Миелопатия: симптоми и лечение на шията, гръдния кош, лумбална

Миелопатия, която има значителен брой нозологични форми, представлява тежък соматический синдром, придружаващи много патологични процеси, засягащи сърдечно-съдовата и нервната система. Причините за възникването му винаги е една друга болест или травма, така че миелопатию може да се представи като следствие от различни заболявания, които протичат в организма.

Ако някаква болест, е предпоставка за развитие на патология, то тя е в името става дума, което показва на това заболяване, като например диабет, миелопатия (ясно е, че е свързана с захарен диабет), исхемична форма (произтичаща на фона на исхемия), съдова, вертеброгенная, алкохол, СПИН-ассоциированная… Произхода на синдрома става ясно. Въпреки това, лечението миелопатии на гръбначния мозък при различни форми ще се различават, защото лекар трябва да действа на основната причина, т.е. лечение на това заболяване, което води до съответни промени. Едва ли някой ще забележи, че диабет, остеохондроза или ХИВ – инфекция се лекуват по различен начин.

Причина и следствие

Една и съща причина предизвиква различни форми на миелопатии и обратното – определена форма може да се дължи на различни причини. В класирането миелопатии всичко е толкова объркано, че дори и специалисти, изразяване на различни гледни точки, да не се стигне до единодушно съгласие, като, въпреки това, основните причини за възникване на заболяването.

Степента, което настъпва в резултат на:

 • Изместване на междупрешленните дискове и формиране на межпозвоночной херния остеохондроза;
 • Самите прешлени след неуспешни оперативни интервенции или травма;
 • Приплъзване на прешлените (на върха се измества към по-ниския) в резултат на патологични промени на междупрешленния диск – спондилолистез, който по-често се обръща миелопатией лумбалния отдел;
 • Вторична спаечного процес;
 • Тумори на гръбначния мозък.

Нарушение на кръвообращението в гръбначния мозък, което може да бъде причинено от посочените по-горе причини, а също и с различно съдовата патология, формираща хронична прогрессирующую недостатъчност на кръвоснабдяването на:

 1. Вроден дефект на съдове (аневризма) и промяна на тях самите, могат да доведат до стесняване или запушване на лумена (атеросклероза, тромбозы, емболия);
 2. Венозным стагнация, развиващ се вследствие на сърдечна или сърдечно-белодробна недостатъчност, сдавления венозных съдове на маточната шийка ниво или локализирани в други департаменти;
 3. Спинальным инсулт, обусловленным същите посочените по-горе причини.

Възпалителни процеси, локализующиеся в гръбначния мозък, в следствие на травма, инфекция и в силата на други обстоятелства:

 • Туберкулоза;
 • Миелит;
 • Спинальный арахноидит;
 • Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев).

Нарушение на обменните процеси в организма, например, хипергликемия при пациенти с диабет.

Миелопатией може да не успеят проведе лумбална пункция.

Очевидно е, че причините за миелопатии се крият други причини, които причиняват най-различни, понякога, несходни помежду си процеси.

Междувременно, основната предпоставка за формирането на патология се приема продължително време на работа подобряване на остеохондроза (компресиране, дискогенная, вертеброгенная, дегенеративная миелопатия и всички други синоними).

Вероятно, поради тази патология може да имат различни имена, не особено променя своята същност. В края на краищата, в повечето случаи промени, засягащи гръбначния мозък, ще се развива в продължение на години и има характер на дегенеративни (дегенеративная миелопатия), но тъй като причината е степента, тогава болестта може да се нарече компрессионной.

READ  РЭГ съдове на главния мозък: дешифриране, където да се направи, цена реоэнцефалографии

Возникающую на маточната шийка ниво патология наричат цервикалната миелопатией, заедно с факта, шейная миелопатия може да бъде дискогенной, вертеброгенной, компрессионной, съдови заболявания, коронарна и т.н., т.е. дума, добавено към основното понятие, само изяснява произхода на болестта. Освен това, всеки човек е ясно, че съдова миелопатия и исхемична са много близо един от друг, т.е. в много случаи са еднакви.

Клиничните прояви малко зависят от формата на

Симптоми миелопатии на шийния отдел на практика не се различават от миелопатии на гръдния отдел на гръбначния стълб. По подобен начин стоят нещата и с болезнено процес, локализирани в лумбалната част. Отличие е само ниво, от което започват проблемите.

Дегенеративни промени или съдова патология, възникнали в резултат на стеноза спинномозгового канал създават условия за компресия на гръбначния мозък выпирающим диск или остеофитом на маточната шийка ниво вече ще се отрази върху функционалните способности на горните крайници и мозъка, а клинично напомня дисциркуляторную энцефалопатию. Миелопатия лумбалния отдел е в състояние да доведе до сериозни нарушения на функцията на долните крайници и таза.

В основата на самите пациенти симптомите миелопатии се отнасят до влошаване на обичайното за тях на остеоартрит, за spondilosis, съдови заболявания, което в известна степен е разбираемо, тъй като те са от синдрома, показва далеч зашедшее развитието на основното заболяване. Пациентът започва да забележите, че се появяват нови признаци, които по-рано не е имало, така че може да се говори, че има и общи симптоми, предполагат една или друга форма на заболяване:

 1. Болката е силна, лошо поддающаяся медикаментозному ефекти;
 2. Парестезия, парези, парализи, за да се установят по-долу на нивото на огнището на поражение;
 3. Двигателни и сетивни нарушения, като първите преобладават над вторите;
 4. Спастични мускулни контракции (предимно на краката), което е свързано с нарушение на проводимостта;
 5. Функционални разстройства на тазовите органи.

Спинальная исхемия

Дискогенная (вертеброгенная) или коронарна миелопатия възниква при сдавлении на кръвоносните съдове смещенными межпозвоночными дискове и остеофитами, причина за което може да стане ясно изразена остеохондроза или наранявания на гръбначния стълб. Тази форма се счита за привилегия на мъжете на средна възраст, които болест «печелят» в процеса на живота (тежък физически труд, пренесени травма, инфекция, оперативни интервенции и, разбира се, прогресивна атеросклероза). Спинальная миелопатия в този случай може да бъде компрессионной, съдови, вертеброгенной, а тъй като тя по-често се развива в маточната шийка ниво, а след това я наричат още шията или цервикогенной миелопатией. Въпреки това, за много заглавия вече бе споменато, така че не трябва да се повтаря, читателят, вероятно, и така всичко е разбрал.

READ  Мезентериальный тромбоза на кръвоносните съдове на червата: първичен, вторичен, симптоми, причини, диагноза и лечение

Спинальная исхемия по-често предпочита шейному район, лумбална отдел от тази форма страда по-малко, заболяването е продължително, понякога с прогресиране на процеса. Симптоми миелопатии на шийните може да не се отделят от тях с миелопатии на гръдния отдел на гръбначния стълб и локализацията на огнището в лумбалната част, тъй като те са общи за всички форми на заболяване:

 • Изразена атрофия и слабост на мускулния апарат на един старт с проксимална (другите) участъци на един крайник, след това се превръщат на другата страна;
 • Корешковые болки, болки в ставите;
 • Спастични явления, които започват изтръпване и чувството на срам в ръцете или краката си и могат да доведат до развитието на тетрапареза;
 • Нарушения на чувствителност на ранните етапи на въпрос с увеличаването;
 • На по-късен етап започват да се събират на симптомите на нарушение на функцията на тазовите органи.

В Следствие на недостиг на притока на кръв

Съдова миелопатия, образувани вследствие на поражението на едър кръвното съд (позвоночные, базилярная, спинальные, корешковые артерия) и нарушения на кръвообращението на гръбначния мозък може да се прояви диффузными и очаговыми участия, тежестта и локализацията на които зависи от различни обстоятелства:

 1. Основна патология;
 2. Мястото на басейна, кровоснабжаемого засегнатата артерия;
 3. Механизми на формиране на данни съдови заболявания;
 4. Възрастта на пациента и индивидуалните характеристики на тялото му.

Съдови очаговые и корешково-спинальные симптоми при шията и цервикалната миелопатии се проявяват двигателни разстройства, нарушения на чувствителността и болевыми усещания. Много характерен синдром на миелогенной парестезия, наречен феномен Лермитта, който възниква под формата на пароксизмов при разгибании на гръбначния стълб в шийните част и при пистите на главата назад и в страни. Той е придружен от преминаване на «електрически вълни» от шията през рамото към китките и чрез лумбална отдел на крака. За «вълна» обикновено, за да бъде болезнено изтръпване и слабост в ръцете и краката. Пациентите това явление се нарича «страшен удар по нервите на всички».

READ  Лечение на хемороиди при кърмене

Феномен Лермитта възниква като следствие на компресия и рязко дразнене структури на гръбначния мозък, му често се отнасят към първата черта спинална миелопатии. Честотата на пристъпите от този вид е в зависимост от степента на хипертрофични и калцификати промени гръбначните структури и прешлени (дегенеративная миелопатия). Тези моменти са взети предвид при определянето на диагнозата на цервикалната миелопатии.

Освен пароксизмальной радикулоишемии, при нарушаване на кръвообращението в гръбначния мозък, може да има устойчива хронична исхемична миелопатия със синдром на БАС (парализа и загуба на мускулна маса).

Диагноза, лечение

Най-трудно за диагностициране на миелопатия на гръдния отдел на гръбначния стълб, не забравяйте, обаче, че и тя първо се предвижда изключение на насипни патология (туморната процес), а след това определяне на основната диагноза. Диагноза миелопатии лумбалния отдел на гръбначния стълб, шийния и гръдния се определя въз основа на:

 • В медицинската история;
 • Оплаквания;
 • Клиничните прояви;
 • Резултатите от проучването (R-графии, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, УЛТРАЗВУК).

Поради подобна клинична картина, например, исхемична миелопатии с други държави, които имат подобни прояви, трябва да се разграничат от БАС (странично амиотрофического склероза), неопластични процеси и наследствена патология на опорно-двигателния апарат, множествена склероза, миелита, сирингомиелии.

Лечение миелопатии на гръбначния мозък се провежда в зависимост от причината и е консервативно и хирургично, но във всеки случай, има первоочередные задачи, например:

 1. Негативно облекчение болка регионална синдром аналгетици, който е особено изразен при вертеброгенной миелопатии, която е следствие на рязко изразена остеохондроза;
 2. Осигуряване на стабилност, че на първо място се отнася до шията миелопатии.

Въпрос намеса, също така зависими от течението на основното заболяване. Разбира се, с тумор «отлагането на смъртта подобно», в други случаи единна тактика няма, още повече, че хирургично лечение на миелопатии на гръбначния мозък представлява сложен проблем (неоперабельная междупрешленните херния, привличане на много съседни специалисти, дълъг рехабилитационен период и др).

Лечение миелопатии на гръбначния мозък и прогнозата зависи от причината на болестта, степен на дегенеративни промени, етап на основното заболяване и други фактори, които определят рамките на процеса, на фона на който се развива миелопатия.

Видео: лекар за миелопатии

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec