MCHC (средна концентрация на хемоглобин в эритроците) в анализа на кръвта

Ако до обозначениям и количествените стойности формира елементи на кръвта, определяемым автоматично гематологическим парсера, хората повече или по-малко са свикнали, други параметри (эритроцитарные и тромбоцитарные индекси) все още не предизвикват проблеми. Например, какво е MCHC в анализа на кръвта и какво означава средна концентрация на хемоглобин в эритроците, ако има още един показател със сходна характеристика – MCH, който означава средното съдържание на хемоглобин в эритроците. В крайна сметка, всички индекси изглеждат неразличимыми между себе си и неразбираеми за кръг от хора, далечни от медицински проблеми.

MCHC (mean corpuscular hemoglobin) – средна концентрация в една червена клетка на кръвта – эритроците (Er или RBC – в теста, выполненном парсера) на червения пигмент на кръвта – хемоглобин (HGB или Hb), който се състои от гема, носещият двухвалентное желязо (Fe2+) и протеини глобина. Подробно, но още по-непонятно. И така, какво представлява този эритроцитарный на параметъра и каква е неговата стойност за диагностични дейности — иска ми се да мисля, че читателят ще научи от тази публикация.

Четири букви в эритрограмме

MCHC (средна концентрация на хемоглобин в эритроците), за разлика от средно съдържание на червения пигмент в същата клетка (MCH), показва не само количеството на хемоглобина в эритроците, а след това, с каква плътност е червен пигмент на кръвта попълва клетка.

MCHC в анализа на кръвта се появява заедно с гематологическими автоматични системи (анализаторами), които могат бързо и качествено да се справят голям брой параметри за кратко време. Този показател е един от тези, които по-рано (ръчно) не рассчитывались, което, обаче, не отрича значението му.

Средна концентрация на хемоглобин в един эритроците анализатор изчислява по формула на заложената в програмата на машината:

READ  Преливане на кръв (гемотрансфузия): показания, удар, въздействие

MCHC = [Hb (хемоглобин), g/dl x 100] / [Ht (хематокрит), %]

Изчислява този эритроцитарный пощенски код в автоматичен анализирующем устройство съвместно с други лабораторни показатели, въз основа на резултатите, получени при обработката на кръвната проба: стойности на хематокрит (Ht или HCT) – обем, който заемат червените кръвни телца в кровеносном начин, и общото съдържание на хемоглобин.

Корелира показател за средна концентрация на хемоглобин в червените клетки на кръвта с други эритроцитарными индекси, по-специално: с МСV, обозначавайки средния обем на клетките, и MCH, което показва съдържанието на хемоглобин в эритроците. Измерва MCHC в грамове за литър (г/л) или в грама на децилитър (г/дл).

Норма MCHC се намира в границите от 32,0 до 36 г/дл (или 320 – 360 г/л). При деца обхвата на нормата на малко по-широк и MCHC се намира в рамките на (средно) 28,0 – 36,0 г/дл (или 280 – 360 г/л).

Въпреки това, съществуват още и възможности за норма в зависимост от пол и възраст, така че, ако на читателя е интересно и той желае себе си какво да правите интерпретация, той може да видим на масата и да пробвам лабораторни показатели към своите възрастови параметри и пола:

Възраст (седмици, месеци, години) Норма, г/л
  мъже жени
Новородените деца до 2 седмици от живота си 280 — 350 280 — 350
От 2 седмици до месец 280 — 360 280 — 360
Деца от 1 до 2 месеца 280 — 350 280 — 350
От 2 до 4 месеца 290 и 370 290 и 370
От 4 месеца до година 320 — 370 320 — 370
От година до 3 години 320 — 380 320 — 380
От 3 до 12 години 320 — 370 320 — 370
Тийнейджъри от 12 до 15 години 320 — 370 320 — 360
Момчета и момичета от 15 до 18 години 320 — 360 320 — 360
За възрастни от 18 до 45 години 320 — 360 320 — 360
Възрастни от 45 до 65 години 320 — 360 310 — 360
Над 65 години 310 — 360 320 — 360
READ  Лекарство за хипертония Normalife: инструкция, цена, отзиви

Междувременно, както в случая с провеждането на други лабораторни тестове, при разчитането на резултатите трябва да се разчита на референсни стойности, приети в клинико-диагностична лаборатория, производившей анализ на кръвта. Така ще бъде по-безопасно.

Високо и ниско кръвно стойността на индекса, MCHC

Лабораторен критерий MCHC се използва за диференциална диагноза анемий различен произход. Въпреки това, преди да се позове на високи и ниски стойности MCHC патология, трябва да се има предвид, че при някои състояния на эритроцитарный пощенски код, обозначаващ средна концентрация на хемоглобин в червените клетки на кръвта, повишен не е по причина на анемического синдром, а в силата на други обстоятелства:

  • Гиперлипопротеинемии (смяна на показателите на липидния спектър за сметка на увеличаване на фракция на липопротеините с ниска и много ниска плътност);
  • Наличието в кръвта на пациента холодовых агглютинирующих антитела (оптималната реакция под 18ºС) при високо титре.

И, разбира се, количеството MCHC повишен при определени патологични състояния, като например:

  • Гиперхромной анемия с пойкилоцитозом (сфероцитозом или овалоцитозом);
  • Гиперосмолярных нарушения на водно-метаболизма на сол.

Напротив, понижена MCHC при:

  • Гипохромных анемиях (ЖДА, сидеробластической, таласемия);
  • Гипоосмолярных състояния на водно-електролитен обмен.

Този эритроцитарный индекс (както и други параметри от подобен вид, включени в общ анализ на кръвта) се назначава рутинно, след заболяване, преди операцията или при съмнение за развитие на някаква патология. Въпреки това, независимо от каквато и да е причина, самостоятелно (в изолация от други показатели), MCHC не се определят и не произвеждат.

Като правило, при планиран проучване на човек MCHC не показва по-високи или по-ниски стойности, ако анализатор работи правилно (за това малко по-долу). Подобни (MCHC – отбелязва високи или ниски нива) се наблюдават при пациенти, страдащи от някаква форма на анемия, така че кръвта им е подложен на изследване по-често, отколкото кръвта на други хора, на практика здрави.

READ  Синдром на слабост синусового възел: симптоми, признаци на екг, при деца, диагноза и лечение

MCHC – показател за синтеза на хемоглобина и индикатор за грешки анализатор

По този начин, эритроцитарный пощенски код MCHC показва колко здраво на молекулата на хемоглобина са съсредоточени в эритроците или колко червени кръвни телца са наситени важен хромопротеином, които се намират в непрекъснато взаимодействие с кислород и въглероден диоксид. Като се има предвид такива характеристики, MCHC, при разчитането гемограммы му са класифицирани е може би най-чувствителните индикатори за нарушаване на синтеза на червения пигмент на кръвта.

Въпреки това, отделно от това, от индекса MCHC неочаквано имаше и други предимства. Като достатъчно стабилна гематологическим показател, MCHC често поема функцията на индикатор на недостатъчни резултати, издадени автоматично анализирующей система. MCHC много добре «чувства» и да съобщава за тях на персонала на лабораторията чрез своите стойности.

MAXCACHE: 0.4MB/0.01291 sec