым нарушения електролитен баланс, въпреки това, когато симптомите на недостиг на магнезий в организма започват да се «тровят» човек на живота, пречат на съня и работят, може да има съмнения за недостиг на някой микроелемент (самият пациент додумается или познати ще ви подкани, че «нещо не е достатъчно ясно»).

Забелязали липсата на магнезий помагат на такива признаци:

 1. Раздразнителност («сноп от нерви»), тревожност, пристъпи на паника, страхове и фобии, разстройство на съня.
 2. Виене на свят, нарушение на координацията на движенията.
 3. Косопад, повишена чупливост на ноктите, разрушаване на зъбите.

 4. Не покидающее дори и след почивка чувство на умора, намалена концентрация на вниманието, което е особено забелязват хората, професия, в която е свързана с умственото напрежение.
 5. Разстройство на функцията на стомашно-чревния тракт (диария, запек).
 6. ПМС (предменструален синдром при жените) във всички лоши прояви.
 7. Спазми и болка в мускулите на шията, гърба, ръцете и краката, треперене, изтръпване на пръстите на крайниците.
 8. Развитието на остеопороза.
 9. Промените в показателите на липидния спектър (развитие на атеросклероза) и коагулограммы (повишено тромбообразование), скокове на кръвното налягане.
 10. Кардиалгии, нарушения на сърдечния ритъм (желудочковые аритмии).

Трябва да се отбележи, че симптомите на недостиг на магнезий в организма обикновено стават видими, когато концентрацията падне под 0,5 ммол/л. Постоянен недостатък приходи Mg с храна и вода може да стане причина за «млад» инфаркт на миокарда (възрастта на пациента до 40 години) или да доведе до внезапно спиране на сърцето, което причинява смъртта на пациента.

Как компенсират липсата на магнезий — храни и лекарства

С оглед на факта, че една от основните причини за недостиг на магнезий в организма е неговата недостатъчен прием с храна и вода, а след това обогатяване на хранителни продукти и питейна вода този елемент частично ще реши проблема, ако тя, разбира се, не е причинена от по-сериозни заболявания, които трябва да се третира отделно. Специално внимание се отделя на разработването на нови и подобряване на стари техники за готвене и консервиране на храни, съдържащи строги пропорции на необходимите микроелементи за деца, които са на изкуствено формула хранене до една година (смес, каши, пюрета) и малки деца, перешагнувших-годишният възраст, но не влезли в детсадовский (до 3 години).

Не по-малко важно е достатъчен прием на магнезий в периода на активен растеж и хормонална корекция, при бременност и кърмене, както и при различни патологични състояния, изискващи допълнително приходи елемент в организма, при хипертония, захарен диабет, заболявания на сърцето, остеопороза, алкохолизма и др).

Обикновено за решаване на задачи попълване на недостиг на магнезий или профилактика на гипомагниемии се предписват фармацевтични форми на магнезий — Магне В6, неговите аналози и заместители на: Магникум, Магвит, Магнефар В6, Магнелис В6, шипучие хапчета Доппельгерц (БАД). Тези лекарства се предписват като помощни средства при значителни умствени и физически натоварвания, при бременност, в периода на интензивен растеж (юноши), при повишена нервна възбудимост, раздразнителност, бессонице. Що се отнася до Аспаркама и Панангина, които мнозина смятат за заместители на микроелементи-«полувитаминов» (Магне В6), тук трябва да се внимава. Това е истински лекарства, които имат противопоказания, тъй като в неговия състав, освен магнезий, съдържат още калий, не се препоръчва в случай на гиперкалиемии.

Въпреки това, лекарства – това е добре, но естествено получаване на елемент с продукти, съдържащи магнезий – още по-добре, така че вероятно на място ще напомня, че, по принцип, магнезий съдържат в храните от растителен произход:

 • Хляб, зърно, трици;
 • Зърнени култури: елда, овесени ядки;
 • Всички бобови растения, особено соята, съдържаща се в 200-граммовом чаша дневна норма магнезий за мъже (400 мг) и боб, която е в същото количество съдържа «женска» норма (300 мг);
 • Ядки;
 • Сушени кайсии, сушени сини сливи, елда с мед.
 • Спанак, цвекло (върховете), зелена салата, зеле, алабаш;
 • Яйца, сирене;
 • Какао, което си струва, всъщност на първо място в списъка на храни, съдържащи магнезий, и се счита, че има извор на този елемент, за разлика от тези напитки, черен чай и кафе, вымывающих му от организма.

Храни, които съдържат магнезий (мг / 100 г):

Сега за водата. Някои учени са склонни към мисли, че може да се пие и е необходимо само тази вода, която оставя много котлен камък в чайниках и тава, тя е твърда и очевидно е богата на микроелементи. Данни за авторите свързват с повишена смъртност от сърдечно-съдовата патология с редовен прием на вода, извлечена от «меки» източници и попадающей на вода от чешмата, например, от Нева в Санкт Петербург. Жителите на тези населени места, за да се балансира съдържанието в тялото си необходимите елементи, трябва постоянно да се прилагат лекарства, магнезий и калций.

Магнезий, несъмнено, важен и необходим елемент, така че трябва да се пази:

 • Черно кафе, не се пристрастяват към алкохол се консумира само в много умерени дози (и това, ако здравето позволява).
 • Не са магнезий и не могат да бъдат източник на солени, сладки и тестени изделия.

Обаче сберегая и натрупване в тялото си йони на магнезий не трябва да забравяме, че и пресищане едва ли ще е от полза, не е чудно по-рано бе споменато гипермагниемия.

Видео: магнезий в програма «Живо Страхотно!»

READ  Трансплантация на сърцето, трансплантация-операция, на стойност

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec