Масаж на сърцето (косвени) и изкуствено дишане: технологии и алгоритъм за провеждане на

Често се случва така, че случаен прохожему на улицата, може да се наложи помощ, от която зависи животът му. Във връзка с това всеки човек, дори ако той не е здравно образование, трябва да знаят и да могат, като правилно и мъдро, а най-важното — незабавно да окаже помощ на всеки, на жертвата.
Ето защо обучението методика на такива дейности, като непреки масаж на сърцето и изкуствено дишане, започва още в училище, в часовете живот за безопасност.

Масаж на сърцето – това е механично въздействие върху сърдечния мускул, с цел запазване на притока на кръв по големи съдове на организма в момента на спиране на сърцето, предизвикано от едно или друго заболяване.

Масаж на сърцето могат да бъдат преки и непреки:

  • Директен масаж се извършва само в операционната, по време на сърдечна операция с отваряне на гръдната кухина и се извършва чрез сжимающих движенията на ръцете на хирурга.
  • Техника на изпълнение на индиректен (затворен, външно) масаж на сърцето може да се хване на всеки човек, и той се провежда в комплекс с изкуствено дишане. (Т. н. з. сърдечно-белодробна реанимация).

Въпреки това, в съответствие със законодателството на РУСКАТА федерация, ефрр спешната помощ (по — нататък- реаниматор), има право да не се извършва изкуствено дишане по метода «уста в уста» или «уста в нос» в случаите, когато е налице пряка или скрита заплаха за здравето му. Така, например, в случай, че засегнатото лице кръв по лицето и устните, реаниматор не може да се докосне до него на устните си, тъй като пациентът може да бъде заразен с ХИВ или вирусни гепатитами. Пациентът асоциално вид, например, може да се окаже болен от туберкулоза. Във връзка с това, че се предскаже наличието на опасни инфекции при конкретен пациент в безсъзнание невъзможно преди пристигането на спешна медицинска помощ на изкуствено дишане може и да не се проведе, а помощ на пациента със спиране на сърдечната дейност се оказва чрез индиректен масаж на сърцето. Понякога в специализирани курсове учат — ако реаниматора разполага с найлонова торбичка или кърпа, можете да се възползвате от тях. Но на практика може да се говори за това, че нито пакет (с дупка в устата на пострадалия), нито кърпа, нито медицинска маска за еднократна употреба, закупени в аптека, не се защитава от реална заплаха за предаване на инфекция, тъй като контакт на лигавицата чрез пакет или влажна (от дишането на реаниматора) маска все още се случва. Контакт лигавиците — директен начин за предаване на вируса. Затова, колкото и да реаниматору нито е искал да спаси живота на друг човек, за собствената си сигурност в този момент забрави, не си струва.

След пристигането на мястото на инцидента медици започва изкуствена вентилация на белите дробове (ИВЛ), но вече с помощта на интубационной тръба и чанта Амбу.

READ  Как да спрем кървене: начини, външно, вътрешно, след изваждане на зъба, от носа, от ушите, легочное, стомашно-чревно, народни средства за защита

Алгоритъм за провеждане на външно масажиране на сърцето

И така, какво да направя, преди да дойде бърза помощ, ако видите човек без съзнание?

На първо място, не изпадайте в паника и да се опита да оцени правилно ситуацията. Ако човек току-що падна на очите си, или ранени, или да го извади от водата и други подобни, трябва да се прецени необходимостта от намеса, тъй като косвени масаж на сърцето е ефективен в първите 3-10 минути от началото на спиране на сърдечна дейност и дишане. Ако човек не диша вече отдавна (повече от 10-15 минути) с думите на намиращите се в близост хора, за провеждане на отделение може да бъде, но най-вероятно тя ще бъде неефективна. Освен това, трябва да се прецени наличието на обезпокоителни лично за вас ситуация. Например, не можете да окаже помощ на оживена магистрала, под включени греди, близо до открит огън по време на пожар, и т.н. Тук трябва или да се пренесе на пациента в по-безопасно място или да се обадите на бърза и да чака. Разбира се, първият вариант е за предпочитане, тъй като сметка за извънземен живот отива за минути. Изключение правят жертви, за които се подозира травма на гръбначния стълб (травма ныряльщика, катастрофа те, падането от височина), за носене които без специална носилка абсолютно забранено, но въпреки това, когато залогът е спасението на живота, може да се пренебрегва и това правило. Всички ситуация е невъзможно да се опише, така че на практика трябва да действа всеки път по различен начин.

След като сте видели човек без съзнание, трябва да си силен окрикнуть, леко се удари по бузата, по принцип, за да привлече вниманието му. При липса на реакция – поставя пациента на гърба на равна твърда повърхност (на земята, на пода, в болницата е пропуснат лежачую каталку на пода или изместване на пациента на пода).

NB! Никога изкуствено дишане и масаж на сърцето не се извършват в леглото, ефективността на неговото съзнателно ще е близо до нула.

Нататък лежи на гърба на пациента, проверяваме за наличието на дишане, с акцент върху правилото на трите «П» — «да видим-слушайте-да се чувстват». За това трябва една ръка окаже натиск върху челото на пациента, пръстите на другата ръка «вдигне» на долната челюст нагоре и сближаване на ухото към устата на пациента. Радвайки се на гръдния кош, да слушат дишането и се чувстваме кожата издишания от белите въздух. Ако това не – започваме середечно-легочную отделение (CPR).

След като вас взето решение за провеждане на кардиопулмонална ресусцитация, трябва да кимва към себе си един-двама души от обкръжението. В никакъв случай не се обадете на бърза помощ за себе си – не харчим скъпоценни секунди. Даваме команда на един от хората да предизвика медици.

READ  Кои лекари лекуват съдове: на главния мозък, на долните крайници, вените и артериите

След зрителния (или на допир с пръсти) груба ориентация разделение на гръдната кост на три трети намираме на границата между средната и долната. За препоръки към интегрирана сърдечно-белодробна реанимация в тази област тя трябва да нанесе удар с юмрук с размах (прекардиальный удар). Точно такъв прием в първия етап се практикува здравни работници. Въпреки това, един обикновен човек, не делавший такъв удар по-рано, може да навреди на пациента. Тогава в случай на последващи спорове за счупени ребра действия НЕ «медика», могат да бъдат считани като превишаване на правомощията. А тук, в случай на успешна реанимация и счупени ребра, или когато реаниматор не надвишава пълномощията на изхода на съдебно дело (в случай на неговите институции) винаги ще бъде в негова полза.

След това, като за начало на затворените масаж на сърцето реаниматор сцепленными пискюли ръце започва да изпълнява качательные, нажимающие движение (компресия) на долната трета на гръдната кост с честота 2 кликване в секунда (това е доста бързо темпо).

Сложете ръка на замъка, при това водеща ръка (дясната за дясна ръка, лявата ръка и за левичари) обхватывает пръстите на другата си ръка. По-рано реанимация е провело просто наложенными един на друг пискюли, без съединител. Ефективността на такава реанимация много по-ниско, сега тази техника не се използва. Само четка, свързани в замъка.

През 30 компрессий реаниматор (или втори човек) изпълнява две издишване през устата на пострадалия, при затваряне на ноздрите му със собствените си пръсти. В момента на вдишване реаниматору трябва да се оправям за пълнотата на вдишване, в момента на издишване – отново поклон пред жертвите. Реанимация се провежда в положение на колене до пострадалия. Да извършват извънредни масаж на сърцето и изкуствено дишане е необходимо, преди възобновяване на сърдечна дейност и дишане, или при липса на такива — до пристигането на спасителните екипи, способни да се осигури по-ефективна ИВЛ, или в продължение на 30-40 минути. След това време надежда за възстановяване на кората на главния мозък не, тъй като обикновено настъпва биологична смърт.

Реална ефективност индиректен масаж на сърцето се състои от следните факти:

Според статистиката, на предприемачите реанимация и пълно възстановяване на жизнените функции при 95% от засегнатите се наблюдава, ако сърцето е в състояние да «намерят» в първите три-четири минути. Ако човек се е намирал, без дишане и пулс около 10 минути, но все пак реанимация е била успешна, но човек задышал себе си, впоследствие той ще надживее реанимационную болест, и най-вероятно ще остане дълбоко с увреждания, с почти напълно парализиран, тялото и нарушение на висшата нервна дейност. Разбира се, ефективността на реанимация зависи не само от скоростта на изпълнение на описаните манипулации, но и от вида на нараняване или заболяване, което е довело до спиране на сърцето. Въпреки това, ако е необходимо индиректен масаж на сърцето трябва да се възможно по-скоро да се пристъпи към оказване на първа помощ.

READ  Деменция: какво е това, при пациенти в напреднала възраст, симптоми, причини, лечение, профилактика и диагностика на

Видео: извършване на индиректен масаж на сърцето и ИВЛ

Още веднъж за правилния алгоритъм

Човек без съзнание → «не Ви е лошо? Вие ме чувате? Имате нужда от помощ?» → Няма отговор → Обърна по гръб, поставете на пода → Представи на долната челюст, разгледай-слушайте-се чувстват → Няма дишане → Засичане на времето, да започне отделение, дава команда на втори човек се обадя на бърза помощ → Прекардиальный удар → 30 натискания върху долната трета на гръдната кост/2 издишване през устата на пострадалия → След две-три минути да се прецени наличието на дихателни движения → Няма дишане → Продължи отделение до пристигането лекари или в рамките на тридесет минути.

Какво може и какво не може да направи ако е необходимо реанимационных дейности?

Според правни аспекти на оказване на първа помощ, вие имате пълното право да окаже помощ на лице в безсъзнание, тъй като даде съгласието си, или да изрази отказ той не може. Сравнително деца малко по-трудно – ако детето е един, не са възрастни или без официални представители (настойниците, родители), след това започва отделение вие сте длъжни. Ако бебето е с родителите си, които активно протест и не позволяват да се докоснат до детето без съзнание – остава само да предизвика екип строители на спешна помощ и се очаква пристигането на спасителите в страната.

Категорично не се препоръчва да оказват помощ човек, ако има заплаха за собствения си живот, включително, ако пациентът има открити окровавленные рани, а вие няма да имате ръкавици. В подобни случаи всеки сам решава кое му е по – важно- да се предпазите, или да се опита да спаси живота на някой друг.

Не може да напуска мястото на инцидента, ако видите човек в безсъзнание или в тежко състояние – това ще се квалифицира като изоставяне в опасност. Така че в случай, ако сте се страхуват да се докоснат до човек, който може да бъде за вас е опасно, макар че ще се обади на бърза помощ да предизвика му дължите.

Видео: презентация за масаж на сърцето и ИВЛ Начин на РУСКАТА федерация

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec