МЕНЕ кръвта: норма в анализа, при прием на Варфарин

Не винаги проучване протромбинового комплекс завършва с определянето на протромбинового време или на протромбин в Квинку. В други случаи за получаване на цялата пълнота клиницисты смятат за целесъобразно да се разшири проучването на възможностите система за хемостаза за сметка на такива показатели като INR (международно нормализованное отношение), който влиза в състава на протромбинового тесто, и често се назначава заедно с още един правеният лабораторен тест – АЧТВ (активированное частичното тромбопластиново време).

По принцип, случай, който изисква определяне на МЕНЕ, е прилагането на антикоагуланти косвени действия (Варфарин, Финилин, Варфарекс, Синкумар и др).

МЕНЕ в анализа на кръвта

МЕНЕ в анализа на кръвта – това е лабораторен показател за функционирането на система за хемостаза, отразяващ съотношението на стойностите на протромбинового време (ПТВ) на стойностите на този показател (ПТВ) на здрави хора.

МЕНЕ показва дали пациентът има склонност към увеличаване на образуването на кръвни съсиреци и развитие на тромбоемболични състояния или, напротив, понижава съсирваемостта и кървене, защото намаляването на гемокоагуляционных способности може да доведе до сериозни усложнения, дори и при незначителни наранявания на тъканите.

Норма на международното нормализованного отношения при здрави хора се ангажира към 1 и е в диапазон от стойности от 0,7 до 1,3.

Що се отнася до отделни норми при мъжете и жените, след това тук е за здрави хора не правят разлика, точно както и при използване на антикоагуланти с лечебна или превантивна цел – норма на пола разлики не са.

Междувременно, не трябва да забравяме, че за намаляване на международно нормализированное отношение и да създаде опасност от тромбози при жените може да противозачатъчни средства, които обичат да се използва представителки на прекрасната половина на човечеството, пребиваващи в репродуктивна възраст (за да се предотврати нежелана бременност), или гормонозаместительная терапия, давана с цел коригиране на хормоналния фон в климактерическом период.

Повишено образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове на младите пациенти, страдащи от сърдечни малформации, на хората след 50 години в силата на възрастови и хормонални промени или при пациенти, които се подлагат на операция протезиране на сърдечна клапа, крие риск от развитие на опасни тромбоемболични състояния (инфаркт на миокарда, тромбоэмболия белодробната артерия, исхемичен инсулт).

С цел да се предотвратят такива проблеми, на хората, които са в риск, т.е. има патология, сопровождаемую подсилена тромбообразованием, предписват лекарства, които улесняват разжижению кръв и прекратяването на свертков, например, варфарин и неговите аналози (антикоагуланти косвени действия). След някои заболявания (ТЭЛА, инфаркт на миокарда) или оперативни процедури на пациента до края на живота си не трябва да се раздели с лекарствени средства, разжижающими кръв – непрямыми с антикоагуланти, които той взема всеки ден силно (!) в едно и също време (17.00).

При прием на варфарин в черния дроб на пациента се случва блокиране на синтеза на свертывающих фактори, които се нуждаят от участието НА витамин к (II, VII, IX, X), като нарушаване обмяната на веществата на последния (Vit K). При намаляване на съдържанието на свертывающих компоненти образуването на съсиреци се забавя.

При прием на варфарин и други косвените антикоагуланти по-често се назначава от МЕНЕ и протромбин по Квику, а комбинацията от PETIT и МЕНЕ, и ако се използва, то по-скоро по навик, отколкото за да се получи пълна информация. Сам по себе си протромбиновый пощенски код (PETIT) принадлежи към подготовка на миналия век, докато все още не сдавшим своите позиции в отделните случаи, но при изследване на INR протромбиновый пощенски код просто не прави много смисъл.

READ  Електролити кръв: роля, елементи, норма, отклонението

В протромбиновом тест-важен е друг показател – протромбин по Квику, който влияе отрицателно корелира с МЕНЕ: при увеличаване на INR протромбин по Квику намалява или обратното – спадът в нивото на INR отговаря на повишени стойности на протромбин.

При поръчка на МЕНЕ. Оценка на резултатите от

Международната нормализованное отношението не е с него тесто, като например, протромбин. МЕНЕ предписват по причини, които включват:

 • Подготовка на пациента за операция (пречка са на стойност под 0,85 и над 1,25);
 • Бременност (норма 0,8 – 1,25);
 • Диагностика на ГПС (антифосфолипидного синдром и други лабораторни тестове);
 • Антикоагулация терапия при ТЭЛА, инфаркт миокарда, профилактика на тромбоемболични състояния при сърдечни дефекти и тромбози на дълбоките вени, след оперативни интервенции (зона нормални стойности — 2-0-3,0);
 • Профилактика тромбоэмболий след протезиране на сърдечна клапа — на аортната (нормата е от 2,0 до 3,0) и митралната (норма – 2,5-3,5) (прием на косвените антикоагуланти).

Преписи извършват въз основа на статистически нормални стойности за всяка страна и за всеки конкретен пациент, защото норма 2,0 – 3,0 при прием на варфарин също, до известна степен, ориентировочна: едно болно животно трябва да се запази на ниво от МЕНЕ по-близо до 2.0, а друг начин и около 3,0 – нормално. Трябва да се отбележи, че интерпретация на анализ (INR), точно както и други показатели коагулограммы, се занимава с лекар, особено що се отнася до системата за научни изследвания на хомеостазата при бременност.

Ако читателят е забелязал, а след това измерение МЕНЕ през цялото време се свързват с прилагането на косвените антикоагуланти. А какво антикоагуланти с пряко действие, които също се използват за предотвратяване на гиперкоагуляции? Директни антикоагуланти в резултатите от международното нормализованного отношения почти не влияят.

Вероятно пациентите по-бързо разберутся с разшифроване на анализ, ако нормалните стойности за всеки състояния, които ще бъдат представени в таблицата:

Здравите хора и от двата пола Бременни жени Пациенти, приемащи директни антикоагуланти (хепарин, гирулог, гируген и др.) Пациентите, които използват индиректни антикоагуланти (варфарин, неодикумарин, фенилин и др) Болните след операция (протези сърдечни клапи) и с ГПС
0,7 – 1,3 0,8 – 1,25 0,8 – 1,2 2,0 – 3,0 2,5 – 3,5

Очевидно е, че показателите на здрави мъже и жени се различават съществено от тези при прием на варфарин и други антикоагуланти косвени действия или при наличие на някои заболявания, придружени нарушение на гемокоагуляции. Обаче норми при жените по време на бременност (нормално течащия) или при използване на антикоагуланти с пряко действие почти не излизат извън обхвата на подобни стойности при здрави хора.

МЕНЕ сигнализира…

Отклонение от международния нормализованного отношения при хора, които не използват като терапия или профилактика на тромбози индиректни антикоагуланти и които считат себе си за относително по-здрави, показват, че в организма относно система за хемостаза че нещо не е наред:

 1. Увеличаване на стойностите на INR показва, че е налице намаляване на съсирването на кръвта (гипокоагуляция), което може да се развие при врожденном дефицит на фактори на кръвосъсирването, дефицит На витамин к, поражения на черния дроб, ЧРЕВНИ заболявания, нарушават абсорбцията на липиди, странични ефекти на медикаменти (антибактериални лекарства, хормони, лекарства за лечение на подагра, анаболи) и изложени на риск от възникване на кръвоизливи, както външни, така и вътрешни (INR = 6,0 – критичен показател). При артериална хипертония, язва процеси, ЧРЕВНИ, патологични състояния съдовата система и бъбреците такова високо ниво на INR е повод за спешна хоспитализация в стационар. При бременност високи стойности на индекса и спадът на концентрацията на протромбин в Квику предупреждава за опасност от кръвоизливи;
 2. Спад на стойностите на INR може да е сигнал за техническа грешка при вземане на кръв (от катетър, монтиран в централната виена) или продължително я съхранява. Ако всички правила за боравене с кръв са изпълнени, тогава има основание да се смята, че МЕНЕ е сигнал за някакъв непорядке в организма, която може да бъде: промяна на хематокрит, повишено съдържание на антитромбина III, страничен ефект на диуретици, противосудорожных лекарствени средства и медикаменти, съдържащи хормони (включително и орални контрацептиви). Намаляване на стойностите на INR при бременност е под допустимото ниво (и повишаване на съдържанието на протромбин в Квику) показва, че има място за развитие на тромбоемболични усложнения.
READ  Вторична хипертония: бъбречна, ендокринната, гемодинамическая, нейрогенная, причини, симптоми, видове, диагностика и лечение

Промяна на INR при прием на варфарин по-горе или по-долу, предвидени стойности (норма 2,0 – 3,0) показва, че доза от лекарство, разжижающего кръв, не е подходящ този на пациента и трябва да се коригира отново.

Контрол на INR в зависимост от обстоятелствата

Пациенти, провеждащи лечение с антикоагуланти (непрямыми) в стационарни условия анализ дават всеки ден. Ако лекарят отбелязва стабилност на резултатите, което се превежда пациент в седмичното измерване на МЕНЕ. Като се има предвид, че екстракт от болницата, не е основание за отмяна на косвените антикоагуланти (приемането им продължава с години), контрол на INR в домашни условия се извършва на първо място, това е 1 път на всеки 14-20 дни. Болен, ако позволява на състоянието, идва в лабораторията на поликлиниката по местоживеене или отговорни за анализи служители да идват в къщата, вземат кръв, за да произвеждат измерване и декриптиране на резултати в съответствие с нормата, посочена за тази патология.

Пациенти, получаващи индиректни антикоагуланти, може да се успокои: толкова често кръв събират само в началото на лечението, а след това, когато резултатите от тестовете ще се стабилизира, за болния необходимостта постоянно да бъде обвързано с лаборатория ще изчезне (1 път в месец 1 път на 2 месеца). Въпреки това всяко пътуване, дори и в сравнително недалекие разстояние (500 км) и промяна на обичайното си начин на живот преди да бъде изписано от лекуващия лекар (като МЕНЕ).

При прием на варфарин и му подобни лекарства пациентът постоянно поддържа връзка с клиника и лекар, който знае какви други лекарства приема болни. Не могат ли те да окажат въздействие върху резултатите от проучване на системата гемокоагуляции? Разбира се, ако вашият лекар ще намери тези лекарства влияещи върху съсирването на кръвта, преди анализа да ги отмените. Обикновено, хората, които използват индиректни антикоагуланти с превантивна цел, хубаво информирани и за самите тестове, както и за правилата на оградата на кръвта (вземат кръв от вената) и за контрол на INR в домашни условия, в повечето случаи те ясно се придържат към графика, не е доставка на неудобства нито себе си, нито медработникам.

READ  Остър коронарный синдром (AUX) и недостатъчност: симптоми, помощ, лечение

Изключителен анализ

За съжаление, пациенти, принудени да приемат антикоагуланти в продължение на дълго време, както и на здрави хора, не са застраховани от различни непредвидени обстоятелства, както и от ситуации, изискващи промяна на обичайното си начин на живот. Повод за измерване на МЕНЕ не е по график, могат да бъдат:

 • Продължителна настинка или остър инфекциозен процес;
 • Необходимостта от адаптиране на лечение на съпътстващи заболявания;
 • Смяна климатичен пояс (полет, преместване на дълги разстояния);
 • Промяна на храненето, режима на труд и почивка, физическо натоварване;
 • Кървене (нос, десневые, при жените — изобилие monthly), дълго — при незначителни наранявания кожата покрива;
 • Появата на кръв в изпражненията, урината, мокроте, повръщане масите;
 • В периода на провеждане на антикоагулант терапия — болки в ставите, придружени от припухлостью и мултиплексиране, в периода на провеждане на антикоагулант терапия.

По този начин човек, зависим от наркотици, разжижающих кръв, трябва винаги да помним, че всяка промяна в живота му са повод за проверка на международно нормализованное отношение.

Без паника…

Болни, които се предоставят на измерване на МЕНЕ многократно (и постоянно), обикновено са наясно с всички тънкости на анализ, но тук са хората, само началото на «нов живот» (с непрямыми антикоагуланти), може да се уплашиш, ако им предложат да повторите изследването. Няма паника и преждевременно заключения в подобни случаи не трябва да бъде, може би, анализ не се получи според извън контрола на пациента причини. Например, да нарушава стойности на индекса могат следните фактори:

 1. Взета от вената и поставен в епруветка с антикоагулянтом кръвта не е достатъчно перемешена (някъде са се образували съсиреци);
 2. Кръв за определяне на международното нормализованного отношения е била извлечена от капилярни съдове (вместо венозных), вследствие на което в пробват удари тъканната тромбопластин, който и изпраща хода на събитията по грешния път;
 3. Неправилно боравене с нарушението и последващите гемолиз доведе до изкривяване на резултатите от научните изследвания.

Медработники обикновено се търсят грешката си, забелязвайки, че резултатите ясно се чете, и не бързат с разшифроване.

И накрая следва да се отбележи, че МЕНЕ никаква специална подготовка от страна на пациента не изисква (диета и начин на живот – в обичайния режим), обаче лекарства, прилагани при съответната патология и може да променя резултатите от анализа, трябва да се изключи. Въпреки това, за него непременно ще кажа на лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec