Минифлебэктомия (операция Варади): предприятие, плюсове и минуси

История на хирургични методи за борба с разширени болест, датираща повече от 100 години, по време на които експерти са се опитали да е не само ефективна, но и най-сигурният начин за лечение, който освен това да даде добър козметичен резултат, защото често виена се налага изтриване на откритите части на тялото.

Вече почти не се прилагат широки разрези, за отстраняване на подкожни вени, а на смяна травмиращо операции дойде модерни малоинвазивные техники, сред които – минифлебэктомия.

Минифлебэктомию право може да се счита за най-бережным начин за премахване на вени. Тя може да се прилага самостоятелно и като един от етапите по-радикално лечение. Често се съчетават с лазерно лечение на разширени вени.

Минифлебэктомию наричат операция по Варади, в чест на немския лекар, професор, предложившего този прекрасен метод за борба с варикозом. Липсата на разрези на кожата не се отразява на радикальности лечение и неговата ефективност, както и за извличане на засегнатите вени чрез пробиви на кожата автор методики разработени специални инструменти (куки), които е удобно да улови и извежда навън съдове.

Операцията по Варади днес се провежда по целия свят и показва отличен лечебен и естетичен резултат, но тя изисква не само специален инструментариум, но и квалифициран персонал, способен да изпълни много твърд, почти ювелирную работа за премахване на вени, без разрези на кожата.

Предимства и недостатъци на метода Варади

Малоинвазивное лечение на заболяване на вените има безспорни предимства пред конвенционалните хирургични операции, което го прави предпочитан за почти всички пациенти, разбира се, при липса на противопоказания. Предимства на операция по Варади смятат:

 • Възможност за провеждане на под местно обезболиванием, което прави лечението достъпно на онези болни, на които анестезия е противопоказан при връзка с друга тежка патология;
 • Липсата на разрези на кожата, което елиминира появата впоследствие белези, затова, че операцията е много добър от естетическа гледна точка;
 • Безболезненность процедури;
 • Възможността за прилагане на широк кръг от пациенти с варикозом различна степен выраженности, а също така и при локализацията на поражението в специфични места – по лицето, ръцете, краката;
 • Минимален риск от усложнения, които, освен това, няколко на брой;
 • Бързо възстановяване на трудоспособност;
 • Възможност за провеждане на амбулаторни условия, а ако пациентът се третира в болница, след това в същия ден той ще може да го напусне.

Не е необходимо цяло наркозе – важният фактор, който прави тази операция е много атрактивна, защото много от пациентите дори и при липса на противопоказания към наркозу изпитват психологически дискомфорт и просто се боят от него, че ги кара да отлагат момента на лечение за неопределен период от време. Междувременно, болестта преминава в отворения форма и често дава тежки усложнения.

READ  Кръвен тест за холестерол: подготовка, как да се явя, норма, отклонението, лечение и профилактика

Козметичен резултат също е много важно, защото вените обикновено са разположени на видими части от тялото си, а да се живее с грозни белези върху тялото, напомнящи за дори напълно излеченной патология, не искам нито на мъжете, нито по жените.

Дълъг рехабилитационен период, при хирургичното лечение на разширени вени и невъзможност в краткосрочен план да се върнете към трудовата дейност също могат да бъдат пречка по пътя към излекуване. Минифлебэктомия лишен от тези недостатъци, така че е много популярен сред младите, активни и интензивно работещи хора.

Операцията по Варади на практика е лишена от недостатъци. Разбира се, не може напълно да се гарантира липсата на някои усложнения (пигментация, например), но тези ефекти са още по-реални, когато други методи на хирургично лечение на разширени болест и не са «страничен ефект» е именно тази техника за отстраняване на вените.

Пречка за осъществяването на микроинвазивного лечение може да се превърне в липсата на необходимите инструменти и флеболога, който има опит в провеждането на такива манипулации. Това обстоятелство е недостатък, по-скоро системата на здравеопазването или определена клиника, но тя не отрича добрите предимства минифлебэктомии, така че тези пациенти, които не могат да се подложи на лечение у дома, се изпращат в други градове или дори страни, където те ще получат тази възможност.

Показания и противопоказания за минифлебэктомии

Както и всяка друга операция, минифлебэктомия показва при специфични форми на поражения на вените:

 1. Варикозная болестта на всеки етап и степен;
 2. Усложнения на разширени вени – тромбофлебит, кървене, трофичните язви;
 3. Съдовите «звездички» (телеангиэктазии) върху лицето и други части на тялото.

Минифлебэктомия като самостоятелен метод е приложим само в началните стадии на поражението венозна система. При вноса на варикозе с увреждания на голямата подкожна вена (БПВ) в значителна дължина, с вовлечением нейните притоци и перфорантных вени малоинвазивным лечение направиш, няма да успее. Флеболог ще предложи разширяване на лечение (стриппинг, кроссэктомию), което като един от етапите ще се включат и манипулация на Варади.

Противопоказания на минифлебэктомии смятат:

 • Декомпенсированную артериалната гипертензию;
 • Легочную, тежка сърдечна недостатъчност;
 • Поражението на кожата покрива в зоната на планираната операция (дерматит, гнойни процеси, экзематозные промяна);
 • Бременност и кърмене;
 • Общи инфекциозни заболявания.

Подготовка за минифлебэктомии и характеристики на провеждане на операцията

Подготовка за минифлебэктомии не изисква никакви специфични действия от страна на пациента. Преди лечение трябва да мине стандартен минимум и някои специфични изследвания, привличането на работно разделителна способност на лечението от страна на терапевта, и в определеното време, да се яви в клиниката.

Преди операцията се извършва:

 1. Общ и биохимичен анализ на кръвта, изследвания на урината;
 2. Флюорографию и ЕКГ;
 3. Проучване на инфекция (ХИВ, хепатит, сифилис);
 4. Коагулограмму.
READ  Полицитемия (эритремия): симптоми, лечение, истинската и вторична

За изясняване на естеството на поражението вени с помощта на ултразвук, функционални проби, пальпацию. Изброени изследвания може да се мине, преди хоспитализация в клиника по място на пребиваване, както и при постъпване в стационар резултатите от тях трябва да се вземат със себе си.

Тъй като операцията е по Варади се извършва под местна упойка, то няма нужда от съществени ограничения в навечерието на лечение. Пациентът може да се яде и да пие, когато му се прииска, но, разбира се, по-добре да не се прекалява и не нагрузить тялото си излишък на храна или течности.

Място на операцията се обработва по обичайния начин, косата предварително сбриваются, но много внимателно, за да не се предизвика възпаление или дерматит. Непосредствено преди очевидни манипулации хирург нанася маркировка върху засегнатата област на тялото, чрез определяне на точка на пробиви чрез ощупывания вени или с помощта на ултразвук. Местна упойка (лидокаин, новокаин) се инжектира с помощта на фини игли в тъкани около венозни съдове.

Броят на пробиви и разстоянията между тях се определят от особеностите на вени при даден пациент, тяхната еластичност, дебелина на подкожната тъкан, мащаба на поражението съдове, естеството на техните разклонения. По-удобно пробиви се прави там, където се отклоняват перфорантные съдове или самите вени са разделени на по-малки клони. Първата пункция се произвеждат на място, където виена ще се разтегне навън, на втория – там, където натянется кожата при извличане на парцела съда, тези пробиви правят последователно в нужното количество. Парцел на засегнатата вена се извлича с помощта на специален тънък куката.

Ако удаляемый фрагмент виена-дебел от 3 мм, а след това някои специалисти практикуват линейни разрези тънък скалпел, които след това се възстановяват нейната цялост, без белези. При необходимост иссечения едър разширени възел, последната предварително може да се пълни с склерозирующим наркотици с цел намаляване на размерите му, че ще направи процеса на извличане на възел по-малко травмиращо.

Отстраняване на повърхностно разширени вени на краката, ръцете, под кожата на лицето изисква голяма точност и упорита работа на хирурга, от които ще зависи крайният естетичен резултат на лечението.

Пробиви на кожата, след края на манипулация заклеиваются специално лепило, предоставящ добро и по-бързо зарастване без белези. Задължително се смята за эластическое бинтование или обличане компрессионного трикотаж 2-ти клас компресия веднага след приключване на операцията. В места, отдалечени от големите центрове може да се поставят специални сдавливающие ролки, като предпазва от образуване на хематоми.

Операция минифлебэктомии отнема средно около 30-40 минути, но може и по-дълго, в зависимост от предполагаемия брой удаляемых вени. Веднага след намеса пациентът обикновено остава под наблюдение за около 2-3 часа. В повечето случаи остава в клиниката е разрешено в един и същи ден, това е сигурно, при спазване на всички препоръки флеболога.

READ  Коагулограмма кръв: какво е това, норма, при възрастни, декодиране на анализ на хомеостазата

Следоперативния период и възможни усложнения

След операция за Варади не е необходимо спазването на строго спално режим, на пациента се разрешава да се изправи и да ходи веднага след лечението. Ходене и началото на активизиране дори са добре дошли, но по-добре да не злоупотребява в първата седмица, който дава възможност на краката да се отпуснете и да се възстанови след операцията. Не се препоръчва физическо натоварване, вдигане тежести, водни дейности в период на зарастване на кожни убождания.

За предотвратяване на следоперативни усложнения е показано задължително носенето на компрессионного бельо в продължение на 5 дни. Ако срещате хематом в места за извличане на вените, а след това паника не трябва – вече след 4-5 дни, от тях не ще остане и следа. До края на първата седмица на детските напълно ще се възстанови, и пациентът може да се върне към обичайното живот и работа.

Усложнения минифлебэктомии по Варади са малко вероятни, но все пак са възможни. Към тях се отнасят пигментация на кожата, която се провежда в рамките на 2-3 месеца, и тромбоза на дълбоките вени на краката. Пигментацията не представлява риск за здравето, а създава само временен козметичен дискомфорт, като тромбоза на дълбоките вени – много по-опасно състояние. Причина за тромбоза може да се превърне в прекомерно висока активност през първата седмица след проведено лечение, така че в тези условия по-добре да води спокоен начин на живот и не се зареди себе си.

Отзиви на пациенти за операция минифлебэктомии почти винаги са положителни. Това не е изненадващо, защото няма съществени ограничения не се изисква, пациентът не чувства болка в процес на манипулация и след нея, няма да лежи дълго време в болница, желаещи колкото се може по-бързо да се прибере у дома, но вече през много кратък период от време симптоми на разширени вени изчезват, подложени на болка, оток и тежест в краката, и всичко това при липса на белези и видими око дефекти на кожата.

След лечението много бързо се възстановява работоспособността, появява се възможност да живее ежедневието си, да спортува, да се носят ток и пола представители на нежния пол. Всички тези предимства позволяват да се препоръча точно минифлебэктомию по-голямата част от пациентите с разширени болестта.

Видео: пример провеждане на минифлебэктомии

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec