Микроинфаркт: симптоми, признаци при мъжете, жените, първа помощ, лечение и последици

Как да разпознаем микроинфаркт

Защо тогава се смята, че представката – микро до страшному дума инфаркт, по някакъв начин намалява проблема, което го прави незначителен. Все пак, това е погрешно — не просто терминология с невярно истолкованием. Всъщност, определянето микроинфаркт медицинска терминология не е от значение изобщо. В професионалните кръгове, има такова понятие «мелкоочаговый инфаркт на миокарда». Т.е., огнището, като да е малък, но той, обаче, съществува и дори води до съвсем реален проблем.

Първоначалните симптоми мелкоочагового инфаркт на сърцето, наистина, може да въведе в заблуждение си немасштабностью.

Пациенти, са добри познати с приступообразными, чести болки в сърцето и стенокардическими прекъсвания, най-често дори не обръщат внимание на доста посредствено изтръпване в гърдите, или незабележими, леко дърпане усещания. Често се случва така, че тези симптоми обикновено не може да бъде и човек, по такъв начин, дори не подозират за надвисналата катастрофа.

Симптоми

Но не подозира у себе си това заболяване, и да се откаже да го забележат, като са налице явни признаци — различни неща. Най-добре е (ако има проблеми със сърцето вече получават за себе си, да знаете) въведете навик поне един път в годината се проведе от ЕКГ на сърцето и да общуват с невролог. И, като минимум, да знаете, от обърната на невнимание към сигналите, които изпраща болни сърдечния мускул.

Най-основните симптоми и признаци микроинфаркта, които със сигурност не може да пропуснете:

 • Бодежи, «штыковые» болки, които винаги обръщат внимание при полномасштабном, обширен инфаркт, при мелкоочаговом пристъп или не толкова типично изразени, или дават посредствени pulsing покалыванием. Може и изобщо да не бъде, и пристъп протича безсимптомно, без да обръща на себе си вниманието. Научават за случилото само по-късно време, често и дълго, на редовното проучване на ЕКГ.
 • Ако при тях болезнени чувства, при разпознаване на лице, като тревожни, таблетка нитроглицерина при рассасывание не возымела желания ефект, това може да се окаже признак, както микро -, така и на типични инфаркт на всички.
 • Температурата веднага се повишава до 38°С, че вече е заедно с болевыми усещания, дава да се разбере за появили в миокарда области омертвения.
 • Усещането за «прилив» студена пот, выступившего път, по цялото тяло; подкашивающая краката, слабост, чувство на дурноты. Това вече не е състояние на «пред», това е реакция на организма в действителност какво се е случило. Да се обадите на «бърза помощ».
 • На болния наваливается състояние смъртоносни ужас. Усещания, приблизително, тъй като в предишния случай – да се излива пот, дурнота. Прилича на психосоматическое явление неоправдано безпокойство, но това дори не е близо до него. Болезнените усещания са най-истински, а не измислени. Тялото, като включите на психиката, се съпротивлява на ниво противопоставлению шок болевому синдром.

Всъщност, всеки един от горните симптоми, еднакво подходящ, както за пълноценен ишемическому инфаркт, така и неговият по-малък вариант, с тази разлика, може би само в интензивността на проявление.

Но, както вече споменахме, в някои случаи, микроинфаркт, е опасно именно своята скрытностью и начин действа тихомълком. Проблемът вече се случи, трябва спешно да се вземат мерки, се проведе кропотливое преглед и лечение в болница, а човек дори не знае за това, продължава да ходи на работа, може би, пушат или употребяват алкохол в това време, когато дори диета трябва да бъде балансирано!

READ  Операция на аневризму мозъка: видове, удар, въздействие

Всичко това не само влошава състоянието на здравето му, но и води до фатални последици, като увреждане на сърдечния мускул и загубата на време. Това може да се случи с всеки човек, игнорирующим сигнали на своя «вътрешен космос». За да се избегне това, трябва да се знае ясно какви са симптомите микроинфаркта ни изпраща тялото.

Центровым знак прикрито от инфаркт се счита за пълна липса на болезнени усещания в областта на сърцето. Но на фона на спокойното състояние на гръдната област на човека наваливается задушаване на най-правдоподобного астматично характер – с кашлица и посинением крилата на носа. Кръвното налягане спада до критично ниво.

Има и други «звоночки», вече в продължение на 10-15 дни информира за подготовката на организма към неприятному броску. Човек неочаквано започва да утомляться, буквално на празно място. Започва да гони безпокойство, примесено с подозрение. Същите тези чувства му пречат да спи.

Всички тези симптоми микроинфаркта само усложнява странно поведение на сърдечния мускул, гръмна нещо, изведнъж се свие с пульсацией, отдающей в ушите, а след това, изведнъж, спиране, като че ли, слушане. Засилва реакция към миризми, които по-рано не предизвиква негативизъм, може да започне повръщане.

Ако такова състояние на пациента продължава повече от 10 дни, след което чувства значително тъп, той, като че ли, вцепенява усещания. И ето точно в този период, по-често имат скрит микроинфаркт, на който наш общ недомоганием, човек дори може да не забележите.

Фалшиви симптоми

Предишния списък показа набор от признаци, които лесно да бъде объркан с крупноочаговым инфарктом на миокарда. В този списък представятся симптомите, които и за симптоми да се вземат трудно, именно защото такова огромно количество микроинфарктов понася «на крака», това е, всъщност, между две чаши чай. Това може да изглежда странно, но, в действителност, повечето хора просто не вземат на изчисляване на хронична умора или слабост в краката и леко виене на свят ще вземат за переутомляемость.

Но освен това, има още един капан, често ставящая в заблуда не само най-близкия кръг на болния, но и на медицинските специалисти. Това атипичный вид на това заболяване, сокрытого във формата на абсолютно друга патология.

Астматическая форма, която е на повече са изложени на по-възрастните хора с вече поставена диагноза исхемична болест на сърцето и признаци на нарушения на кръвообращението. Най-често, този вид заболяване не носи болка, но като астма, провокира отдышку и оток на белите дробове. Разбира се, при толкова подобен протекании, и двете заболявания се бърка много лесно и често, това е така и се случва.

READ  Защо повишени lactic при бременност?

Adnexal форма, е възможна при диафрагмальном инфаркт. Рязко влезе болка в епигастриума, сопутствуемая силно гадене и метеоризмом, създавайки пълна видимост на стомашни колики, или язва-гастритного състояние. И разбира се, вместо на наистина необходимите му лекарства, на пациента се извършва през всички болезнени процедури за промиване на стомаха и подготовка за спешна операция. Това се случва, че операцията, наистина, се извършва време се оказва пропуснати и човек умира, или става с увреждания, с ненужно да се даде белег на корема.

Аритмический вариант изрази достатъчно средни болевыми проявления, понякога и без тях. Да разпознават истинските признаци на болестта могат да бъдат по нарушенному сърдечен ритъм, но и тук ишемию, като правило, са готови вече се приема за един от видовете аритмии.

Цереброваскулярная форма на изразяване е много подобен на симптомите на динамично (преходящего) нарушения на мозъчното кръвообращение своите проявления доста напомня. Основните показатели се проявяват най-силен, главоболие, нарушения на вестибуляции, неконтролирани движения на ръцете и краката.

До атипична видове исхемичен инфаркт включват всички видове на това заболяване с появата на болка в такива места, като крака, ръце, дясната половина на тялото… всичко това може да се окаже признаци на микроинфаркта.

Причини

При исхемичен инфаркт на миокарда и мелкоочагового, няма различия в произхода. И, ако в пристъп на крупноочагового поражението на първо място сред виновните винаги е атеросклеротическое поражението венечных артериалните съдове, такива, с последващ спира с тромб в кръвоносните съдове, лежи и в основата на мелкоочагового инфаркт.

Също така, сред основните причини микроинфаркта отделят:

 • Местните промени в съдовете;
 • Хиперхолестеролемия;
 • Захарен диабет;
 • Повишена адхезия и обобщаване тромбоцитарного ниво на кръвните клетки;
 • Артериалната гипертензию;
 • Преувеличени физическо или психическо натоварване;
 • Никотинова зависимост.

При жените

Едно време имаше мит, като че ли на инфаркт при жените не може да бъде съвсем. Това, разбира се не е вярно, но, което е вярно, вярно – признаци на сърдечна недостатъчност при жените са изразени по-мека, и не са такива разрушителни последици, както при мъжете. Това е изцяло заслуга на хормона естроген, който се съдържа в женския организъм в достатъчно количество, чак до началото на климактического период.

«Работещ» хормон значително изглажда острите ъгли предынфарктного състояние. Обаче, след настъпването на климакса, заплахата от инфаркт при жените се увеличава почти с 30%. И в такъв случай, първите признаци на микроинфаркта при жените, от нищо не ще се различават от тези при мъжете.

При мъжете

Мъжете, в това отношение, достатъчно късмет, много по-малко – нито на каква възраст (а има случаи ТЕ дори 20-30 годишните), те не са застраховани от ярко изразени болки, простреливающих, през гръдната кост, на корема и на лявата ръка.

Първите признаци на микроинфаркта при мъжете, обикновено обозначени точно така – остра болка, и веднага след това – непоносима тежест, затопляющая гърдите, така че трудно дишам. Процедурата понякога изглежда толкова грубо, че дори хора, никога по-рано не е висока сърце, веднага осъзнават постигшую ги срине.

Първа помощ

Прогнозират приближаването на пристъп не просто трудно, но и понякога, поради симптоматично размиване, е абсолютно невъзможно. Но, ако това вече се е случило, макар и у дома, по-добрият вариант на събитието ще бъде това, когато човек със своите проблеми не остава една по една.

READ  Полипи на дебелото черво: симптоми, изтриване, лечение

В такъв случай, този, който се окаже в близост, трябва да придружават лечение микроинфаркта в домашни условия:

 • Веднага сложете болния. Отвори прозореца, създаване на приток на свеж въздух;
 • Да се даде на пациента не се пие, а внимателно да се дъвчат таблетка аспирин и след това, сложи го под езика си хапче нитроглицерина. Въпреки това, преди двете действия трябва да се измери жертва на натиск, тъй като нитроглицерин е опасно при хипотония.
 • Веднага предизвика «спешната помощ», ясно обяснява, след като вземат предизвикателство, същността на самия разговор.

Така или иначе, всеки човек трябва да бъдат подготвени, че в някакъв момент, някой от семейството може да се наложи на първа помощ при микроинфаркте, и по-добре да бъдат подготвени за това и да не се влоши положението на пациента на собствената си паника.

Животът след инфаркт

И двете заболявания, като инфаркт, така и микроинфаркт, сходни реабилитационным показанията и последващо препоръките на лекарите. Разлика може да бъде само на ниво като получи припадък – бил ли е закрепен неподвижно, или, открити впоследствие.

И в това, и в случай, лечението може да се назначи само от лекар, чрез регулиране само с интензивността и пълнотата на курса лекарствени средства. Въпреки това въпросът не се състои напълно, и какво трябва да знае всеки, който е получил пристъп на сърдечна недостатъчност, е, че някои лекарства, като аспирин кардио или кардиомагнил, трябва от сега нататък да го придружава навсякъде и през целия си живот.

Освен това, трябва да се разбере, че дори претърпя заболяване на краката си», трябва да се вземат една или няколко от посочените лекарства:

 • Статини при нарушаване на липидния спектър;
 • Антиаритмические лекарства;
 • Средства, намалява кръвното налягане.

Както и да е, с пълното разбиране, че това микроинфаркт, става ясно, че той никога не е сам по себе си той сопутствуется заболявания, от които зависи пряко и протичането на постинфарктного състояние.

Много години, придружаващи заболявания, може да се крие зад болевыми симптоми и развитие на сърдечна недостатъчност, но в определен момент, ако не заемат сериозно здравето, качеството на живот, ще намалее значително, така и на възстановителния период последици микроинфаркта продължи за неопределен период от време.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec