Миелоциты (миелобласты, промиелоциты, метамиелоциты) в кръвта: роля, норма, причини повишени

Миелоциты – клетки-предшественици възрастни на гранулоцити (левкоцити гранулоцитарного реда), които са преминали през етапа на миелобласт — промиелоцит -миелоцит (допълнителна форма — метамиелоцит). Миелоциты – късно от гранулоцити, притежаващи способност за пролиферация и се разделят. Нормално като миелоциты, така и на техните предци миелобласты и промиелоциты и незрели потомци — метамиелоциты присъстват само в костния мозък. Така че дори и минимално адекватно съдържанието на тези клетки в анализа на кръвта, най-вероятно говори за патология.

Миелоциты в кръвта? Като чу този въпрос от устата на пациента, лекарят вероятно ще се вдигне учудено вежди и отговори: «Не, нормално на тези клетки в периферическую кръв не излизат, им място – костен мозък, там те се зараждат, там се диференцират и да узреят».

Най-младият представител на униформи елементи, които се наричат бели кръвни клетки, или лейкоцитами, е клетката на паренхима на костния мозък – миелобласт. Средното време за разграничаване от миелобласта до навършване на лейкоцита гранулоцитарного редица – гранулоцита (това е в основата на сегментоядерные неутрофили) е около 8 – 10 дни. От клетки-предшественниц (миелоцитов), на които е посветена тази публикация, «баби» зрели гранулоцити, до сегментирани левкоцити – 48 – 50 часа в «движение».

В периферна кръв – в норма само зрели форми

Основните органи на кръвообразуване – костен мозък, далак и лимфни възли до завършване на развитието на плода и появата на човека на светлината окончателно придобива своята специализация. Лимфни възли и далака осигуряват поддържането на околния фонд на лимфоцитите (лимфоцитопоэз), а костният мозък е напълно отговорен за образуването на настоящите елементи миелоидного и эритроидного редица — червени кръвни клетки (еритропоезата), моноцитов (моноцитопоэз), тромбоцитите (тромбоцитопоэз), както и диффренцировку и узряването на гранулоцити — зърнест на белите кръвни клетки (гранулоцитопоэз), най-многобройна група в популацията на бели кръвни клетки.

Lactic в периферната кръв са представени само зрели клетки: вече споменатият зернистыми потомци на миелоцитов — гранулоцитами, както и незернистыми — агранулоцитами (моноцити, лимфоцити)

Гранулоцити, от своя страна, се разделят на:

 1. Неутрофили (сегментоядерные: 47-72% в кръвта и палочкоядерные: 1-6%) — зрели, высокоспециализированные клетки, притежаващи изразена защитна способност (фагоцитозата) и висока двигателна активност, което обяснява тяхната значителна численост в групата на левкоцитите гранулоцитарного редица. В кръвта си част, съответно и връзката им с предците-миелоцитами на джантата;
 2. Эозинофилы (0,5-5% в кръвта) – фагоцитарная и двигателна активност при тях е по-ниска от тази на неутрофилите, основна задача – да участват в алергични реакции;
 3. Базофилы (0-1% в кръвта) – немногочисленная група, която има пряко отношение към алергии и участвующая в процесите на съсирването на кръвта.

Очевидно, за това, което се случва с клетки до излизането им в кровеносное посока, кръвта на здрав човек, нищо не казва: всичко е спокойно, «за възрастни» зърнеста lactic, като в рамките на техните нормални стойности, незабелязано извършват които са им възложени важни функции. Нарушение може да има съмнения при провеждането на качествени хематологични анализ на проби от кръвта на болен човек.

Откриване на несвойственных периферна кръв пролифериращите представители на гранулоцитарного редица (миелобластов, промиелоцитов, миелоцитов) и на зрелите клетки (метамиелоцитов или децата, също така да не достигат до фаза пълна зрялост) може да означава сериозна гематологическую патология.

Място за «раждане», делене и диференциация – костен мозък

Басейн зърнест левкоцити произхожда от костния мозък от полипотентных на стволови клетки. Движейки се в своето развитие от клас в клас до сравнително малък брой унипотентных клетки-предшественниц, бъдещите lactic достигат до морфологично различими пролифериращите форми — бластов (миелобласт), който впоследствие е предназначено да станат пълноценни «възрастни» нейтрофилами, эозинофилами, базофилами (при условие, че кръвообразуване върви в нормален режим). Зреенето на миелобласт през етап на промиелоцита варира в последната клетка гранулоцитарного (гранули) поредица, която оставя след себе си способността да се разделят и дифференцировке – миелоцит.

READ  Троксевазин при хемороиди: инструкция, лечение, мнения

Миелоцит в костния мозък съществува под формата на две поколения: клетки, които са с размери повече – майки, по-малко е детето. Смята се, че дънната клетки губят способността за пролиферация и дифференцировке, а ето дъщерни имат подобни функции и, преминавайки фаза на метамиелоцитов (млади) и палочкоядерных, на законно основание, се изпращат в кръвта, за да циркулира по кръвоносните съдове и изпълнява важни за организма задача – да осигури първоначална противоинфекционную защита, фагоцитируя («ядене») попадащи отвън и микроорганизми. Т.е. преди да миелоцит ще се превърне в пълен «възрастен» нейтрофил, трябва да последват още един етап на зреене – метамиелоцит.

Метамиелоциты наричат млади, те друг път попадат в норма в периферическую кръв, но броят им е мизерно в сравнение с клетките, достигат зрялост. Освен това, в периферната кръв се срещат (и в малко на брой, процент – до 6%) клетки в зависимост от техните характеристики максимално се доближава до зрели форми, това е — палочкоядерные гранулоцити. По-големи пръчки метамиелоцитов (млади), но все пак запазвайки признаци «на младостта», те все още не са в състояние да поеме толкова отговорни задачи, които попадат в приложното поле на сегментоядерных на неутрофилите, така че по отношение на сегмента те – млади и броят им в анализа в норма съвсем не е голям. Ето и се оказва, че не всичко е толкова просто:

При нормални условия миелоцитам в големи количества се стигне до кръв почти не се осъществи, освен единични случайно може да проникне. Следователно подобряването на всяко значително появата на миелоцитов се случва само при патология.

«Незаконно» проникване в периферическую кръв

Въпреки това, има ситуации, когато клетките, които трябва още да расте и да се развива» преждевременно напускат «native пенаты». И ако в норма за появата на бластных клетки в периферната кръв не може да става въпрос – те са редки «гостите на» в кровеносном начин, това при определени патологични състояния, противно на природен забрана, и тези, и други, все пак излизат в кровеносное на пистата.

Бласты и миелобласты няколко повишени (до 2% в сравнение с общата популация на бели кръвни клетки), при хронични форми на лейкозов. А огромно количество бластов (бластемия) като цяло показва сериозни промени от страна на кръв и се отнася до значима черта на остра левкемия, чиято форма ще впоследствие усъвършенствани други методи.

Особена загриженост предизвиква преминаване на броя на бластов 5% граница в кръвта на пациента, страдащи от хроничен миелолейкозом – това може да е сигнал за началото на бластного криза и финалната фаза е процес.

Присъствието на пропромиелоцитов, миелоцитов и най-близки до зрели форми – метамиелоцитов, макар и да не е толкова страшно показател на бяла кръв, но все пак показват сериозна патология. Увеличаване на количеството на тези клетки и до 5% по-често е причина за негематологическую патология:

 • Трудно протекающее инфекциозно заболяване от всякакъв произход: и бактериален (най-вече) и от вирусно;
 • Развитието на септичен състояние;
 • Различен вид интоксикация (бактериална, алкохол, със соли на тежки метали);
 • Неопластични (злокачественный) процес;
 • На Химио — и лъчева терапия;
 • Прием на отделни лекарства (аналгетици, имуномодулатори);
 • Остри кръвно загуба;
 • Кома, шок;
 • Нарушаване на киселинно-алкалния баланс;
 • Прекаленото физическо натоварване.

Междувременно, значителен скок миелоцитов, про — и мета- (10 – 25%), обикновено се наблюдава в случай на образуване на миелопролиферативных заболявания, които са най-основните причини за излизане от костния мозък на зрелите форми и тяхното свободно движение на кръвоносните съдове.

READ  Тромбэктомия геморроидального възел: цената на операцията, мнения

«Младите да началото»…

Под колективно име «миелопролиферативные тумори» разбират хронични левкемии, които са на нивото на най-млади предшественици миелопоэза, цялото потомство на които е гранулоцити, моноцити, эритрокариоциты, мегакариоциты (с изключение на лимфоцитите), се отнася до опухолевому клону.

Хронична миелогенна левкемия, отваряне на списък миелопролиферативных процеси, действа като типичен представител на тумори, които се появяват от най-ранните (много малки) предшественици, миелопоэза дифференцирующихся до навършване на състоянието.

Клетъчен субстрат миелогенна произхожда от бяло зародиш кръвообразуване и представен преходни (узряване) форми на гранулоцити, в основата, на неутрофилите. Това говори за това, че такива значими клетки, като неутрофили, които толкова важна роля в защитата на организма, страдат повече от всички, така че е разбираемо защо това заболяване, така лошо се поддават на лечение-и, в крайна сметка, има смъртоносни резултати.

В началото на заболяването в кръвта се отбелязва промяна до миелоцитов и промиелоцитов, вярно е, че броят на им на първо място, това е все още незначителен. Освен единични промиелоцитов и няколко по-големи количества миелоцитов, в кръвта могат да се открият представители на други клетъчни популации (эритрокариоциты, бройни единици и на висок тромбоцитоз).

Разгъната етап на болестта дава значително подмладяване лейкоцитарной формули и, при това, освен миелоцитов, в кръвта често се увеличи абсолютните стойности и процентното съдържание вече зрели форми гранулоцитарного на реда: еозинофилите или базофилов (по-рядко тези и други – «базофильно-эозинофильная асоциация). Трябва да се отбележи, че рязкото увеличение на броя на незрели неутрофили е много, много лош знак, усложняющим заболяването и прогноза.

Оценка на състоянието на костния мозък

Очевидно е, че думата «norma» може да се прилага само по отношение на увреди костния мозък, защото миелоциты в кръвта априори не могат да присъстват. И повишени те са там само поради определени причини, а не просто така. Така че по — нататък- о място миелоцитов в костния мозък.

В момента биопсия на костен мозък и неговите изследвания (цитологический анализ) е задължителна процедура, при съмнение за развитие на гематологической патология. Морфологични характеристики на костния мозък след тестване пренася с показателите на периферната кръв.

Трябва да се отбележи, че при изследване на костния мозък (миелограмма) лекарите и двете генериране на миелоцитов обмислят заедно, не ги споделим в дъщерни и майки, тъй като подобно разделение няма абсолютно никакво значение нито за правила, нито за патология.

Норма миелоцитов в костния мозък е от 7 до 12,2%. За нормите на други участници на кръвообразуване, него, че отнема от началото на бял зародиш, ще кажа нижеприведенная таблицата.

Таблица: клетъчния състав на костен мозък в норма (бял зародиша на кръвообразуване)

Елементи на костен мозък Границите на нормалните стойности,% Средни стойности,%
Ретикулярные клетки (клетки на ретикуларната строма) 0,1 – 1,6 0,9
Бласты От 0,1 1,1 0,6
Миелобласты 0,2 – 1,7 1,0
Неутрофили:
— промиелоциты
— миелоциты
— метамиелоциты
— палочкоядерные
— сегментоядерные
 
1,0 – 4,1
7,0 – 12,2
8,0 – 15,0
12,8 – 23,7
13,1 – 24,1
 
2,5
9,6
11,5
18,2
18,6
Всички елементи нейтрофильные 52,7 – 68, 9 60,8
Пощенски код съзряването на неутрофилите 0,5 – 0,9
Эозинофилы (генериране) 0,5 – 5,8 3,2
Базофилы 0 – 0,5 0,2
Лимфоцитите 4,3 – 13,7 9,0
Моноцити 0,7 – 3,1 1,9
Плазмени клетки 0,1 – 1,8 0,9

Базофильные и эозинофильные миелобласты в здраво костния мозък, като правило, не се определя (трудно да се признае), но стават доста видими при висока эозинофильной реакция или хроничен миелолейкозе. Приблизително същото се случва и с промиелоцитами – по себе си показват млади клетки, които се стремят да станат нейтрофилами.

READ  Хипотония, артериална хипотония: причини, лечение, симптоми

Що се отнася до миелоцитов (эозинофильных, базофильных и нейтрофильных), тук положението е малко по-различно, ако до главен орган на кръвообразуване никакви претенции. Эозинофильный миелоцит, въпреки че в основата и е подобен на нейтрофильный, но се отличава с гъста, запълваща цялата цитоплазму, шкурка, базофильный миелоцит също лесно се разпознава, той за първи път придобива специфична зърно, която негусто покрива цитоплазму. При развитието на патологичния процес в костния мозък представители на 3 поколения миелоцитов трудно различими между себе си и всички приличат на неутрофили.

На етапа На метамиелоцита, клетки вече са «решили» в своята «професия», така че специалист, знающему техните функции и основни характеристики, не е трудно да се разбере «кой кой е». Междувременно, описание на ядра, цитоплазмени и други характеристики едва ли интересуват читателя, във всичко това е трудно да се оправи, особено, ако наблизо няма микроскоп и клетката не може да се види опита от първа ръка. Така че не се губи губите време, по-полезно ще кажете за тези ситуации, които могат наистина да му пука на човек, например, за появата на миелоцитов детето или присъствието им по време на бременност при жената.

Миелоциты при деца и бременни жени?

Защо-това мнозина смятат, че появата на миелоцитов и други, намиращи се в процес на узряване, форма едва ли не норма при жените по време на бременност или дете на малки деца… Състава на кръвта (морфологични характеристики) наистина зависи от пол и възраст, но това се отнася само червена кръв (хемоглобин е по-висок при мъжете, СОЭ по-висок при жени), в лейкоцитарной формула полови и възрастови различия могат да се открият в количествено отношение (постепенно пада нивото на левкоцитите, но се увеличава количеството на лимфоцитите).

Вариационное разпределение показатели (эозинофилы, пръчки, СОЭ, ретикулоциты) може да упражнява някаква ассиметрию и разширява границите на нормалните стойности. И всичко това се отнася, на първо място, децата и жените, пребиваващи в състояние, напълно физиологичен – вынашивании на детето. Обаче за наличието на миелоцитов в периферна кръв на тази категория хора като норма – реч просто не може да бъде: клетки в състояние да миелоцита не принадлежат към населението нормални показатели бяла кръв (периферна, разбира се).

Появата на кръв всички незрели форми на гранулоцити (миелоциты, миелобласты, промиелоциты млади) показва, че костният мозък започна активна дейност за производство на нови клетки. Може би те са нужни за борба с някакъв инфекциозен агент, неусетно проникшим в тялото? Възможно. Освен това, възможно е също така, че при бременност е нормално течащия, това се дължи на засилените процеси на кръвообразуване, защото перестроившиеся под вынашивание плода система за поддържане на живота (в това число и системата на кръвообразуване) жените започват да носят по-голяма, отколкото преди натоварването.

И все пак, когато бременността е валидно се счита за ниво на миелоцитов, не надвишава 3%. Но това, което е горе – изисква внимателно цялостен анализ. Обаче и тук, преди да се постави диагноза (миелогенна левкемия), трябва да си спомни, дали в организма на хронични процеси (например, възпаление на сливиците), които могат да ескалират по време на бременността също.

Присъствието на миелоцитов детето също може да бъде признак за проникване на инфекция и активна борба за «възрастни» на клетките с него. Във всеки случай тези въпроси трябва да намерят отговори от лекар.

MAXCACHE: 0.42MB/0.00093 sec