Микроциркуляция кръв: нарушения, подобряване на лекарства)

На всички е известно, че човешкото тяло работи пълноценно, ако всеки … клеточка ще получават кислород и хранителни вещества в пълен размер. А за това, на свой ред, е необходимо добро функциониране на микроциркуляторного на речното корито — най-малките съдове в организма, или на капилярите. Именно в тях става обмяна на газове и хранителни вещества между кръвта и околните тъкани.

Около това изглежда така — кръвни клетки (червените кръвни клетки) получи кислород в белите дробове, както и гъста мрежа от кръвоносни съдове във всички органи и тъкани на организма, дават го всеки орган. Всички внутриорганные съдове се разделят на все по-малки артерии, артериолы и най-накрая, капиляри, в които благодарение на фин стената и се случва газовата обмяна между кръвта и клетките на органите. След като кръв «подари» на кислород в клетките, тя събира на отработени продукти (въглероден двуокис и други вещества), които чрез малките и по-големите вени се доставят в белите дробове и се извеждат навън с выдыхаемым въздух. По този начин клетките са обогатени с хранителни вещества, усвояването на които се случва в червата.

По този начин, именно от състоянието на течната част на кръвта и самите стени на капилярите зависи функциониране на жизнено важните органи — главния мозък, сърцето, бъбреците и т.н.

Капилярите са представени най-добрите трубочками, чийто диаметър се измерва в нанометрах, а стената не притежава мускулната обвивка и най-подходящ за дифузията на вещества и в двете посоки (в материя и обратно в лумена на капилярите). Скоростта на притока на кръв и кръвно налягане в тези малки съдове изключително замедлена (около 30 mm hg), в сравнение с големите (около 150 mm hg), което също има благоприятно значение за пълноценния на газовата между кръвта и клетките.

Ако по силата на някакви патологични процеси се променя реологичните свойства на кръвта, която я плавността и вискозитета, или увреждане на стената на кръвоносните съдове, а след това възникват нарушения на микроциркулацията, които влияят върху осъществяването на клетките на вътрешните органи на основни вещества.

Причините за нарушения на микроциркулацията

В основата на подобни нарушения лежат процесите на увреждане на съдовата стена, вследствие на което се повишава нейната пропускливост. Развива застой на кръвта и на изхода на нейната течна част в околоклеточное пространство, което води до сдавлению повишен обем интерстициална течност малките капиляри, и обмяната между клетките и капилярни е нарушен. Освен това, в случай, когато се повреди цялостната капилярната стена отвътре навън, като например, при атеросклероза, а също и при възпалителни или автоимунни заболявания на кръвоносните съдове, към нея «се придържаме» тромбоцити, опитвайки се да се затвори в резултат на дефект.

И така, основните патологическими състояния, които водят до нарушаване на ток на кръвта в съдовете на микроциркуляторного на речното корито, са:

 • Патология на централните органи на кръвоносната система — остра и хронична сърдечна недостатъчност, всички видове шок (травматичен, болка, вследствие на кръвно загуба и др), исхемия на миокарда, венозна гиперемия (увеличаване на обема на кръвта и я застой във венозната част на кръвен поток).
 • Патологични промени в съотношение течност и клетъчните части на кръв — дехидратация или обратното, увеличаване на обема на течната част на кръвта при прекомерно постъпване на течност в организма, ICE-синдром с повишен тромбообразованием в skylight стая съдове.
 • Заболявания на съдовата стена:
  1. Васкулиты (дословно, възпаление на кръвоносните съдове) — първични геморрагические, васкулиты при автоимунни заболявания (системна червена волчанке, ревматоиден артрит, ревматизъм), васкулиты при геморрагических лихорадках и при бактериемии (сепсисе — проникване на бактерии в кръвта и генерализации инфекции),
  2. Атеросклероза на големи и малки артерии, когато вътрешната стена на кръвоносните съдове се отлагат атеросклеротични плаки, които пречат за нормалното протичането на ток на кръвта,
  3. Увреждане на съдовата стена и закрепване към нея на кръвни съсиреци при заболявания на вените — при тромбофлебите и флеботромбозе,
  4. Захарен диабет, при който се случва токсичен ефект на излишната глюкоза на вътрешната выстилку съдове, развива се исхемия (недостатъчен прием на кръвта) на меките тъкани.
READ  Болест на Паркинсон: лечение, симптоми и признаци, причини

Какви симптоми подобни нарушения се проявяват?

Нарушения на микроциркулацията на кръвта може да възникне във всеки орган. Обаче най-опасно поражение на капилярите в сърдечния мускул, мозъка, бъбреците и съдовете на долните крайници.

Сърце

Нарушения на микроциркулацията в сърдечния мускул, свидетелство за развитието на исхемия на миокарда или коронарна болест на сърцето. Това е хронично заболяване (ИБС), опасността от което в развитието на остър инфаркт на миокарда, често с фатален, а също и във формирането на хронична сърдечна недостатъчност, която води до това, че сърцето не е в състояние да осигури с кръв целия организъм.

Към началните симптоми на нарушение на притока на кръв към миокарда са такива симптоми като умора, обща слабост, лошо за преносимост на физически натоварвания, задух при ходене. На етапа, на който се развива изразена исхемия на миокарда, се появяват давящие или болка парене зад гръдната кост или в проекция на сърцето в ляво, а също и в межлопаточной област.

Мозък

Нарушения на микроциркулацията в съдовете на главния мозък се появява вследствие на остри или хронични нарушения на мозъчното кръвообращение. Първата група от заболявания включва инсулти, а втората се развива вследствие на продължително съществуващата артериална хипертония, когато спи артериите, които подхранват мозъка, се намират в състояние на повишен тонус, както и вследствие на поражението на каротидните артерии атеросклеротическими табели или поради изразена остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, когато шийни прешлени се оказват натиск върху сънливи артерия.

Във всеки случай, когато храненето на клетките на главния мозък е прекъснато, тъй като възниква застой на кръвта и подуване на межклеточного вещества, са възможни микроинфаркты вещество на главния мозък. Всичко това носи името на хронична дисциркуляторной енцефалопатия (ХДЭП).

До симптоми на ДЭП включват промени в познавателните и мисловните функции, нарушения емоционален спектър, забравяне, особено загуба на потребителска памет, обидчивость, плаче, виене на свят, треперене, походка и други неврологични симптоми.

Бъбреците

Нарушения на микроциркулацията в съдовете на бъбреците могат да възникнат вследствие на остри или хронични процеси. Така, при шоковом състояние на кръвта не постъпва в кръвоносните съдове на бъбреците, вследствие на което се развива остра бъбречна недостатъчност. При хронични процеси в бъбреците (артериална хипертония, загуба на кръвоносните съдове при пациенти с диабет, пиелонефрит и гломерулонефрит) нарушения на капилярната притока на кръв се развиват постепенно, в продължение на целия период на болестта, и се проявяват клинично като цяло, незначителни признаци — рядко уриниране, никтурией (уриниране през нощта), с отоци по лицето.

Остро същото състояние се проявява липса на урина (анурия) или рязко намаляване на количеството (олигурия). Остра бъбречна недостатъчност е изключително опасно състояние, тъй като без лечение се случва отравяне на организма, продукти, на собствения си обмяната на веществата — урея и креатинином.

На долните крайници

Нарушения на микроциркулацията в съдовете на долните крайници, най-често се развиват вследствие на остра тромбоза на артериите или вените на долните крайници, както и при диабет ангиопатии — тежки случаи микроциркуляторного на речното корито при пациенти с високи нива на глюкоза в кръвта. Освен това, нарушаване на капилярната притока на кръв в мускулите на долната част на краката и ходилата се появяват при пушачи поради постоянния спазъм на кръвоносните съдове на съответните съдове и клинично се проявяват синдрома на интермитентно накуцване.

Остро възникнали нарушения на притока на кръв при тромбозах се проявяват остър оток, побледнением или посинением крайници и силно болевым синдром в нея.

Хронични нарушения на микроциркулацията, например, при болестта разширени вени на долните крайници или диабет ангиопатии се характеризират с периодични болки, отечностью стоп, нарушения на чувствителност на кожата.

READ  Генитални брадавици: симптоми и лечение кондиломатоза на народни средства за защита, снимка

Специално внимание е отделено синдром, диабет крак. Това е състояние, което се развива в резултат на продължителен увреждане на съдовата стена неусваивающейся глюкоза от клетките, в резултат на което се развиват макро — и микроангиопатия (патология на кръвоносните съдове) от малки до изразени нарушения.

Незначителни нарушения на микроциркулацията при диабет се проявяват чувство на проследяването стъпки пълзи мурашек, чувство за мравучкане и охлаждане стоп, вросшими нокти, гъбични увреждания и пукнатини по кожата на стъпалата. Изразени нарушения се развиват вследствие на присъединяване на вторична бактериална флора, поради намаляване на местния и общ имунитет и се проявяват дълго незаживающими трофическими рани. В тежки случаи се развива гангрена на крака и дори може да се наложи ампутация на краката.

Кожа

Също така трябва да се спомене за нарушения на микроциркулацията в съдовете на кожата.

В кожата на промени на притока на кръв и, като следствие, на кислороден софтуер клетки, се срещат не само при определени патологични състояния, като например в кожата на крайниците при тромбозе или при диабет, но и при напълно здрави лица, при процесите на стареене на кожата. Освен преждевременното стареене може да се появят при лица от по-младата възраст и често изисква сериозно внимание на лекари-козметика.

Така че, отделят възможности спастична, атонического и спастико-застой на нарушение на притока на кръв в микрососудах на кожата:

 • Първият тип се характеризира с особено за лица с съдова дистония по гипертоническому типа (когато има склонност към спазму големи съдове с повишени нива на кръвното налягане) и се характеризира с спазъм на малките съдове с нарушаване на храненето на клетките на кожата на лицето. В резултат на това постепенно се развива мелкоморщинистый тип стареене – формира мрежа морщинок по цялото лице, дори и в амимичных зони. Рисков Фактор за преждевременното стареене на този тип — пушенето.

 • Вторият тип е характерен за хора с дистония на гипотоническому тип (склонност към ниска АД) и се характеризира с появата на микроотеков в кожата на лицето, което външно се проявява не бръчките, а деформационным типа стареене на кожата — отечностью, съдови звездички и червени петна по лицето. Рисков Фактор за преждевременното стареене на този тип затлъстяване.
 • Третият вид промяна на микроциркулацията на кожата притежава признаците на двата варианта и по-често се наблюдават след 40-45 години.

Опасни ли микроциркуляторные нарушения?

Без съмнение много нарушения на микроциркулацията, опасни за здравето и дори живота на болния на първо място, ако те възникват остро. Така, нарушение на притока на кръв в малките съдове на сърдечния мускул, възникнали при остър коронарном тромбозе, водят до силно изразени исхемия на миокарда, а след няколко минути или часа – до некрозу (смъртта) на клетките на сърдечния мускул – развива се остър инфаркт на миокарда. Да беше увеличил зона на поражение, толкова неблагоприятнее прогноза.

При остър тромбозе на бедрената кост на артериите и вените, всяко забавяне по отношение на лекарства и хирургическа намеса може да доведе до загуба на крайник.

Същото се отнася и за лица с диабет ангиопатией и синдром, диабет крак. Такива пациенти трябва да бъдат обучени за правилното грижа за вашите крака, за да не се задържа на краката при развитието на гнойной инфекция или гангрена на крака.

В случай на продължително съществуващи процеси в организма, например при нарушения в микроциркулацията в бъбреците и мозъка при хипертония, нарушение на функциите на органа, разбира се, има, но остра заплаха за живота не се случва.

На свързани с възрастта нарушения на притока на кръв в микрососудах на кожата като цяло не носи никаква опасност за живота и здравето, ще предизвика само естетически проблем.

Към кой лекар да се обърнат?

Нарушения на микроциркулацията на кръвта – общетиповой процес, така че достигането до някакво конкретен специалист зависи от наличието на първична патология и клинични прояви.

Ако сте забелязали учестено или, напротив, рядко уриниране, с високи цифри на кръвното налягане, а също така и симптоми от страна на сърцето (болка в гръдния кош, недостиг на въздух, прекъсване на сърцето), трябва да се обърнете към терапевт или към кардиологу.

При отоци, застудяване и промяна на цвета на крайниците (побледнение, посиняване или зачервяване), което трябва да посетите съдова или поне общ хирург. Синдром, диабет крак съвместно лечение эндокринологи и хирурзи.

Нарушения на микроциркулацията на кръвоносните съдове на мозъка вследствие на мозъчен инсулт, хипертония или остеохондроза на гръбначния стълб (така наречената ДЭП сложно генезиса) – прерогатив на невролозите.

Корекция на нарушен притока на кръв в кожата и свързаните с него стареене на кожата се занимават с козметика и лекари-дерматолози.

Подобряване на микроциркулацията, лекарства, които подобряват притока на кръв

Възможно ли е някак да се подобри или възстанови кръвообращението в малките съдове на организма? Отговорът е – да, на съвременния етап на развитие на медицината има достатъчно средства, които могат да регулира тонуса на кръвоносните съдове, а също и да влияят върху тяхното вътрешната стена и на способността на кръвта към жизнеспособност, и по този начин да допринесе за подобряване на микроциркулацията.

За подобряване на кръвообращението в долните крайници основно се прилагат следните групи лекарства за подобряване на микроциркулацията:

 1. Спазмолитици (папаверин, спазмалгон) – облекчаване на тонуса на големи и малки съдове, благодарение на влиянието на гладкомышечную слой в стената,
 2. Ангиопротекторы и дезагреганты (работата (вазонит), трентал, курантил) допринасят за подобряване на обменните процеси в най-съдовата стена, благодарение на което се стабилизира нейната пропускливост, за течната част на кръвта,
 3. Биогенните стимуланти (солкосерил, актовегин) имат подобен ефект, че и протектори,
 4. Вазодилататоры (нифедипин, амлодипин) и отслабва тонуса на кръвоносните съдове.
 5. При остри състояния се използват лекарства, намаляваща свертывающую способността на кръвта и възпрепятства по-нататъшното жизнеспособност – антикоагуланти (хепарин, варфарин), антиагреганты (аспирин), фибринолитики (урокиназа, стрептокиназа, альтеплаза).

Подобряване на микроциркулацията на мозъка, е възможно с помощта на същите лекарства, но по-често се прилагат следните — спазмолитици (дротаверин), вазодилататоры (циннаризин, винпоцетин), дезагреганты (трентал, курантил), коректори на микроциркулацията (бетагистин), както и ноотропные лекарства (пирацетам, ноотропил), полипептиды (кортексин, церебролизин), лекарства гаммааминомасляной киселина (пантогам, фенибут).

Като коректори на микроциркулацията за сърдечния мускул, в допълнение към тези лекарства са много ефективни антиоксиданти и антигипоксанты (мексидол, предуктал), които не само подобряват притока на кръв в знанието на миокарда, но и повишават устойчивостта му на клетките към кислороден глад (хипоксия).

От средства, които позволяват коригират нарушения на микроциркулацията в бъбреците, по-често се предписват работата, трентал и курантил.

За кожата на лицето възстановяване на микроциркулацията е най-вече в прилагането на външни козметични процедури, като лазерно въздействие върху кожата, мезотерапия, инсталиране на мезонитей, плазмолифтинг, пилинг, масаж, различни маски с ретиноиди и много други методи, подобряване на микроциркулацията. Всички те са способни да стимулират работата на кръвоносните съдове в кожата, като по този начин, за да клетки са получавали достатъчно хранителни вещества и кислород.

В заключение следва да се отбележи, че нарушение на притока на кръв в малките съдове е доста обширно понятие, настаняване в себе си голям брой заболявания като причинни фактори. Така че намирането на тези фактори трябва да се отдаде като лекар на очном прием, както и пациенти с някои от посочените по-горе симптоми, трябва да се потърси помощта на специалисти.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec