Микроинфаркт: симптомите и първите признаци, лечение

Микроинфаркт много успокоява името си, но в този случай трябва веднага да наранят упорит пациенти: състоянието е опасно, изисква особено внимание. Като цяло, подобна терминология не е в употреба в медицинските среди, я по-често използват самите болни, вместо эпитетов при описанието на събитията, затронувших ги сърдечния мускул. Лекарите под това понятие предполага мелкоочаговый инфаркт на миокарда или още нещо по-малко, но това, че в миокарда бедствието се случи, не отричат, и въз основа на това, да разработват тактика на лечение.

Най – важното- да не пропуснете

Първите признаци на така наречените микроинфаркта в други случаи са наистина оскъдни. Хората, страдащи от ангина и привикнали към чести главоболие в сърцето, може да не обърне внимание и да приемат прояви мелкоочагового инфаркт на миокарда, като пореден пристъп на старата болест. Освен това, трябва да се има предвид, че друг път такова състояние не може да даде никакви симптоми или се вливат нетипично. В такива случаи на пациента и семейството му наистина е трудно веднага предположи наличието на микроинфаркта.

Междувременно, вероятно, си струва още веднъж да напомня, какво може да се очаква от тази патология и как може да се прояви удар, наричан мини — или микроинфарктом:

 • Болка с различна интензивност. Остри «кинжальные» болка се смята не само признак на крупноочагового инфаркт, но и симптом на микроинфаркта, но те се намират не винаги. Типични болки са нестерпимыми, парене, превръзка на налягането си, те могат да преминем от гърдите между плешки към стомаха, да се даде на ръка, шията, достигна до лицето и се задържат в долната челюст. При атипичном този вариант, мини-инфаркт на миокарда тежестта на болезнените усещания не е толкова голяма или може да липсват изобщо. Освен това, понякога е възможно и изобщо бессимптомное време на пристъп, а пережитый инфаркт на ЕКГ се регистрира по-късно за известно време, след това на пациента съобщават, че той е претърпял ИМ на краката си.
 • Взета спешно под езика си таблетка нитроглицерина и не оказавшая необходимото въздействие, е в известна степен симптом микроинфаркта или инфаркт като цяло.
 • Студена пот, прошибающий тялото, слабост в цялото тяло, пациентът е лошо, той разбира, че в организма се е случило нещо сериозно.
 • Повишаване на температурата (обикновено не по-висока от 38°С), което показва, че в миокарда се появиха зона омертвения (некроза) свидетелстват за по-късен период ИМ.
 • Човек, който преодолява страха от смъртта, безпокойство, че доста напомня астматичен пристъп на паника, но това не е нейният случай. Тук разстройството се дължи на обективни причини, пациентът не изглежда, че е имал сърдечен удар, той наистина е много болезнено и тялото дава сигнал за случившейся беда.
READ  Анализ на кръвта на PDW: какво е това, по-горе норми, дешифриране, показател за деца, жени

Първите признаци и възможностите си, по принцип, могат да не се различават от тези при по-дълбоки лезии, но в други случаи за мелкоочагового инфаркт вече са нетипични прояви в сравнение с крупноочаговым ИМ.

Симптоми, принуждавайки предпазливи

Както вече бе споменато, наред с типичен израз на инфаркт на миокарда, придружен с посочените по-горе симптоми, понякога се случва удар, който за ТЯХ никой не приема. Това не е изненадващо, тъй като слабост, умора, леко замайване, леко ускорен пулс-ниско кръвно налягане и преходно повишаване на температурата, по-скоро приличат на леко неразположение и няма нищо общо със страшна диагноза, не са.

Още повече грешки възникват по причина на бессимптомного течението на инфаркт на миокарда. Обикновено тази опция и имат в предвид от пациентите, спор за микроинфаркте, която те са прехвърлили на краката си и случайно научих за него от получаване на преписи от електрокардиограма с зафиксированными има последствия (белези на сърдечния мускул).

Освен това, възможно атипичный вариант на заболяването, който често въвежда в заблуждение и на пациента, и неговите роднини, и медперсонал. Симптоми микроинфаркта в подобни случаи може да прилича на друга, понякога не е сродна патология:

 1. Астматическая форма, характерна повече пациенти напредването на възрастта, които вече имат ИБС (исхемична болест на сърцето, артериалната гипертензию, признаци на сърдечна недостатъчност. В повечето случаи този вариант не дава болка регионална синдром, но е придружено от задух, симптоми на сърдечна астма или оток на белите дробове. Разбира се, в такава ситуация, когато основният симптом на микроинфаркта – задушаване, трудно е да се поражение на сърдечния мускул.
 2. Adnexal или гастралгическая форма, като правило, има място при диафрагмальном инфаркт. Всичко започва с интензивни болки в епигастриума, придружени от силни диспептическими явления: гадене, повръщане, метеоризмом, които са объркващи, симулируя клиника «остър корем». Най-лошото е, че пациента в такива случаи започват усилено да се лекуват заболявания на храносмилателните органи: измиването на стомаха, се готвят за операция, а понякога и произвеждат нея. Разбира се, грешка в диагнозата беден пациент може да струва скъпо.
 3. Аритмический вариант се характеризира с умерено болевым синдром, понякога болка, липсват като цяло. Обективни данни отразяват признаци на непосредствено нарушение на ритъма. Има съмнения за възможно някоя от аритмии, че често и се случва при диагностиката.
 4. Церебральная (апоплектиформная), цереброваскулярная форма на своите проявления на доста напомня на симптомите на динамично (преходящего) нарушения на мозъчното кръвообращение или транзиторно-коронарна атака. Първите признаци на проблеми, проявяващо се в главоболие, виене на свят, моторни и податливи на нарушения, както и мнестическими разстройства.
READ  Сексуалността по група кръв: как да се определи, първа, втора, трета, четвърта

До нетипичен ИМ форми са възможности за заболявания, които протичат с появата на болезнени усещания в необичайни места (на гърба, на ръцете, на дясната половина на тялото и т.н.), но те също могат да бъдат симптоми на микроинфаркта.

Защо възниква микроинфаркт?

Причините микроинфаркта напълно съвпадат с тези при крупноочаговом поражение. Основният виновник ИМ лекарите винаги се нарича атеросклеротическое поражението венечных артериалните съдове и последваща тромбоза на коронарните артерии, които доставят кръв на този имот. Тромб, образувана във вътрешността на коронарните артерии, смятат основен предшественик на последващ инфаркт на миокарда. Той се формира в резултат на атеросклеротични плаки, възникнали на променената интиме, или е резултат от кръвоизлив в самата бляшку.

Освен това, сред причините микроинфаркта посочват:

 • Местните промени в съдовете;
 • Хиперхолестеролемия;
 • Захарен диабет;
 • Повишена адхезия и обобщаване тромбоцитарного ниво на кръвните клетки;
 • Артериалната гипертензию;
 • Прекомерно натоварване на различен вид (физически и психически), които увеличават нуждата на сърдечния мускул от кислород;
 • За пушене;
 • Спазъм на неизмененных (здрави) на коронарните артерии, причинени от уплаха, вълнение или по силата на други обстоятелства.

Връзката между тези причини са очевидни, с изключение на рязко спазмирования здрави съдове, всички останали фактори си взаимодействат и комбинирани помежду си.

Трябва да се отбележи, че и към микроинфаркту и инфаркт с дълбоки лезии са по-склонни от мъжете. При тях подобни ситуации се случват по-често и по-рано. Що се отнася до жените, след това ги дълго време предпазват хормони, така че «младите» за инфаркт от женски пол, не е типично.

Където и да удар не свари

Предвиждам надвисналата беда трудно, а в повечето случаи и изобщо невъзможно. Но тъй като се случи такова в домашни условия, то е добре, ако някой се окаже в близост до някого, и най-малкото съмнение за инфаркт може да подтикне към решителни и правилните действия:

 1. На болния прибират, да се осигури достъп на свеж въздух;
 2. Даде да се дъвчат таблетка аспирин и се поставят под езика спасаемого човек 1-2 таблетки нитроглицерина, предварително измерив на кръвното налягане, тъй като оригиналната хипотония е противопоказание за прием на нитроглицерина. При липса на апарат за измерване на АДА повече от 1 хапче не слагам;
 3. Да предоставят незабавно повикване на «бърза помощ», позовавайки се на разумно експедитор същността на повикване (сърдечен удар), за да е възможно, към пациента са пристигнали специализирани кардиобригада.
READ  Перикардит: симптоми, лечение, причини, симптоми

Всеки човек за себе си трябва да разбере, колко важно е да знаете първите симптоми на инфаркт на миокарда, не бърка, ако подобно нещо се случи с него или в негово присъствие, защото понякога животът е прекъсната, само защото на време не пристигна помощ.

Важно: развитие на исхемия в микроинфаркт и инфаркт, при липса на помощ

Живот след микроинфаркта

Лечение микроинфаркта абсолютно не се различава от инфаркт с дълбоки участия. Тук е само в това, минавал ли стационарно лечение на пациента, или е претърпял болест на краката. Въпроси тактика на лечението решава лекарят предписва лекарства в съответствие със състоянието на болния. Обаче хората, перенесшие нека и микроинфаркт, трябва да знаете, че антикоагуланти и/или антиагреганты, тип кардиомагнила или аспирин кардио, те трябва да се приемат цял живот, за предотвратяване на нов сърдечен удар, който може и да не бъде конзоли «микро».

Освен това, с оглед на съпътстващи заболявания, човек може да определяни на други лекарства:

 • Статини при нарушаване на липидния спектър и с цел да се бори с атеросклероза;
 • Антиаритмические лекарства;
 • Средства, намалява кръвното налягане, включително и диуретици;
 • Други лекарства в зависимост от последиците и съпътстващи заболявания.

По-често болните с инфаркт на миокарда в миналото, да вземе голямо количество от различни лекарства и знаят, че средствата за спешна помощ трябва винаги да бъде с тях в случай на непредвидени обстоятелства на пътя, в кафенета, в театъра.

Последици микроинфаркта в повечето случаи зависи от наличните човешки заболявания. Въпреки това, поради факта, че лезии са малки, точно както и белегът, образувана в резултат на това, то тялото още дълго време (понякога години) може да компенсира настъпили събития и качеството на живот и да не се намали. Най-честите последици от микроинфаркта е развитието на аритмии и хронична сърдечна недостатъчност, с които пациентът трябва да се бори, като извършва всички предписани от вашия лекар за препоръка.

Видео: микроинфаркт и неговите симптоми в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.01361 sec