Микроинсульт: първите признаци, симптоми, лечение и предотвратяване на

Въпреки нестрашную прозорец «микро», такова заболяване като микроинсульт все пак остава достатъчно сериозна причина, за да се преразгледа начина си на живот и да се пребори собственото си здраве. Мнозина смятат, че тази болест е в основата изложени на хора, напредването на възрастта, чиито съдове вече доста износен, но както казват лекарите, микроинсульт бързо молодеет, и в съвременния свят често застигает изненада дори и тези, които все още не са достигнали тридесет години. Просто не всички са в състояние да разпознават основните симптоми на микроинсульта – главоболие, мелькающие пред очите ми бели петна, гадене, защото те са характерни не само за това заболяване. А много от тях просто не им придават значение и носят заболяване на краката, което като цяло е много, много лошо, защото подобно поведение създава висока степен на вероятност на повторение микроинсультов в бъдеще.

Какво е микроинсульт, как той се проявява, и какви последствия носи за пациентите? За всичко това трябва да ни каже повече, тъй като заболяването е доста сериозно и представлява сериозна заплаха за живота на човека.

Микроинсульт и го разлика от инсулт

Това заболяване на сърдечно-съдовата система, като инсулт, е известно на всички. Това е загуба на кръвоносните съдове на главния мозък, отговорен за себе си е изключително деструктивни последствия за човешкото тяло, чак до парализа на тялото, загуба на реч функции, точка, и настъпването на летального., изм.

Факт: всяка година в Русия се диагностицира над 400 000 случая на инсулт. От тях 35% се обръщат фатален.

Микроинсульт е частен случай на проява на поражение на кръвоносните съдове на мозъка. Представката «микро» в този случай показва, че са били подложени на унищожение малки съдове, или парцели на натрупване на малкия размер. Основната разлика микроинсульта от инсулт се състои в това, че продължава той е достатъчно кратък период от време – от няколко минути до един ден. След това, се случва за пълно или частично възстановяване на всички функции на мозъка. Има случаи, когато човек се е получил микроинсульт, но остана незабелязан и недиагностированным навреме. Но в същото време, тъй като увреждане при показват незначителни удари не са толкова обширни, шансовете за пълно оздравяване и възстановяване на навременно лечение на много високи.

Основните симптоми на микроинсульта

Както се казва, на врага трябва да се знае в лицето. Така че е напълно вреди за себе си ще запомните основните симптоми микроинсульта, защото това заболяване не е необичайно сред жителите на големите градове.

 1. Изтръпване на крайниците и лицевите мускули, чак до внезапна пълна загуба на чувствителност, невъзможност да контролирате изражението на лицето.
 2. Слабост в крайниците, особено, ако тя изрази по-ярко от едната страна на тялото.
 3. Загуба на координация на движенията, затруднения при ходене или движение крайници.
 4. Невъзможността да се разглежда обект с двете очи едновременно. Расфокусировка точка.
 5. Рязко възникнала главоболие, която има видима причина.
 6. Проблеми с говора, загуба на способността да се говори артикулирано, изграждане на сложни фрази.
 7. Дразнене от ярка светлина, силни звуци.
 8. Може би появата на повръщане позывов.
 9. Усещането за «гъши кожа» без повишаване на температурата и на замръзване.
READ  Ревматизъм: действие върху сърцето, симптоми, лечение, прогноза

Признаци микроинсульта се проявяват наведнъж, най-често на фона на силно подскочившего на кръвното налягане. Те могат да се проявяват наведнъж, или само някои от тях, но, ако се е появил комбинация, поне 2-3 подобни симптоми, това вече е повод не просто да се обърнат към лекар, но предизвика «неотложку» незабавно.

Способността навреме да се определи микроинсульт човек увеличава шансовете за пълното му възстановяване. Но за това е необходимо, за да се междувременно, когато са отбелязани с първите признаци на болестта и да започне провеждането на терапевтични дейности са минали не повече от 3-6 часа – през това време, нарушение на кръвообращението в мозъка няма да доведе до фатални последици и възстановяване на всички функции на организма, възможно е в неговата цялост.

Кой е податлив на микроинсульту: група на риска

Възрастта изобщо не е показател за принадлежност към групата на риска, тъй като в съвременното общество, болестта бързо се «молодеет». Към днешна дата не е необичайно подобно заболяване дори при студентите, особено в период на подготовка за сессиям, когато организмът изпитва повишена натоварването на мозъка.

Кой е включена в риск:

 • На първо място, това са хора, страдащи от хипертония и стенокардия. Високо кръвно налягане като цяло е основният ден микроинсульта;
 • Микроинсульт – наследствено заболяване, а защото е голям риск да го смени, при хора, чиито роднини вече имат анамнеза за инсулт или инфаркт на миокарда;
 • Хората, страдащи от заболявания на кръвоносните съдове, и склонни към повишено съсирване на кръвта, жизнеспособност и тромбозам;
 • Резки колебания в нивата на кръвната захар може да предизвика микроинсульт на главния мозък, а защото е особено острожными трябва да бъдат хората, страдащи от диабет;
 • Хората с наднормено тегло са предразположени към това заболяване се дължи на факта, че затлъстяването често е придружено от хипертония;
 • Ако в миналото на пациента е нарушение на мозъчното кръвообращение, хипертонична криза или исхемични атаки, той също попада в зоната на риска прехвърля микроинсульт;
 • Вредни навици, като пиене на алкохол, на наркотични вещества и табакокурение, са провокаторами това заболяване, дори и в ранна възраст.

Факт: микроинсульт при жени на възраст от 18 до 40 случва по-често, отколкото при мъжете. Но след 60 години, шансовете да внеса това заболяване стават равни. Освен това, жените по-трудно понасят инсулт и микроинсульт, отколкото представителите на силния пол. Провокира микроинсульт при жените също може прием на орални контрацептиви, патология на бременността, мигрена.

Последици от поражението на мозъка

READ  Диабет: видове (1,2 захар и не), развитие, лечение, усложнения

Микроинсульт често минава незабелязано за човека. Симптомите му често списывают на умора, претоварване на работното място, депресия. Въпреки това, за съжаление, далеч не винаги последствията микроинсульта са толкова невинни. При някои хора след пренасяне на болестта могат да се появят проблеми с паметта, нарушение на концентрацията на вниманието, звездите. Също микроинсульт може да провокира повишаване на нивото на агресивност, или обратното да предизвика у пациента депресия, повишена плаче, и раздразнителност.

Също така се случва, че в продължение на три дни след микроинсульта човек може да се случи инсулт. И в 60% от случаите след микроинсульта при пациенти възниква исхемична атака на мозъка. И толкова последици от тези заболявания къде по-тежки последици, отколкото микроинсульта.

Основните начини за лечение

За да се възстанови напълно функцията на мозъка, лечение микроинсульта трябва да започне не по-късно от 3 часа след инфаркт. Вече 6 часа по-късно всяка терапия ще бъде, за съжаление, е неефективна.

Основните методи за лечение на микроинсульта са насочени към възстановяване на притока на кръв към засегнатата област на главния мозък. За това на пациента се предписват за:

 1. Сосудорасширяющие лекарства, за да се подобри притока на кръв (без лекарско предписание да ги вземе, е недопустимо!);
 2. Лекарства, които допринасят за подобряване на метаболизма и микроциркулацията в съдовете;
 3. Лекарства, които пречат на свързването на тромбоцитите и тяхното участие в стените на кръвоносните съдове;
 4. Метаболитни препарати, допринасящи за по-добро насищане на кръвта с кислород;
 5. Ноотропы, има лекарства, насочени към подобряване на мозъчната дейност.

Лечение на микроинсульт е необходимо единствено под надзора на специалист-медик. Лечението в домашни условия е да предостави на първа помощ до пристигането на специалисти. На болния трябва да се прибират, леко повдигане на главата му, се успокои, тъй като паника само утежнява време на пристъп, да се осигури достъп на кислород.

Видео: първа помощ при инсульте

По време на възстановителния период пациентът препоръчват физиотерапия, лечебна гимнастика, масаж. Също така е необходимо да се спазва здравословен начин на живот и установяване на правилното хранене след микроинсульта. Вреди ще намирането под лекарски надзор, за да се намали риска от повторение на заболяването.

Факт: учени от САЩ са провели изследване, в хода на които са доказали, че е ефективно средство за възстановяване на мозъчните функции са борови шишарки.

Профилактика микроинсульта

Най-добрият начин за защита е нападението. За да намалите риска от заболяване от тази ужасна болест, трябва своевременно да извършва редица превантивни дейности:

 • Контрол на кръвното налягане – важното от редица превантивни действия. Основна причина за микроинсульта – високо кръвно налягане, или на неговия рязък скок. Защото трябва да се следи нивото на налягане, за да не предизвика отрицателни последици;
 • Отказ от вредни навици помага значително за намаляване на рисковете от заболявания;
 • Правилното хранене, не благоприятства затлъстяване, и е включена в броя на превантивни дейности;
 • Постоянни умерени упражнения ще ви помогнат не само да направят тялото силно и добре, но и да запазят здравето на кръвоносните съдове на главния мозък;
 • Намаляване на факторите, които причиняват стрес, и здрав сън – още една гаранция за успех в превенцията на микроинсультов.
READ  Артериално кръвотечение: как да се спре, първа помощ, което е различно от венозна

Микроинсульт – заболяване на съвременно. Това акупресура загуба на кръвоносните съдове на главния мозък не е далеч от ясно възрастта на кръста. Тя в еднаква степен може да възникнат при по-млади хора, които са предразположени към лошите си навици, при диабетици, тези, които страдат от затлъстяване и просто хора, които имат в своя професионален списък такава диагноза, като хипертония. Въпреки факта, че микроинсульт се понася по-лесно, отколкото инсулт обикновен, трябва да се лекува своевременно, които не позволяват забавяне и само след хоспитализация в специализирано здравно заведение. Домашни техники в случай на поражение на кръвоносните съдове на мозъка могат да бъдат не само неефективни, но и разрушителен.

По този начин, за да осигурят себе си трябва да чисто и просто се придържаме към правилния начин на живот. Това е особено важно за хората, перешагнувших четиридесет години на възраст, в края на краищата, все още с настъпването на зрелостта на риска от понасяне микроинсульт расте още и в сила изношенности съдове.

Извършване на всички правила за превенция, да знаете, какво е микроинсульт, как се проявява това заболяване и какви са симптомите за него са характерни трябва да се провалят. Това е напълно възможно, че един ден това знание ще спаси нечий живот.

Видео: какво е инсулт?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00128 sec