Миксома сърце: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза

Какво е миксома на сърцето

Сърцето е жизнено важен човешки орган. Доброкачествен тумор на сърдечния орган може да бъде опасно и може дори да представлява заплаха за живота. До броя на такива тумори се отнася миксома на сърцето, която се диагностицира в половината от случаите на известните на науката сърдечни тумори

Единно мнение за това, какво е миксома на сърцето, докато учените не. Най-често сърдечна миксома се открива при възрастни хора, а в три-четири пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Причини

Както вече беше казано по-горе причини миксомы сърцето доподлинно не са известни. Някои изследователи се придържат към хипотезата за това, че тя се развива от пристеночного тромба, впоследствие перерастающего в тумор. Други пък смятат миксому всъщност тумор: оторвавшиеся частици на тази формация са разпръснати по кръвоносните съдове, което води до развитието на дъщерни образувания.

Има две разновидности на сърдечен миксом:

 • първата представлява плътно в непосредствена близост до стената на една прозрачна образование с широка основа и мека консистенция;
 • втората — по-плътен тумор, напоминающую полип.

Миксома има гладка повърхност, а вътре в нея се намира желеобразное вещество с много малко количество клетъчни елементи. От отдавна създадени миксомами може да се случи кальциноз формации (отлагането на соли в тъканите), в резултат на тяхната окостенению.

Размери открити миксом варира и може да достигне няколко сантиметра. Пръв поглед, каква опасност представлява такава малка тумор? Миксома малки размери почти не е опасно, но проблемът е, че с течение на времето тумор се увеличават.

За разлика от последните образувания, които се откриват при пациенти случайно по време на изследвания, идентифициране на «старите» тумори, без съмнение, по-лесно, тъй като те имат по-големи размери и характерните клинични признаци, поради които могат да възникнат сериозни усложнения.

Симптоми

Симптоми миксомы сърце следните:

 • Развитие на сърдечна недостатъчност, не подлежащи на терапевтични методи за лечение;
 • Емболия на периферните съдове, особено на младите хора;
 • Бързото прогресиране на заболяването, за разлика от сърдечен ревматизъм;
 • Недостиг на въздух без видима причина и дори загуба на съзнание;
 • Тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта);
 • Ангиотрофоневроз (Синдром На Рейно);
 • Появата в сърцето на шум;
 • Тахикардия (повишаване на сърдечната честота);
 • Повишено кръвно налягане (артериална хипертония);
 • В някои случаи – анемия или анемия, увеличаване на скоростта на пропадане на червените кръвни клетки, обща слабост, повишена субфебрильная телесна температура (около 37º).
READ  Радиоволновой метод за отстраняване на хемороиди: лечение, мнения

Тъй като изброените по-горе симптоми се проявяват и при други различни заболявания, диагностика миксому доста трудно.

Диагностика

Съвременната медицина може да предложи различни методи за диагностика на почти всякакви новообразувания, обаче поотделно не винаги те ви позволяват да се определи правилната диагноза. Затова диагностика миксомы сърцето е в комплексно проучване на пациента.

Една от първите процедури кардиологического изследването е электрокардиография. С помощта на ЕКГ на сърцето може да разкрие патологични промени в размера мъждене: гипертрофией често е придружено от миксома.

Паралелно с ЕКГ изследване и диагностициране на проблеми, се прилага фонокардиография на сърцето (ФКГ). При наличие на тумор на фонокардиограмме може да открие разделяне I тонове. Ако миксома на сърцето се намира в лявото предсърдие, нещо липсва тон отваряне на митралната клапа, а също така се регистрира диастолический шум.

Радиография на сърцето ви позволява да се получи изображение орган за по-нататъшен анализ на специалист. Визуален контрол проучване служи като средство за идентифициране на външните патологични промени. В частност, един от симптомите на миксомы левия предсердия може да се промени ширината му кухина, а също и добре разпознаваеми на рентгенови снимки кальциноз.

Ангиография съдове — като един от рентгенологических методи на изследване, предполага въвеждане на специални контрастни вещества във вените или кухина на сърцето

Водещ метод за диагностика на тумори на сърцето е ехокардиография (ЭхоКГ). С помощта на този метод записано локализация на образованието, неговите размери, мобилност. Эхосигнал при миксоме ясен, тъй като тя е с гладка повърхност; други заболявания се характеризират с по-ясен сигнал.

Когато ултразвукови изследване, за абсолютно достоверном определяне на вида на образование не може да се говори: открита в лявото предсърдие округлое образование може да е сигнал за миксоме, а може да се окаже внутриполостным с тромб.

Обаче най-точна диагноза може да се постави въз основа на данни от магнитно-резонансната терапия (МРТ), към днешна дата, която е един от най-информативни методи за диагностика на сърдечни тумори. Също така се провежда гистологическое проучване получени с помощта на хирургична намеса эмболов.

READ  Вертебро-базилярная недостатъчност (ВБН): причини, симптоми, лечение, код по мкб 10, последици

Признаци

Миксома сърцето има някои клинични признаци, сходни с признаците на други сърдечни тумори, сред които lipoma, рабдомиомы, тератомы. Основната разлика на подобни тумори е, че те ще покълнат в сърдечния мускул, както и липсата на крака.

Неспецифичность клиничната картина миксомы често води до поставяне на неправилна диагноза. Някои от симптомите са сходни с тези, които обикновено са присъщи на коллагенозам, злокачествени опухолям, инфекционному миокардиту на сърцето.

Най-често туморът е на сърцето локализуется в някоя от мъждене: десен или ляв. Също така сърдечна тумор може да се намира и в желудочках, въпреки че това явление е много по-рядко. Може би появата на няколко формации. Туморът се характеризира с различни симптоми, в зависимост от нейната локализация.

Най-повечето разпространение патология, компонент на около 70 – 80% от всички случаи — миксома левия предсердия. Тя води до митральному стенозу, последствията от които могат да станат вторична правожелудочковая сърдечна недостатъчност, а също и венозна и артериална хипертония.

Една пета от случаите е миксома дясното предсердия. В резултат на това стесняване на дясното предсердно-желудочкового дупки на нарушен венозен отток, вследствие на което се развива венозна хипертония.

Миксома камерна – най-най-редкият вид на тази патология; се характеризира със симптоми на обструктивна хипертрофична кардиомиопатия.

Рискови фактори

Около 10% от откритите миксом се дължат на наследствени фактори, но повечето тумори са случаен характер и не се предава по наследство.

Към групата на риска са:

 • лице от женски пол – патология най-често се среща при жените;
 • хората на възраст от 30 до 60 години;
 • хора, които имат роднини с подобни заболявания;
 • хора, които имат онкологические заболявания.

Лечение на

Въпреки факта, че миксома – това е доброкачествен тумор, неговото увеличение може да доведе до митральному стенозу (стесняване на левия атриовентрикулярного дупки), което е с 30%-ной вероятно може да доведе до внезапна смърт на пациента.

Причината за смъртта може да се превърне в опухолевая емболия, опасна факта, че групата на раковите клетки, прониквайки в кръвния поток, могат да капакът на кръвоносните съдове и да доведе до ишемическому инсулт. Затова е важно своевременно да се диагностицират патология и да се пристъпи към неговото лечение, не водят до эмболических усложнения.

Много хора се страхуват операции. Не всички тумори изискват хирургична интервенция – се справя и терапия. За съжаление, миксома не се лекува терапевтични методи: лекарства могат да свали някои от симптомите и да подобри състоянието на пациента, но се лекува миксому с тяхна помощ няма да стане.

READ  Радиофреквентна аблация на сърцето (RFA): показания за операция, усложнения, рехабилитация

Увеличена по размери тумор представлява заплаха за живота на човека и води до различни усложнения. Така че отлагаме с лечението в никакъв случай не е препоръчително: резултати области, които говорят за това, че след проява на признаци на заболяване умират хора със средно две години.

Доброкачествен характер на тумора – няма причина да отлагаме лечението миксомы на сърцето, тъй като развитието на заболяването често води до много неблагоприятни последици. Единственият изход при откриване на патология – хирургическа намеса.

Операция за премахване на миксомы на сърцето, изготвен от квалифицирани хирурзи и безопасно. В процеса на работа се извършва торакотомия, пациентът е свързан с АИК (апарат на изкуствено кръвообращение). Телевизията съответната камера на сърцето и се отстранява тумор, след това ушиваются дефекти септален дефект.

Прогноза

След отстраняване на пациентите обикновено завинаги забравят за миксоме, макар и в редки случаи, особено при хора с наследствени тумори, болестта може да рецидивировать. Рецидиви и се случват в тези случаи, когато при изтриване на мулти-миксом не е напълно иссекаются и тяхното закрепване.

Като цяло, прогнозата след операцията миксомы сърцето щастлив. По-голямата броят на пациентите, които се подлагат на тази операция, най-накрая се възстанови.

Навременното диагностициране е гаранция за успешно лечение на миксомы на сърцето.

Първите тревожни «звоночками» за болния трябва да стане следните признаци на тумори на сърцето:

 • случаи на внезапна загуба на съзнание;
 • чести виене на свят;
 • невъзможност да се спи в хоризонтално положение;
 • недостиг на въздух и смущения в дишането;
 • появата на белодробни хрипове;
 • появата на отоци по краката;
 • нарушения на речта.

Наличието на някоя от изброените по-горе симптоми е основание за обръщане към лекар. Навременна операция значително увеличава шансовете на пациента за възстановяване.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00117 sec