Миксома заболявания: тумор предсердия, камера — причини, лечение, симптоми

Миксома – доста често срещано доброкачествени образование: 50% от всички открити тумори на сърцето. Досега учените не са установили точната причина за това заболяване. Но по-често тя се появява при хора на възраст от 30 до 60 години. Въпреки че няма правила без изключения: науката са известни случаи на откриване на тумори при старци и бебета. Що се отнася до честотата на поява в зависимост от пола, а при мъжете миксома се диагностицира, почти три пъти по-малко, отколкото за прекрасната половина на човечеството.

Какво представлява миксома?

Някои изследователи предполагат, че се развива това образование, от пристеночного тромба, който впоследствие е прероден в тумор. Но други учени се придържат към алтернативни възгледи − се обмисля миксому като истинската тумор. Доказателство: от нея лесно откъснати частици и кръвно поречието са вписани в различни места. А там от тях могат да растат нови дъщерни образование.

При микроскопско проучване има два вида миксом:

 1. Безцветен прозрачен тумор, с широка основа. Тя е прилепен към стената, има мека консистенция.
 2. Кръгло полипообразное образование, на крака. Този тумор е много по-плътен от първата.

Повърхността на миксомы гладка. Вътре се намира желеобразная маса, в която малко клетъчните елементи. Понякога образование могат да обызвествляться с последващо окостенением. Но това се случва с много «възрастни» миксомами. Кръв те се снабдяват чрез различни съдове: капиляри и седмица. Тъканта на тумора, доста крехък, което обяснява нейната честата эмболизацию (разделяне на отделни обекти).

Открити миксомы могат да имат най-различни размери: от един до няколко сантиметра. Изглежда, каква вреда може да нанесе малко благоприятен образование? В крайна сметка, няма. Малки тумори не се дават, ги намират случайно при провеждане на пълно кардиологического преглед на пациент. Но опасността е в това, че рано или късно те растат. «Застарелые» образование за диагностициране, разбира се, е по-лесно. Те са по-големи по размер и се проявяват характерните клинични признаци. Но, за съжаление, точно те водят до огромни усложнения.

Че насторожит д-р?

При поява на неразположение, човек се обърне към лекар, който притежава необходимите диагностични процедури. Медицината са известни клинични признаци, които позволяват да се диагностицира миксому на сърцето. Към тях могат да бъдат отнесени:

 • Бързото развитие на сърдечна недостатъчност, която не се поддава на лечение терапевтични техники;
 • Появата на периферните съдове эмболий, особено сред младите хора;
 • Бързо прогресиране на заболяването, в сравнение с ревматическими участия на сърцето;
 • Незаслужено недостиг на въздух или дори загуба на съзнание (това може да е свързано с опасни локализация миксомы около клапанного дупки);
 • Тромбоцитопения;
 • Синдром На Рейно;
 • Появата в сърцето на шум и промяната им при промяна на болни положение на тялото, при ревматизъм на миокарда се изключва;
 • Тахикардия и хипертония;
 • Понякога е затворена, анемия, ускорение СОЭ, слабост, субфебрильная температура на тялото около 37◦ − в рамките на продължителен период от време.
READ  Препарати за съдове на мозъка: на шията, на паметта, списък с лекарства за главата

Сложността на диагностика се състои в това, че изброените симптоми могат да се наблюдават и при други заболявания.

Методи на изследване

Въпреки, че е доста внушителни размери «стари» миксом, да ги открие, не е толкова просто. За това пациентите трябва последователно да премине серия от диагностични изследвания. В арсенала на съвременната медицина от много техники, за да открие тумор с всякакъв размер. Не всички са информативни поотделно. Но цялостно прилагането им дава възможност да се направят правилните изводи.

Към основните методи за изследване са:

 1. Электрокардиография. Именно с тази процедура, лекарят започва да кардио преглед на пациента. Според данните от ЕКГ не може да се постави точна диагноза, но някои констатации може да се направи. Например, хипертрофия мъждене, често придружаващ миксому, се определя электрокардиографом, както и синусовый сърдечен ритъм. Колкото по-висока стеноза (стесняване на отвора), толкова по-изразена степен на промени в ЕКГ.
 2. Фонокардиография. Това изследване се определя чрез разделяне на I тона, което се дължи на непълно освобождаване мъждене при тумори. Ако има миксома левия предсердия, това се отбелязва диастолический шум, а също така липсва тон отваряне на митралната клапа.
 3. За визуален контрол на проучването. Този метод позволява да се установи промяна на широчината на кухината на лявото предсердия и липсата на выбухания му ухо (при левопредсердном поставянето на миксомы). Кухината на сърцето могат да бъдат равномерно увеличение. Ясно видими на рентгеновском снимка кальциноз.
 4. Ехокардиография. Това е най-информативен метод. Той влиза в предоперационное проучване на пациенти. Ако туморът е локализиран в лявото предсърдие, а след това по време на проучването се появява «облак» эхосигнала, перемещающееся от предсердия в желудочек и обратното. Эхосигнал ясен, тъй като капсулата миксомы гладка. При други патологиях се празнува на някаква «размазването» на сигнала. Според ЭхоКГ е възможно с голяма степен на вероятност определят размерите на тумора.
 5. Ултразвуково изследване. За да можете да видите движещ эхогенное образование вътре в кухината. При този метод се миксому трябва да предоставим на внутриполостного тромба, който при провеждане на тромболитической терапия трябва да намалява.
 6. Ангиография. Метод, който в последно време широко разпространение. За разлика вещество може да се въвежда както в дясното предсърдие (при съответната локализация миксомы), така и в кръвоносните съдове.
READ  Дисциркуляторная енцефалопатия (ДЭП): степен, че е това, симптоми, лечение, причини и диагностика

За поставяне на окончателна диагноза се извършва на магнитно-резонансната томография. Също гистологически проучени эмболы, получени с помощта на хирургична намеса.

Диференциация

Клинични признаци на миксомы често са подобни на признаците на други тумори на сърцето (рабдомиом, липом, тератом). За разлика от миксом тези образование прерастват в сърдечния мускул и нямат крака.

Някои симптоми се отнемат изследовател по грешен път. Те приличат на признаци на инфекцията миокардита, злокачествени образувания, коллагенозов.

Видео: миксома на ЭхоКГ

Локализация на тумора

При проучване на пациенти по-често се открива миксома предсердия. Тя може да засегне както на лявата, така и дясната част на сърцето. Не е изключено нейната локализация и в желудочках, но това по-скоро е изключение. Са известни случаи на поява на множествени тумори едновременно в различни отдели на сърцето. В зависимост от местоположението на образованието се наблюдават различни клинични признаци на пациента.

Миксома левия предсердия

Той надминава всички други заболявания, по честота на разпространение (75% от всички случаи). Миксома нарушава венозен отток, суживая митральное дупка. Като резултат – артериална и венозна хипертония, както и вторична правожелудочковая сърдечна недостатъчност.

Миксома дясното предсердия

Тази патология се среща в 20% от случаите. Венозен отток затруднява стеноза на дясното предсердно-желудочкового дупки. Възниква венозна хипертония.

Миксома камерна

Този вид се среща много рядко. При такава патология при болни се наблюдават симптоми на обструктивна кардиомиопатия.

Възможни причини

 • Наследствени фактори;
 • Генетични аномалии;
 • Травма на сърцето;
 • Операция на клапанах.

Не трябва да обвиняваме своите пра-баба и дядо в такъв «подарък» като миксома. Не повече от 10% от откритите тумори имат наследствени причини. За съжаление, такива образование по-често рецидивируют след отстраняване.

Рискови фактори за възникване на миксом включват:

 • Пол −жените се разболяват по-често;
 • Възраст −30-60 години;
 • Подобни заболявания у роднини;
 • Онкологические заболявания;

Можеш ли да живееш с миксомой?

Миксома се отнася до благоприятен опухолям. Въпреки това, често в процеса на растеж се случва стеноза атриовентрикулярного дупки. Това може да доведе до внезапна смърт на пациента (риск с около 30%). Също така е възможна гибел на пациенти от туморната емболия. Трагедията се състои в това, че парчета от туморната тъкан, пътувайки по съдовете на тялото, могат във всеки момент да ги плътно. В резултат на това настъпва мозъчен инсулт. Тъжно, но не всички пациенти изчакайте операцията, получаване на эмболические усложнения. Важно е да прекарват време диагностика и лечение на патология!

Как се лекува?

На хората е присъщо да се страхуват радикални методи на лечение. При много болести на обосновани терапевтични техники. Не от всички тумори се взимат с помощта на хирургична намеса. Понякога помагат дори и без наркотици народни средства. Но да се върнем на миксомам – терапия не е за тях! Лекарства могат да подобрят състоянието на болните, но не се лекува.

READ  Недостатъчност на митралната клапа на сърцето: 1, 2, 3 степен, причини, диагноза, лечение

Миксома расте бавно, но клиничната картина дава образование на значителен размер. Точно този вид тумор става смъртоносна заплаха за човека. Опасността е на усложнения. В този случай отлагането наистина е подобно на смърт. Според статистиката, повечето пациенти, които са се появили симптоми на заболяване, умират в рамките на две години. Въпреки благоприятен за произхода на тумори прогноза за развитието на патология неблагоприятно. Единственият метод на лечение миксомы – операция.

Как се отстранява тумор?

Техника на операция за отстраняване на миксомы добре е усъвършенствана. Основни етапи на операцията:

 • Торакотомия (аутопсия на гръдната кухина);
 • Свързването на пациента към апарат на изкуствено кръвообращение;
 • Аутопсия на съответната камера на сърцето;
 • Пресичане на крака миксомы;
 • Зашиване на дефекти;
 • Изключването на пациента от апарат на изкуствено кръвообращение.

Видео: операция за премахване на миксомы дясното предсердия

Постоперативни прогноза

Премахване на миксому, много хора забравят за нея завинаги. Много рядко се случват рецидиви на заболяването. Най-често те се наблюдават при пациенти с наследствени тумори. Понякога при оперировании мулти-миксом не е съвсем пълно иссекается площадка тяхното закрепване, което води до рецидив.

Смъртни случаи по време или след операцията се срещат изключително рядко. По-голямата част от болните, които навреме са отстранили тумора, да се възстанови напълно. Те изчезват клиничните признаци, включително и венозна и артериална хипертония.

Когато е необходима консултация с лекар?

Успехът на лечението миксомы е навременна диагностика. Първите признаци на доброкачественного и в същото време ужасно заболяване трябва да се отбележи самият потърпевш. На какво трябва да обърнат специално внимание на:

 • Внезапна загуба на съзнание;
 • Появата на недостиг на въздух;
 • Подуване на краката;
 • Нарушения на речта;
 • Невъзможност да се спи в хоризонтално положение;
 • Чести виене на свят;
 • Мокри белодробни хрипове;
 • Рязко нарушение на дишането.

При откриване на поне един от тези симптоми разумно ще спешно лечение в лечебно институт за провеждане на уточняющего проучване. Навреме направена операция при миксоме на сърцето се увеличава шанс за излекуване.

Видео: миксома в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec